Hoe kom je de winter van 2020 door?

Omdat de vijfde storm deze februari over het land jaagt, komen wellicht de muren op je af. Van fietsen of winterkamperen lijkt er in dit vierde seizoen weinig terecht te komen. Hoe kom je zo’n winter door?

We hebben deze winter helaas nog geen mooi zonnig weekend met vorst gehad, in plaats daarvan was het plaatselijk 14 graden in februari en regende het pijpenstelen. Wij balen daar enorm van omdat we graag onze quilts wilden testen bij vorst. In plaats daarvan zitten we thuis. Hoe bestrijd je het risico van ‘cabin fever’? Daar hebben we wat ideeën voor.

Voorheen bos, nu een moerasbos. Beetje te nat voor een tentje opzetten.

Beurzen

De Wereldfietsbeurs hebben we al achter de rug. Gemist? Je kan altijd nog de locatie bezoeken. De Fietser is ook zonder beurs een bezoek waard. Volgend weekend kan je de Fiets- en Wandelbeurs bezoeken. Deze beurs wordt gecombineerd met BikeMotion en gehouden in de Jaarbeurs te Utrecht. Bestudeer alvast de agenda en bedenk welke lezingen je wilt bijwonen.

Het Ligfietsplein op de Fiets- en Wandelbeurs 2018

Cursussen en boeken

Staan er nog reisverhalen of handboeken in je kast om te lezen? Nu is het er weer voor! Zo liggen hier ter redactie (kuch) nog het laatste boek van Ingrid & Nicole op ons te wachten en Bike4Travel’s Handboek Fietsvakantie. Of doe een cursus, bijvoorbeeld een meteocursus. Voor een cursus Kaart en Kompas is het misschien verstandiger om even te wachten tot de wind gaat liggen. Maar je kunt er alvast een boeken.

Vakantieplannen

Het is ideaal weer om je volgende reis of weekendje weg te plannen. Maak routes, zoek informatie uit, bekijk of je uitrusting nog voldoet en fris je kennis op. Hoe ga je om met lawines, beren, vulkanen, overstromingen en coyotes? Boek alvast de trein, je vlucht, de camping of wat dan ook. Sluit je reisverzekering af, zet je bankpas alvast voor de periode op ‘wereldwijd’, check of je rijbewijs en paspoort nog lang genoeg geldig zijn. Hoe verpak je je fiets? Welk formaat bagage mag je meenemen? Is er een visum nodig?

Museum

Het is een mooi moment om het fietsmuseum Velorama in Nijmegen te bezoeken.

Gevel van Velorama

Aan je blog werken

Pagina’s worden op dit blog afgesloten met “Pagina voor het laatst bijgewerkt: maand JJJJ”. Zo is makkelijk te vinden aan welke pagina’s het meest recent is gewerkt. Zoek op “februari 2020” en je ziet dat het slechte weer heeft geleid tot heel wat werk aan deze site. Je kan waarschijnlijk ook meteen raden waar onze volgende reis naartoe gaat.

Fietsklusjes

Het is de ideale tijd voor fietsklussen. Noodzakelijk onderhoud, aanpassingen. Wat wij tot nu toe deze winter hebben geklust aan de fiets:

Nieuwe remmen
We hebben onze hydraulische remmen vervangen door mechanische remmen Avid BB7 omdat we die zelf onderweg kunnen repareren als dit nodig is. Ook zijn mechanische remmen handiger voor als je de fiets wilt meenemen in een vliegtuig.

Nieuwe banden
We hebben snellere banden, meer geschikt voor gravel, gemonteerd op onze mountainbikes. Het is de Schwalbe G-One. Meteen weer tubeless gemonteerd. Rij je zelf nog niet tubeless, dan is het nu een uitgelezen moment om tubeless banden te installeren.

Links de oude banden (WTB Ranger), rechts de Schwalbe G-One

Nieuw voorblad
Geïnspireerd door een lezing over bergverzet op de Wereldfietsbeurs heeft Dave een kleiner voorblad geplaatst. Hij koos hiervoor het CAMO-systeem van Wolftooth. Dit heeft als voordeel dat je het voorblad heel makkelijk kunt verwijderen of wisselen. Hij heeft nu een ovaal tandblad met 30 tanden.

Ander stuur
We hebben een Denham-stuur gemonteerd.

Andere blogs en social media

Geniet mee met vrienden die nu in warme oorden aan het fietsen zijn. Volg hun blog, hun Polarsteps updates. We zwaaien even van achter onze computer naar bikepackers Jos en Magda (Nieuw-Zeeland) en ligfietser Bert (Verenigde Staten). Goede reis!

Video’s kijken

YouTube staat vol met de leukste fietscontent. Reisverhalen, handleidingen van Parktool, tests van kampeerspullen, verzin het maar. Enkele voorbeelden:

  • Ryan van Duzer fietst momenteel de Baja Divide:
  • Of misschien kunnen we toch zelf gaan fietsen?

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s