Zonnebril

Om een juiste keuze te maken uit de vele soorten lenzen hoef je niet alleen op kleur en materiaalsoort te letten. De meeste bekende merken werken tegenwoordig met 4 categorieën (CE Standard Protection Classes), waardoor je makkelijker kunt kijken of de bril wel past bij de omstandigheden waarvoor je ‘m wilt gebruiken:

Onderverdeling in categorieën

Cat.% zichtbaar licht dat wordt doorgelatenOmstandigheden
080 tot 100%zwaar bewolkte omstandigheden
143 tot 80%(licht) bewolkte omstandigheden
218 tot 43%zonnige omstandigheden
38 tot 18%zonnige omstandigheden (bright sunlight), hooggebergte en op water
43 tot 8%zonnige omstandigheden, hooggebergte en op water, niet te gebruiken in de auto

Van een zonnebril is het verder erg belangrijk dat deze niet beslaat wanneer je je inspant. Brillen met een zogeheten wrap-around model kunnen daar nog wel eens last van hebben. Sommige lenzen zijn waterafstotend (hydrophobic) gemaakt of hebben een anti-fog laag.

Als zeiler/kajakker heb je altijd een touwtje/bandje aan je bril om te voorkomen dat deze in het water valt. Verder is het belangrijk dat de bril niet afzakt en dat hij lekker zit boven en achter je oren. Je moet de bril uren achter elkaar kunnen dragen zonder dat deze irriteert.

Fietsbril Stella van Endura

Meekleurende glazen
Belle heeft twee zonnebrillen met meekleurende glazen, de bril wordt dan donkerder bij feller licht. Dit is ideaal als je een bos inrijdt: binnen 7 seconden is de lens aangepast en daardoor hoef je niet steeds je bril op en af te zetten. Belle’s brillen (geschikt voor smal gezicht):

Endura – Stella, zonnebril in bugeye stijl. High definition Plastic Copolymer Lens Materials, photochromic molecules embedded in lens material provide higher durabilithy then photochromic coating. Reactietijd op lichtsterkte: 7 seconden. ISO 12312-1-2013 standaard. UV filtratie categorie 2, lichttransmissie ca. 33-22%.

Julbo – Whoops, deze zonnebril heeft een coating (die inmiddels een beetje versleten is, vandaar de aanschaf van de Stella). De lenzen van deze bril kleuren van categorie 2 tot 4. Er is ook een andere lens verkrijgbaar voor deze bril, de Zebra light voor categorie 1-3. De lenzen zijn polarized.

De Julbo Whoops heeft een groter bereik en is breder inzetbaar.

Skibril

Een skibril kan handig zijn in winterse omstandigheden in of op een snelle fiets zoals een velomobiel of speed pedelec. Hiermee houd je slagregens, sneeuw en hagel uit je ogen. De lens moet dubbel zijn om beslaan te voorkomen. De lenzen van skibrillen hebben een andere indeling dan zonnebrillen:

CategorieOmstandigheden
S1Mistig
S2Bewolkt
S3Zonnig

Zie voor meer informatie blogposts met de tag zonnebril.