Punk Rock Holiday: festival survival guide bij +30°C

Punk Rock Holiday is een vierdaags muziekfestival waar je een week kan staan met tent of camper. Het wordt gehouden in augustus in Tolmin, Slovenië nabij een prachtig natuurgebied: de Julische alpen. Hoe je je het beste voorbereidt, essentiële zaken om mee te nemen (Vans en gestreepte sokken) en hoe je dit festival overleeft, lees je in dit verslag.

Dit verslag is speciaal bedoeld voor 1.0 Punkers, van de generatie van de festivals die maar één dag duurden.

Entree festival bij supermarkt Hofer

Heenweg
De weg naar het festival was nog het meest gevaarlijke voor ons. In het donker reden we urenlang over een smalle bergweg met echte haarspeldbochten (naast zigzagbochten). We kwamen van de richting Jessenice omdat daar één van de vier CNG-tankstations zit in dit land. Waze stuurde ons via deze levensgevaarlijke route. Let op dat ‘tolwegen vermijden’ uit staat, probeer wegen met driecijferige wegnummers zoveel mogelijk te vermijden. Kijk naar de lengte van de route en hoe lang je navigatie aangeeft er over te doen. Anderhalf uur voor 70 kilometer? Foute boel. Kies de langere route en zoom in om te kijken of je niet op een zigzaggende route terecht komt. Vermijdt te allen tijde de 206! Echt een dodenweg.

De 206 door de bergen, voor mensen met een doodswens!

Zowel voor Slovenië als Oostenrijk zijn tolvignetten verplicht als je van de snelwegen gebruik maakt. In Slovenië wil je dus echt niet aanvinken ‘snelwegen vermijden’. Voor Oostenrijk kan je het vignet al thuis aanschaffen, of bij een tankstation vlak vor de grens. In Oostenrijk waren we desondankt nog eens 11,50 kwijt voor een tolweg, ondanks het vignet. Voor Slovenië kochten we het bij de eerste de beste winkel direct na de grens. Een maand voor een auto kost 30 euro, campers en dergelijke 60 euro. Dit heeft te maken met de hoogte van je auto gemeten bij de voorbanden. Een VW Caddy valt in het lage tarief, een VW T5 in het hoge.

Deel van het festvalterrein, dit is het achterste gedeelte

Klimaat
Hou in Slovenië rekening met temperaturen boven de 30 graden en af en toe een onweersbui. Je staat op het festivalterrein op loopafstand van zowel een dorpje met supermarkten als een rivier met snelstromend water, de Soča. De watertemperatuur is 5-9°C, daarom wordt er weinig gezwommen maar vooral rondgedreven op opblaasbare dingen. Eenhoorns met regenboog zijn het meest populair. Hoe groter hoe beter. Vergeet geen pomp/verloopnippel mee te nemen. En zonnebrandmiddel.

Opblaasbare drijfmiddelen

Het strand bestaat uit witte kiezelstenen, afhankelijk van binnen- of buitenbocht variëren die in grootte. Een luchtbed of stoeltje is hier prettig. Aan het water is de temperatuur een stuk aangenamer dan op de camping. Denk aan waterschoentjes of slippers geschikt voor water zoals Teva’s of Crocs Whitewater.

Bij het strandpodium

Beste plek aan de rivier tijdens het festival is bij de beach stage, waar ‘s middags de wat onbekendere bands optreden. ’s Avonds zijn de optredens op de main stage, dus je loopt niet te rennen tussen diverse podia en de puzzelen welke bands je liever ziet. Alle optredens zijn na elkaar, wel zo relaxt.

Strand bij beach stage

Strand
Te druk langs het water bij de beach stage? Achter op het terrein, net na de ingang bij het kerkje en kerkhof loopt een paadje naar het water. Hier zijn meer schaduwplekken en is het rustiger. Je kan je ook op je opblaasbare eenhoorn mee laten drijven met de rivier en dan kom je weer uit bij de beach stage waar bier, eten, toiletten en muziek is.

Floatables en party tent zijn must-haves

Je kan drie dagen eerder arriveren voor het festival voor 10 euro per persoon per dag, dus dat is redelijk als je het vergelijkt met campingprijzen. Het advies is dat ook te doen, zodat je nog een plek bij bomen kunt uitzoeken die je kampeermiddel ’s ochtends in de schaduw zet. ’s Middags kan je overleven aan de rivier de Soča. Maar eigenlijk is een tarp, camouflagenet of partytent onontbeerlijk voor een stukje schaduw gedurende de gehele dag. Voel je niet gegeneerd om op deze manier ook een stuk ruimte voor jezelf vrij te houden om te kunnen zitten, het festivalterrein staat vol met partytenten. Met een reddingsdeken en ductape kan je een van de wanden dicht maken tegen de zon.

Kampeer in het bos als je dicht op het feestgewoel wilt zitten

Internet
Op het terrein is een goede 4G- ontvangst met T-Mobile. Overal waar wij komen in het buitenland heeft Tele2 eigenlijk altijd de mindere ontvangst. Veel apps en websites werken niet goed meer met slechts een 3G-verbinding. Zorg dat je reisgenoot een andere provider heeft voor als er een storing is en zet op beide telefoons belangrijke apps zoals Waze voor autonavigatie, Pocket Earth voor wandel- en fietsnavigatie, je bank-app, het telefoonnummer van de Wegenwacht en Alarmcentrale.

Te luxe auto? Zo maak je ‘m punk

In Slovenië wordt over het algemeen door iedereen goed Engels gesproken en je betaalt met de euro. Dus geen gedoe met ongunstige omwisselkoersen of oppassen met pinnen dat je niet kiest voor opname in de eigen valuta, waarvoor extra kosten in rekening worden gebracht.

Stand met T-shirts van het festival en optredende bands

Geld en betalen
Op Punk Rock Holiday (PRH) betaal je alles met een betaalkaartje, behalve de merchandise. Er is een geldautomaat en genoeg plekken waar je je kaartje kunt opladen. Neem wel cash mee naar het festival want al heb je al tickets (PRH trekt zo’n 5000 bezoeker en is elk jaar uitverkocht, je moet aan de kassa nog 30 euro per persoon betalen voor het arriveren op zaterdag (kassa sluit om 22.00 uur), 30 euro voor het parkeren naast de tent en 20 euro voor het betaalkaartje inclusief 10 euro statiegeld, vijf euro voor je vuilniszakken, 3 euro statiegeld voor het kaartje, 2 euro voor het kaartje en 5 euro tegoed (een biertje). Je moet dus best rijk zijn voor zo’n festival, je ziet er dan ook weinig tot geen tieners. De meeste bezoekers zijn tussen de 25 en 35 jaar.

Geldautomaat en loket waar je je telefoon kunt laten opladen

Aangezien deze mensen nog niet eens waren geboren tijdens de hoogtijdagen van de punk, circa van 1976 tot 1980, hebben we het hier dus over punk 2.0, oftewel SoCal Punk. Dave vindt gezien het ritme ‘poppunk’ een betere term. Fans van Johnny Thunders, the Ramones, 999, the Damned, Sex Pistols, the Buzzcocks, Sham 69 en dergelijke komen hier dus niet aan hun trekken. Maar als je van Green Day, Rancid, NOFX en Bad Religion houdt, dan zit je hier goed.

Eén van de vier check-points op onze route

Bandje
Verwacht niet dat je zonder kaartje wel naar binnen kunt glippen. Tussen tent en hoofdpodium kwamen wij maar liefst langs vier checkpoints. Naar het hoofdpodium kan je geen eigen drinken meenemen, ook geen water. ‘s Middags waren ze wat minder streng op weg naar het podium bij het strand. Laat het bandje zetten om je pols van de hand waarmee je niet schrijft. Anders hangt het continu overal in.

Festivalbandje

Het bandje heeft de neiging steeds strakker te gaan zitten. Een steekje met naald en draad voorkomt dit euvel.

Camouflagenetten werken ook goed tegen de zon en kunnen beter tegen wind

Tent
Je tent zet je het beste zover mogelijk van het festivalterrein. De bosjes rondom het binnengedeelte lijken aantrekkelijk vanwege de schaduw maar je zit dan voortdurend tussen de mensen en in het lawaai. Zelfs als je helemaal achteraan gaat staan, komt de gezelligheid vanzelf jouw kant op. Bij de meeste groepen tenten wordt muziek gedraaid en reken er niet teveel op dat de officiële stilteperiode (van 3.00 tot 8.00 uur) echt streng gehandhaafd wordt. Verder draait er op veel plekken een aggregaat om het bier koud te houden. Achterin op het terrein zijn ook toiletten en heb je minder last van de bouwlampen die ‘s nachts het terrein verlichten. En is de supermarkt lekker dichtbij. Wil je dus lekker kunnen slapen, denk dan aan de volgende items:

  • Quechua pop-up tent Fresh & Black. Me zilverkleurige hitte reflecterende buitenkant en donkere binnenkant. Staat ook binnen 2 seconden als je laat in het donker aankomt;
  • Oordopjes om mee te slapen (andere exemplaren voor tijdens bezoek concerten);
  • Slaapmasker (tegen hoofdlampjes en zaklantaarns van anderen die op je tent schijnen/vroeg daglicht);
  • Ook al zit je maar 15 minuten lopen van de main stage: Compeed blarenpleisters. Door de hitte ontwikkel je snel blaren. Je loopt veel van waterpunt naar toilet, naar supermarkt, naar het strand, naar de optredens, om te gaan eten, etc.

Ondanks deze voorzorgsmaatregelen ben je waarschijnlijk om 8.00 uur wakker vanwege de warmte.

Qechua Fresh & Black pop-up tent

Taal
De app Scanner&Vertalen kan tekst scannen en van Sloveens omzetten in het Nederlands. Maar dit is nauwelijks nodig: op het festivalterrein is alles tweetalig Sloveens/Engels en in de supermarkt, speciaal bij de Oostenrijkse ‘Lidl’, de Hofer, zijn alle producten in Duitstalige verpakkingen verpakt. Kava is koffie in het Sloveens en pivo is bier, maar behalve voor de goede sier hoef je die woorden niet te kennen.

Dr. Martens zijn erg punk 1.0

Bij 33 graden is het nog best lasig om er rock ’n roll uit te zien dus hier wat kledingtips: Slovenië is mooi groen, ondanks de hitte. Een hele hoge luchtvochtigheid zorgt hiervoor. Zwarte katoenen T-shirts met bandopdruk kunnen wel maar blijven vochtig aanvoelen. Een nylon sporthemd of overhemd is prettiger. Basketball hemden zagen we soms. Een korte broek net over de knie, opgetrokken sokken met drie strepen en zwarte Vans en je valt niet meer op in de groep.

Main stage

Ik schat dat zo’n tachtig procent op Vans rondliep. Een minderheid op Dr. Martens, Adidas. Veel liepen ook op slippers maar dat is een minder goed idee. Naarmate het festival vorderde zagen we steeds meer verbonden voeten. Het kleinste schaafwondje kan een vervelende infectie veroorzaken. Vrouwen kunnen kiezen voor wijd hangende jurkjes van viscose en dergelijke. Ook makkelijk om over de bikini aan te trekken.

Opgetrokken sokken met liefst drie strepen en Vans skateschoenen zijn je van het

Dresscode
Punkers hebben tegenwoordig vaker een hipsterbaard dan een hanekam. Vrij bijzonder, aangezien de oorspronkelijke punkgeneratie afrekende met die langharige baarddragende hippies. Onnatuurlijke haarkleuren als groen of hardroze zijn in de minderheid. Met dreadlocks zit je ook goed. Als je tatoeages hebt, dan graag groot en veel: armen, rug, borstkas en kuiten zijn veelgeziene plaatsen. Hoewel geen twee punks gelijk zijn, waren dit wel een beetje de gemene delers.

Vans, gestreepte sokken, tattoo op kuit: check!

Een heuptas is makkelijk voor je telefoon, autosleutel, het betaalpasje. En zo’n tasje kan best, zolang het maar niet op de buik gedragen wordt. Op één bil of schuin als een sjerp over een schouder waren de diverse draagstijlen die we zagen.

Leven is simpel op een festival

Prijzen
Op het terrein kostte in 2018 een halve liter bier 4 euro en het statiegeld op het glas 1 euro. Dat krijg je alleen terug op je pasje als je het ook betaald hebt, dus denk niet rijk te worden van het verzamelen van bekers. Niet dat je die veel vindt overigens.

Diverse eettentjes op verschillende plekken

Verder kost koffie 2 euro en diner 7 euro, nog lekker ook. Op het festivalterrein is beter eten te krijgen dan bij de diverse restaurants in Tolmin. Ook veganisten kunnen hier prima terecht. Na het afrekenen krijg je een bonnetje waarop je kunt zien hoeveel geld er nog op je kaartje staat.

Main stage ‘s avonds

Voor de muziek hoef je niet naar het festival is onze persoonlijke mening. De geluidskwaliteit op festivals is per definitie beroerd. Bij de hoofdact Bad Religion was het zelfs zo erg dat we na een paar nummers zijn vertrokken. Er zat zoveel laag en bas in de nummers, dat we ze nauwelijks herkenden. Een festival gaat dus meer om de gezelligheid, een treffen van mensen met een gezamenlijke interesse en mensen kijken.

Gehoorbescherming tijdens optredens is een must

Optredens
Er zaten soms lange pauzes tussen de nummers (in Nederland waren ze al opgejaagd met spreekkoren ‘Speeelen!’ Wij houden niet van wachten. Soms speelden ze mee met een tape, helemaal not done voor punk 1.0. Dat draaide om puur en echt. Optredens eindigden vaak met vijftig man publiek op het podium, we hoopten maar dat ze daar rekening mee hadden gehouden met de constructie. Tussen de bands zit ook een behoorlijke ombouwtijd van zo’n 20 minuten waarin iedereen bier gaat halen, de pas bijladen en plassen. Wie er waar en hoe laat speelt lees je in je festivalboekje, dat je bij de ingang hebt gekregen.

Belle bij de chemische toiletten

De faciliteiten zijn voor sommigen waarschijnlijk even slikken, zelfs voor mensen die regelmatig wildkamperen. Mobiele chemische toiletten werden meerdere keren per dag geleegd en schoongespoten. Er was altijd toiletpapier. Je moet gewoon niet naar beneden kijken. Erger is het dat die dingen in de brandende zon staan dus ik schat een binnentemperatuur gelijk aan die van een sauna van zo’n 60 tot 80 graden. Zweet loopt gegarandeerd langs je rug. Wij trokken ons T-shirt eerst uit voordat we naar binnen gingen.

Kava
Bij de toiletten is geen gelegenheid om je handen te wassen dus denk aan rubbing alcohol, om je handen mee te desinfecteren. Verder is DEET erg handig tegen de muggen. Neem het mee uit Nederland want bij ons kan je 40% oplossingen krijgen, wij vonden in Tolmin alleen spul met slechts 7% DEET. Overigens is Icaridin bewezen net zo effectief. Iets anders om mee te nemen uit Nederland, mits je het drinkt: oploskoffie in losse zakjes. In Slowakije is net als in Denemarken en Duitsland alleen oploskoffie te krijgen in glazen potten. De verpakte koffie is 3-in-1 of 2-in-1, dus met suiker en/of melk.

Waterpunt festival, voor de was en afwas

Er zijn minder waterpunten dan plekken met toiletten. Al het water uit de kraan is in Slovenië drinkbaar, ook op het festivalterrein. Je verbruikt veel, dus neem een handige, goed te dragen drinkzak of drinkzakken mee. Anders moet je meerdere keren per dag naar een waterpunt. Water blijft lekker koel in een thermosfles.

Op het terrein en tijdens de optredens wordt overal gerookt, ook onder overdekte zitplaatsen. Het zit niet in de Sloveense cultuur om te vragen aan iemand of ze misschien last hebben van hun sigaret. Er is zelfs geen ontsnappen aan op het kampeerterrein, erg veel mensen roken, dus reken op je buren links, rechts en tegenover je. Er wordt ook veel wiet gerookt, een slap aftreksel vergeleken met het Nederlandse spul.

Entree warme douches

Douchen
Er zijn gratis koude douches met echt ijskoud water. Zelf ondanks de hitte vonden we dat te koud! We sprongen liever elke dag even in het hldere water van de snelstromende rivier de Soča om het zweet van ons af te spoelen. Dan ben je in één keer door. Er zijn ook warme douches, die kosten 2 euro per keer of 10 euro onbeperkt. Maar die waren vies! Plus je moet of heel vroeg of heel laat gaan douchen anders ben je alweer nat van het zweet voordat je de porto cabin uit bent met de douches. De douches waren ook heel modderig, je had geen privacy: de gordijnen waren transparant met witte stippen en er half afgescheurd. Wel onbeperkt qua duur maar de douchekop kon je niet ophangen, het was een handdouche. Weinig ruimte ook: je kleding en handdoek moet je buiten je douchecabine zien op te hangen aan de spaarzame haakjes. Beste ga je in je zwembroek op je zwemschoentjes. Hoef je ook geen handdoek mee te nemen.

Twee euro voor deze warme douches

Na afloop van het festival kan je de volgende dag nog tot 15.00 uur naar het toilet, al begint wel het toiletpapier op te raken. Reken niet meer op ontbijt of lunch: het terrein wordt afgebroken, de hekken worden weggehaald. Daarmee wordt het terrein ook voor iedereen toegankelijk. Op de laatste dag breek je je tent af, pak je je spullen in en ga je je afval inleveren. Er wordt streng gecontroleerd of je alleen plastic, blik en pakken in het plasticafvalzak hebt zitten. In de zak voor restafval mag geen papier of glas zitten. Tip: in Tolmin staan op diverse plekken containers voor glas en papier.

Grote eettent

Na afloop
Na het inleveren van de vuilnis krijg je 10 euro teruggestort op je kaartje. Hierna ga je je betaalkaartje inleveren bij het hoofdpodium en krijg je het tegoed terug, de 10 euro van het vuilnis en 3 euro voor het kaartje. En dan? Naar huis?

Wij besloten er een vakantie aan vast te plakken en vertrokken naar een van de vele campings in de Soča vallei. Het is rond PRH hoogseizoen en er zijn geen afgebakende staplaatsen. Er staan vele kleine tentjes boven op elkaar gepakt. Dit kende ik alleen van de jaren ‘80 in Italië. Wel leuk om niet in een zee met caravans te staan. Die zie je hier niet. Wel kleine buscampers. Het zal met die kronkelende toegangswegen te maken hebben. In dit gebied kan je wildwater kayakken, raften, parachute springen, parapenten, canyoningen en… mountainbiken!

De vallei van de Soča

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s