Fiets- en Wandelbeurs 2018 – verslag tweede dag

Op de tweede dag dat we de gecombineerde beurzen e-Bike Xperience, Bike Motion en Fiets- en Wandelbeurs bezochten startten we op de eerstgenoemde met een lezing van Testkees van de Fietsersbond over welke e-bikes geschikt zijn voor in de bergen.

Testkees (Kees Bakker) had een helder verhaal over waar je op moet letten als je een e-bike wilt gebruiken in de bergen. Bijvoorbeeld welke motoren hiervoor het beste geschikt zijn (sommige achterwielmotoren, geen voorwielmotoren en alle middenmotoren). Dat motoren warm worden door een laag toerental en de Shimano Alfine  geen versnelling heeft die laag genoeg is voor gebruik in de bergen. Als je volt vermenigvuldigt met ampère kan je uitrekenen hoeveel watt per uur je lader de batterij oplaadt. Dat is interessant omdat als je duizend meter klimt met honderd kilo op de fiets, je 400 Wh verbuikt. Dan zijn de meeste batterijen van e-bikes grotendeels al leeg. Verder vertelde Kees over de stevigheid van frames, soorten remmen en dat je in afdalingen het beste kunt remmen met je voorrem terwijl je naar achteren leunt op het zadel.

Wand bij Zwerfkei met kampeeruitrusting

Na deze lezing in het e-Bike theater verlieten wij de e-Bike Xperience. Vorig jaar hebben we hier naar elektrische vakantiefietsen gekeken van onder andere Kalkhoff en Cube, na een positief verhaal in het blad van De Wereldfietser. Maar verder is het natuurlijk voor ons niet zo heel interessant omdat er thuis al speed pedelecs staan. Wel had ik nog graag de lezing over waar op te letten bij aanschaf en onderhoud van e-bikes bijgewoond maar gezien de tijd moesten we keuzes maken.

Foodtrucks op de Fiets- en Wandelbeurs

We hadden vorig jaar gehoord dat de lezing van de Rugzaklopers over ultralight kamperen erg leuk was, dus zorgden we ervoor dat we het dit jaar niet zouden missen. Marianne van de Rugzaklopers liet haar vaak zelfgemaakte spullen zoals een rugzak en slaapzak door de zaal gaan. Voor de rest was het meeste theorie van deze presentatie over ultralight backpacking bekend omdat de door haar genoemde boeken hier thuis ook in de kast staan. Elke ultralight kampeerder met een paraplu, daarvan weet ik meteen dat ze Ray Jardine hebben gelezen. Haar paraplu was wel een bijzonder licht exemplaar. Ze noemde een aantal interessante bronnen en zaken zoals het videokanaal Outdoors Station, de app OS Locate en carbon felt voor gebruik in spiritusbranders. Ze gebruikt broodclipjes als wasknijper. Haar titanium windscherm komt van AliExpress. Verder bleek ze een fanatieke outdoor kok, met het zelf drogen en vacuüm verpakken van voedsel. Wie daar meer over wil weten kan terecht op BackpackingChef.com.

Het Ligfietsplein op de Fiets- en Wandelbeurs 2018

Ligfietsen
De stand met de ligfietsvereniging NVHPV en ligfietswinkels zag er dit jaar zeer goed uit, groot en met een professionele aankleding met lichtgevende posters van HP Velotechnik. Ik zag ligfietsers druk in gesprek met geïnteresseerden. Het mooie is dat de stand direct aan de testbaan ligt die door twee hallen loopt maar helaas ligt de stand ook een beetje achteraf in een doodlopend stuk, verstopt achter een heleboel andere stands. Ik vind dat overigens ook van de stand van Santos, die aan de achterkant zit van de stand van Avaghon fietsen. Je ziet niet goed dat de beurs daar verder doorloopt. Brooks doet goede zaken met hun nieuwe Cambium All Weather-zadels. Ze zaten ook op de meeste modellen van Santos in de stand.

Welke framekleur wordt het?

Zaterdags wilden we de Fiets- en Wandelbeurs bekijken, nadat we op de vrijdag ervoor al voornamelijk Bike Motion (zie verslag eerste dag) hadden bezocht. De Fiets- en Wandelbeurs viel een beetje tegen. Een paar jaar geleden was het nog een outdoorbeurs waar je de innovaties van de markt voor kampeerspullen zag. Op Pad stond er met een stand met artikelen die de Outdoor Award van dat jaar hadden gewonnen in de diverse categorieën. Maar het lijkt wel elk jaar minder te worden.

Frank van Rijn’s Santos Travelmaster 3+ op de stand van Santos

Er was een hele wand met vage stands die niets met fietsen of wandelen te maken hadden: denk aan ontharingspads, massagekussens, crèmes die genezing beloven van meerdere kwalen tegelijkertijd en nanodoekjes (die overigens echt perfect zijn voor het schoonmaken van een bril zonder gebruik van schoonmaakmiddelen). Voor de rest bestaat deze beurs vooral uit stands van regio’s die je volladen met folders maar je eigenlijk niet goed kunnen vertellen waar je nou eens mooi offroad kunt fietsen.

Virtueel fietsen
Van die regiostands had Belgisch Limburg het erg leuk aangepakt. Met een virtual reality bril op kon je alvast fietsend kennismaken met de streek. Ze hebben er een verdiept pad door het water liggen en zijn nu bezig een boomkroonfietspad aan te leggen dat omhoog loopt,  zodat je door de toppen van bomen kunt fietsen.

Virtueel fietsen door Belgisch Limburg

Wat was er wel te vinden op kampeergebied? Decathlon stond er met een stand met outdoorkleding en kampeerspullen, Zwerfkei had een stand met voornamelijk dagtoerrugzakjes en wandelschoenen en ook Exped was weer van de partij. Exped heeft nog wel een leuke feature op de stand: een bank met een koelplaat erin waar het ijs op staat. Hierop kan je de isolerende werking van hun slaapmatten testen. Wat merkwaardig was, is dat hun nieuwste type matten, de TT-matten niet geëxposeerd werden. Technolyt stond er, zij zijn de importeur van onder andere Buff, Clif Bar repen, BioLite en Sea To Summit.

Dit zit er in een Exped Synmat als isolatiemateriaal

De verenigingen Wereldfietsers en Rugzaklopers stonden er weer met tentjes en fietsen van leden, dit geeft een leuke kampeersfeer. We ontmoetten hier een paar bekenden. We misten helaas de bikepacking-demonstratie. Ik kon nog net Tim onderscheppen die wegliep met zijn mountainbike (een Surly Krampus). Hij wist me te vertellen dat er een offroad-groep was binnen de Wereldfietsers en dat op de komende Wereldfietsbeurskampeerweekend ook een offroad fietstocht wordt georganiseerd.

Tentenveld van de Rugzaklopers en Wereldfietsers

Veel dingen hebben we natuurlijk al in eerdere edities van de beurs gezien, zoals de stand van Leguano barefoot schoenen. Er was een MTB-testbaan en stand van MTB Clinic. De stand van de Vakantiefietser had een Idworx opgetuigd tot bikepacking rig in de stand staan. Zij verkopen ook bikepacktassen. Idworx had zelf ook een stand. Van Brompton was de elektrische vouwfiets voor het eerst op de beurs.

De stand van Leguano met barefoot schoenen

De fietsen die we interessant vonden (Surly Ogre, Salsa Fargo, Trek 1120) waren helaas niet te testen op de baan, die door twee hallen loopt. Dit jaar hebben we daardoor niet gefietst op de beurs. We hebben ook niet alle lezingen kunnen zien die we wilden zien, daarvoor zouden we nog een derde dag hebben moeten terugkomen maar na twee dagen beurs hadden we alle stands gezien en waren we behoorlijk moe. Zo blijft er nog wat te zien en beleven voor volgend jaar.

Ook Paul van ‘Mooi Geel’ bezocht de beurs. Lees zijn verslag over het Trikeplein en hoe de fiets van zijn vrouw in de Santos-stand belandde.

6 Reacties op “Fiets- en Wandelbeurs 2018 – verslag tweede dag

 1. Mooi uitgebreid verhaal. Ik was er alleen op zaterdag en gezien ons beperkte programma (Santos, een lezing, ligfietsplein, een paar regio’s) was dat voldoende. Een verslag volgt vandaag of morgen.

 2. Remmen op je voorwielen terwijl je achterover leunt ?

  Hoewel ik hem wel begrijp dat het achterwiel eerder zal blokkeren en daarom in veel situaties meer wieldruk nodig heeft, en hij waarschijnlijk een afdalende situatie bedoeld waarbij al veel druk naar het voorwiel is verplaatst is, maar remmen op het voorwiel met lichte 2 wielige voertuigen (zonder ABS ) is niet zonder grote risico’s.

  Als je voorwiel blokkeert lig je namelijk direct op het wegdek. Dat kan al snel met wat zand, grind of vuil onder je banden, wat waarschijnlijk veel sneller gebeurd aan de randen van de (berg)weg waar je als fietser rijdt en die je als motorrijder zou mijden. Ik heb motorrijders met ambulaneces afgevoer zien worden op bergwegen om exact die reden, wegblijven van wegranden en specifiek in haarspeldbochten. Alle troep ligt daar als je niet rijdt waar de auto’s rijden.

  Een blokkerend achterwiel ( zelfs op motorfietsen ) is meestal wel te corrigeren en dus veel minder gevaarlijk. Maar geen reden om achter harder te remmen dan voor.

  Ik zou zeggen achteroverleunen (wieldruk verdelen naar situatie) helemaal goed, maar remkracht dan gelijkmatig houden.

  Bij motorfietsen rem je inderdaad voor 70 % op het voorwiel…….maar daar rust de massa van het motorblok op ! Bovendien hebben motorfietsen nu bijna allemaal ABS. Bij brommers was het altijd andersom…..rem je daar te krachtig met je voorrem, mag je met een harde klap het wegdek van heel nabij inspecteren……

  Ik denk dat een fiets ( ook een bepakte ) meer weg heeft van een brommer dan een motorfiets. En dus je voorrem maar beter niet te krachtig bediend kan worden.

  • De lezing ging over fietsen in de bergen. Ik heb een kleine aanpassing in de tekst gedaan zodat het duidelijk is dat het om remmen in afdalingen gaat. Het leek me logisch dat je niet remt terwijl je de berg op fietst maar je weet maar nooit of er masochisten zijn die Kampeerwijzer lezen ;-).

 3. Hoi Belle, ook mij viel de f&w beurs tegen. Misschien zijn we teveel verwend, maar ik had erg het gevoel op de beurs van 2017 rond te lopen

  • Ja dat was wel een beetje zo: dezelfde lezingen, stands bijna identiek op dezelfde plekken, dezelfde verenigingen, winkels en regio’s. Weinig vernieuwends. Ik baal ervan dat die Outdoor-beurs in Friedrichshaven alleen nog B-2-B is, wat zou ik daar graag naartoe gaan, bijvoorbeeld in ruil voor een artikel schrijven.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s