Sportbrillen met leesinzet

Als je je navigatie niet goed kunt zien of de gegevens van je fietscomputer of sporthorloge slecht kunt lezen, dan heb je een leesgedeelte nodig in je fietsbril. Hiervoor zijn verschillende oplossingen. Je kan in een bestaande sportbril plaklenzen aanbrengen of een kant-en-klare sportbril met leesinzet opzetten.

Op Plaklens.nl en Plaklenzen.nl zijn plaklenzen te koop van Hydrotac voor 22,50 euro. Je kan deze lenzen bestellen in leessterkte +1.25 tot +3.00. Er bestaan ook plaklenzen van 3M, die gaan tot +4.00. Op Aliexpress vind je plaklenzen voor een fractie van deze prijzen.

Hydrotac plaklenzen

De plaklenzen hoeven niet gelijmd te worden maar blijven in theorie aan je glazen hangen via hydrostatische werking. Een druppel water op ontvette glazen, lensjes erin aandrukken, rest water met droge doek wegdrukken, een half uurtje wachten en klaar is Kees. Althans, dat is de theorie.

Kwikzilver
Als kwikzilver beweegt de waterdruppel op mijn Ombraz zonnebrilglazen. Nadat ik het voor elkaar heb gekregen om een druppel onder de lens te krijgen en de lensjes in positie heb gebracht en aangedrukt, laat de bovenrand alweer los. De glazen van mijn Ombraz zonnebril zijn niet eens overdreven gebogen, integendeel.

Ombraz met luchtbel onder plaklens

Ik vraag me af of zo aangebrachte lenzen wel goed blijven zitten als bijvoorbeeld zweetdruppels langs de binnenkant van de glazen afglijden. Vlak voor vertrek test ik even de stevigheid door een beetje te schudden met mijn bril. Pardoes valt een van de lensjes uit de bril. Zou de slechte hechting te maken hebben met de water- en vetafstotende coating op de glazen van de bril? Plaklenzen werken wellicht niet goed met hydrofobische lenzen. Op de site van Plaklens.nl is er niets over te vinden. Ze melden dat de plakleesdelen geschikt zijn voor elke bril.

Luchtbellen
De test met wordt herhaald met een andere zonnebril, een Endura Stella. Ook hier hetzelfde resultaat: de lenzen laten los aan de bovenkant. Wellicht dat hydrostatische hechting wel kan werken op brillen zonder dampwerende coating.

Bijgeknipte plaklenzen, links alweer voor de helft losgelaten

Nóg een test. Aan de bovenkant van de lenzen wordt een halve centimeter afgeknipt. Het deel dat steeds loslaat. Het lensje lijkt in eerste instantie beter te blijven zitten. De lenzen blijven ondanks het bijknippen even scherp en ze zitten minder in de weg van je blik voor je uit op de weg. Maar na een halfuur drogen laat het lensje toch weer grotendeels los aan de bovenzijde.

Lijm
Ik onderdruk de neiging om secondenlijm te pakken. Hiermee krijg je de lens nooit meer los als het niet goed gaat. Wat als er op termijn vuil tussen plaklens en brilglas komt. Bij problemen kan je met secondenlijm niet meer terug. Als je lijm overweegt , dan kan je het beste rubbercement (fotolijm) gebruiken. Dat kan je altijd makkelijk verwijderen. Het resultaat is niet mooi, maar het werkt wel. Je ogen kijken automatisch door het deel van de lens dat helder is en eigenlijk heb ik geen last van de lijmranden.

Met rubbercement blijven de plaklenzen goed zitten

Plaklenzen werken prima om even een blik op je horloge te werpen, je fietscomputer of je navigatie. Er zit wel wat vertekening in de lens, zo lijkt mijn telefoon krom. Dus prima voor af en toe een blik op data tijdens het fietsen, maar ik zou er geen boek mee gaan lezen. Jammer, want zo moet er alsnog een leesbril mee op vakantie.

Bifocale sportbrillen

Een andere oplossing is een kant-en-klare bifocale sportbril. Er zijn verschillende modellen te koop. De prijzen liggen tussen de 50 en 130 euro.

Voor rond de vijftig euro koop je de Tifosi Tyrant 2.0 fietsbril. Hetzelfde merk maakt ook de Veloce matte black reader. Deze brillen hebben een leesinzet van +1.50, +2.00 of +2.50 dioptrie. Het is een snel model dat alleen staat bij een lycra fietsoutfit. Gaten in de lens moeten zorgen voor ontwaseming. Geen verdere informatie over de lenzen, zoals coatings of de categorie, dus hoeveel zonlicht wordt doorgelaten.

Tifosi Veloce

Ook BBB heeft een sportbril gemaakt met leesgedeelte, de BBB BSG49 Impress Reader en de opvolger BSG-59PH. Deze is verkrijgbaar in dezelfde dioptrieën als de Tifosi-bril. De lenzen van de BBB-bril zijn fotochromisch, met een lichtdoorlatendheid van 17 tot 85 procent. Eén lens voldoet hierdoor aan de categorieën 1 t/m 3 (zie voor meer informatie de pagina Zonnebril op deze site). Deze bril is iets duurder, zo’n 70 euro.

BBB BSG-59PH

Het merk Swisseye maakt meerdere modellen bifocale sportbrillen, het snel ogende model met ventilatiesysteem, de Gardosa RE + Bifocale heeft meekleurende glazen en is verkrijgbaar van +1.50 tot 2.50 leessterkte. Deze bril kost 130 euro.

De Freeride Bifocale van hetzelfde merk is wat meer trendy en kost 70 euro. Hoewel de Freeride van dit merk verkrijgbaar is met meekleurende glazen, heeft de bifocale versie dit niet. Beide brillen hebben volgens de fabrikant een onbreekbaar montuur en polycarbonaat lenzen. Hoewel de bril officieel niet anti-fog is, beslaat deze niet tijdens een intensieve fietstocht.

Swisseye Freeride

De Agu Medina is ook tot maximaal +2.50 verkrijgbaar maar de leessterkte begint al bij +1.00. Deze bril kost circa 75 euro.

Agu Medina

Wie zoekt op internet kan vooral op Amazon.nl (en ongetwijfeld ook op AliExpress en consorten) nog veel meer bifocale zonnebrillen vinden. Vanaf 13,99 euro.

Andere opties

Andere opties zijn nieuwe glazen in je favoriete zonnebril laten zetten bij de opticiën of multifocale of bifocale contactlenzen gebruiken in combinatie met je sportbril. Dit zijn duurdere oplossingen die vooral handig zijn als je normaal niet toekan met een leesbrilletje van de boekenwinkel.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s