Nieuwe Exped Winterlite slaapmatten en spiritusbrander

We hebben voor onze velomobielvakantie naar Denemarken onze slaapmatten en brander vervangen. Exped heeft net een nieuw type matten uit: de Winterlite. Deze matten lopen taps toe, zijn lichter dan de ultralight (UL) én warmer.

Om gewicht te besparen heeft de mat nog maar één ventiel en geen interne pomp. Je krijgt er een lichtgewicht pompzak bij, net als bij de UL-versie. Hiermee pomp je de mat sneller op dan met zo’n geïntegreerde pomp. Om het ventiel leeg te laten lopen steek je het lipje door het ventiel. Ook bij deze mat zijn de buitenste banen weer wat groter zodat je goed op de mat blijft liggen zonder er af te rollen.

Type R-waarde Temp. Dikte Gewicht
Synmat UL 7 M  3,3  -4° 7 cm 450 gr
Downmat UL 7 M 5,9  -24° 7 cm 575 gr
Downmat Winterlite M 7,0  -32° 9 cm 475 gr

Wij vonden de UL Synmat te weinig isolatiewaarde hebben in het vroege voorjaar. Voor slechts 25 gram meer heb je een mat die je ook in de winter kan gebruiken. Ook vinden we de donsmatten lekkerder liggen dan de synthetische. Ze lijken zich beter te plooien.

IMG_0430

De slaapmatten zijn lekker compact. Dave heeft de LW-versie (langer en breder)

Op de slaapmatten, slaapzakken en tent kan je het meeste volume besparen en dat hebben we moeten doen om te voorkomen dat we een aanhangwagentje nodig zouden hebben.

Brander
We gaan toch niet op pad met onze oude benzinebrander. Na een experiment met gas dit voorjaar wordt het ook geen gas. We vonden de gastankjes te milieuonvriendelijk. Bovendien valt halverwege het koken de druk opeens weg, de vlam wordt een waakvlammetje en je moet het tankje gaan wisselen. Het is moeilijk te bepalen hoeveel brandstof het tankje nog bezit. Als het te leeg is om ermee te koken, klotst er nog steeds vloeibaar gas in het tankje.

De keuze is gevallen op een spiritusbrander van Trangia (de 27-6 HA). De 27-serie is officieel voor drie à vier personen maar wij zien dit als een tweepersoons brander. De kookpannetjes van deze serie zijn 1,5 en 1,75 liter. De 25-serie is geschikt voor één persoon. Na een paar keer uitproberen verzuchtten we dat we járen eerder op spiritus hadden moeten overschakelen. Deze brander heeft geen onderdelen als O-ringen, pompen, etc. Het werkt heerlijk simpel, er kan niks aan stuk, heeft een goed windscherm en werkt op elke hoogte. De brander werkt wat minder snel, maar kamperen is onthaasten. Voordeel van de mindere hitte is dat je een spiritusbrander in de voortent kan gebruiken bij slecht weer. Je vult het bakje met spiritus en daarop kookt het toestel ongeveer een halfuur.


Het windscherm van de Trangia past om de pannetjes, waardoor het nauwelijks ruimte inneemt dan alleen pannetjes. De brander zelf vervoer je in het binnenste pannetje of waterketeltje.

Wat ons over de streep trok was dat we ervaring hebben met koken op spiritus. Kooktoestellen in de kombuis van kajuitjachten werken namelijk ook vaak op spiritus omdat de dampen minder giftig zijn. We konden ons niet herinneren dat dit kooktoestel ergerlijk langzaam was. Om de Trangia te laten sudderen hoef je er alleen maar een ring met een verdraaibaar deksel er over te plaatsen die de vlam dimt. Bij een benzinebrander moet je erg opletten of de vlam dan niet uitgaat, je moet dan bijpompen. Daarbij moet je oppassen dat de pomp niet uit elkaar valt.

Brandspiritus is te krijgen bij de supermarkt en bevat ethanol. De brander werkt wat vlotter op brandalcohol (methanol). Behalve bij zaken als Bever kan je dit vaak ook vinden in winkeltjes in jachthavens.

IMG_0438

Aansteken van de spiritusbrander met een firesteel

2 Reacties op “Nieuwe Exped Winterlite slaapmatten en spiritusbrander

  1. Hoi, het viel mij al op uit foto’s van een vorig verslag op dat jullie een alcoholbrander gebruiken. Zelf ben ik met gas begonnen (prik blikjes) wat ik tamelijk onhandig vond, daarna ben ik overgestapt op een kleine gasbrander van het merk Coleman maar daarvan ging een rubber o-ring snel stuk en Bever raadde aan dan de hele brander maar te vervangen… Vervolgens kocht ik de mini Trangia voor de gein en dat beviel best goed, behalve dat het brandstof resevoir al snel doorgeroest was waardoor er scheurtjes ontstonden en het ding ging lekken. Daarom zou ik de voorkeur hebben voor een RVS bakje.

    Vervolgens heb ik nog een aardige tijd met een zelfbouw brander gewerkt die ik van cola blikjes maakte, maar ook dit ging na enkele maanden gebruik roesten en lekken. Op dit moment gebruik ik de aluminium pannen standaard van de mini Trangia als brandstof resevoir :) Dat bevalt ook prima en is degelijker dan het originele brandstof resevoir.

    Die pannenhouder / windscherm combinatie lijkt mij wel heel mooi, misschien ga ik dat nog eens kopen want nu moet ik met een zelfbouw windscherm (dubbelgevouwen aluminium folie) werken die regelmatig vervangen moet worden.

    Als brandstof koop ik altijd spiritus bij de supermarkt, in Nederland kost dat ongeveer 1,10 euro. (in Scandinavie veel meer)

    • Als windscherm kan je deze van Vango overwegen: http://www.bever.nl/vango-windscherm-aluminium-mecfc32001?id_colour=1204 die blijft langer goed. Brandspiritus (ethanol) is inderdaad goedkoper dan brandalcohol (methanol) dat meer dan 4 euro kost (in de jachthaven iets goedkoper dan bij de buitensportwinkel). Ik heb gezien dat ze bij Zwerfkei in Woerden werkelijk elk onderdeel van een Trangia spiritusbrander los verkopen. Je moet daar een nieuw brandstrofreservoir kunnen krijgen. Het klopt dat we de Trangia al een paar weekenden gebruikt hebben. Ik wil pas over spullen schrijven wanneer we er ervaring mee hebben opgedaan.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s