Lekvrije superfijne bidon

Een fijne fles voor in een stuurtas of onder handbereik in een bidonhouder is de bidon Podium van Camelbak. Wij zijn echt een beetje fan van deze bidon, zo erg dat we de nadelen ervan op de koop toenemen.

Het mooiste van deze bidon is de draaiende drinktuit. In de gesloten stand kan je in de fles knijpen maar komt er niets uit. In de open stand komt er alleen vloeistof uit als je in de fles knijpt. Dat maakt hem goed lekvrij en daarom vinden wij dit een fijne fles. Hij drinkt ook enorm lekker. Er komt goed veel water doorheen. Je hoeft niet een tuitje uit te trekken met je tanden zoals bij een standaard bidon. Hij kan in de open stand in de bidonhouder meegenomen worden. De gesloten stand is alleen handig bijvoorbeeld tijdens voortransport, als je verwacht dat er druk op de fles kan komen te staan.

camelbak-podium

Ouder model Camelbak Podium Big Chill, inhoud 0,75 liter

De Podium heeft de diameter van een bidon, dus deze fles past in elke standaard bidonhouder. De fles is vanaf 2019 verkrijgbaar met een inhoud van 620 en 710 ml. Deze drinkfles is verkrijgbaar in verschillende kleuren en in een geïsoleerde en niet-geïsoleerde uitvoering.

Geïsoleerd
De Podium Chill is de geïsoleerde variant. Je moet daar niet teveel van verwachten, althans niet zoveel als van een vacuüm thermosfles. De Podium Chill houdt dranken volgens opgave twee keer zo lang koel dan normaal. Dat kan dus kort zijn, bijvoorbeeld in een warme zomer. Vooral nadat de fles deels leeg is geraakt. Hij is dus hooguit een beetje geïsoleerd. Daarnaast bestaat er nog een Podium Ice die vloeistoffen vier keer zo lang koel houden (of op kamertemperatuur in de winter).

Er is van de fles ook een ‘Dirt’-variant, met een extra dop over de drinktuit. Vooralsnog is de Dirt alleen verkrijgbaar in een kleine maat met 620 ml inhoud. Handig voor als je de fles meeneemt in een lage bidonhouder op het frame en je veel offroad fietst. Het dopje is ook los verkrijgbaar, in blauw en zwart. Met deze ‘Camelbak Podium Mud Cap‘ tover je dus elke Podium-bidon om in een voor offroad geschikte versie. Dan kan je die combineren met een grotere fles met 710 ml inhoud. Let wel op het modeljaar van de Podium want die heeft in 2019 een modelwijziging ondergaan. Er zijn dus twee versies van de Mud Cap. De foto’s bij dit artikel zijn van het vorige model fles, degene die wij in bezit hebben.

De Podium Dirt heeft een extra afdekdopje

Behalve dat de fles een ander ontwerp heeft gekregen zou de nieuwe Podium volgens Camelbak beter passen in bidons en is het kunnen reinigen van de flesdop verbeterd. We zien dat de tuit een stuk korter is dan van het vorige model.

Schimmels
De fles geeft in het begin een beetje een plasticgeur af maar is honderd procent vrij van BPA, BPS en BPF. Wat een groot nadeel is, is dat de drinktuit niet los te vervangen is, zoals bijvoorbeeld bij de Camelbak Eddy. Er zijn losse doppen verkrijgbaar en dat is niet overbodig. Net als de Camelbak Eddy en andere systemen van Camelbak met een siliconen drinkventiel, wordt het mondstuk op een gegeven moment vies. Ook als je de fles of drinkzak alleen voor water gebruikt. Het lijkt op een soort zwarte schimmel dat zich vastzet in de drinktuit. Schimmel of niet, het zit in de drinktuit en dat is hartnekkig. Na verloop van tijd zal je hierdoor de dop in zijn geheel moeten vervangen. Niet echt milieuvriendelijk.

Big Chill links dicht, rechts open. Ook is viezigheid in de drinktuit te zien

Reinigen

Zelf hebben we de drinktuit op vele manieren geprobeerd te reinigen. Eerst de methodes die niet werken, om je de moeite te besparen:

 • een nacht in de vriezer;
 • weken in kokend water;
 • een nacht in de Sterident;
 • in de Biotex;
 • in de vaatwasser;
 • afwassen met gewoon afwasmiddel.

Tuit demonteren
In onderstaande video laat iemand zien hoe je de drinktuit van de Podium Big Chill uit elkaar kunt halen om deze schoon te maken. Dit is wel voor eigen risico. De eerste keer dat ik het deed wilde de tuit niet meer goed in elkaar. Doe het dus alleen als de tuit door vervuiling aan vervanging toe is. Nee heb je, ja kun je krijgen. Het enige stuk gereedschap dat je nodig hebt is een dun broodmes met een botte, ronde punt. In de video zie je ook hoe vies de drinktuit kan worden.

Onder de video staat een tip van iemand om de tuit schoon te maken in een oplossing van witte azijn en zuiveringszout (baking soda). Het blijkt de gouden tip die echt werkt:

 1. Verwarm je 100 ml witte azijn een minuut lang in een magnetronbestendige schaal of bijvoorbeeld een maatbeker van een liter.
 2. Voeg vervolgens een eetlepel zuiveringszout toe. Dit gaat bruisen als een blik bier waarmee geschud is, dus zorg dat de schaal groot genoeg is.
 3. Stop de te reinigen onderdelen in deze oplossing en laat het een halfuur weken.
 4. Daarna vuil verwijderen en afspoelen.
 5. Afdrogen en weer in elkaar zetten.

Baking soda vond ik bij een grote Chinese supermarkt. In Almere zit die vlak bij station Centrum. Ik gebruikte voor het reinigen een houten prikker en een wattenstaafje.

Dave neemt een slok uit de Camelbak Podium Dirt bidon

Ondanks het gedoe met reinigen is dit een drinkfles die we meteen zouden vervangen als deze kwijt zou raken.

Echte thermos drinkflessen

Ben je langer onderweg bij vriestemperaturen, dan kan je beter een echte thermosdrinkfles aanschaffen. Goede thermosflessen houden drank circa 24 uur koud en 6 uur warm zijn gemaakt van RVS. Hiermee voorkom je in de winter dat je water of sportdrank bevriest. Tegen de isolerende werking van deze flessen kan de Podium Big Chill niet op.

Camelbak Chute Vacuum met drinkdopje in handvat

Camelbak Chute Vacuum 1,2 liter. Past niet in een normale bidonhouder maar drinkt prettig en je hebt lekker veel bij je. Water bij de tent dat ’s nachts niet bevriest. Er is ook een versie met 0,6 liter, maar dat is naar onze smaak te weinig water. Combineert een grote dop voor schoonmaken/vullen met een kleine dop om te drinken. Prettige fles om uit te drinken, alleen niet handig onder het fietsen omdat je dan een dop moet losdraaien. De kleine dop kan je vastklikken in de houder, als de fles nog nieuw is gaat dit wat stroef maar dit slijt snel. Niet geschikt om uit te drinken onder het fietsen. Nieuwere variant van de fles heeft een magneetje waarbij je de kleinere dop dus niet meer hoeft vast te klikken. Nadeel van deze versie is dat de grote dop los komt van de fles (dus twee handen nodig bij het vullen).

Hydro Flask Wide Mouth w/ Straw Lid 1182 mililiter. Door iets toelopende hals iets lastiger schoon te maken. We kennen de fles niet persoonlijk dus weet niet of er siliconen onderdelen in de dop zitten die gevoelig zijn voor de groei van schimmels of bacterieën. Heeft zuigtuit en rietje waardoor je rechtop kunt drinken. Populaire fles die op veel plaatsen te koop is.

Laken Thermo Classic bidon. De Laken heeft een inhoud van 750 milliliter en past goed in een normale bidonhouder. Maar neem een bidonhouder van kunstof; in een van metaal gaat de metalen fles rammelen. In zes kleuren en ongelakt verkrijgbaar. Heeft geen rietje maar wel een siliconen drinktuit. Door deze om te klappen sluit de fles af. Fles kan soms wel een beetje lekken, vooral als er sportdrank inzit en er een beetje druk op de fles komt te staan. Met een knop weer te openen, dit gaat met één hand. Onze favoriet toen we nog velomobiel reden en de thermosfles in een bidonhouder moest kunnen passen.

2 Reacties op “Lekvrije superfijne bidon

 1. Wat je nog zou kunnen proberen is de tuit in de bleek zetten. Daarna wel goed afwassen. Ander is er van HG nog schimmel verwijderaar voor kit, dit is ook een aggeresief goedje, en zou kunnen werken. Alleen als het weer er al in zit zal het geen nut meer hebben.
  Succes met experimenteren.

  • Bedankt voor de tips. Ik denk wel dat baking soda wat minder schadelijk is voor de gezondheid maar als je er moeilijk aan kunt komen zijn dit wellicht goede alternatieven.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s