Water maakt je toilettas onnodig zwaar

Vloeibare zeep, shampoo, conditioner, tandpasta en deorollers bevatten allemaal één overbodig ingrediënt dat de toilettas onnodig zwaar en groot maakt: aqua. Water kan je meestal makkelijk zelf toevoegen op het moment dat het nodig is. Mooi dat er iets handigs verkrijgbaar is voor reizigers en mensen met een hart voor het milieu: shampoo, conditioner, deo, scheerschuim en tandpasta in vaste vorm.

Shampoo

Een ‘shampoo bar’ of haarzeep bevat net zoveel shampoo als drie à vier flessen vloeibare shampoo. Met een stuk shampoo kan je ongeveer 75 tot 100 keer je haar wassen, dus je hoeft maar een heel klein stukje mee te nemen voor een vakantie.

Lekt niet
Een ander voordeel is dat een stuk shampoo niet kan gaan lekken in je reisbagage. Tenzij je op vakantie gaat naar een warm tropisch land, want dan kan de haarzeep smelten. Een groot aantal van de verpakkingsvrije producten bevatten namelijk boters en oliën. Die smelten makkelijk op je huid of in je bad, maar ook bij warme temperaturen. Om een stuk shampoo mee te nemen kan je bij de aanbieders vaak een doosje van blik of kurk kopen dat je kunt hergebruiken.

Shampoo bar van HappySoaps

Hoe werkt zo’n shampoo in vaste vorm? Stap onder de douche, schuim het stuk shampoo op tussen je natte handen of gebruik het direct op je haar. Het schuimt snel en goed, je haar is net zo makkelijk in te zepen als met vloeibare shampoo en daarom prima geschikt voor als je slechts één douchemuntje hebt. Zeepwinkel Lush heeft een goede overzichtspagina met informatie over hoe shampoo bars werken.

Ongeparfumeerd
Lush verkoopt verschillende stukken shampoo. Tegen vet haar of roos of gewoon voor “mythisch mooi haar”. Of wil je een shampoo dat naar honing of toffees ruikt? Dat is er ook. Helaas verkopen ze geen ongeparfumeerde stukken shampoo. Iets wat handig zou zijn voor als je kampeert in gebieden met beren.

Lush is niet de enige die haarzeep verkoopt. Zoek op internet naar ‘shampoo bar’ of ‘haarzeep’ en je vindt diverse webshops. Bijvoorbeeld Shampoobars. Wil je alleen maar biologische ingrediënten, kijk dan eens bij HappySoaps of Flow Cosmetics. De meeste van deze webshops verkopen ook conditioner in tabletvorm.

Milieuvriendelijk
Haarzeep is milieuvriendelijk omdat het onverpakt of slechts verpakt in een papiertje wordt verkocht, meer natuurlijke ingrediënten bevat, niet is getest op dieren en/of geen dierlijke producten bevat. Vanwege de vaste vorm zijn er geen synthetische conserveringsmiddelen nodig.

No poo
Wie nog meer gewicht wil besparen op shampoo en ook het risico van smeltende shampoo bars wil elimineren, gaat voor no poo methode oftewel geen shampoo gebruiken. Als je niet te vet haar hebt kan dit een goede optie zijn. Je haar wordt steviger en je hebt geen spullen meer nodig om je haar in model te brengen. Je hoofdhuid moet er in het begin aan wennen, dus je gaat eerst door een wat vettere periode. Dave (kort haar) is al vele jaren geleden zonder problemen van de shampoo afgestapt, Belle (lang haar) kreeg last van gist en een jeukende hoofdhuid en gebruikt tegenwoordig, na een shampookuurtje van de apotheek, shampoo bars (van Lush, omdat ik langs die winkel kom op weg naar ’t werk).

Zeep, deodorant, tandpasta

Normale tube, reisverpakking tandpasta, Lush toothy tabs, Denttabs

Een stukje zeep is lichter en bevat meer zeep dan vloeibare douchegel. Maar waarom het houden bij shampoo en zeep? Bekijk dit aluinsteen, dat als deodorant gebruikt kan worden. Even het blokje natmaken en onder je arm smeren. Kan voor de vakantie ook een stuk vanaf gesneden worden. Geen deo is natuurlijk de lichtste optie.

Verder is er tandpasta in tabletvorm. Even kauwen, tandenborstel nat maken en poetsen maar. Het is veel compacter en lichter dan tandpasta in tube. Hoef je halverwege je reis niet meer op zoek naar die onvindbare tandpasta in kleine vakantieverpakking.

Tandpastatabletten, poetstabletten, toothy tabs, denttabs
Een flesje Boom! van Lush weegt 66 gram en bevat 90 toothy tabs en is zo goed voor 45 dagen achter elkaar twee keer per dag poetsen. Boom! (misschien niet meenemen in de handbagage in ’t vliegtuig met zo’n naam) smaakt naar cola. Er is nog een andere smaak met de naam Dirty. Deze poetstabletten bevatten geen fluoride en vallen makkelijk uit elkaar. We denken dat ze tijdens een fietsvakantie al snel zullen veranderen in poeder.

Voor wie van de mondhygiëniste te horen heeft gekregen dat fluoride belangrijk is, is er ook Denttabs met fluoride. De tabletjes van dit merk zijn wel stevig. Met het ongelooflijk kleine potje van 51 gram kan je 125 keer je tanden poetsen en is dus genoeg voor een maand voor twee personen. De smaak is lekker fris pepermunt. Er is ook een variant zonder fluoride.

Normale deosticks, een flesje met aluinkristallen (zelf water toevoegen), reisverpakking deo en aluinsteen rechtsboven

Alles ineen

Maar waarom niet alles combineren? Dr. Bronner’s Castile zeep met pepermuntgeur is favoriet bij hikers, die maandenlang op pad zijn met lichtgewicht bepakking. Zij gebruiken het zowel als zeep, shampoo, afwasmiddel, wasmiddel, scheerschuim en tandpasta. Het idee is dat je tanden schoon worden van het poetsen en dat tandpasta er alleen voor de smaak is. Voor een vakantie kan je wellicht even zonder fluoride.

De zeep van Dr. Bronner wordt verkocht met de claim dat het voor 18 verschillende toepassingen is. Het is te koop in fles en als een stuk zeep. Het stuk zeep schuimt goed en je kan er snel je haar mee inzepen. Waar de shampoo bar van Lush al een goed effect op je haar heeft, krijg je van Dr. Bronner’s helemaal een kapsel dat eruit ziet alsof het gestyled is bij de kapper. Deze zeep is in vele geuren (en smaken?) verkrijgbaar én er is een ongeparfumeerde variant. Komt het ook nog goed met die beren.

Neem jij nog water mee in je toilettas? Heb je andere tips om gewicht te besparen? Een eigen favoriete alleskunnende zeep? Laat het ons weten in de reacties.

3 Reacties op “Water maakt je toilettas onnodig zwaar

 1. Hallo Belle,
  Weer een leuk item en misschien heb ik nog iets toe te voegen. Kijk daarvoor aub op:
  thegreenchoice.nl/ optidee vezeldoekjes etc.
  Dit legt het beter uit dan ik het kan.
  Ook ik ben een enthousiast PocketEarth gebruiker maar dan vooral in (zeer) warme gebieden en heb m’n Iphone al een paar keer op zwart gehad vanwege oververhitting en dat is dan wel lastig.
  Lees je blog altijd met veel belangstelling.
  Vriendelijke groet,
  Ton Flach

  • Hoi Ton, altijd leuk om te horen.

   Zit je iPhone in een hoesje met venster? Want dat kan de oververhitting veroorzaken in de directe zon. Dit heb ik ook gehad met zo’n textiel achtig hoesje met een slap buigbaar plastic venster. Ik heb het niet gehad met de Lifeproof Fré in Slowakije waar het heel warm was. Maar daar fietsten we dan ook niet de hele dag en hadden we ook wel stukken met bos.

   Je link klopt helaas niet. De website greenchoice.nl is een energiebedrijf en thegreenchoice.nl is een domein dat te koop staat. Via Google kon ik ook niets vinden op combinatie ‘greenchoice’ en ‘vezeldoekjes’.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s