Hoe word ik een bikepacker in 6 stappen?

Welkom bij het stappenplan: hoe word ik een bikepacker.

Om een bikepacker te kunnen worden moet je eerst weten wat bikepacking is. Mijn poging tot een definitie:

Bikepacking is fietskamperen met een gravel- of mountainbike. Omdat een MTB doorgaans geen bagagerek heeft, wordt bagage meegenomen in een rugzak en tassen aan stuur, frame en zadelpen. Dit zorgt tevens voor het gewenste smallere profiel en betere gewichtsverdeling voor het fietsen over onverharde en smalle mountainbikepaden. Door het reisgebied en het beperktere pakvolume, is bikepacking nauw verwoven met wildkamperen en lichtgewicht kamperen.

Deze definitie is lang niet zo goed als de definitie in de Urban Dictionairy:

“Similar to the term ‘backpacking’, the term ‘bikepacking’ is the sport or activity of exploring new places on your road bike while carrying a backpack. Not to be confused with the word ‘touring’, which many associate with old people leisurely tooling around with panniers and helmet mirrors at painstakingly slow paces.”

Goed, nu we dus weten wat we verstaan onder ‘bikepacking’ en wat het niet is (met voor- en achtertassen op een zware vakantiefiets fietsen), kunnen we gaan werken aan het stappenplan.

Stap 1: maak je kampeerbagage lichtgewicht

Heb je al een (ultra)lichte kampeeruitrusting, dan kan je deze stap overslaan. In verband met budget is het goed om met deze stap te beginnen. Een goed uitgangspunt is Jorgen Johansson’s 3-4-3: drie kilo voor de drie grootste uitrustingsstukken: 1 kilo voor je onderdak (tarp, tent of bivakzak), 1 kilo voor je bed (slaapzak/quilt en matras) en 1 kilo voor je rugzak, waar we dan nu fietstassen van maken. Ben je met zijn tweeën, dan mag volgens Johansson je tent twee kilo wegen maar er zijn driepersoons tenten van 800 gram, die meer geschikt zijn voor bikepacking. Uiteraard kun je ook gaan voor een tarp in combinatie met een grondzeil of een bivakzak, maar let op of dat wel lichter is dan een tent van ZPacks.

Ontdek je later dat bikepacking niet je ding is, kan je toch mooi lichtgewicht kamperen.

Lichtgewicht kampeeruitrusting met hangmat en quilt

Stap 2: volg een MTB-clinic

Volg een MTB-clinic op een gehuurde mountainbike. Zo sla je maanden van zelf het wiel uitvinden over en ontdek je of mountainbiken iets voor je is. Misschien kom je wel tot de conclusie dat je auto’s en caravans voor lief neemt, als je maar lekker kunt fietsen op glad asfalt. Als je al een fantastische mountainbiker bent, kan je natuurlijk deze stap overslaan.

Mountainbike clinic in Velp

Stap 3: koop een geschikte mountainbike

Een periode van recensies lezen en keuzes maken volgt nu. Ga je voor een 29’er of voor 27,5 plus? Hardtail of fully rigid? Aluminium, ChroMo of titanium frame? Wel of niet een dropper post? Recht stuur, drop bar of een Jones Loop H-bar? Clipless of platform pedalen? Vergelijk de fietsen van de merken Surly, Salsa, Jones Bikes, Trek, Sonder, Idworx, Velotraum, Avaghon, etc. etc. Tegen de tijd dat je Bikepacking.com uit hebt is ook je spaarrekening hoog genoeg om een fiets aan te schaffen.

Vergeet niet te trainen met je mountainbike

Stap 4: bevestig je kampeerbagage aan je mountainbike

Met waterdichte zakken en riempjes kan je je bed aan je stuur vastmaken en je tent en reserveonderbroek vastmaken onder je zadel. Je zult echter iets moeten prutsen met speciale ‘anything’ bidonhouders, cockpit- en frametassen om ook een minimale kookuitrusting, voedsel, water, reserveonderdelen en de rest mee te kunnen nemen. Zie de pagina Bikepacking op Kampeerwijzer voor merken van bikepackingtassen. Tip: Alpkit is heel betaalbaar.

MTB met volledige kampeeruitrusting

Stap 5: ga wildkamperen

Omdat je op typische bikepackingroutes meestal niet in de buurt zit van waar caravans kunnen komen, moet je kunnen wildkamperen. Als je dat nog nooit gedaan hebt, wil je het wellicht voor de eerste keer eerst eens uitproberen bij een paalcamping in Nederland of België of een ‘overnatning i det fri’ in Denemarken.

Als voorbereiding lees je How To Sh*t in the Woods. Wat heb je verder nodig: weten hoe je water geschikt maakt voor consumptie, het laten varen van moderne hygiëneopvattingen en het kunnen hanteren van de leave no trace principes.

Wassen met water uit een fles

Stap 6: hijs je in de juiste outfit

Kijk, dat lycra en die snelle fietshelm, dat kan dus niet meer hè? Je moet een helm hebben die ook je achterhoofd beschermt en met een klep, verder een wijde korte broek, kniebeschermers, een rugzak met back protector en voor platformpedalen geschikte schoenen van Five Ten of Pearl Izumi. Om er helemaal bij te horen draag je een houthakkershemd en heb je een baard (dat laatste omdat scheermesjes en -schuim niet in een lichtgewicht kampeeruitrusting passen). Absolute must-have voor ’s avonds bij het kampvuur is een lichtgewicht donsjack, die je je ‘puff’ noemt. Fleecetruien zijn voor toerfietsers.

Onderweg in Almere

Je bent nu klaar voor je eerste bikepackingavontuur. Download een bikepacking route, pak je spullen en verken de natuur op je mountainbike. Slaap cowboystijl onder de sterren of in een bothy. Rij voorzichtig en veel plezier.

2 Reacties op “Hoe word ik een bikepacker in 6 stappen?

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s