Trekkingbike geschikter maken voor MTB-paden

Zoals beloofd een blogpost over de aanpassingen die we hebben gedaan aan onze tien jaar oude Gazelle Kathmandu trekkingbikes. Want een bikepacking-avontuur lonkt. Bikepackers gaan daar waar geen auto’s rijden, in de natuur, over onverharde paden. Ze kamperen ultralicht en niet in een zee van witte caravans en ze zien er verder gewoon kick-ass uit, zie onderstaande afbeelding.

Kick-ass bikepacker

Maar voordat we een mountainbike gaan kopen, dachten we eerst maar eens te gaan kijken of het wat was. Weer op zo’n zadel en op onverharde paden. Na de mislukte relatietherapie met mijn Gazelle moet er ook getest worden of het met een nieuw stuur beter gaat of dat er weer serieuze zenuwuitval gaat optreden aan mijn handen. Met de Gazelle kunnen we ook op zoek naar een zadel waar het misschien eens een beetje op uit te houden is. Maar welk zadel? Dat is zoiets als het zoeken naar de heilige graal. Voor iedereen is het ook weer anders. Als we zo’n zadel niet vinden komt de mountainbike er ook niet, want het kan nog zo’n geweldige fiets zijn, zonder goed zadel wordt het niks. Waar we inmiddels achter zijn is dat we beiden erg brede zitbotjes hebben en dat de zemen in onze fietsbroeken daarvoor allemaal te smal zijn. Binnenkort zal er wel een verzameling fietszadels door ons op Marktplaats belanden want mijn god, wat een ellende die dingen. Een fiets kan maar beter een stoel hebben, zoals een ligfiets.

Links het oorspronkelijke Brooks-zadel dat op de Gazelle zat, vervangen voor Cambrium C17 All-weather. Rechts een zadel van Enjoy, dat we beiden niet enjoyden.

Het project “Is bikepacken iets voor ons?” leek een klein project want we zouden onze oude fietsen gebruiken maar inmiddels loopt het alweer flink uit de klauwen door ons enthousiasme.

Dit zijn de wijzigingen aan de fiets tot nu toe:

 • Jones H-bar stuur gemonteerd. Dit is een breed stuur met meerdere mogelijkheden om het vast te houden. We hebben er lekkere dikke zachte ESI grips extra chunky XL handvatten opgezet. Hiervoor moest de bekabeling op Dave’s fiets allemaal vervangen worden omdat de kabels te kort waren. Een deel van mijn stuur heb ik omwikkeld met stuurlint. Lang leve instructiefilmpjes op YouTube;

  Belle’s cockpit met stemcell, handlebar roll en telefoon/navigate

 • Ringslot en spatborden eraf, zodat modder zich hier niet meer zo makkelijk kan ophopen;

  Modder hoopt zich op achter velgremmen en ringslot – hier zijn de noppenbanden nog niet gemonteerd

 • Los spatbord aan stuurpen gemonteerd;
 • Voorrekje gedemonteerd;
 • QuadLock bikemount en Garmin GPS-houder gemonteerd;
 • De batterijen in mijn Gazelle-koplamp bleken na tien jaar niet gebruiken al te zijn gaan lekken ;-) dus het lampje kon ik weggooien. Het rubber was ook helemaal plakkerig geworden. Bij de Hema kocht ik een nieuw LED-lampje voor 5 euro en een Lezyne KTV drive oplaadbaar lampje. Aan de bagagedrager zit nog een achterlamp;
 • Noppenbanden gemonteerd die voorkomen dat je achterwiel uitbreekt in de modder. Helaas kunnen we in onze frames niets breder kwijt dan de Schwalbe Smart Sam 44-622 (28×1.65). Performance compound: Addix. Maximum druk: 5 bar;
 • Ketting gesmeerd met wax. Dat was een werkje van niks met zo’n kort kettinkje. We hebben eerder onze trikes voorzien van wax op de ketting en ik kan het iedereen aanraden. Je zit nooit meer met zwarte klauwen als er iets met de ketting moet gebeuren en er blijft ook niet allerlei rotzooi aan plakken;
 • Santos alleshouder gemonteerd voor geïsoleerde drinkfles van 1,2 liter (Camelbak Chute Vacuum). In de zomer kan er een PET-fles in;
 • Dave heeft een Thudbuster (verende zadelpen) en een nieuw zadel gemonteerd, een Brooks Cambrium All-weater C17;
 • Belle verving haar Brooks 67s-zadel voor een SQ Lab 603 soft zadel;
 • Fietsbel Widek DeciBell Ahead die op de stuurpen gemonteerd kon worden;
 • Dave kocht een luchtiger helm, een POC Tectral.

  POC Tectal helm met klep

Ja mensen en dat levert dan dit plaatje op:

Wannabe kick-ass bikepacker

Nog niet helemaal die kick-ass bikepacker zoals bovenaan deze blogpost maar ik ben heel trots dat dit alle kampeerspullen zijn voor een solotrip inclusief voor drie dagen eten. Het is heerlijk om niet met zoveel ballast te hoeven fietsen.

Mountainbike
Waarom nog een mountainbike als je al een Gazelle Kathmandu hebt? Zoals aan het modderplaatje (boven de foto van de helm) te zien is, zijn velgremmen niet erg handig op een trekkingbike die doet alsof ie een mountainbike is. Ook is de verende voorvork van deze Gazelle niet echt heel goed. Dave zakt er doorheen en ik merk er eigenlijk niet zoveel van of deze iets doet. Daar is nog wel iets aan te doen (schijfremmen en andere voorvork monteren) maar wat echt niet kan in dit frame is 29’ers monteren, dikkere banden van zo’n 60 millimeter breed, die geschikt zijn voor zacht terrein en schokdempend werken.

En dit zijn de wijzigingen aan de kampeeruitrusting:

 • Ortlieb Gravel-Pack panniers van samen 25 liter. Dat is gelijk aan voorwieltassen maar hier gaat nu bijna de hele kampeeruitrusting in. De Gravel-Pack fietstassen wegen 1160 gram, de standaard tassen van Ortlieb wegen 1590 gram. Gemaakt van mooi licht materiaal maar nog steeds even spatwaterdicht (IP 54) als de classic roller. De tassen hebben dezelfde afmeting als andere voortassen van Ortlieb: 30 x 25 x 14 cm.

Lichtgewicht achtertassen, zo groot als voortassen

 • Arkel Drylites fietstassen van samen officieel 28 liter voor Dave. Mooie dikke ripstop stof maar wel iets minder inhoud dan de Gravel-Pack tassenset. De opgegeven inhoud is dus wat kleiner. Set weegt 454 gram.

Arkel Drylites fietstassen

 • Een pannenset met brander op Esbit. Pannenset is een stuk kleiner en Esbit-blokjes nemen veel minder ruimte in dan een brandstoffles. Zie laatste set op de (nieuwe) pagina Pannen.

Esbit multi-fuel brander op spiritus of Esbit vaste brandstof

Wijzigingen aan kleding:

 • Nieuw avond-/slaapshirt van Aclima, eerder besproken in de boekrecensie Smarter Backpacking;
 • Een lichtere regenjas voor Belle (ik had alleen nog maar een zwaar jack dat bijna een halve kilo woog, geschikt voor met de rugzak). Het nieuwe jack, een Rab Flashpoint 2, weegt 190 gram in mijn maat (M). Er zijn nog lichtere jacks te krijgen maar dit jack ademt goed en heeft een goede waterdichtheid. Het moet ook nog enigzins bestand zijn tegen gebruik van een kleine rugzak.

Gazelle Kathmandu met complete kampeerbagage inclusief 2-persoons tent

Toen ik thuis eens de kampeerspullen ging inpakken op de Gazelle kwam ik tot de ontdekking dat het zelfs voor een soloreis allemaal makkelijk gaat passen met die twee tasjes van 25 liter. De (tweepersoons) tent gaat achterop de drager samen met een paar Crocs in een waterdichte zak van Alpkit. De slaapzak gaat samen met de mat in een rol (ook Alpkit) aan het stuur en dan heb ik geen frametas nodig. Ik gebruik één stem cell (klein zakje aan stuur) voor de zonnebrand (optimistisch blijven) en de powerbank om de telefoon tijdens het fietsen bij te laden voor het navigeren. In een kleine rugzak stop ik alleen mijn regenkleding, donsjack, fietspomp, slot, zitlap en eten voor onderweg; wat ik standaard bij me heb als ik ga fietsen met deze fiets. Gereedschap zit in een zwarte bus in een bidonhouder onder de voorbuis.

Achtertassen
In de Ortlieb Gravel-Pack achtertassenset zit mijn pan/brander met daarin Esbit-blokjes en een X-cup, verder spork, aansteker, maaltijden, afdroogdoekje/sponsje, reservekleding, handdoek, toilettas, kussentje,  slaapkleding/extra isolatie en omdat het nu nog winter is een bivakzak en vapor barrier liner om de slaapzak wat op te waarderen.

Op een nieuwe pagina op deze site is alle tot nu toe door ons verzamelde informatie over bikepacking bij elkaar te vinden.

8 Reacties op “Trekkingbike geschikter maken voor MTB-paden

 1. Hallo Belle,

  Vervelend een zadelprobleem.
  Misschien ken je het wel maar als het niet zo is zoek dan eens op
  SPIDERFLEX.

  Hoop dat het goed komt.
  Succes en groetjes,
  Ton

 2. Een goed zadel kan een zoektocht zijn, Jook heeft er zeker drie geprobeerd voordat zij het acceptabel genoeg vond om aan te wennen. Dit stuur is perfect, ook voor mij ondanks de zeer ergonomisch gevormde handgrepen op mijn fiets, ga het ook op mijn nieuwe Flyer U monteren en de remmen die op deze Gazelle zitten remmen zij voldoende voor het totaalgewicht? afdalingen? ik zou er echt niet mee gaan rijden in de bergen. Op dit frame en deze vork remklauwen monteren?
  Andere wielen en naven waar schijven op kunnen? Veel succes met dit project, wil je er best technisch bij ondersteunen maar het zal niet eenvoudig worden om een goed resultaat te bewerkstelligen. Gr.Willem.

  • Deze fiets is ontworpen in samenwerking met Frank van Rijn en in principe dus bedoeld om over de hele wereld mee te kunnen fietsen. ‘Wereldfietsers’ hebben jaren gezworen bij velgremmen omdat schijfremmen kunnen verbuigen tijdens vliegtuigtransport. Bedankt voor het meedenken/aangeboden hulp maar deze fiets dient alleen ter test of het goed blijft gaan met de handen en of we een zadel naar tevredenheid kunnen vinden. Als dat lukt komt er een echte mountainbike met schijfremmen en 650B+ banden. Het totaalgewicht is niet hoog. We zijn zelf niet te zwaar en het basisgewicht van de kampeerbagage op een solotrek is ongeveer 10 kilo, dus exclusief water en voedsel.

 3. Hallo,
  Ik heb al veel van jullie bijgeleerd! Schitterende blog!
  Nu vraag ik me af of jij, Belle, in het algemeen tevreden bent over je Gazelle Kathmandu. Kan je deze aanraden of eerder afraden? Deze vraag omdat ik aan het uitkijken ben naar mijn eerste trekkingfiets.
  Groetjes!

  • Beste Evelien, dank voor je reactie, leuk om te lezen! Je reageert op een al wat ouder artikel, ik fiets inmiddels alweer vier jaar op een Sonder Frontier. De Gazelle Kathmandu wordt over het algemeen nogal afgekraakt. Een inhoudelijke verhandeling daarvan vind je op het forum van de Wereldfietser. Je hoeft geen lid te zijn van de vereniging om daar op het forum je vragen te stellen. Voor huidige begrippen is het een zware fiets, de versnellingen 3×9 verouderd (hoewel mensen daar uiteraard decennia de wereld mee hebben rond gefietst). Er zit wel een dure Shimano-groep op (XT), de fiets is bomproef maar de voorvork zou ik wel aanpassen. Dat is een slechte kwaliteit verende voorvork. Dave en ik zijn van de klassieke bike touring setup met 5 tassen naar bikepacking gegaan. Dat lijkt misschien in begin onhaalbaar maar ik zou het iedereen aanraden om niet zoveel spullen mee te slepen en zeker geen tassen op een low rider aan het voorwiel want dat stuurt zwaar. Zie voor meer info onze nieuwere artikelen hier over en ook de pagina’s via de menu’s. Onlangs is er ook een verslag geweest over een Christoffelkamp. Dit kan ik ook zeer aanraden mocht je nog nooit op fietsvakantie zijn geweest maar dit wel wil gaan doen.

   • Super bedankt voor je snelle reactie 👍🏻😊 Ik had een mogelijkheid om zo een kathmandu 2de hands te kopen voor mooi prijsje. Fiets ziet er mooi uit maar ik kijk dus beter uit naar iets anders. Nigmaals bedankt!

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s