Uitrusting voor de TNNZ 2021

Wat is een ideale kampeeruitrusting voor het fietsen van de Trans Nederland Noord-Zuid (TNNZ), voor reizen met de fiets over onverharde paden? Hier onze conclusies na het voltooien van de TNNZ, een 570 kilometer lange mountainbikeroute door Nederland.

Iedere vakantie doen we weer nieuwe ervaringen op en passen we dingen aan onze uitrusting aan. Wat opviel op de Trans Nederland Noord-Zuid dat er veel dingen kapot gingen of van de fiets afvielen.

Dat kan toeval zijn, dingen waren wellicht aan vervanging toe. Want waarom waren ze anders niet stuk gegaan op de de South Downs Way in Engeland? Voor een deel kwam dat omdat we nu ook weer andere dingen bij ons hadden.

Paklijst
Van tevoren hadden we ons niet zoveel zorgen gemaakt over onze planning en de paklijst. We waren in Nederland, hoe spannend zou het worden? Dus gingen we voor de overnachtingen op de bonnefooi en hadden we eigenlijk de spullen die klaarliggen in onze kampeerkast op de fiets geladen. In die kast liggen de spullen die we dat seizoen gebruiken. Andere spullen die we minder vaak nodig hebben, zoals wintertenten of grote rugzakken, liggen onder de trap.

Fiets met alle kampeerbagage

Om te bepalen wat de meest ideale uitrusting is voor de TNNZ, is het van belang te weten wat je doel is. Ga je relaxt twee weken op kampeervakantie of probeer je de route te racen in minder dan twee dagen? In dat laatste geval heb je misschien een bivakzak en een pinpas bij je maar meer niet. Wij gingen voor het kamperen en genieten van de mooie afgelegen omgevingen waardoor deze route loopt en deden er twee weken over in plaats van twee dagen.

Om te zien wat we bij ons hadden toen we aan het eind van de route waren, zie onze Paklijst bikepacking 2021. We begonnen echter met wat andere spullen, die we onderweg ruilden of vervingen tijdens of direct na de vakantie:

Tent

We begonnen de reis met een zo licht mogelijke tent met een camouflagekleur, de Zpacks Triplex van 800 gram. Maar omdat we problemen hadden met loslatende tape in de nok en omdat we de zwaarte van de route wel mee vonden vallen, besloten we thuis onze ‘luxe’ tent op te halen van 2,1 kilo, een Sierra Designs Flash 3 (niet meer te koop). Deze tent heeft boogstokken en daardoor meer leefruimte. Je kan samen in de deuropening naast elkaar zitten terwijl je aan het koken bent, wat fijn is bij regen. Toegegeven: bij de Vaalserberg was de Zpacks-tent en alles wat je aan gewicht kunt besparen welkom geweest. Ook het snelle opdrogen van het Dyneema tentdoek van de Zpacks is handig voor als je in een weiland kampeert. Maar toen we op de terugweg wat regenbuitjes hadden, was de extra leefruimte zeer welkom.

We plakken de tent provisorisch met plakband

Van de Flash 3 (versie 2017) moesten we het elastiek vervangen in de stokken. Dit was slap geworden. Verder slaat het losse grondzeil van de Flash 3 door maar gelukkig niet het grondzeil van de tent zelf.

Slaapmat, quilt & kussen

We hadden in eerste instantie onze synthetische Apex quilts van Enlightened Equipment (EE) mee met een comfort limit van -1ºC. Een logische keuze in combitie met verwacht nat weer in Nederland en de Zpacks tent waarbij nat buitendoek geraakt kan worden met de tenen als je lang bent. Deze quilt vond Belle echter deze zomer veel te warm en ze ruilde deze om voor een donzen quilt (de Therm-a-Rest Vesper), deze was warm genoeg omdat de nachttemperaturen niet onder de 10ºC kwamen. Dave hield het bij zijn EE quilt maar had later spijt dat hij deze niet had omgeruild voor zijn Lightwave Firelight 250 donzen slaapzak.

Slaapmat
Belle ruilde de Therm-a-Rest NeoAir Xlite slaapmat om voor de stabieler liggende Sea To Summit Insulated Light Women’s slaapmat, die harder en kouder is maar dat is geen probleem in de zomer. Dave vond de NeoAir Xlite heerlijk liggen.

Dave was niet meer blij met zijn Exped Air pillow XL. Het pletten van zijn oor werd opgevangen met de rand van de dikke muts. Hij heeft het kussen vervangen voor de Aeros premium deluxe van Sea To Summit. Deze moet nog in de praktijk getest worden.

Frisser, dus slapen met balaclava

Stoel

We hadden stoelen mee van Helinox en Alite. Het is heel soms fijn om ze te hebben maar we hebben ze weer weinig gebruikt. Gelukkig pakte Dave de Alite Mayfly 2.0 mee omdat die hoger van de grond zit dan het oude model. We hadden deze op voorraad voor als de oude 1.0 zou sneuvelen, omdat ze niet meer gemaakt worden. Na één keer zitten begon de stof van deze nieuwe stoel al uit een stiknaad te scheuren bij één van de hoeken. De stoel is voor reparatie/garantie terug gegaan naar Bever en deze is daar gerepareerd of vervangen. Belle had de Helinox Chair Zero meegenomen. Minder zitcomfort dan de Mayfly maar wel beter voor de rug.

Stoeltjes

Zadel

Van Dave’s Brooks B68 is onderweg de brug gescheurd en die scheurde steeds verder in, waardoor het zadel aan een kant steeds meer doorboog en de druk niet meer gelijk over de zitbotten werd verdeeld. Hoewel we onderweg elke fietswinkel aangedaan hebben die we tegenkwamen om een geschikt nieuw zadel te vinden, kwam hij op zijn eigen kromgetrokken zadel thuis. Fietswinkels verkopen gelzadels, e-bikes en soms een racefiets maar van wat vakantiefietsers nodig hebben, hebben ze geen kaas gegeten. Laten we fietsvakantiespeciaalzaken zoals Bike4Travel, Horizon Bicycles, Beagle Bikes, Just Pedal, Sint Christophorus en M-gineering en dergelijke koesteren. Alle andere fietsenwinkels vormen de poort naar de gel-hel.

Breuk Brooks B68-zadel

Fietsaandrijving

De vraag was op een gegeven moment niet òf maar hoe vaak de ketting van Belle’s fiets er zou aflopen op een dag. Het record staat op drie keer op een dag. Kijk je de fiets na in een fietsmontagesteun, dan is de derailleur goed en het onmogelijk om de ketting tussen het grootste tandwiel en de spaken te krijgen maar de praktijk liep het toch anders. Bijzonder onhandig bij alle beklimmingen. Telkens moest Belle aan Dave vragen in welke versnelling ze zat en of ze nog lichter kon schakelen. Nu speelden we al met de gedachte om de fiets om te bouwen naar Rohloff…

Doos voor het fietsmuseum

Bidonhouder

We hebben de Topeak Modula Javaslim cage, waar we de smalle halve liter Trangia brandstoffles in meenemen, onder aan onze frames bevestigd met een houder van Twofish (Quick Cage Adapter). De band scheurde bij Belle onderweg waardoor ze haar bidonhouder en brandstoffles ongemerkt kwijtraakte. Gelukkig reed Dave achteraan en vond de spullen terug.

Topeak Modula Javaslim cage met Trangia brandstoffles 0,5 liter

Eerder had Dave al Belle’s bidon teruggevonden toen die ongemerkt uit het stem cell zakje aan het stuur was gestuiterd. Het enige wat Belle merkte was dat ze voelde dat ze plotseling over iets reed dat ze over het hoofd had gezien. De Camelbak Podium bidon heeft glansrijk de overrijdingstest doorstaan.

Bidonhouder
Zie Bikepacking.com voor een overzicht van cage mounts. Hier is de vervangde bidonhouder uitgezocht, dit keer van SKS: Anywhere Water Bottle Mounts. De constructie met twee aparte bandjes is wiebelvrij en zal naar verwachting langer meegaan omdat het minder werkt. Aan de binnenkant van de bandjes zit een laagje siliconen waardoor de bandjes niet kunnen schuiven op het frame.

Een andere optie is extra bidonnokken in je fiets laten boren in de onderbuis, als je fiets die daar nog niet heeft.

Fietsketting

Vlak voor de fietsvakantie hadden we een nieuwe fietsketting geïnstalleerd. Nog een mooie dure ook met zwarte binnenschakels en verchroomde buitenschakels. Na deze vakantie bleken de kettingen versleten en moesten deze vervangen worden.

Met bagae over boomstammen

Kleding

Belle’s kledingsysteem was goed uitgedacht behalve dat ze niet zoveel rekening had gehouden met echt zomers weer. Dit was een fietsvakantie in Nederland, tenslotte. Ze had zowel een gewatteerd jasje bij haar (Patagonia Micro Puff) als een fleecetrui van Polartec Alpha. Dat was een beetje teveel van het goede dus de Micro Puff ging terug naar huis. Ze heef het jasje niet gemist en de fleecetrui weinig gedragen. Het bleef warm weer.

Op de ruildag verwisselde ze thuis de Micro Puff voor twee T-shirts met lange mouwen, een extra synthetische om in te fietsen en een wollen voor ’s avonds. Ook ruilde ze een wat krap geworden wollen T-shirt met korte mouwen met maat S om voor een maat M.

Overhemden
De Craghopper overhemden met UV- en insectenwerende behandeling bleken van onschatbare waarde. Niet alleen kan je daarmee wat meer gekleed voor de dag komen, wat echt prettig is in restaurants in het zuiden, als je je tenminste niet opgelaten wilt voelen. ’s Avonds zijn ze handig voor als de muggen tevoorschijn komen. Als het echt warm was, verruilde Belle haar polyester T-shirt met lange mouwen van Alpkit voor het luchtiger overhemd. Omdat ze soms in het overhemd had gefietst, had ze behoefte aan een tweede shirt met lange mouwen voor ’s avonds.

Craghopper overhemd met Nosilife

Dave was in dit weer zeer content met zijn Mountain Equipment Redline LS gestreepte shirts met lange mouwen. Dit shirt ging veel minder snel stinken dan Belle’s shirts van Alpkit en Patagonia met een Polygiene anti-stinkbehandeling. Ook zat het wat luchtiger dan die shirts, waarschijnlijk dankzij de 11 procent lyocell, gemaakt van cellulose (plantaardig). De Redline shirts hebben ook nog een UV-protectie van UPF 50+. Ideaal shirt voor warme dagen.

We hebben hele lichte en goed ademende regenjacks Rab Flashpoint 2, maar die zijn te warm bij zomerse temperaturen. Een waterdicht gilet zou beter geschikt zijn voor dit weer. Als waterdicht gilet heet Belle gekozen voor Proviz. We hebben het al jaren over die twee Duiters die we ooit hebben zien fietsen in de vorige eeuw met regenjassen met korte mouwen en ze besloot er nu werk van te maken. Met het waterdichte Proviz-gilet vang je twee vliegen in één klap: zichtbaarheid en een waterdichte laag voor bij warm zomerweer.

Bikini
In eerste instantie had Belle een bikini meegenomen maar deze toch maar weer mee naar huis genomen toen we spullen gingen ruilen. Vervangen door twee extra Sloggi Sensual microfiber onderbroeken. In combinatie met een BH (Sloggi Zero Feel – ook microfiber) zijn die eventueel ook te gebruiken als bikini. We hebben nergens gezwommen dus dit was een goede ruil.

Verder gingen Belle’s AGU overschoenen kapot door slijtage, na vele jaren plezier ervan.

Schoenen

Vanwege het doorwaden van een sloot zijn onze schoenen enorm gaan stinken. Daarbij kwam Belle er achter dat ze haar Adidas Terrex mountainbikeschoenen niet zo lekker vindt lopen. Nu ze meerdere dagen achter elkaar fietste, kreeg ze hetzelfde pijntje aan de buitenkant van haar voet, zelfs tijdens het fietsen. Ze besloot thuis haar Salomon bergschoenen op te halen en was blij met de ruil. Veel grip als je de fiets een heuvel moet opduwen en waterdicht voor een eventueel nieuw slootavontuur.

Salomon bergschoenen

We nemen naast onze fietsschoenen voor platformpedalen altijd Crocs mee om mee naar de douche te gaan. Het is ook lekker om ze aan te schieten als je ’s nachts de tent uit moet. Belle’s Crocs waren versleten, ze gleed ermee uit, er zit geen profiel meer op de zool. Stom, want thuis stond nog een nieuwer paar.

Crocs
Bij Dave brak bij het aantrekken de hielband van zijn Swiftwater Crocs. Onderweg deden we in Coevorden een buitensportzaak aan en hij kocht een paar stevige teenslippers. Daarvan raakte hij er in de Maasduinen alweer een kwijt. Vervolgens kwam er een nieuw paar teenslippers, gekocht bij Bever in Venlo.

Gescheurde hielband Crocs Swiftwater

Belle zoekt nog steeds naar het ultieme na-het-fietsen schoentje. Ook de Mary Jane Crocs nemen nog behoorlijk wat ruimte in en het is elke dag een gevecht om ze bij de bagage te proppen. De ultieme schoen, daar kan je mee onder de douche, is plat op te bergen, geeft teenbescherming, blijft heel en is te gebruiken in onverhard terrein. Waterschoentjes geven snel blaren of hebben een te zachte zool, slippers geven geen teenbescherming. Crocs Swiftwater met mesh bovenkant komen dichtbij, mits de mesh snel droogt. Helaas slipt bij mij Belle dit model de hielband naar beneden dus zijn ze geretourneerd. Salomon’s Reelax Slide 5.0 is een mooie lichte instapper die heel plat wordt. Het model is er ook met een hiel, de Reelax Moc 5.0. Maar deze hou je dan weer niet zo gauw aan onder de douche.

Balpen & notitieboek

Een balpen en reservevullingen. Alleen had Belle niet de goede pennen mee voor de vullingen, ze was in de war met een andere pen die ze ooit onderweg had gekocht toen ze haar pen had leeggeschreven. Met de Uni Power Tank kan je onder extreme omstandigheden schrijven. Haar ervaring is dat de reservevullingen beter ook in een pen kunnen zitten, voor als je je pen kwijt bent. De pen doet het bij temperaturen tot min twintig, schrijft in elke positie en doet het ook op vochtig papier. De punt is van RVS. Je schrift is waterbestendig.

Notitieboek en weersbestendige balpen

Belle had een A6-notitieboek bij zich van Conceptum. De pagina’s zijn genummerd en als ze de lengte van de reis weet, weet ze hoeveel pagina’s ze kan volschrijven per dag. Het zag er niet naar uit dat ze het zou halen met één notitieboek dus ze nam voor de zekerheid een reserve mee. Maar de terugreis was wat minder inspirerend dus ze kwam precies uit. Op de laatste pagina staat nog tekst. Dave opperde een kleiner handschrift.

Echt mooie notitieboekjes zijn gebonden met draad en zijn van waterbestendig steenpapier. Naast Conceptum zijn ook de notitieboekjes van Moleskine van goede kwaliteit. Als je ook tekeningen maakt is blank papier of papier met puntjes in een raster het meest geschikt.

iPhone 11 Pro Max/iPhone SE

Belle had een bluetooth toetsenbordje bij zich maar dat ging ook naar huis. Ze hield het bij de Polarsteps app en notitieboek. Polarsteps houdt ze bij op haar iPhone 11 Pro Max, waar ze ook mee navigeert. Dave had dit jaar een nieuwe iPhone van het werk, een SE 2e generatie. Die liep tijdens het navigeren met MapOut herhaaldelijk vast. De nieuwe SE 2e generatie had een nog slechtere batterijcapaciteit dan van zijn oude iPhone die hij ging omruilen vanwege de slecht geworden batterij. De bevindingen zijn merkwaardig, want volgens Apple heeft de SE met de A13 Bionic-chip de ‘hersens’ van de iPhone 11 Pro. In de praktijk merken we echter toch grote verschillen. De 11 Pro Max loopt nooit vast tijdens het navigeren en heeft na een fietsdag nog 60 procent batterijcapaciteit over.

Belle’s cockpit met iPhone in Lifeproof Fré

Belle moet kijken naar haar powerbanks want de iPhone 11 Pro Max wil niet laden aan een Xtorm powerbank met een 1A uitgang. Ze had twee powerbanks bij zich voor het geval we zouden moeten uitwijken naar wildkamperen. Dat bleek onderweg niet nodig. Hierdoor voldoet één powerbank.

We stapten verder af van het navigeren met Komoot. Deze app blijkt veel meer stroom te verbruiken dan MapOut of PocketEarth. Je kunt de gesproken aanwijzingen niet uitzetten in de app en ook niet het opnemen van de route. Gelukkig hadden we de gpx-bestanden in de cloud staan en konden we ze openen met andere navigatieapps zoals MapOut en PocketEarth.

Wazige soft focus door verouderde telefoonhoes

Gezien de wazige vlekken in de foto’s is Belle’s waterdichte hoes Lifeproof Fré weer aan vervanging toe omdat, net als bij de vorige hoes, de cameralens troebel is geworden. Het levert op veel foto’s een soort soft focus op, die we zoveel mogelijk in de nabewerking hebben proberen te verscherpen.

Food jar

Een food jar. En goed Nederlands woord hebben we hier niet voor. Het is een thermospot in plaats van -fles. Handig om gekookt voedsel in na te garen maar we hebben een nieuw trucje geleerd: pasta koken in de saus. Plus je kunt zelfs kant-en-klare couscous kopen tegenwoordig, dat je alleen hoeft op te warmen. Kortkokende macaroni is gaar in vier minuten.

Waterfles

Met het idee: als we moeten wildkamperen omdat de campings allemaal vol zitten is het handig om een extra 1,5 liter water bij ons te hebben voor koken, tanden poetsen en ontbijt. Maar we konden overal gewoon terecht op campings en sleepten onnodig de extra anderhalveliterfles mee. Twee liter water, verdeeld over een Camelbak Chute thermosfles waar je koffiewater warm in houdt of drinkwater op warme dagen heerlijk koel en een bidon met 800 ml water is genoeg voor ons. Onderweg kan je altijd bijvullen met fleswater uit een supermarkt, vullen bij een restaurant of een enkele keer een kraantje onderweg. Waterpunten vind je in de POI’s van je kaart (onder Diensten > Drinkwater) of via sites als kraanwatertappunten.nl.

Limonade in bidon bijvullen langs de weg in Buurmalsen

Drinken doen we uit een bidon, die we af en toe bijvullen. Belle heeft heb dit jaar een nieuwe Camelbak Podium gekocht. In eerste instantie viel het teugvolume wat tegen ten opzichte van haar oude Podium-fles maar het lijkt alsof de fles soepeler wordt door gebruik en daarmee neemt de grootte van de slokken ook toe. In de bidon maken we sportdrank met bruistabletten van Isostar of Nuun.

Aansteker

De Primus Powerlighter aansteker heeft het begeven maar geeft nog wel een dusdanige korte flits dat we er de spiritusbrander nog mee aan kunnen krijgen. Maar hier moet dus nog een vervanger voor komen. Jammer want dit leek de ideale aansteker voor spiritusbranders. We lezen op internet meer berichten over deze aansteker dat ie er opeens mee op kan houden.

Verdeling spullen

Omdat we hadden ontdekt dat onze kampeerkeuken zwaarder is dan onze Zpacks-tent, hadden we een andere verdeling van de bagage gemaakt. Normaal heeft Dave de tent en Belle de keuken. Nu ging de keuken ook naar Dave maar kwam het eten bij Belle. Maar dat blijkt nog veel zwaarder. Na het wisselen van de Zpacks Triplex voor de Sierra Designs Flash 3, kwam de keuken weer bij Belle. Ook logisitiek is dit veel beter. Niet alleen zijn we het gewend maar zo kan Dave de tent inpakken terwijl Belle de keuken opruimt. Bij het uitpakken hoeft Belle ook niet te zoeken in zijn spullen naar de keuken.

Tassen

Belle’s Ortlieb Gravel-Pack is een beetje gaan rafelen en in Dave’s Alpkit Gourdon 20l zit een gaatje. De rafels hebben we thuis afgeknipt en met een aansteker het restant weggesmolten, in de hoop het zo af te hechten.

Tot zover over de spullen waar wat mee was. Voor de hele paklijst, klik op de button:

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s