Lichtgewicht donsjack

Het voorbereiden van de vakantie naar Denemarken gaat in een gestaag tempo door. Trainen en de uitrusting nalopen en waar nodig vernieuwen als er flink ruimte bespaard kan worden. Fijn voor een koude avond of slecht weer: een lichtgewicht donsjack.

Dave zijn donsjasje is van Human Nature en van goede kwaliteit (lightweight Comfort Travel Jacket, gevuld met ganzendons). Het is een jaar of twee oud maar zit helaas niet meer in het assortiment bij de ANWB. Ik had een keer een dun donsjasje op de kop getikt bij H&M (ongespecificeerd dons dus waarschijnlijk eend) maar dat begon al een beetje op te raken. Ik heb het vervangen voor een lichtgewicht donsjasje met waterafstotend dons van het merk Ayacucho, type Atlas Down Hoodie (damesversie/herenversie). Dit is een goedkoper jasje dan het alom bejubelde Rab Microlight Alpine jacket dat ook met hydrophobic down gevuld is. Het past me echter beter want de capuchon van het Rab-jasje is voor mij te kort. Dan hangt het hele jasje aan je hoofd te trekken en dat draagt niet prettig.

Op dit moment zijn dit type jasjes overal in de opruiming omdat het gezien wordt als een winterproduct. Ik vind dit bijzonder, ik zie dit meer als iets voor in de lente en herfst. Ideaal om even aan te trekken als je een band moet wisselen of tijdens een bio break. Weegt weinig en compact mee te nemen in een klein stuffzakje.

ayacucho

Ayachucho Atlas Down Hoodie

Ik zag nog een ander praktisch jasje voor ligfietsers met een wind- en waterdicht voorpand én schouders terwijl de onderrug van gaas is: Nike Shield Light. Maar prijzig: 200 euro. Onder andere bij Run2Day maar als je online verder zoekt kan je ‘m vinden vanaf 160 euro. Lijkt me de ideale windbreaker voor in de velomobiel.

4 Reacties op “Lichtgewicht donsjack

 1. Wij zijn ook volop kritisch aan het rondkijken, testen, aanvullen dan wel vervangen. De kampeermarkt is gelukkig nog steeds enorm in beweging en vernieuwend.
  Was vroeger een donsjack idd echt iets voor de winter, sinds een paar jaar behoord hij tot mijn dagelijkse vaste uitrusting voor het merendeel van het jaar.
  Al de eigenschappen die je aangeeft hebben wij inmiddels ook ontdekt. Maar er is nog meer, het is een veelzijdig kledingstuk. Een kille (zeg maar koude) avond. Verbazend zoveel dat donsjasje uitmaakt. Daar kan geen warme trui tegenop (al helemaal niet qua gewicht en pakvolume)
  Daarbovenop zie ik hem als extra aanvulling op mijn slaapzak. Ik gebruik nu de Cumulus 350, dus zonder rugpand, in combinatie met de onvolprezen Exped Synmat UL 7. Voldoende tot 0 graden en super super compact te stouwen in vergelijk met gangbare slaapmatten en slaapzakken.
  Mocht het in de ochtend onverhoopt toch een paar graden gaan vriezen is het donsjasje altijd bij de hand. Is het niet als kussen, dan wel als extra isolatie. Als jasje of rond het voeteneind. Onlangs kon ik dat bij het bakfietstreffen ervaren tot -4. Geen enkel probleem.

  Wel samen met een goede tent. Hilleberg Kaitum 2GT in dit geval. Die heeft een uitstekende binnenklimaat regeling. Voor onze tocht Rondje langs de grenzen van Belgie in augustus blijkt die tent toch wat te groot om zonder onze trouwe Radical kar te vervoeren. We reizen dan met een Q-Xs en DF-XL met minder bagageruimte. Er zitten ook aanzienlijk veel hoogtemeters in dat traject. Dus hebben we nu na lang wikken en wegen besloten de veel kleinere en lichtere Hilleberg Nallo II aan te schaffen. Even slikken voor de prijs. Maar vermoedelijk zijn we dat snel vergeten als we de eerste nacht er volgende week in gaan doorbrengen. :-)

  • Goede aanvulling op mijn stukje. Het donsjasje is inderdaad ook bedoeld als aanvulling op de lichtgewicht slaapzak tijdens onverwachte koude nachten en een ideaal kussentje om bij je te hebben (met een Buff er omheen).

 2. Zo’n licht donsjack heb ik meestal bij me in de de toptas van m’n roets. Heel handig als je bezweet even ergens een stop hebt. Ooit gekocht voor 50 euro bij de Hema. Het fijne is dat het jack echt heel klein oprolt en ook nog eens lekker zit. Afgelopen jaar heb ik het veel gedragen. Helaas is de rits stuk gegaan.

 3. America Today heeft in de nieuwe collectie een lichtgewicht donsjack. Ik heb er gisteren eentje gekocht voor 50,= euro.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s