Getest: tweepersoons quilt van Therm-a-Rest

Al maanden ligt het ding op de bank en hebben we voorpret. Die heerlijke gladde tijk, dat zalige dons. Team Kampeerwijzer kocht een tweepersoons quilt van Therm-a-Rest om te gebruiken tijdens de zomer, model Vela. Want sommigen zweren bij het samen slapen, het zou warmer zijn dan ieder in zijn eigen slaapzak.

Wij hebben jaren geleden het tegenovergestelde vastgesteld en slapen sindsdien ieder in onze eigen mummyslaapzak. Hoe minder loze luchtruimte je moet opwarmen, hoe beter. Maar misschien was deze opvatting toe aan een revisie. Misschien werkt elkaar warmhouden wel en het leek ons bovendien gezelliger om samen onder een quilt te slapen. Therm-a-Rest is redelijk betaalbaar en als het niet zou bevallen, dan hebben we altijd nog een fijn dekentje voor op de bank.

Dave slaapt prinsheerlijk solo onder de tweepersoons quilt

Een quilt is een slaapzak zonder onderkant, eigenlijk dus een outdoor dekbed. Met het verschil met een dekbed is dat bij de voeten een deel dubbel gestikt is waar je je voeten in kunt steken. Door deze voetenzak blijven de voeten warm en de quilt beter op zijn plaats liggen. Ook zitten er aan de zijkant speciale banen die tocht moeten tegengaan.

Gehele onderkant van de Therm-a-Rest Vela quilt

Het idee achter quilts is gewichtbesparing. De onderkant van een mummyslaapzak zou toch niet isoleren omdat je daar het dons platdrukt met je eigen gewicht. De Vela-quilt van Therm-a-Rest is niet gemaakt met de lichtste materialen en weegt een kilo. Voor elk persoon dus maar een halve kilo. Alleen de beste kwaliteit slaapzakken wegen rond de 500 gram voor het temperatuurbereik van de Vela, dus een tweepersoons quilt is een manier om gewicht te besparen. Quilts hebben verder de vorm van een mummyslaapzak maar zonder de capuchon. Het idee daarachter is dat je meestal toch een muts bij je hebt, die je ook kunt gebruiken als het ’s nachts koud is.

Temperatuurkwalificatie Therm-a-Rest Vela quilt

De Therm-a-Rest Vela HD double quilt is een budgetkeuze. De zak bevat 650 cuin (Amerikaanse rekenmethode) waterafstotend eendendons (ter vergelijk: onze topkwaliteit slaapzakken hebben 900 cuin volgens de Europese, strengere meetmethode en bevat ganzendons). De Vela-quilt heeft een comforttemperatuur van +7 graden en is dus uitsluitend geschikt voor gebruik in de zomer. Toch is de Vela heerlijk warm en wat ik innovatief vind: de naden zijn doorgestikt (goedkope, slechte methode die koude plekken creëert) maar die naden zijn getaped met reflecterend materiaal tegen warmteverlies. En dat werkt. Onlangs hebben we de quilt voor het eerst getest, tijdens een nachttemperatuur van +13 graden. Warm is de quilt zeker. Zelfs te warm voor bij deze temperatuur. Maar het fijne van een quilt is dat je die makkelijk ventileert door hem deels van je af te gooien.

Ingebakerd
Ondanks de hoge nachttemperatuur had ik toch behoefte aan een muts en die kon ik gelukkig vinden tussen de spulletjes in de tent. Hoewel, met geluk heeft het vrij weinig te maken als je alles manisch organiseert in foudraaltjes. De quilt was lekker warm, bleef goed op ons tweeën liggen en is inderdaad ideaal als je elkaar nog even een knuf wil geven voor het slapengaan. Dat gaat normaal niet als je ingebakerd ligt in je eigen mummyslaapzak.

Logo van Nikwax van het waterafstotende dons

Gaat de quilt mee tijdens onze zomervakantie naar Slovenië? Ondanks de hoge zomerse temperaturen die we daar verwachten is het antwoord nee. Na één weekend testen komt de Vela daar te liggen waar die het meest tot zijn recht komt: op de bank als tv-dekentje. De reden is het Grote Gapende Koude Gat dat ontstaat als je beiden op je zij ligt. Er schijnen ‘rugslapers’ te bestaan, mensen die de hele nacht op hun rug slapen. Daarvoor is deze quilt prima geschikt. Maar wissel je af met op je zij slapen, dan is zelfs bij een temperatuur van +13 graden dit slaapsysteem te koud. Overigens zijn er quilts op de markt die rekening hiermee houden, van Big Agnes (veel te zware modellen) en de Zpacks Twin Quilt (erg interessant).

Zpacks twin quilt

We sliepen tijdens het testweekend speciaal op matten van Therm-a-Rest met een ‘coupler’, dat is een onderlaken om twee matjes aan elkaar vast te maken. De Synergy Coupler die wij gebruikten heeft speciale lusjes waar je de quilt aan kunt vastmaken. Eerst hadden we bijna alle lusjes aan de zijkant vastgemaakt, later hebben we het nog geprobeerd met alleen het onderste lusje bij de voeten vast met het idee dat de quilt dan wat losser om ons heen kon vallen. Helaas bracht dat geen oplossing. Halverwege de nacht trok ik mijn voor de zekerheid meegebrachte slaapzak uit zijn zak en kon Dave de quilt voor zichzelf gebruiken. Hij sliep daar heerlijk onder. De quilt is lang genoeg voor zijn lengte (1,94 m.).

Lusjes aan de quilt om vast te zetten aan het onderlaken

Wat zouden we nu kopen met de kennis die we hebben opgedaan? Voor het gewicht hoef ik het niet te doen, mijn slaapzak weegt 520 gram. Een vergelijkbare quilt van Cumulus komt op 480 gram. Met de Zpacks Twin Quilt valt wel wat extra gewicht te besparen en kom je afhankelijk van de gekozen lengte (XL), breedte en isolatie uit op 442 tot 600 gram per persoon. Een mummyslaapzak kan je daarbij prima als quilt gebruiken, zo is ook het hele quilt-systeem ontstaan. Door één mummyslaapzak met zijn tweeën te gebruiken. Hiervoor draai je ‘m om en steek je je voeten in het voeteneinde. Zo slapen we bij warme temperaturen meestal ónder onze eigen slaapzakken in plaats van erin. Heerlijk om wat meer bewegingsruimte te hebben en te kunnen ventileren. Wordt het dan toch wat frisser, dan kan je ‘m weer gebruiken als slaapzak met de rits dicht en de capuchon aangetrokken. Multifunctioneel.

Belle’s gele mummyslaapzak naast de quilt

Update: we besloten in de zomer van 2018 de quilt toch mee te nemen naar Slowakije en Italië. Omdat we toch met de auto waren kon het ding als extra wel mee. We sliepen er de hele vakantie samen onder. Met nachttemperaturen van 17 tot 20 graden is deze quilt prima te gebruiken en het tochtgat waarschijnlijk zelfs een pre. Wordt het toch wat kouder tegen de ochtend, dan ga je dichter bij elkaar liggen. Daarvoor moet je dan wel matten hebben die daarvoor geschikt zijn (aan elkaar gekoppeld zonder kuil of spleet in het midden).

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s