Opvallende fietsen op SPEZI 2017

Voor de tweede keer bezocht Kampeerwijzer de SPEZI, een beurs voor speciale fietsen in Germersheim, Duitsland. We zagen niet zo heel veel nieuwe dingen vergeleken met twee jaar geleden maar we zijn ook geen specialisten. De primeurs kan je vinden op Ligfiets.net. Het meest opvallende vonden wij dit keer de eCvelo: een velomobiel met een kap die naar de zijkant opengaat.

Entree Spezialradmesse in de Stadthalle van Germersheim

De eCvelo had volgens mij de beste ‘X-factor’: deze velomobiel op basis van een trike van AZUB heeft een kap die naar de zijkant opent. Je zag ze de hele dag rondrijden op het testparkoers door het stadje. Ook de Riese & Müller’s Delite was een opvallende verschijning. Met 27,5 inch wielen is dit een e-bike voor in de bergen. We vonden deze fiets meer iets van een brommer hebben dan een MTB. Er was een e-bike van Tegernsee met 36 inch wielen. Ook zagen we meerdere cargobike concepten, dus de Armadillo heeft meer concurrentie gekregen. Verder vouwbare tandems van Multicycle, die achter op de auto vervoerd kunnen worden en een MTB-tandem van Pedalpower. Er was ook een overdekte versie te verkrijgen van een scootmobiel, een ‘Kabinenroller‘. Velomo had een een open quadracycle staan, de Hi-Q, met Pinion drive. Verder zagen we allerlei fietsaccessoires, zoals deze opvouwbare fietshelm en je kon van EVaR!A-on-top hoeden krijgen die over je fietshelm passen, wat wel een grappig Holly Hobbie-effect gaf.

Voor de rest zagen we heel veel wat we op de SPEZI 2015 ook al hebben gezien. Van velomobielen van Räderwerk met de Milan, Katanga met de WAW, Leiba, de Mulsanne van Cycles JV & Fenioux , trikes van AZUB, HP Velotechnik, Steintrikes (twee jaar geleden op proefgereden) en ICE tot Brompton vouwfietsen en fietsaccessoires van Melon fietshelmen tot Traumvelo fietsvlaggen. We werden nu niet meer overweldigd door het aanbod van bijzondere fietsen als Ruder-Rads, ElliptiGo’s en de Lopifit, een step met loopband. Als je dit allemaal nog niet kent en ook nog wil proefrijden op een paar fietsen, dan heb je aan één beursdag niet genoeg. Dit keer hadden we de drie hallen en de buitenstands na vier uur wel bekeken.

Wat we dit jaar (te laat) ontdekten is dat er ook lezingen gegeven worden op de Spezi. Ik had de Engelstalige lezing van Dave ‘YesMan’ Cornthwaite wel willen bijwonen.

Omdat veel mensen met de fiets naar Germersheim komen is het parkeerterrein al een attractie op zich. Overal staan velomobielen en fietsen met kampeerbagage.

Op de SpezialRadMesse zie je vooral ligfietsen: veel trikes en velomobielen. De PodRide (niet te verwarren met de Podbike) die er nog in 2015 was, zagen we dit keer niet maar verder zagen we veel dezelfde dingen. Van de Nederlandse zaken waren Radical Design en Ventisit er. Volgens eigenaar Bart was het een gekkenhuis geweest (je zag ook echt iedereen op het beursterrein op een gegeven moment met een Ventisit onder de arm lopen). We zagen de gebroeders Vrielink van Flevobike met een Orca op de stand. Ymte en Frank bemanden de stand van Intercitybike. Dit was waarschijnlijk de allerkleinste stand op de beurs maar ook zij hadden niets te klagen over aanloop en de vierwielige DF was continu onderweg met proefrijders. Velomobiel.nl stond weer op dezelfde plek op het buitenterrein. Een stand in het midden met twee ‘ingangen’, waardoor je er tijdens het rondje twee keer langs komt. Een rode QuattroVelo en een blauwe Quest kwamen op het parkoers continu langsrijden met daarin geïnteresseerden. We zagen Monique op de grote stand van Nazca staan, druk in gesprek. We kwamen op de beurs ook diverse bekenden tegen, zoals Dieter en Hannah van het Oldenburger Liegeradtreffen.

Bij de Duitsers is een barefoot schoenenmerk populair, Ymte had ze ook: Sole Runner. Barefoot schoenen nemen weinig ruimte in en zijn dus handig om mee te nemen als extra paar in fietstas of velomobiel. Wij kochten op de beurs voor vijf euro per stuk nieuwe fietsbellen die heel wat meer geluid produceren dan de standaard bellen op onze trikes. Ook hebben we een vlaggetje gekocht om 1) van het gezeur van onwetenden af te zijn en 2) naar aanleiding van het verhaal van Marloes, dat de verzekering bij een aanrijding kijkt of je wel goed zichtbaar was. Met fluor-oranje vlaggetjes in de vorm van een surfzeiltje kan dat geen argument meer zijn.

We zijn (weer) niet met de fiets naar Germersheim gereisd; wij zouden over de vijfhonderd kilometer vier dagen doen en niet twee, zoals Bastiaan en Ymte. Wel met het idee gespeeld om het te combineren met de fietsvakantie maar daarvoor vinden we de Spezialradmesse te vroeg in het seizoen vallen. We hadden dit weekend ’s nachts weer vorst aan de grond en daarom onze wintertent maar weer meegenomen (Sierra Designs Convert 3). Met de auto reden we via de prachtige A61, op zich al een reden om naar Germersheim te gaan: deze snelweg loopt door prachtige heuvels en diepe dalen waar je over een brug doorheen rijdt. Vele heuvels met wijnplantages en soms van die Hollywood-letters om te vertellen welke wijn daar groeit. Je krijgt een waar vakantiegevoel tijdens deze rit.

Putdeksel in Germersheim

Het was nog een avontuur om de camping bij de Baggersee in Lingenfeld te vinden, die volgens onze autonavigatie-app Waze niet aan een officiële weg lag. De stem van ‘Femke’ leidde ons daarom maar naar het dichtstbijzijnde punt aan de andere kant van het water, bij een enorm terrein van Mercedes, ruim 11 kilometer verderop. “U bent aangekomen op uw bestemming” was echt een beetje te optimistisch gesteld, Femke! We vonden de camping uiteindelijk dankzij de app Pocket Earth Pro, die veertig euro voor de cursus van GPSfietser betaalde zich nu uit.

Campings
We kampeerden in Lingenfeld omdat de niet-officiële camping bij het Ziegeleimuseum Sondernheim (locatie) al volgeboekt was. Daar kamperen de meeste SPEZI-exposanten en -bezoekers. Volgens Bastiaan hoefden we er niet rouwig om te zijn, bij deze steenfabriek heb je last van krijsende pauwen, zelfs midden in de nacht, die ook nog eens brutaal aanvallen op alles wat eetbaar is rond je tent. Wij stonden nu onder andere met Ymte en Frank (Intercitybike), Bart (Ventisit), Mark (ACE), Paulus, Jaap, Allert, Theo (Velomobiel.nl) en Bastiaan op de camping bij de Baggersee in Lingenfeld (locatie). Deze camping ligt bij Gaststätte Haus am See Lingenfeld, waar je onder andere Duitse specialiteiten als Flammkuchen en Käsespätzle kan eten en het bier per halve liter wordt geserveerd. De camping heeft geen website maar er wordt wel naar verwezen vanaf de SPEZI-site. Op de camping zijn veel vaste plaatsen met oude caravans maar de trekkersveldjes liggen op een mooie plek aan het meer en de faciliteiten zijn van Duitse kwaliteit.

Op de camping stonden nog meer (Duitse) SPEZI-gangers. We kwamen hier ook Frans tegen, die we een paar jaar geleden voor het eerst hebben ontmoet bij de fietsreparatiecursus van de Wereldfietsers bij M-gineering in Groningen. Het weer was goed, wel vorst gedurende de tweede nacht maar alleen ’s nachts wat regen. Onbijten deden we gezellig in een kringetje bij de tent. ’s Avonds was de Gaststätte een uitkomst in verband met de kou.

Je kan beter bezoeker zijn dan exposant, bleek tijdens de gesprekken. Degene die op een stand staan krijgen niets mee van de rest van de beurs omdat ze het daarvoor veel te druk hebben. Iemand van Intercitybike zei: “ik heb Monique van Nazca niet eens kunnen spreken, terwijl ze slechts twee stands verderop staat!”

4 Reacties op “Opvallende fietsen op SPEZI 2017

  1. Ls.
    Geweldig leuk verslag
    super dankt voor alle links .Ik heb deze beurs nu al in de agenda gezet voor 2018
    George

  2. Hoi Belle, we waren dit jaar inderdaad erg druk, het leek wel een Opstapdag! Het was een goed gevoel om mensen te kunnen laten proefrijden. Vanuit hal 2 (15 jaar gestaan) was dat altijd erg lastig en daardoor hadden we toen ook wat meer tijd om rond te kijken: het heeft allemaal twee kanten… Leuk verslag! Groetjes, Monique van Nazca ;-)

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s