Bike Motion en Fiets- en Wandelbeurs 2018

Stress dit jaar want de beurs Bike Motion Benelux werd niet meer in het najaar gehouden maar nu in het vroege voorjaar TEGELIJKERTIJD met de Fiets- en Wandelbeurs. Die laatste beurs werd de afgelopen jaren al gecombineerd met de E-bike Xperience. Nu geeft je kaartje dus toegang tot DRIE beursen. Vorig jaar bezochten we alle twee de dagen de Fiets- en Wandelbeurs, nu begint het hele evenement op vrijdag om 12.00 uur. Om alles dus te kunnen zien en doen zitten we dit jaar drie dagen achter elkaar in de Jaarbeurs van Utrecht.

Het thema is dit jaar Zwitserland

Op vrijdag sloot Bike Motion om 21.00 uur, terwijl de andere beurzen om 17.00 sloten. Een blik op het programma van de beurzen, de exposanten en zelfs de plattegrond leerde ons dat alles bijna hetzelfde is als vorig jaar: waar welke exposanten staan, welke lezingen er worden gegeven, het MTB- en fietsparcours, waar de food trucks staan. OK, misschien waren drie kaartjes voor drie dagen een beetje teveel van het goede. Hadden we eigenlijk alles al niet eens gezien? Waar wilden we in elk geval naar kijken? Als we een checklijstje maken in onze telefoon met de juiste volgorde van standnummers kunnen we het misschien zelfs wel in één dag doen. Dat was het plan.

Missie
Het leukste is zo’n beurs als je een missie hebt. Een idee voor een weer iets andere fiets- of wandelvakantie, waardoor alles weer anders moet, inclusief fiets en kampeerspullen. Dan kan je op zo’n beurs gericht gaan zoeken naar de juiste regio om zo’n vakantie te houden, de fiets, de benodigde wijzigingen in de kampeerspullen (lichter, comfortabeler), etc.

Eén van de missies: een helm voor Dave

Het idee is dat we dit jaar niet gaan trekken maar juist steeds ergens een week gaan staan met een basecamp, waar we met onze bus heenrijden (want om nou iedere fietsvakantie te beginnen in de Flevopolder…), om van daaruit meerdaagse (bikepacking) tochten te gaan maken. Dat betekent dat we én zwaardere spullen kunnen meenemen voor een luxe basecamp én dat we ons gaan verdiepen in wat er nodig is voor bikepacking, om de bergen en bossen in te trekken. Gezien de benodigde investeringen voor deze wijzigingen zal het eerder een voorbereiding worden van twee jaar want op het boodschappenlijstje staat:

 • Een fiets geschikt voor bikepacking;
 • Bikepacking tassenset met harnas;
 • Veldkeuken klein genoeg voor bikepacking;
 • Fietshelm met voldoende ventilatie voor Dave;
 • Een beter zadel voor Dave;
 • Fietsrugzak Dave;
 • Het vinden van een mooie locatie om te fietsen.

Inschatting is dat de rest van onze spullen wel klein genoeg is. Belle heeft al een goed zadel, helm en rugzak. Het basecamp is al voor elkaar. We nemen gewoon onze Sierra Designs Flash 3 tent mee. Wat ik graag wilde voor het basecamp hebben we al: een wat romantischer veldbed bestaande uit dikke mattrassen (Therm-a-Rest MondoKing 3D met een R-waarde van 11,4 – en een formaat waar je een Caddy Maxi voor nodig hebt), die aan elkaar gemaakt kunnen worden met een coupler en een tweepersoons quilt (de Therm-a-Rest Vela). Dave zou nog wel een grotere tent willen hebben met wat meer leefruimte voor als het regent maar dat is niet echt nodig, dat kan altijd later nog als we door willen gaan met deze set-up. Al blijven we wel grappen maken over die Jack Wolfskin-tent die bij Bever in Houten opgesteld staat, waar je rondjes in kunt fietsen en die er uitziet als zijnde geschikt voor een basecamp op de zuidpool.

Bike Motion/vrijdag

Frank van Rijn op Fiets- en Wandelbeurs 2018

We begonnen vrijdag met de lezing van Frank van Rijn. Het ging dit keer over verschillende reizen die hij over de jaren had gemaakt naar bronnen van rivieren in Azië en Afrika. Het was slim om dit meteen op vrijdag te doen omdat het op vrijdag minder druk is op de beurs. Vorig jaar zat de zaal bij Van Rijn vol, nu waren er nog genoeg zitplaatsen. De lezing was wat rommelig, misschien ook omdat Frank van Rijn net terug was uit Azië.

Bij Verta Fit kocht Dave nu ook een vlakbandslot, omdat het lekker licht is. We kwamen nog langs de stand van Ingrid & Nicole, waar Nicole vertelde dat deel 3 van hun trilogie nu bijna af is en dit jaar zal verschijnen.

Salsa Anything Cradle op stuurverlengers

Surly & Salsa
Daarna gingen we snel door naar Bike Motion om in elk geval de stand van Cosmic Sports uit Zandvoort te bezoeken met de fietsmerken Surly en Salsa. Hier spraken we ruim een uur met Jacquot Versteege van de vestiging Zandvoort over de verschillen tussen de ECR, Ogre en Troll.

Jacquot Versteege van Cosmic Sports

Daarna spraken we hier nog een uur met bikepacker Bas Rotgans (Facebook, Instagram), die ons een paar goede tips gaf over routes, hoe je voorkomt dat je stuurrol je duimen schuurt, wat hij meeneemt, etc. Bas doet zelf hoofdzakelijk bikepacking wedstrijden, waarbij een route van meerdere dagen zo snel mogelijk afgelegd moet worden.

Belle op de Trek 1120 bikepacking mountainbike

Trek 1120
Vervolgens gingen we door naar Trek Bikes want de enige 1120 in de Benelux, stond hier op de stand. De Trek 1120 is afgeleid van zijn voorloper de Stache, maar heeft een langere wielbasis wat hem meer geschikt maakt voor touring. Bovendien heeft deze fiets iets nieuws: rekjes voor bikepacking. Ook hier weer lang staan praten met een medewerker, die zo aardig was de 1120 van zijn sokkel te halen zodat ik er even op mocht zitten om te kijken of de reach niet te lang zou zijn voor mij. De medewerker bleek zelf ook een fanatieke kampeerder, dus hier ook weer erg gezellig en lang staan praten. Voor ons gevoel maakt deze fiets de overstap van het klassieke fietskamperen naar bikepacking wat makkelijker, omdat je net iets minder minimalistisch te werk hoeft te gaan. Hoewel, met twee houders aan je vork, kan je zelfs bier meenemen, zoals de geëxposeerde Surly ECR bewees.

Surly ECR met twee bierflesje

Ik weet niet wat we hadden vandaag, maar zelfs bij een fysiotherapeut die bikefitting aanbood en de stand van militaire veteranen: overal stonden we lang te praten en gingen onze voeten steeds meer pijn doen.

Bike Motion en de Fiets- en Wandelbeurs duren dit weekend nog tot en met zondag. Volg de updates van Kampeerwijzer via Instagram, Twitter of Facebook.

Zie verslag tweede dag op de Fiets- en Wandelbeurs.

2 Reacties op “Bike Motion en Fiets- en Wandelbeurs 2018

 1. Ik heb wel gezien in Oostenrijk in de bergregio’s dat MTB’s met enorme luchtbanden erg populair waren om een of andere reden.

  Op de foto’s hebben de fietsen waarop jij zit al grote luchtbanden, maar ik bedoel echt nog 3x groter tot op het oog extreme porporties. Of dat nu een rage is/was of ergens specifiek goed voor weet ik niet.

  In die regio bestaan nog eeuwenoude wegen die langs de rivieren en stroompjes lopen waar vroeger mensen van dorp naar dorp liepen en hun karren trokken. Dat zijn vaak met allerlei materieaal “verharde” zand/klei paden die door ongebruik en weinig onderhoud niet overaal meer zo goed zijn. Ik vermoed dat de enorme ballonbanden daarvoor in zwang geraakt zijn, daar rol je natuurlijk veel makkelijker mee over kuilen en slecht wegdek.

  De neiuwe wegen die vaak veel hoger liggen, daar wil je niet fietsen. Smal en druk met zwaar verkeer, geen fietsstrook. Als je eigenwijs bent zul je in ieder geval een ongezonde hoeveelheid dieselroet, dus fijnstof stikstofdioxide en PAK’s moeten inademen. Dat lijkt me voor fanatieke fietsers en hun gezondheid echt niet wat je zou moeten doen, tenzij je met actief koolstoffilter ( ook niet ongevaarlijk spul overigens ) een filter voor je mond en neus wilt rijden.

  Op die eeuwen oude wegen vaak ver daaronder hoor je de riviertjes en beekjes kabbelen, de volgens fluiten en fiets je tussen de bomen. Heel andere beleving. In bergen zijn natuurlijk altijd wegen geweest voor de handel tussen de dorpen en meestal liggen ze er nog omdat ze niet geschikt waren om een autoweg voor zwaar verkeer op aan te leggen. Ik wil daarmee zeggen dat over een autoweg rijden vaak helemaal niet zal heoven en nodeloos gevaarlijk en ongezond is. Maar een aangepaste fiets voor op slechte eeuwenoude wegen en karrespoor paden ……dat kan weleens wel nodig zijn.

  Ik heb in sommige steken daadwerkelijk ook goede fietspaden, los van de autoweg gezien. Maar dat is meestal in de grotere dalregio’s.

  • Fatbikes die jij beschrijft zijn voor wegen met grof puin, mul zand, drassig terrein en voor op sneeuw. Het veercomfort wordt uit de zachte banden met lage spanning gehaald.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s