Reisbidet maakt wc-papier overbodig

Na het doen van een ‘grote boodschap’ in de natuur zit je met afval: wc-papier. Daar is een oplossing voor (geen wc-papier) met als bonus dat je je nooit meer  zorgen hoeft te maken of je wel genoeg toiletpapier bij je hebt én een schoner resultaat. Die oplossing is een reisbidet.

Toiletpapier breekt slecht af, dus moet je het officieel volgens de ‘leave no trace’ principes weer meenemen in een luchtdichte vuilniszak. Maar dat is een vies idee en geeft onderweg zorgen over of de zak heel blijft. Uiteraard kan je het grootste risico wegnemen door een echte waterdichte zak met rolsluiting te gebruiken waarin je plastic zakjes wegbergt. Deze kan je dan legen bij de eerste de beste gelegenheid zoals een prullenbak op straat.

Laat geen wc-papier achter in de natuur

Poop kit
Een andere oplossing is het wc-papier te verbranden, maar iedereen die dat geprobeerd heeft, weet dat gebruikt toiletpapier moeilijk brandt. Ik loste dit vroeger op met een paar druppels spiritus, in een klein flesje die ik meenam in mijn ‘poop kit’. In dit wc-mapje zit verder handgel, en verpakt schoonmaakdoekje zit (wipe) voor ongelukjes en een lichtgewicht schepje dat er uitziet als een tentharing die anabole steroïden heeft gebruikt. Maar dan nog. Het verbranden van wc-papier gevaarlijk, het kan een bosbrand veroorzaken. Plus als je wildkampeert, het in de fik steken van toiletpapier geeft een hoop rook en verspreidt een brandlucht. Dat past dus niet bij stealth camping.

Lichtgewicht portable toilet, hier nog met wc-papier, spiritus en aansteker

Wie weet een goede Nederlandse vertaling voor poop kit? Gaan we het wc-tasje noemen, poepuitzet of draagbaar toilet? Of dopen we de ‘toilettas’, waar je je tandenborstel en kam in meeneemt, om in ‘badkamertas’? Want een badtas nemen we natuurlijk weer mee naar het strand. Ingewikkeld.

Draagbaar toilet met van links naar rechts: PET-flesje met reisbidet, flesje handgel en lichtgewicht schepje

Wat géén oplossing is, is wc-papiertjes of zakdoekjes achter te laten in de natuur. Elke vrouw die in de natuur een struik gezocht heeft om achter te hurken en dacht een unieke struik te hebben gevonden buiten het gebaande pad is ermee geconfronteerd: papiertjes. NRC Handelsblad is een onderzoek gestart hoe lang deze papiertjes zichtbaar blijven in de natuur: Is dit uw plaspapiertje in het bos?

Plasdoek
Op de vraag uit de kop van het NRC-artikel kan ik met zekerheid zeggen: nee! Want na het lezen van het (serieuze) standaardwerk How To Shit in The Woods van Kathleen Meyer vijf jaar geleden, gebruik ik een pee rag (plasdoek). En dankzij de video’s van Paul the Backpacker een reisbidet of backpacker bidet. Je vindt deze onder andere op Amazon.

Hygienna solo meeneem bidet

Een reisbidet is niet alleen handig voor wildkamperen. Iedereen die veel onderweg is met rugzak of fiets zal een keer te maken hebben gehad met plotselinge hevige aandrang en geen café of iets dergelijks in de buurt. Dan kan het prettig zijn om een bidet bij je te hebben en een flesje waar het bidet op past. Water heb je meestal wel bij je op lange tochten. In je poepuitzetje neem je het volgende mee:

Benodigdheden

 • PET-flesje;
 • Backpacker bidet;
 • Schepje;
 • Antibacteriële handgel.

Een reisbidet kan zo klein zijn als een wijnkurk en past bijvoorbeeld op een PET-flesje van 250 milliliter (Spa blauw of kindercola). Dat is genoeg water om het daar beneden schoner te krijgen dan met wc-papier. Als je tenminste deze tips aanhoudt over het in de natuur naar het toilet gaan:

 1. Zet het bidet op het flesje met water.
 2. Maak een kuiltje (met de hak van je schoen of een lichtgewicht schepje).
 3. Hurk boven het kuiltje. Heb je moeite met hurken kijk dan of je met één hand aan een tak kunt hangen of kunt zitten over een omgevallen boomstam.
 4. Spuit wat water rond je achterste. Van tevoren nat maken zorgt ervoor dat je het makkelijker schoon krijgt. Dit is een essentiële stap, als je het vergeet, zorg dan dat je je waterfles ook in de buurt hebt voor extra water.
 5. Doe je ding (number 2). Zorg dat de billen goed gespreid zijn.
 6. Pak je fles met hikerbidet en spuit van voren (vrouwen) of van achteren omhoog, zodat de straal het gebied rond de anus schoon spoelt. Het beste ontspan je je bilspieren of til je één bil wat op.
 7. Maak een vinger nat en check met die vinger of het schoon geworden is.
 8. Hijs de broek op en voel je fris. Nattigheid droogt vanzelf op tenzij je in de tropen bent.
 9. Pak een stok en vermeng je poep met wat bladeren en oppervlaktegrond zodat het sneller wordt afgebroken.
 10. Dek het kuiltje toe en zet de stok er rechtop in.
 11. Was je handen met behulp van het flesje handgel.

Het is handig om een verpakt vochtige doekje en boterhamzakje achter de hand te hebben. Dan kan je in geval van nood dit doekje nog gebruiken en het meenemen in een dichtgeknoopt boterhamzakje. Dat is heel wat minder papier en minder vies om mee te nemen dan al het toiletpapier.

Jeuk in je bilnaad
Het voordeel van een reis bidet of hiker bidet is een schoner resultaat en je voorkomt schuurplekken door wc-papier met ontstekingsreacties en jeuk in je bilnaad (monkey butt) als mogelijke bijwerkingen. Dus waar wacht je nog op? Ga oefenen met een hiker bidet!

Reis-bidet of travel bidet

In principe hoef je niet af te drogen omdat er maar een klein gedeelte nat wordt als je het goed doet. Als vrouw zou ik er niet mijn plaszakdoek voor gebruiken om te voorkomen dat de verkeerde bacteriën aan de ‘voorkant’ terecht komen. Eventueel kan je daarvoor een tweede droogdoekje voor meenemen.

Een bidet is niets nieuws. In veel landen zoals India is dit de standaard manier om af te vegen. Zij gebruiken een bakje of gieter om het water op de juiste plaats te krijgen. In dit land is het de gewoonte om altijd met de linkerhand je achterste schoon te maken. Met je rechterhand geef je anderen een hand en eet je.

Backpacking bidets

Het is belangrijk dat het reisbidet een gerichte straal creëert. Dit werkt beter dan meerdere kleine straaltjes. Enkele aanbieders van travel bidets:

Uiteraard hoef je geen reisbidet te gebruiken, je kan ook water gieten uit een flesje of spuiten met een fles met drinkdop of bidon. De Camelback Podium bidons geven een mooie straal als je erin knijpt, hoewel wellicht iets teveel van het goede. Het nadeel hiervan is dat je alleen naar beneden kunt spuiten en niet omhoog. Als je in een hoek spuit, hoef je niet bang te zijn voor spetters op de fles. Maar een travel bidet werkt beter.

CuloClean backpacking bidet op waterflesje

Meer over dit onderwerp, hoe je een kuiltje maakt, de P-rag gebruikt of hoe je jezelf kunt ondersteunen om te hurken, lees je in de eerdere blogpost: Hoe je moet poepen in de natuur. Hierin wordt het boek How To Shit In The Woods uitgebreid besproken.

Buitenland
Niet overal kan of mag je je menselijk afval begraven, vooral in veelbezochte natuurgebieden en gebieden boven de bomengrens is er vaak een verbod. Check eerst wat het beleid is in het gebied dat je bezoekt, zeker in natuurgebieden waar je een vergunning voor nodig hebt. Op Mt. Rainier in Washington State in de V.S. bijvoorbeeld, moet je je afval meenemen in blauwe poepzakken die je bij het ranger station kan verkrijgen.

Update 2022: De verwachting is dat het nieuwe beleid wordt dat je altijd je uitwerpselen weer moet meenemen. Dit kan in zogenaamde WAG-bags (droogtoilet of meeneemtoilet), zakken met chemische toevoeging die geuren neutraliseren en vocht absorberen. Nieuw onderzoek heeft namelijk aangetoond dat menselijk afval de natuur teveel aantast. Het wordt niet goed afgebroken en de bacteriën bereiken het grondwater. Zie voor de laatste inzichten het artikel op Outside Online.

Een Reactie op “Reisbidet maakt wc-papier overbodig

 1. Na een zware operatie moest ik overschakelen op bidetspoeling. Voor onderweg gebruik ik een soft flask van decathlon (kalenji). Werkt voor mij veel beter dan de reisbidets en de hygienna die ik eerder gebruikte. Leeg neem het bijna geen plaats in, en door de zachte fles kan je een stevige straal geven van vol tot leeg. Even oefenen met mikken is wel vereist. Voor mij is de 500 ml perfect, maar ik vermoed dat je zonder medische voorgeschiedenis ook wel met 250 ml uit de voeten kan ;-)

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s