Lichtere slaapzakken met een kleiner pakvolume

In de quest naar minder volume wilden we lichtere zomerslaapzakken die klein zijn in te pakken. Dan denk je: dan ga je een dagje het internet op, temperaturen en grammen vergelijken. Maar een passende slaapzak vinden  is nog niet zo makkelijk als je wat langer bent.

Zelf slaagde ik na een eigenhandig uitgevoerde vergelijkende warentest Zomerslaapzakken ganzendons met de Rab Neutrino Endurance 200 (maat: regular). Deze slaapzak weegt 675 gram en is gevuld met waterafstotend ganzendons. Ik wilde graag een waterafstotende tijk en dons en een kraag (en ’n tochtslurf bij de rits).

• Rab Neutrino Endurance 200

Vooral bij de voeten een smal gesneden zak, totaalgewicht 675 gram. Ganzendons 850+ cuin. Waterafstotende tijk en dons. Beter geschikt voor zomervakantie met een velomobiel vanwege het kleine pakvolume en gewicht ten opzichte van de Sierra Designs-slaapzak. Met 1000 mm. waterkolom wind- en waterdichte buitentijk.

Temperatuurbereik
Extreme Lower limit Comfort
-15 ºC 0 ºC 5 ºC

Comforttemperatuur is de laagste temperatuur waarbij vrouwen nog aangenaam kunnen doorslapen. De ‘lower limit’ is de laagste temperatuur voor mannen. Naar de ‘extreme’ temperatuur moet je eigenlijk nooit kijken. Dat is de temperatuur waarbij je het ternauwernood overleeft maar mogelijk wel tenen of vingers zult verliezen door bevriezing.

rab-neutrino-endurance-200

Rab Neutrino Endurance 200

Dave wil een lichte slaapzak die niet te smal gesneden is en wil het liefst dat deze van onder open kan om de voeten te ventileren. En hij moet er met zijn lengte inpassen. In eerste instantie wilde hij de lichtere variant van het Backcountry Bed van Sierra Designs bestellen omdat dat een uniek ontwerp slaapzak is met goede ventilatiemogelijkheden en breed en lang genoeg. De slaapzak wordt echter alleen nog in de Verenigde Staten verkocht en webshops geven aan dat ze het product niet kunnen leveren aan Europa.

Dollarprijs in euro’s afrekenen
Via Bever bleek het mogelijk om de Sierra Designs-slaapzak te bestellen. Helaas was de prijs exorbitant hoog. Vaak wordt een Amerikaans product verkocht voor een hoeveelheid euro’s wat het product in dollars kost, dan betaal je als Europeaan al teveel want de dollar staat een stuk lager dan de euro. Bij dit artikel kwam er echter per slaapzak nog eens 110 euro bovenop én verzendkosten en dat vonden we het niet waard, ook al omdat de zak gevuld is met eendendons. Dus gingen we verder op zoek.

We hebben verder gezocht naar lichte zomerslaapzakken met een goede kwaliteit dons zodat ze goed comprimeerbaar zijn. De bodemgrens voor de ‘comfort limit’ temperatuur die we daarbij hanteerden was 9 graden. De slaapzak is bedoeld voor de zomer en we gaan niet de bergen in. Als het echt rotweer wordt kunnen we altijd nog thermisch ondergoed of een licht donsjasje erbij aantrekken in de slaapzak.

Te kort
Voor Dave is een slaapzak vinden wat lastiger vanwege zijn lengte van 1,94 meter. Hij wil verder niet ‘gemummificeerd’ in de zak liggen door een te strakke pasvorm, ook al zoeken we een mummislaapzak. Zo is een van de ‘eisen’ dat de armen naast de romp moeten kunnen liggen. Je moet ook één knie kunnen optrekken. Vanwege de lengte vallen veel slaapzakken al af. Slaapzakken van Fjällräven zijn bijvoorbeeld allemaal te kort.

yeti-vib-250

Yeti V.I.B. 250

De mooiste optie zou de Lightwave Firelight 250 XL zijn maar die is vanwege de hoge donskwaliteit (900 cuin) prijzig. Daarom viel de keuze in eerste instantie op de Yeti V.I.B. 250 XL. Die heeft geen waterafstotend dons of kraag. Hetzelfde geldt overigens voor de Firelight. Het is lastig om de Yeti in de maat XL te vinden. Bever verkoopt het niet en de Fietsvakantiewinkel moet het nabestellen. Na weken wachten arriveert de Yeti. Om er vervolgens achter te komen dat deze ondanks de opgegeven maten naar Dave’s smaak te smal gesneden is. De slaapzak gaat terug naar de winkel, helaas. Uiteindelijk is het dan toch de Firelight 250 geworden omdat die die de beste pasvorm had. De lengte van deze zak is goed én hij heeft een kraag. De Lightwave Firelight 250-slaapzak vonden we bij Zwerfkei in Woerden.

• Yeti V.I.B. 250 XL

Slechts 640 gram, ganzendons, 800 cuin. Vulling 272 gram. Lengte x B1 x B2: 238 x 83 x 54, geschikt voor een lichaamslengte tot 2,05 meter. Dons/veer-verhouding 95/5. Wel een tochtslurf langs de rits maar geen kraag.

Temperatuurbereik
Extreme Lower limit Comfort
-9 ºC 5 ºC 9 ºC

• Lightwave Firelight 250 (long)

De vulling van de Firelight is Pools wit ganzendons met een cuin van 900 (EU)/970 (US). Een hogere kwaliteit dons is waarschijnlijk niet te krijgen. In maat long (215 cm) weegt deze slaapzak slechts 570 gram. De tijk en rits zijn heel licht uitgevoerd.

Temperatuurbereik
Extreme Lower limit Comfort
-14 ºC 1 ºC 6 ºC
lightwave-firelight-250

Lightwave Firelight 250, 570 gram en lower limit van 1 ºC.

In de praktijk valt het verschil op tussen het dons van Lightwave en Rab: Dave’s slaapzak heeft veel meer loft dan de Rab. Als gevolg hiervan is de slaapzak van Rab, ondanks de opgegeven normen, een stuk kouder dan de Lightwave. Het lijkt of het hydrofoob dons niet goed uitzet na vervoerd te zijn in een compressiehoes. Uiteindelijk heb ik het opgelost met een nieuwe lakenzak die wat meer isolatie biedt dan een zijden lakenzak.

Ons advies: spaar even door en ga voor Lightwave. Enorm comfort, licht en compact.

Voor meer details over onze slaapzakken: zie de gelijknamige pagina op deze site.

2 Reacties op “Lichtere slaapzakken met een kleiner pakvolume

 1. Slaapzakken raak je nooit over uitgepraat, zoveel is wel duidelijk.
  Idd de slaapzak van Dave lijkt me wel een super super kwaliteit dons. Ik heb de next best denk ik.
  Mijn huidige Cumulus 350 Quilt lijkt onorthodox in ontwerp, maar ben ik tot op heden bijzonder blij mee. 350 gram dons met een cuin van 850 is zijn prijs meer dan waard. Slechts 580 gram en uiterst klein te comprimeren. Na de vele plezierige nachten die ik er in heb doorgebracht denk ik niet meer aan wat ik er voor heb betaald.
  Nooit koude voeten gehad. Ook niet bij -6 in Groesbeek in april. Vele nachten tegen het vriespunt aan dit kille voorjaar. Meest van tijd lag ik slechts met mijn voeten in de Quilt. Veel te warm anders!

  Nu moet ik daar gelijk aan toevoegen dat ik een man ben ;-)
  Een opmerking die ik je vaker hoor maken en je wel eens gelijk in kunt hebben. Mannen hebben het bij gelijke temperatuur al sneller warm dan vrouwen. Marloes ligt in haar Carl Denig Karakorum altijd helemaal ingepakt en vaak ook nog met een extra liner erin. Ook zij heeft het nooit koud gehad. Meestal zie ik een enorme rups naast mij liggen met alleen een menselijk puntje van de neus dat er nog uitsteekt. :-D (rond dat deel is het tijk overigens waterafstotend. Evenals het voeteneind. Erg praktisch.)

  Een andere opmerking die ik er aan toe wil voegen is het verschil in tent tussen jullie en en ons.
  Jullie Sierra Design Flash2 kent veel open wanden met muggengaas dat niet is af te sluiten. Lekker luchtig en ventilerend dat wel, maar tegen koude geen enkele isolatie.
  Wij hebben de Hillenberg Nallo2. Die kent ook een effectief ventilatie systeem, maar die is in elke gewenste stand af te sluiten naar behoefte. Dat is voel- en meetbaar in temperatuurverschil binnen/buiten.
  Dit gegeven heeft natuurlijk ook zijn weerslag op het temperatuur bereik van de slaapzakken onder gelijke omstandigheden.
  Als het tegen de ochtend buiten rond het vriespunt komt op klomphoogte, dan is het in onze tent nog ‘behaaglijk’ 5-10 graden. Dat is een aanzienlijk verschil met buiten.
  Alleen als het echt gaat vriezen, zoals in Groesbeek dit voorjaar, dan komt het ook binnen tot bijna aan het vriespunt. Dat was voelbaar de uiterste grens voor mijn Cumulus Quilt ondanks opgegeven lagere waarden.
  Er moest een dun donsjack en wollen onderkleding bij aan om het behaaglijk te houden. Ook buiten de slaapzak.

  Overigens merk ik na intensief gebruik dat het stevige dons nu begint te ‘klonten’ in zijn zakjes als je tegen het licht houdt. De isolatiewaarde lijkt me daarmee langzaam af te nemen zoals jij ook al opmerkte.
  Bovendien zie ik zowel bij mijn Haglofs donsjack als de Cumulus Quilt dat er makkelijk dons verdwijnt dwars door het super dunne tijk. Ook dat lijkt me niet gunstig voor het behoud van opgegeven maximale isolatie op den duur.
  Ik zie het aan.
  Voorlopig ben ik erg in mijn nopjes met deze uitrusting switch dit jaar. Mede dankzij de tips en adviezen van dit blog.

  • De tijk van de Dave’s slaapzak Firelight en ook de rits zijn extreem licht uitgevoerd. De tijk van de Rab Neurino daarentegen houdt regen en wind tegen. De Sierra Designs Flashlight 2-tent is echt aangeschaft als zomertent en om superlicht te gaan. Het is bijna een tarp maar wel met muggengaas. Het voordeel van deze tent is dat je bij nat weer geen last van condens hebt. Verder vinden we de frisse wind door de tent erg prettig, je wordt minder met een wattig hoofd wakker. Maar voor herfst/lente is onze The North Face Rock 22 of onze ‘grote’ driepersoons tent Vango Nimbus 300 meer geschikt. Dat vrouwen het kouder hebben zit verwerkt in de EN-norm voor slaapzakken.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s