Tweede reünie op Drie

Heerlijk weer, een tent, booze, vrienden waarmee je over fietsen en kamperen kunt kletsen en de Veluwe; het was weer een prachtig weerzien met Jos en Magda op natuurkampeerterrein Drie.

Weerzien op Drie met vlnr Dave, Magda en Jos

Twee jaar geleden ontmoetten we hen hier op het trekkersveld met dank aan de krakkemikkige incheckcomputer van Staatsbosbeheer (inmiddels verbeterd). Een jaar geleden hielden we een reünie en nu was het tijd voor de tweede. Bikepackers Jos en Magda hebben net in februari de Baja Divide afgerond, het jaar ervoor hebben ze de Great Divide gefietst. Dit zijn duizenden kilometers lange onverharde mountainbikeroutes door Amerika. Genoeg stof voor een gezellige middag en avond dus.

Tips om fietskampeeruitrusting te verbeteren
Met Jos en Magda wisselen we veel tips uit over wat we nu weer ontdekt hebben om de fietskampeeruitrusting nog verder te verbeteren.

Fietsgereedschap
We lieten onze nieuwste aanwinst zien op het gebied fietsgereedschap, de Master Link Combo Pliers van Wolf Tooth, een lange naam voor een heel compact kettingtangetje. Overigens: door trillen in het potje aan het frame was Dave’s tangetje uit elkaar gerammeld en die van mij juist erg strak in elkaar gaan zitten dus hier moet nog iets gefixt worden met Loctite. Jos had overigens nog een mooi alternatief met een rateltje voor onze PB BikeTool: de Ratchet Rocket Lite DX van Topeak. Ook een set waarin je alleen díe bitjes kan meenemen die je nodig hebt voor je fiets en fietstassen maar dan met een ratel. Ben je geïnteresseerd in fietsgereedschap voor onderweg, zie de pagina Fietsgereedschap en multitools op deze site.

Topeak Ratchet Rocket Lite fietsgereedschap

Tent
Waren ze hier vorig jaar nog met een tent van 3,6 kilo, nu hadden Magda en Jos een 1,1 kilo wegende  driepersoons tent bij zich, de MSR Carbon Reflex 3, waarmee ze ook de laatste reis hebben gemaakt. De tent leek hen fragiel maar hij is wel het hele Baja Divide avontuur meegegaan.

MSR Carbon Reflex 3 tent

Brander
In Mexico hadden ze een nieuwe spiritusbrander gebruikt, de Vargo Converter Stove, maar die was niet goed bevallen. Hij deed het slecht op de in Amerika verkrijgbare spiritus van het merk Heet. Waarschijnlijk omdat je twee verschillende soorten Heet kunt krijgen, waarbij je degene die je moet hebben, de minst goed verkrijgbare is, in de gele flessen. Wij zetten zelf een Trangia-brandertje in de Hexagon wood stove. Die verbruikt minder spiritus en je kan er een half gesloten ring opzetten, zodat je de inhoud van de pan kan laten sudderen. Zie voor meer info onder ‘Multi-fuel’ op de pagina Brander.

Met vingers zwart van roet aan de koffie

Zelf zat ik dit weekend ook te experimenteren met de verkeerde brandstof. Witte aanmaakblokjes van Weber roeten enorm en blijken daardoor niet geschikt als een goedkoper alternatief voor Esbit. Ze branden wel goed maar zowel pan als windscherm worden zwart en daardoor uiteindelijk ook je handen.

Dave en Jos bij de fietsen

Platformpedalen versus klikpedalen
Jos viel het op dat we reden met platformpedalen, zelf rijden ze op de mountainbikes met klikpedalen. Als fietsers onder elkaar kan je dan heerlijk uitweiden over de voor- en nadelen. Volgens de instructeurs van de mountainbike clinic die we onlangs volgden, waren klikpedalen uit den boze omdat je snel een voet op de grond moet kunnen bijzetten.

Magda’s mountainbike van Salsa

Wij vinden het een voordeel dat we met platformpedalen niet aparte wandelschoenen mee hoeven te nemen, alleen een paar luchtige slippers voor onder de douche en na het fietsen. Jos vroeg zich af hoe vaak hij nou eigenlijk trekt aan zijn pedalen, het voordeel van klikpedalen. Wij hebben Shimano PD-MX30, die hebben we al vanaf het begin op deze fietsen gezet, dus inmiddels alweer heel wat jaren oud.

Fietstassen
Opmerkelijk is dat je met een bikepacking tassenset best veel kunt meenemen. Zo heeft Magda een 20 liter roltas aan het stuur hangen in een harnas van Revelate. Daar hangen dan nog weer allerlei andere zakjes (Revelate noemt het feedbags en Alpkit stem cells) en tasjes aan vast.

Magda’s ‘cockpit’ met tasjes en zakjes

Jos zijn cockpit en Salsa Anything Cages op de voorvork

Naast ieder een zadeltas heeft Jos dan nog een set voortassen als achtertassen (hij bewonderde mijn even grote maar van lichter materiaal gemaakte Ortlieb Gravel Pack‘s). Zijn eerste indruk van Dave’s Arkel Dry-lites tassenset was: dat gaat stuk. Maar veel gaat kapot gaat op zo’n lange reis. Aan hoeveel liter je samen komt met ook nog een framebag en tasjes op de bovenbuis weet ik niet, maar het is genoeg ruimte voor een lichtgewicht kampeerder.

Dave’s Gazelle met volledige kampeerbagage en Arkel Dry-lites

Jos zijn MTB met volledige kampeeruitrusting

Terwijl de whisky en bourbon uit plastic heupflesjes rondging, passeerden nog heel wat andere onderwerpen de revue. Zoals het geboren zien worden van zeeschilpadden op het strand, die tweehonderd jaar oud kunnen worden. De onmisbaarheid van Joe’s Super Sealant in tubeless banden vanwege de grote cactusdoorns. Toelichting Jos: die moet je er dus niet uittrekken maar afbreken. Komende reisplannen (zij: Bulgarije, wij: Slovenië). De jaloersmakende capriolen van  jonge gasten op mountainbikes. De tip om een stuk binnenband te gebruiken om je rem te blokkeren, etc. etc.

Een plastic tas of strandmat als borreltafel

Handrem gemaakt van binnenband

Camping vol
We hadden heerlijk weer, lekker fietsen in korte fietsbroek en T-shirt. Nadeel: natuurkampeerterrein Drie was volgeboekt. Hierdoor gingen drie automobilisten op het trekkersveld voor wandelaars en fietsers staan. Te herkennen aan het meegebrachte meubilair, grote hervulbare gastanks en barbecues. Staatsbosbeheer mag daar van mij wat beter op controleren want toen er ’s avonds nog een stel op de fiets arriveerde, moesten ze op het pad gaan staan. Als automobilist kan je altijd nog een stuk doorrijden als de camping vol zit maar als rugzakloper is je actieradius een stuk kleiner. Daarom zijn er trekkersvelden. Maar wel leuk om te zien dat kamperen weer populair is, een aantal jaren geleden kon je op dit soort terreinen nog een kanon afschieten. Dus wees gewaarschuwd: reserveren is tegenwoordig echt nodig. (Tip: boek geen vaste plek want dat kost tien euro extra).

Bord bij trekkersveld is duidelijk maar wordt genegeerd

Het verslag van Jos en Magda’s laatste fietsreis en de jaloermakende foto’s zijn na te zien op hun site Vamos a Baja. Jos vond dit een zwaardere tocht dan de Great Divide Mountain Bike Route omdat je hier vaak diep wegzakt in het mulle zand, ondanks drie inch dikke banden. Ook heeft zware regenval twee jaar eerder de route aangetast.

Jos bij zijn fiets. Alles rood-zwart color-coordinated

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s