Welke leesbril mee op kampeervakantie?

Wat is een geschikte leesbril om mee te nemen op een (lichtgewicht) kampeertocht? Kleine brillen in een verpakking die tegen weersinvloeden kan.

Waar moet zo’n bril aan voldoen? Klein pakvolume, onbreekbaar? Een eerste onderzoek levert diverse concepten leesbrillen op: onbreekbare, vouwbare en brillen niet veel groter dan een balpen. Maar geen bril met een combinatie van die eigenschappen.

Balpenformaat

Bij de Blokker vond ik voor 5 euro een brilletje van Dunlop in een stevige kokertje, niet veel langer dan een balpen. Die neemt niet veel ruimte in en zal niet geplet worden bij het tas aanduwen. Het brilletje zelf is groot genoeg en de lens heeft geen vertekening. Het staat alleen een beetje streng, zo’n klein brilletje. De bril heeft een metalen montuur en voelt stevig aan.

reisleesbril-dicht

Dunlop leesbrilletje

reisleesbril-open

Er zijn in deze categorie ook brillen die een balpenklemmetje hebben aan een pootje.

Nog smaller is de verpakking van Skinny Readers. Een brilletje zonder montuur. Smal, maar je kan ‘m precies zo positioneren dat je er goed doorheen kunt kijken. De dop klikt mooi stevig vast en is geheel van kunststof. Gevonden bij Zwerfkei voor € 14,95.

SkinnyReaders van If

Smal formaat

Hele goede lenzen hebben de brillen van I Need You. Het model Zipper is weliswaar niet zo smal als de bovengenoemde brillen op bijna-balpenformaat maar komt in de buurt. Er zit een hoesje bij met rits. Nog steeds heel compact en in diverse kleuren. Zit ook lekker. Online en via AKO te koop voor € 32,-.

Onbreekbaar

Verder vond ik onbreekbare brillen op AliExpress. Je kan deze zelfs binnenstebuiten draaien. Voor het ongelooflijke bedrag van $ 1,89 koop je de bril en sturen ze deze zelfs op vanuit China.

Hele flexibele bril

Hele flexibele bril

Deze bril komt zonder koker en het montuur voelt flexibel aan. Lens is goed, geen vertekening. Maar zal de polycarbonaat lens niet krassen? Hoe stevig zijn de schanieren? Ik zou ‘m toch niet zonder koker ergens in mijn tas willen duwen dus wat heb je eigenlijk aan dat onbreekbare? De ovaalvormige lenzen hangen wat af, de bril staat redelijk tot goed.

Vouwbaar

Vouwbare brillen zijn er in verschillende varianten. Vaak vouwen ze op de neusbrug en de veerpoten hebben halverwege een schanier. Maar er zijn ook brillen met telescopische veren.

De bril met de telescopische veren zit in het allerkleinste kokertje, ongeveer zo groot als een Zippo aansteker. Het montuur is van metaal. Hoewel de lens dezelfde sterkte heeft als mijn gewone leesbril (+1.00) kan ik er minder goed mee lezen omdat de lens vertekent. Hooguit kan je hier even kort een menukaart mee bestuderen maar zeker geen boek lezen zonder het gevoel te krijgen dat je scheel wordt. De neuskussentjes zijn te breed, hierdoor rust de bril met het schanier op de neus en dat zit niet lekker. Zelfs Dave’s brede neus is te smal voor deze bril. Jammer, want deze bril heeft de kleinste verpakking, die mooi stevig is. Het brilletje staat zowel mij als Dave leuk.

De opvouwbare lichtgewicht brillen voelen erg fragiel aan. De bril heeft maar liefst vijf schanieren en het is een beetje een gepriegel om de bril uit te vouwen zonder daarbij de lenzen aan te raken. Het bijgeleverde doosje druk je zo plat. Maar bij de Action koop je voor 69 cent een stevig oortelefoondoosje dat precies de goede maat heeft. De lens vertekent heel licht, maar dit is niet storend. De glazen hebben een rechthoekige vorm en de bril staat goed.

1. Doosjes van de Action met daarin een lichtgewicht vouwbril 2. Vouwbril met telescopische veren 3. Slap doosje dat bij de opvouwbare lichtgewicht bril hoort 4. Onbreekbare flexibele bril

Zonnebril

Wie nog niet aan een leesbril toe is (of alleen de bril met min-glazen hoeft af te zetten): er zijn ook opvouwbare zonnebrillen.

Opvouwbare Wayfarer zonnebril

Opvouwbare Wayfarer model zonnebril

Wie heeft de ideale leesbril voor ‘outdoors’ gevonden?

Post voor het laatst bijgewerkt: 17 mei 2019 (twee brillen toegevoegd)

9 Reacties op “Welke leesbril mee op kampeervakantie?

  1. Mocht je toch al een fietszonnebril meenemen, daar kun je plaklenzen in doen van de gewenste sterkte. Simpel met een druppeltje water. Ik heb zo gauw geen link, even wat googlen. Heb ze zelf overigens (nog) niet, maar heb wel eens iemand gesproken die tevreden was.

  2. Ik heb een mee-kleurende Varilux (dus met overgang naar leesvlak). Mee-kleurend, dus in de openlucht een goede zonnebril. Het kijkdeel voor ver-af is iets geslepen om mijn verzicht te verbeteren. Ik heb de bril veelal op met fietsen. Het grote voordeel is dat ik de landkaats/navigator goed kan aflezen, goed zie in de verte en met voldoende zon-bescherming. De koker, die altijd mee moet, is relatief groot.

    • Bedankt voor het meedenken. Deze optie heb ik al eens geprobeerd met slecht resultaat. Zelfs met ligfiets naar de opticien gegaan om af te laten tekenen waar het deel moet zitten om mijn GPS op het stuur goed te kunnen lezen. Maar er was iets fout gegaan met de meting: met bril stonden de muren schuin en ik leek op stelten te lopen. Ik liet nog twee metingen doen bij andere opticiëns en kreeg drie verschillende uitslagen, zelfs met verschil in plus en min voor de cilinder. Sindsdien koop ik mijn leesbrillen bij de boekwinkel.

  3. Marc van W. (Lid van de ‘harde kern’ van LOL) heeft een leesbrilletje die hij op de neus klemt. Schitterend ding en past precies op het stuur van de DF, als ik het goed heb onthouden.

    • Bedankt voor de tip. Ik heb dergelijke brillen langs zien komen en vroeg me af of die wel prettig dragen en goed blijven zitten.

  4. een leesbril van nooz voor in de rugzak, klemt goed, geen pootjes, geen vertekening enr rood valt goed op tussen alle spullen, stuk duurder dan de chinese zooi, dat wel

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s