Gemoedelijke sfeer en primeurs op Spezi 2015

Afgelopen weekend hebben wij de Spezi 2015 bezocht. Deze beurs met speciale fietsen, voluit SpezialRadMesse, vind jaarlijks plaats in Germersheim in het zuidwesten van Duitsland, ongeveer 500 kilometer van Almere. Op de beurs zijn allerlei velomobielen, ligfietsen, elektrische fietsen en bijzondere fietsen te bekijken en uit te proberen.

Omdat ik ook een artikel zal schrijven voor Ligfiets& wil ik niet teveel al prijsgeven. Het was ondanks de weersverwachting onverwacht erg mooi zonnig t-shirtweer. Dat was fijn omdat de beurs voor een deel ook buiten plaatsvond met twee verschillende testparcours en een buitenmarkt waar Velomobiel.nl en Flevobike onder andere stonden.

beursoverzicht1

Spezialradmesse 2015

Quattrovelo
We hebben uiteraard de carrosserie van de Quattrovelo mogen zien (primeur!). Fantastische grote laadruimte achterin en eindelijk konden we ook eens de smurfenmuts op de fiets zien. Er zaten wel wielen onder de Quattrovelo maar verder nog geen frame, wielkasten, stoeltje of iets van aandrijving. Die stonden naast de fiets op een tijdelijk frame. Velomobiel.nl hoopt de fiets in één geheel op Cycle Vision te kunnen tonen. Zowel Allert, Theo als Eva waren aanwezig op de Spezi. Allert vroeg me nog verbaasd wat ik tegen Franse ventielen had (zie blogpost over de Franse contrarevolutie) en Theo voegde er fijntjes aan toe dat je kromme pennetjes in het Franse ventiel ook gewoon recht kunt buigen (dáárom hebben we die Leatherman tool bij ons!). De stand werd tevens bemand door Jan Jaap, een Nederlander die in de buurt van Germersheim woont. Ik geloof dat veel belangstellenden vroegen of er een e-Assist in kon. Er waren opvallend veel elektrisch ondersteunde fietsen op de beurs. Overigens kan je via Fietser.be een hulpmotor in je velomobiel laten bouwen.

Naast informatie vergaren heb ik vooral ruim 400 bar slechte foto’s gemaakt. De hoofdredactie van Ligfiets& kan daarvoor beter shoppen bij Wim Schermer. Er zat een oude vrouw te kamperen in de PodRide (primeur!) die geenzins van plan was om op te hoepelen toen ik daar stond met m’n iPhone-camera in de aanslag. Haar metgezel was in gesprek met de eigenaar. Altijd stonden er wel mensen in de weg of bankjes, prullenbakken, palen van een tent, etc. etc. Je moet dan veel geduld hebben voor het juiste shot maar als je ook informatie aan het verzamelen bent is één dag te weinig. Je zou eigenlijk een dag moeten reserveren voor het fotograferen en een voor het verhaal.

Ik zit hier wel lekker hoor, ik ga niet weg. Kan mij het schelen dat andere mensen in deze primeur geïnteresseerd zijn!

Ik zit hier wel lekker hoor, ik ga niet weg. Kan mij het schelen dat andere mensen in deze primeur geïnteresseerd zijn!

Flevobike Armadillo voor DHL
Vrij lang gesproken met de broers Vrielink van Flevobike over de bakfiets die zij hebben ontwikkeld voor DHL: de Armadillo (primeur!) en over de volgende Orca (primeur! Lees de volgende Ligfiets&, een prachtig blad dat naar leden van de NVHPV gratis wordt toegestuurd). Veel bekenden tegengekomen: Wim Schermer (zonder VeloTilt), Gerrit Tempelman (die in zijn bus overnachtte), Harry Lieben die een soort Mango-stand buiten het hek had. Veel bezoekers kwamen met hun eigen fiets en waren die ook een beetje aan het showen, dus heel gek was dat niet, dus waarom dan ook geen foldertjes uitdelen (behalve dat het niet mag van de organisatie). Harry had de 650 kilometer vanuit Groningen in drie dagen gefietst, met op de eerste dag een etappe van 280 kilometer. Mike Burrows stond er met zijn Windcheetah fietsen op een stand en ook Henk en Monique van Nazca waren aanwezig met hun beursstand.

Intercitybike
Bij Intercitybike waren verschillende varianten van de DFR-wielkasten (primeur!) te bewonderen. Handig vond ik ook in de oranje DF een elastiek dat het stuur direct rechtop onder het dek zet als je deze loslaat. Jammer dat zoiets niet kan in mijn Nimbus 2000 want dan zit de kuiprand in de weg. Er kunnen inderdaad nog aardig wat kampeerspulletjes mee in een DF, dankzij het feit dat de puntmuts uitstekend bereikbaar en dus benutbaar is, in tegenstelling tot die van een Quest XS, waar je iets door een spleet van 1 à 2 cm heen moet werken. Wel een hele aanslag op de schouderslijmbeursen om zo’n DF nog uit te komen, maar dat zal ook de leeftijd onwennigheid zijn, je bent je eigen fiets gewend. Wat ook niet hielp was dat ik een broek met zijzakken aanhad waar m’n telefoon in zat (-> smoesjes). Bij DF stonden Daniel Fenn, Bastiaan Welmers en Ymte Sijbrandij. Ymte moest na twee drukke beursdagen de volgende avond alweer thuis zijn dus die ging na sluiting van de beurs ’s avonds nog de eerste 150 kilometer fietsen en de volgende dag de overige 400 richting Dronten. Ook Bastiaan en Daniel waren komen fietsen, de overige modellen waren vervoerd door Gerrit van de Ligfietsshop in zijn hotel bus.

Gemoedelijk
Het was mooi weer, de sfeer gemoedelijk en er waren allerlei bijzondere mensen en gekke fietsen te bekijken dus het is erg leuk om een keer de Spezi te bezoeken. Al was het maar vanwege de dunkles Hefeweizen (donker witbier – geweldige uitvinding van die Duitsers) en Bratwurst. De auto kan je gratis om de hoek bij de Spezi parkeren (als ex-Amsterdammers hadden we er rekening mee gehouden de auto aan de stadsrand te moeten achterlaten of ons scheel betalen maar dat hoefde dus allebei niet).

De heen- en terugreis deden we vanwege tijdgebrek met de auto (sorry Mick – ik zal nu wel definitief verdoemd zijn). Prachtig om via weg 61 op de heenweg het landschap richting het zuiden te zien veranderen: steeds heuveligachtiger, wijnranken, rotsen, bergen en dalen. Het gaf een waar vakantiegevoel, ook al was het maar voor een weekend en reden we door de regen op de heenweg.

Speyer
Zaterdagavond bekeken we na aankomst nog even het historische plaatsje Speyer (Spiers). Zondags dus de beurs met prachtig zomerweer. Op maandag op de terugweg was het zo mistig en regenachtig dat we niets meer te zien kregen van de mooie heuvels maar we waren blij dat we zulk mooi weer hadden gehad in Germersheim. En dinsdag weer aan het werk. Nog een beetje moe van het hele stuk rijden (niet meer gewend aan autorijden omdat ik in Nederland bijna alles met de trein of fiets doe) maar wel voldaan.

Hier de rest van de mislukte foto’s waarvan ik zeker weet dat ze de Ligfiets& niet zullen halen:

9 Reacties op “Gemoedelijke sfeer en primeurs op Spezi 2015

 1. Mooi verslag Belle! Bedankt voor het plaatsen van de “mislukte” foto’s, ik heb er van genoten! Ik kijk nu in spanning uit naar de volgende Ligfietsen&…….

  Groeten, Adri.

  • Maar wij noemen tarwebier ook wel witbier. Ik vind donker witbier erg grappig. Ook al slaat wit niet op de kleur maar hoogstwaarschijnlijk op weit en dus tarwe.

 2. Hefe is het duitse woord voor gist, wat niet uit het bier wordt gefilterd, wat de smaak ten goede komt.
  Volgende keer wel komen kamperen… Het was wederom bijzonder gezellig op de camping bij Lingenfeld. Aanrader.
  Groeten, Jaap P.
  (dus niet Jan en “bij Germersheim” , is nog altijd vele hoogtemeters en 90 km west van Germersheim).

  • Bewegende objecten: de foto wil nog wel eens lukken als je met het object meebeweegt. Maar er moet wel ruimte zijn om te fotograferen, dat was er niet echt op de Spezi.

 3. Heb de foto van de Ruder-Rad gezien en becommentarieerd. Vond het een interesant apparaat.
  @Belle
  Inderdaad fotograferen op de SPEZI is moeilijk, ook omdat je er rekening mee moet houden dat Duisters, naar mijn mening, iets preciezer zijn qua privacy. Foto’s met allerlei onherkenbaar gemaakt gezichten vind ik niet echt mooi, dus het was een beetje oppassen geblazen wie ik mede in beeld bracht. Maar volgend jaar weer naar germersheim, heb de kamer meteen weer besproken.
  Salut! Hans

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s