Winterkamperen en MTB’en in Drenthe

Op de Hondsrug in Drenthe kampeerden we afgelopen weekend met stralende zon en vorst bij Staatsbosbeheer op natuurkampeerterrein Borger. Wat een heerlijke plek! Dit kampeerterrein ligt in Boswachterij Gieten-Borger dat ook wel klein Canada genoemd wordt. Hoge Douglassparren en loofbomen wisselen elkaar hier af.

Wie stilte wil kan hier heerlijk fietsen en wandelen maar voor wie met kinderen deze plek bezoekt is er ook van alles te doen. Op een paar honderd meter van het kampeerterrein ligt het Buitencentrum Boomkroonpad met behalve het pad door de boomkruinen ook een speelbos voor kinderen, gemarkeerde wandelpaden en een winkeltje met natuurgeoriënteerde prulletjes en boeken. Er is een leuke activiteitengenda, met themawandelingen (onder andere bij volle maan), speuren naar vleermuizen en survivaltochten. Bij het Buitencentrum ligt Paviljoen De Woudstee en dit was na onze fietstocht van circa dertig kilometer zaterdag een fijne plek om even op te warmen met een tosti, erwtensoep of warme chocolademelk. Ze verkopen ook appeltaart en bier. Hier kon het donsjackje uit de rugzak even opwarmen voordat we het verwisselden met onze windbreaker voor het laatste stukje terug naar het kampeerterrein.

Bewegwijzerde wandelpaden vanaf het Buitencentrum

Op 4,5 kilometer fietsen van het kampeerterrein ligt attractiepark Drouwenerzand. Daarnaast ligt Robin Hood Ribhouse waar je kunt eten in Middeleeuwse sferen. Op weg erheen kom je langs hunebed D19. Ook het plaatsje Drouwen ziet er gezellig uit met diverse horecagelegenheden. Bij Robin Hood zijn de prijzen schappelijk en de spijzen boven verwachting. Hier aten we vrijdagavond nadat we nog net voor zonsondergang onze tent hadden kunnen opzetten.

Goed eten in Middeleeuwse sferen bij Robin Hood Ribhouse

Met onze tien jaar oude trekkingbikes, die we wat meer geschikt hebben gemaakt voor MTB-paden, fietsten we een zelfgemaakte route grotendeels over onverharde (fiets)paden en deels het MTB-pad dat hier ligt, de MTB-route Gieten-Gasselte. We kwamen op deze tocht langs diverse meren (ontstaan door zandwinning) en vennen, waaronder de azuurblauwe zwemplas ’t Gasselterveld. De meeste meren lagen nu dicht met ijs maar in de zomer kan je hier dus ook nog zwemmen of duiken (’t Gasselterveld is 30 meter diep). Een deel van de route ging over een keienpad, hier zetten we onze verende voorvorken maar even ‘aan’. Dikkere banden dan 44 milimeter kunnen we niet kwijt in ons frame dus extra vering was w-w-welkom.

Op het natuurkampeerterrein is een luxe sanitairgebouw aanwezig met lauwwarme douches en warm water voor de afwas. Er zijn lockers met een stopcontact erin, die af te sluiten zijn met een munt van vijftig cent, handig als de telefoon of iets anders opgeladen moet worden. Op het terrein staan tipi’s met houtkachels die je kunt huren.

Nachttemperatuur -6º
We waren niet de enigen die sliepen in een eigen tentje. Er waren zeker nog vijf andere tentkampeerders op het terrein, één stel kampeerde zelfs onder een tarp en dat bij een nachttemperatuur van -6ºC. Verder stonden een aantal campers en caravans maar het terrein behoudt een natuurlijke sfeer, omdat de plekken heel ruim zijn en het kampeerterrein bestaat uit meerdere veldjes, gescheiden door bomen. Er is een stookhut op het terrein en in het houthok kan je stukken hout hakken.

Drenthe ligt te ver om in een weekend heen en weer te fietsen dus waren we met de auto. Dat gaf ons de mogelijkheid wat extra volumineuze spullen mee te nemen die niet in onze fietstassen passen, zoals een aluminium grondzeil voor onder de slaapmatten en onze luxe Mondoking 3D slaapmatten van Therm-a-Rest. Die hebben een R-waarde van 11,4 dus we hebben heerlijk de eerste nacht bij -2º geslapen. Ik had het zelfs een beetje te warm maar sliep de tweede nacht bij -6º heerlijk in mijn nieuwe Cumulus-winterslaapzak, Dave had het de tweede nacht toch beduidend kouder in zijn HyperLamina-slaapzak. Hij gooide er zelfs halverwege de nacht nog een extra quilt overheen, die we voor de zekerheid hadden meegenomen. Toch een behoorlijk verschil -2 of -6.

Aluminium grondzeil, dikke matten en slaapzakken zorgden voor een warme nacht

’s Ochtend was onze uitgeademde lucht gecondenseerd en bevroren op de tijk van de slaapzak en de binnentent. Vooral langs het tentdoek lag er sneeuw en ijsschaafsel. Geen probleem zolang het bevroren blijft maar ’s middags was het een paar graden boven nul. Onze telefoon hielden we ’s nachts in de slaapzak en de schoenen in de binnentent tegen vorst. Maar ons vloeibare afwaszeep (wilderness wash) waren vergeten mee ‘naar binnen’ te nemen en wilde niet meer het flesje uit. Ook de haringen weer úit de grond krijgen bleek een een klus voor een man met een hamer.

We kijken terug op een heerlijk weekend met veel zon, in een heel leuk afwisselend gebied waar van alles te doen is maar waar we ook heerlijk rustig hebben kunnen fietsen. We komen hier zeker nog eens terug en nemen dan een zwembroek mee.

Kaart boswachterij Gieten-Borger met gefietste route en route naar restaurant

4 Reacties op “Winterkamperen en MTB’en in Drenthe

 1. Goed getroffen met het weer ook.
  Voor ons is dit lekker dichtbij dus we komen er dan ook wel eens, met ‘ahum’ de camper. Met de fietsen erop, dat dan weer wel.

  groeten uit Drenthe,
  Greenmachinist.

 2. Wat een verschil moet echt goede kleding en slaapzakken e.d. maken…..ik heb van slapen in vrieskou alleen maar nare herinneringen en dat was bewust ook zo ellendig mogelijk bedoeld. ( onder erbarmelijke omstandigheden vormt zich sneller kameraadschap, samenwerking en een gemeenschappelijk doel )

  Dat je het te warm kunt hebben als je op bevroren grond slaapt…..dat kan ik me niet eens voorstellen….

  • Ja dat kan dus. Aluminium eronder, R-waarde minimaal 7 maar in dit geval zelfs 11,4 van je slaapmat en een goede slaapzak met een comfort rating die past bij het weer of eventueel iets minder en dan slapen in je lichtgewicht donsjack voor die af en toe wat koudere nacht.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s