Hike ’n bike route Flevopolder

Hike a bike is een Engelstalige term voor de stukken op (offroad) bergetappes die je niet meer kunt fietsen. Je moet je fiets dan tegen de berg opduwen of meenemen op de schouder. Wij gebruiken de term ‘hike ’n bike’ voor onze deels offroad-avonturen in… de Flevopolder! Maar let op, op dit rondje, mocht je ‘m zelf gaan fietsen, kom je langs een berg die je kunt beklimmen voor een fantastisch uitzicht.

Deze route, die we fietsten op onze Gazelle’s, had als doel de naamloze plas water wat beter te bekijken die naast de A27 ligt, aan je rechterhand als je net over de Stichtsebrug komt, het nieuwe land in. Het parcours dat we hierheen fietsen was deels on- en offroad. Op een vakantie- of trekkingfiets kan je 44 mm brede Schwalbe Smart Sam-banden kwijt met noppen, zie zijn wel aan te raden voor de zachtere stukken. De route is niet geschikt voor fietsen op meer dan twee wielen.

De naamloze plas bij het modelvliegveld

Helaas is het zo dat de meeste onverharde paden op deze route wandelpaden zijn, dus niet bedoeld om te fietsen. Maar: met de fiets aan de hand ben je voor de wet een voetganger ;-). We raden dus platformpedalen aan voor deze tocht in combinatie met stevige hikinggympen. Als je wandelgympen kiest van Meindl of Salomon, met een stevige zool die je niet met de hand kan torderen, dan heb je ook goede fietsschoenen. Belle heeft van Salomon model Tibai Mid GTX en Dave heeft de X Ultra 3 Mid GTX. Super fijne wandel- en fietsschoenen in combinatie met platformpedalen. Door de stevige zolen krijg je geen last van in slaap vallende voeten. Je hoeft ook geen tweede paar schoenen mee te nemen als je gaat kamperen, wat je wel hebt met fietsschoenen in combinatie met klikpedalen.

Na dit bord zie je meestal niet aangegeven wat fiets- en wandelroutes zijn

Deze voornamelijk groene route van 40 kilometer gaat dus af en aan over asfalt en onverhard maar nooit over technische mountainbikeroutes. Dit is een geschikte tocht voor als je als beginner (net als wij) wil trainen op onverharde wegen. Wij deden vier uur over de tocht, omdat het nu eenmaal minder snel opschiet op onverharde wegen. Het is een hele afwisselende tocht. Op de terugweg kwamen we door het Cirkelbos en zagen dat het prachtig is opgeknapt met nieuwe bruggen, nieuwe stalen bebording. De aangelegde berg daar is nu geopend voor beklimming, een leuke afwisseling tijdens het fietsen. Je komt even verder langs de stadslandgoed De Kemphaan en Stichting Aap. Op de route kom je langs een modelvliegveld en gouden piramides en misschien zie je een bever zwemmen in de Hoge Vaart, let op omgeknaagde bomen.

Kaart van de hike ’n bike route

De start van de route ligt op een parkeerterrein van een school midden in de Eilandenbuurt van Almere Buiten, 800 meter van NS-station Almere Oostvaarders. Alleen bij het in- en uitgaan van de school is het daar even kortdurend druk.

Horeca
Langs deze route is er geen horeca, dus neem proviand mee. Bij de Kemphaan ben je wel dicht in de buurt van een horecagelegenheid maar reken er niet op dat deze open is, tenzij het weekend is. Wij reden de tocht door de motregen en genoten volop. De heerlijke geur van nat gras en bomen, de vogeltjes die fluiten, de boten op de Hoge Vaart en ’t Gooimeer.

De groene omgeving langs de Hoge Vaart

Bijzonderheden
Er zitten twee verbodsborden in deze route.

  • Langs de Gooimeerdijk-Oost (N704), na het offroad-gedeelte bij de plas en het modelvliegveld, is een stuk waar je niet mag fietsen tot de dijk. Het fietspad loopt hier dood. Loop hier 730 meter met de fiets door de berm. Alternatief: fiets terug hoe je gekomen bent via de Waterlandseweg, sla linksaf op het Stichtsepad en volg verderop het Huizerhoefpad naar de dijk.
  • Nadat je het viaduct met de A6 onderdoor bent gegaan, is rechtsaf een onverharde weg. In verband met werkzaamheden aan de A6 staat hier een bord verboden in te rijden. Echter iets verder zijn er weer normale wandel- en ruiterpaden. Advies: wandel hier of rij iets verder door en sla rechtsaf op de Rondebeltweg en daarna rechtsaf op de Kraanvogelweg. Je mist dan wel een stuk onverhard.

Offroad door Almere en de Flevopolder

Adres start- en eindpunt route
Parkeerplaats Openbare basisschool de Archipel (groot rood gebouw)

Deze parkeerplaats is 800 meter van NS-station Almere Oostvaarders.

GPS-track dowloaden van deze route en overzichtskaart.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s