Fietsrugzakken tot 20 liter

Onze rugzakken van Osprey bevallen zo goed, dat ik voor een nieuwe rugzak niet eens meer naar een ander merk kijk. Voor een fietsrugzakje vergeleek ik daarom de volgende twee modellen, speciaal ontwikkeld voor fietsen.

Twee fietsrugzakken van het merk Osprey

Een rugzakje op je rug is handig voor extra bagageruimte. Je kunt er alles instoppen om een dagtoer te maken van fietsgereedschap tot regenjack, zonder dat je fietstassen hoeft mee te nemen. Op meerdaagse tochten is de extra bagageruimte handig en stop je er alle spullen in die je wilt meenemen als je je fiets parkeert, zoals bankpasjes, zonnebril, telefoon, dure spullen als gsm en je fietshelm. Ook is het fijn om hier alle spullen in bij de hand te hebben voor een biobreak: zitmatje, reepje, donsjackje (zodat je niet afkoelt tijdens het stilzitten), etc. Tijdens vakanties kan je ‘m ook gebruiken als je niet aan het fietsen bent. Voor een stadswandeling of een bergwandeling.

Airscape rugpand van Osprey

Fietsrugzak
Nu had ik al een dagtoerrugzak van 25 liter, een Lowe Alpine Airzone 25 (niet meer verkrijgbaar). Maar met 1100 gram is deze een stuk zwaarder dan de Osprey Synchro 20 en Escapist 18. De Airzone 25 is ook net iets te groot. Je neemt dan te snel te veel mee op je rug waardoor je rugpijn kunt krijgen tijdens het fietsen. Bovendien is het geen fietsrugzak. Wat is het verschil? Een fietsrugzak heeft:

 • Geen harde dikke heupband, die in de weg kan zitten tijdens het fietsen;
 • Een bevestiging voor een fietshelm;
 • Een lus voor het bevestigen van een achterlicht;
 • Een regenhoes in signaalkleur;
 • Eventueel een waterreservoir;
 • Eventueel een rugbeschermer (voor mountainbikers).

Daar voeg ik deze wensen aan toe:

 • Stretch buitenvakken aan de zijkant groot genoeg voor een drinkfles en aan de voorkant voor een nat regenjack;
 • Een zakje op de schouderband voor portemonaie/pasjes zodat je niet iedere keer je rugzak moet afdoen als je je pasjes nodig hebt;
 • Niet een toploader met aantrekkoord maar meerdere vakken die met een rits toegankelijk zijn;
 • Een gaas rugpand dat afstaat van de achterkant voor optimale ventilatie.

Osprey maakt meerdere fietsrugzakken waarvan ik deze twee het meest interessant vond. Andere vond ik te klein. De meeste modellen worden in meerdere maten gemaakt.

Syncro 20 unisex

De Syncro 20 heeft eigenlijk het luchtige rugpand (Airspeed mesh) dat ik wil hebben. Zo’n afstaand gaas rugpand heeft ook een nadeel: het gewicht in de rugzak komt verder van je rug af te staan. De heupband van deze tas is niet meer dan een bandje. Op de schouderband zit geen vakje voor bijvoorbeeld telefoon, gps of pasjes. Daarnaast heeft deze tas aantrekriempjes die de trek op de ritsen moet verminderen. Dus je moet eerst twee gespen losklikken om de rits te kunnen openen. Mijn ervaring is dat ik dat dan niet doe en steeds om die compressieriempjes heen zit te werken. Wat verder mooi is aan deze zak is dat de waterzak in een vak zit in het afgesloten hoofdvak. Een eventuele rugprotector in dit vak kan er niet uitvallen als je de tas op zijn kop houdt.

 • Afmeting LxBxD: 45 x 26 x 23 cm
 • Gewicht: 630 gram

Escapist 18 unisex

Darwin on the Trail heeft de Osprey Escapist 18 prima gereviewd, daar kan ik niets meer aan toevoegen.

Als je een melding krijgt dat de beveiligde verbinding is mislukt, refresh dan de pagina

Wat ik fijn vind aan de Escapist is het vak voorop, waar je natte regenkleding in kan stouwen. De heupband is van gaasstof en breder. De zak heeft geen compressiebanden die in de weg zitten van de ritsen en een zakje op de schouderband voor iets wat je bij de hand wilt houden. Dat kunnen je pasjes of ticket zijn of bijvoorbeeld lippenbalm. Alleen jammer van dat minder ventilerende rugpand en het open vak voor de waterzak. Loopt daar geen regen in en blijft mijn rugprotector er wel inzitten bij een buiteling? Wel handig dat je niet meer hoeft te prutsen met het doorvoeren van de drinkslang.

 • Afmeting LxBxD: 48 x 23 x 28 cm
 • Gewicht: 790 gram

Helmbevestiging
Beide rugzakken hebben een zogeheten LidLock, een ovalen plastic handvat aan elastiek waarmee je heel stevig een helm aan je rugzak kan vastmaken. Je trekt hiervoor de LidLock door een gat in je helm en daarna draai je deze op zijn plek. Wat opvalt is dat deze helmbevestiging bij de Synchro 20 een stuk lager zit dan bij de Escapist.

Iene miene mutte

Mijn favoriete rugzakje zou het nageslacht van deze twee zijn, met dan uiteraard precies de kenmerken van beide tassen die ik het liefst heb. Nu is het kiezen wat ik het meest zal missen: het extra ventilerende rugpand of de bredere heupbanden? Het afgesloten watervak of het zakje op de schouderband?

Osprey Escapist 10 fietsrugzak

Het is uiteindelijk de Escapist 18 geworden. Als de wind precies uit de goede hoek komt, dan waait er een briesje over mijn rug, maar voor de rest wordt mijn rug vooral nat. Gelukkig ben ik hier al aan gewend met de ligfiets. Ik ben vooral gek op het voorvak: een banaan of een natte regenjas vinden hier hun plek. In de zijvakken is ruimte voor een Buff en mijn fietshandschoenen of een waterfles tijdens een wandeling. Gek genoeg ontbreekt aan de borstband het kenmerkende magneetje voor de drinkslangen van Osprey Hydraulics waterzakken maar die kan je los kopen. Vooralsnog neem ik geen water mee op de rug, het watervak is voor mijn zitmat en rugprotector.

Dave’s keuze

Dave met Evoc rugzak

Dave koos in het voorjaar in eerste instantie voor de Evoc FR Trail, een mountainbikerugzak van 20 liter. Doorslaggevende aankoopreden is dat dit de enige fietsrugzak is die in een XL-lengtemaat gemaakt wordt, geschikt voor een torsolengte tot 56 centimeter. Deze rugzak heeft een ingebouwde back protector die een stuk lichter is dan de losse van Dakina die ik gebruik.

De rugzak heeft een brede (warme!) heupband en eveneens een matig geventileerd rugpand. Dan is een lang rugpand extra warm. De FR Trail heeft een handig uitlegbaar vak voor alle kleine dingen zoals fietsgereedschap en reserveonderdelen.

Evoc FR Trail ligt open op tafel tijdens klussen aan de fiets

Toen werd het ook in Nederland zomers warm en gezien de warme vakantiebestemming die we op het oog hebben (Slovenië) koos hij uiteindelijk ook voor een rugzak van Osprey, de Talon 22. Deze rugzak is voor meerdere sporten bedoeld, waaronder fietsen en heeft dus ook de helmbevestiging en een lusje voor het achterlichtje. Eveneens een ‘Airscape’ rugpand, dat niet zo luchtig is als Airspeed mesh dat de Synchro wel heeft. Deze rugzak heeft gek genoeg geen regenhoes.

Andere merken

Natuurlijk maken heel veel andere merken ook fietsrugzakken, zoals Dakine, Deuter, Ergon, Shimano, Camelbak, Vaude. Voor mountainbikers zijn er fietsrugzakken met rugbeschermers die voldoen aan de standaard EN 1621-2 (Engels: back protector), bijvoorbeeld van de merken Endura, Evoc, Acepac. Je kan rugbeschermers ook los kopen, bijvoorbeeld van het merk Amplifi, Dakine, Ion of Rukka. De Dakine-rugprotector past in elk geval met een afmeting van 40 hoog en 16,5 cm breed in het vak bestemd voor je waterzak (de andere merken geven geen afmetingen aan).

Andere rugzakken die aan een groot aantal van de wensen voldoen zijn:

 • De Vaude Splash 20+5. Heeft gaas rugpand, stretch zijvakken en vakje op heupband. Beetje saai ontwerp.
 • De luchtigste rugpanden worden gemaakt door Lowe Alpine. Die heten AirZone en zitten onder andere op de:
  • AirZone Velo 25. Helaas is deze fietsrugzak meer ontworpen voor woon-werkverkeer. Grote stretch zijzakken voor bijvoorbeeld een nat regenjack of drinkfles ontbreken en er zit een gewatteerd vak in voor je laptop. Uit ervaring weet ik dat Lowe Alpine rugzakken wat klein uitvallen, dus waarschijnlijk is dit meer een 20 liter zak. Lelijk ontwerp.
  • De AirZone Spirit 25 heeft dan weer wel de zijvakken en een voorvak. Maar weer niet dat zakje voor je pasjes op de schouder- of heupbandband.
 • Deuter Attack 20 Deze rugzak heeft een ingebouwde protector en zakjes op de heupbanden maar we hebben twijfels bij hoe goed het rugpand ventileert.

3 Reacties op “Fietsrugzakken tot 20 liter

 1. Na het fietsen een bergwandeling ? Zijn jullie een soort commando’s ofzo ?? Ik kon na 90 km aan ~32 km/u bijna niet eens meer de trap op thuis :-)))

  • Dave was dat ooit ja, 101st Airborne Division. Maar meestal doen we dat de volgende dag, op een rustdag van het fietsen. Ik kon overigens na een tocht 170 km in een velomobiel nog prima de trap op en af. Alleen na 9 uur de Ben Nevis op en af was dat een paar dagen problematisch. Questie van trainen, lijkt me.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s