Ingrid en Nicole gaan weer op wereldreis

In de zomer van 2019 gaat het Vlaamse fietsduo Ingrid en Nicole weer op wereldreis. De planning is een reis van twee jaar, onder andere over de Trans Continental Route door Amerika. Hun boek over het derde deel van hun vorige reis komt over drie maanden uit.

Nicole en Ingrid vertelden dit aan hun publiek tijdens een diavoorstelling in Brugge (B). Met deze optredens en de verkoop van hun boeken bekostigen ze hun volgende avontuur. Het duo geeft op dit moment drie voorstellingen. Deel een en twee komen overeen met hun boeken over hun laatste wereldreis: ‘Op het ritme van de Toeareg’ en ‘De vloek van de Goeroe’. Inmiddels zijn ze alweer acht jaar thuis en hebben ze de leeftijd van 55 bereikt, dus vinden ze het tijd worden om weer op reis te gaan. Mochten ze te oud worden voor hun reis, dan hebben ze naar eigen zeggen al een plan B klaarliggen met rolstoelen en zonnepanelen. Want van opgeven weten deze twee niet.

Nicole en Ingrid op het podium

De lezing bestaat uit twee delen van een uur met een halfuur pauze ertussen. Elk deel begint met Ingrid en Nicole op het podium, die iets vertellen over de hoogte- en dieptepunten in de landen waar ze doorheen reisden. Zoals altijd gekleed in een fietstenue met de Belgische driekleur. Daarna volgt een diashow waarbij Ingrid alles live becommentarieert terwijl Nicole de diaprojector bedient. Tijdens de diashow klinkt goed gekozen muziek, dat bij de sfeer past van de bezochte landen. Eén en ander wordt ook gelardeerd met radiofragmenten waarin ze destijds werden aangekondigd op de Vlaamse radio.

Yin en yang
Wat ze leuk deden is de zaal mee op reis nemen door te vertellen wat er nodig is om samen zulke lange reizen te kunnen maken. Dat je elkaar moet vertrouwen en dat je eigenlijk familie van elkaar moet worden. Een ander geheim was dat Nicole de rustige is en Ingrid de branie, dus dat ze elkaar als yin en yang in evenwicht houden. Dat doen ze al sinds ze elkaar kennen van school.

Nicole met de trikes op hun fietsshirt

Ligfietsen
Of het komt doordat de diavoorstelling door het cultuurnetwerk Davidsfonds wordt georganiseerd weet ik niet maar de zaal zat vol met mensen die ik niet meer zo gauw op wereldreis zie gaan, gezien hun hoge leeftijd. Aangezien Ingrid & Nicole een groot deel van hun reis op moutainbikes en een ander groot deel op ligfietsen hebben gemaakt, zowel tweewielers als trikes (gesponsord door Ligfiets.be), verwachtte ik wat meer ligfietsers en wereldfietsers in het publiek. Zelf is het hen ook opgevallen dat ze nieuwe manieren moeten vinden om een jonger publiek aan te spreken. Daarom zijn ze van plan om tijdens hun volgende reis ‘filmkes’ te gaan maken.

Het wat ongezellige zaaltje van ontmoetingscentrum Patria

Doorzetten
De verhalen van Ingrid en Nicole vind ik zeer inspirerend. Als er één rode draad in al hun verhalen zit, is het wel die van doorzetten, hoe zwaar de omstandigheden ook zijn. Zo zijn ze bij min dertig graden bijna doodgevroren en bevroren remmen en aandrijving van hun fietsen waardoor ze moesten overstappen op duwsleeën. In Iran ontsnapten ze ternauwernood aan een groepsverkrachting. Dat klinkt allemaal zwaar maar daar staan de vele hoogtepunten van hun reizen tegenover en de humor waarmee ze alles leuk weten te brengen.

Nicole en Ingrid vertellen over hun toekomstige reisplannen

Het Vlaamse fietsduo maakt alle reizen op eigen kracht en bewust groen. Echter kan je daar vraagtekens bij plaatsen. Zo wisselen ze per land van vervoermiddel en dit zijn ze ook weer van plan voor hun reis in 2019. Zo gebruikten ze twee- en driewielige ligfietsen, een kajak, mountainbikes, duwsledes en rolschaatsen in combinatie met kinderwagens voor hun bagage. De aan- en afvoer van die vervoermiddelen  geschiedt telkens door hun sponsor DHL. Maar dat gaat vast niet per bakfiets.

Diashow
Veel, zoniet alle, foto’s uit de diashow, staan in de full-color boeken van Nicole & Ingrid’s reizen. Achteraf hadden we daarom beter de lezing van het derde deel van hun reis kunnen bezoeken, aangezien dat boek nog niet uit is. Aan de andere kant komt de ernst van sommige gebeurtenissen beter over als het live verteld wordt. Daarnaast was het alweer drie jaar geleden dat ik dit boek heb gelezen. Het is dus echt een avondvullend programma en het reisduo brengt het leuk. De locatie was wat minder. Er was een bar maar de zaal van O.C. Patria had de ongezellige sfeer van menig dorpszaaltje. De diavoorstellingen vinden op diverse locaties plaats, zie hun agenda.

Fietskelder midden in Brugge

Zo mooi is Brugge

Gezien de reisafstand plakten we er een overnachting in een hostel in Brugge aan vast. Dat was een leuke toevoeging aan het uitje. Brugge is een een werkelijk prachtig historisch stadje met veel mooiere grachten dan Amsterdam en vol leuke winkeltjes en restaurantjes. Het was ook goed om te zien hoe fietsvriendelijk hier de omgeving is. Overal waren voorzieningen voor fietsers en zag je mensen fietsen. Dus ook al is er geen optreden in de buurt: Brugge is een absolute aanrader voor een weekendje weg.

Brugge is prachtig met zijn geveltjes en grachten

In Brugge zit een vestiging van A.S. Adventure, eigenaar van Bever Zwerfsport en Cotsworld Outdoor. Voor wie houdt van alternatieve cultuur is het winkeltje Rebel-Rebel op de Langestraat een aanrader. Wij ontbeten heerlijk na een tip van een collega bij Li-O-Lait. Maar er is ook een goed en goedkoop ontbijt verkrijgbaar in ons hostel St. Christopher’s at the Bauhaus. Op woensdagavond sluit de horeca in Brugge vrij vroeg maar in de hostels zijn de bar’s langer open. De historische binnenstad is slechts twee bij drie kilometer, dus alles is het beste bereikbaar te voet.

5 Reacties op “Ingrid en Nicole gaan weer op wereldreis

  1. Leuk dat jullie geweest zijn! Ik heb me op de lijst laten zetten voor het derde boek. Maar Belle, bediend met een ‘d’ dat kan echt niet hahaha. Groeten van M.L. eh oh mee Wilco.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s