NVHPV ALV 2018: niets te beslissen

De Algemene Ledenvergadering van ligfietsvereniging NVHPV werd dit jaar goed bezocht. Zeker zo’n 45 leden waren aanwezig in het onderkomen van Scouting Niftarlake in Breukelen voor de vergadering en lezingen.

Locatie ALV en lezingen

De planning was om slechts een uur te besteden aan de algemene ledenvergadering. Het duurde inderdaad niet veel langer om de vijftien punten op de agenda in een razend tempo af te tikken. Er hoefde nergens over gestemd te worden. Na de algemene ledenvergadering stonden twee lezingen op het programma van Walter van het blog Fietsers Afstappen en Allert van Velomobiel.nl.

Deelnemers aan de vergadering in clubkleding: Maarten, Theo, Marloes, Roef

ALV

Toni had zich met een hilarische plechtstatige brief afgemeld voor de vergadering. Deze werd voorgelezen aan het begin van de vergadering. Humor! Wat er op de agenda van de ALV stond is te lezen op Ligfiets.net, net als het jaarverslag 2017 en een link naar het financieel jaaroverzicht 2017.

Er waren drie mededelingen:

 • het bestuur beschouwt het experiment met de samenwerking met de ligfietshandel op de Fiets en Wandelbeurs als geslaagd. Eigenaar Mark van Ace meldde dat geïnteresseerden het zeer waardeerden dat vrijwilligers van de NVHPV zonder winstoogmerk informatie gaven over ligfietsen.
 • er is een samenwerkingsverband begonnen met de ligfietsverenigingen van Duitsland en België. Er kunnen bijvoorbeeld artikelen uitgewisseld worden voor de tijdschriften.
 • in verband met het moeten letten op kosten (zie Jaarverslag 2017 waarom) is besloten het lidmaatschap van de European Cycling Federation (ECF) op te zeggen. Het was het bestuur niet duidelijk wat ons bindt.

Ida vond opzeggen beschadigend voor de internationale contacten. Volgens Roel was echter het standpunt bij de Duitse HPV-vereniging ook veranderd, nu Heike Bunte geen voorzitster meer is. Kees van Malssen vond wel dat het contact met de ECF via de Fietsersbond tot verdunning leidde. Het was echter een mededeling over een besluit van het bestuur, dus het stond nu niet ter discussie, ook gezien de tijd.

Een ALV is ook even weer iedereen gezellig ontmoeten, hier Wilco, Jules en Elly

Prijsuitreiking
Hierna was het tijd voor de prijsuitreiking van de BeND-competitie. De uitslag is:

Heren

 1. Peter C.
 2. Ymte S.
 3. Pieter S. (zoon van 2)

Dames

 1. Anna S. (dochter van 2e heren)
 2. Nici W.
 3. Erika

Hierna volgden wat formaliteiten van aftredende en aantredende bestuursleden.

Kees en Bastiaan

Ligfiets.net
Er is een vrijwilliger gevonden die Ligfiets.net gaat herbouwen in het cms Drupal. Maarten (hoofdredacteur Ligfiets&) vroeg waarom deze poging tot vernieuwing van de site wel zou gaan lukken. Voorzitter Roel denkt omdat het juist een eenling is die niet afhankelijk is van anderen dat het nu wel een kans van slagen heeft.

Aan de overkant van het scoutingonderkomen

Jaaroverzicht
Over het jaaroverzicht waren geen opmerkingen en dat is opmerkelijk omdat het niet echt een positief verhaal is over ledenverlies en diverse knelpunten zoals te weinig vrijwilligers (zie Ligfiets.net).

Financiën
Gerard kreeg applaus omdat het hem gelukt was alle contributiegelden weer binnen te harken en hij deed een oproep aan iedereen om de vereniging te machtigen voor automatische incasso. Later ontving hij nog een daverend applaus toen hij vertelde dat hij bezig was om de reserves van de vereniging over te hevelen van ING naar de Triodos Bank.

Binnen in de vergaderzaal

De KaToCo (Kampeer- en Toercommissie) probeert kostenneutraal te werken, terwijl in het verleden juist is afgesproken dat de vereniging bijdraagt in de kosten voor de huur van het onderkomen bij een treffen. Dit om een verenigingsactiviteit te stimuleren. Voorzitter Roel vond dit niet nodig, hij vindt het logisch dat iedereen zelf betaalt voor een weekendje weg. Volgens Ymte zat er teveel geld in de kas, een gezonde reserve zou één jaar contributie zijn. Er werd gevraagd naar de kosten van de WeCo (WedstrijdCommissie), Gerard antwoordde dat die kosten bestaan uit baanhuur voor de wintercompetitie. De contributie blijft volgend jaar gelijk.

Oliebollentocht 2018: Roermond

Volgens de voorzitter was de oliebollentocht van 2017 een heel groot succes. Deze editie had nog niet de helft van het aantal deelnemers van het jaar ervoor. Wellicht was dat omdat velomobielen niet echt handig zijn voor in het drukke verkeer van een grote stad en deze tocht door Rotterdam ging. Er zijn ook mensen weggebleven vanwege onvrede over het ‘kapen’ door de vereniging van dit particuliere initiatief. Desondanks was er nu weer een verkiezing van wie de volgende oliebollentocht mocht organiseren. Er was dit jaar maar één kandidaat, die een mooie wervingsvideo had gemaakt. Er hoefde dus niet gestemd te worden. De volgende oliebollentocht wordt georganiseerd in de Euregio door Chris T. van de Grensrijders en start in Roermond. De voorzitter gaf aan dat het niet de bedoeling is dat het winnen van de concessie voor de oliebollentocht een wedstrijd wordt en memoreerde Ymte’s opmerking hierover tijdens de ALV vorig jaar.

Marloes en Ymte

Cycle Vision 2018

Rembrandt lichtte de plannen voor Cycle Vision toe. Dit fietsevenement wordt van 15 tot en met 17 juni gehouden in Amsterdam Sloten. Er komt een stadsimulatiespel met stoplichten en lekke banden verwisselen als onderdeel. Ook wordt de zesuursrace gehouden voor de drieuursrace. Voor een tweede snelheidsmetingsysteem zoekt de vereniging nog iemand die om kan gaan met een laptop. Rembrandt hoopt Paulus weer te strikken voor een lezing over velomobielreparatie en zoekt nog iemand voor de zaterdagavond. Er zijn ook plannen voor een markt met tweedehands ligfietsen, omdat verkoop via Marktplaats vaak moeilijk verloopt.

Rondvraag
Na de rondvraag was het tijd voor de lezingen.

Lezingen

Voorbereiden fietsvakantie

Walter vertelde over het voorbereiden van een fietsvakantie en liet een paar mooie foto’s zien van zijn fietsreis naar de Noordkaap en van een andere fietstocht richting het zuiden. Hij was op een dag wakker geworden met het idee om naar de Noordkaap te fietsen. Die reis heeft hij acht maanden voorbereid. Deze minutieuze voorbereiding kwam ook voort uit het idee dat hij dé reis van zijn leven ging maken. Tijdens deze reis ontdekte dat hij van schrijven hield. Een meegenomen boek kwam niet uit zijn tas.

Kees, Maarten en Walter

Wie Walter’s site Fietsers Afstappen goed kent, kende al een aantal van zijn adviezen zoals:

 • niet fietsen zonder duidelijke route (om te voorkomen dat je verzandt langs autoroutes);
 • het gebruik van standaarden (standaardonderdelen aan de fiets die gangbaar zijn voor enduro mountainbikes, geen merkafhankelijke laders en kabeltjes van fabrikanten maar het meer universele mini-USB, autobenzine voor de brander). Omdat werkelijk alles stuk gaat op lange reizen.

Walter vertelde dat het hem was opgevallen dat hij veel praat over zijn fouten omdat hij daar van geleerd heeft. ‘Voorwielgate‘ werd aangehaald, een affaire waarbij Walter tien dagen heeft moeten wachten op een nieuw voorwiel, met dank aan DHL. Hij gaf toe dat hij de grens had opgezocht van waar zijn fiets voor ontworpen was (een licht racemodel ligfiets, niet bestemd voor vervoer van vakantiebagage).

Elly, iemand uit Las Vegas en Jules

Volgens Walter kunnen kampeerartikelen maar aan twee van de volgende drie eigenschappen tegelijkertijd voldoen:

 • Licht
 • Goedkoop
 • Degelijk

Ik denk dat dit klopt als een bus. Als iets licht+goedkoop is, dan is het niet degelijk. Is iets goedkoop+degelijk, dan is het niet licht. Is het licht+degelijk, dan is het niet goedkoop.

Walter krijgt vaak de vraag of het nog wel avontuur is als je alles van tevoren zo plant. Met foto’s liet hij de indrukken zien van zijn eerste fietsdag naar het zuiden. Omdat hij naar eigen zeggen nogal prestatiegericht is, wilde hij binnen één dag naar Frankrijk fietsen. Prachtige foto’s volgden van Zeeland, de Belgische kust, de kroeg waar hij ’s avonds belandde. Vaak denkt hij ’s avonds vol ongeloof terug aan al zijn belevenissen van die dag, als hij ze terughaalt uit zijn herinneringen, zodat hij ze kan opschrijven. Het is ongelooflijk hoeveel dingen je wel niet meemaakt op één fietsdag. Genoeg verrassingen dus ondanks de planning. Door te plannen krijg je alleen te maken met aangename verrassingen.

Standaardonderdelen
Na afloop van de presentatie vroeg Walter nog aan Allert van Velomobiel.nl waarom er geen standaardonderdelen werden gebruikt op hun fietsen. Allert vroeg: “hoe ver wil je gaan?” Hij haalde Frank van Rijn aan die alleen op een stalen fiets wil rijden met metalen cranks zodat alles op locatie gelast kan worden. Allert voegde een anekdote toe waarin hij en Ymte onderweg waren geweest naar het noorden om mee te doen aan de wedstrijd Trondheim-Oslo en dat er ergens in Schotland een cruciaal onderdeel was gebroken. Terwijl het onderdeel werd verscheept naar Bergen nam Allert Ymte op sleeptouw en in Bergen werd Ymte’s fiets weer gerepareerd.

Bestuur bedankt de presentators van de lezingen, links Allert, rechts Walter

De vierwielige velomobiel is in opkomst

Allert van Velomobiel.nl (link blog) gaf een presentatie met de titel ‘De vierwielige velomobiel is in opkomst’. Er zijn op dit moment meerdere initiatieven om vierwielige velomobielen te ontwikkelen, alle met elektrische ondersteuning:

Allert liet een video zien van een eerder vierwielig initiatief uit 1972, de Pedicar.

Allert vertelde dat eigenlijk alle driewielige auto’s na verloop van tijd vierwielig zijn geworden in verband met veiligheid. Hij liet foto’s zien van een drie- en vierwielige Messerschmidt en BMW Isetta. Zelfs wanneer energiezuinig het hoofddoel is, zoals bij solar challenges. De Nuna 5 van het Nuon Solar Team was eerst een driewieler, de Nuna 9 is een vierwieler. Dit is verplicht door de organisatie omdat er teveel crashes zijn geweest.

Allert in rood, voorbereiding presentatie

Grotere stabiliteit
Het voordeel van een vierde wiel bij een velomobiel is een grotere stabiliteit bij een smallere spoorwijdte. Allert vertelde over de Quattro van Miles Kingsbury, een vierwielige velomobiel, die had meegereden in de fietsreis van west naar oost door de Verenigde Staten (Roll Over AMerica – ROAM). Twee driewielers zijn tijdens die reis gecrasht op de zogeheten ‘rumble strip’, die auto’s moet waarschuwen dat ze van de weg afraken. Miles zijn vierwieler ging iedere keer met dezelfde snelheid stabiel over die streep, die voor de driewielers als ijs aanvoelde.

Rolcentrum
Met veel filmpjes, tekeningen en foto’s legde Allert aan de hand van de skelters van zijn kinderen, de Dyane, een Porche met achterwielaandrijving, een Golf met voorwielaandrijving, een krukje met drie en een krukje met vier poten, de technische zaken uit, die komen kijken bij het ontwerpen van een vierwielige velomobiel. Hier een paar woorden voor het Scrabble-bord: kantellijn, stabilisatorstangen, differentieel, hefboom trekstang, rolcentrum, progressieve luchtvering, rolstabiliteit. Dit alles om te bepalen wanneer er een wiel van de grond af komt in een bocht of bij een ongelijke ondergrond. Bij achterwielaandrijving wil je dat dit eerder een voorwiel is dan een achterwiel.

Hier enkele tekstdia’s uit het verhaal:

Het was een goed onderbouwd verhaal, erg interessant en hoewel ik sommige filmpjes en schetsen al eens eerder had gezien als ik bijvoorbeeld op de koffie zat in Dronten, nu was het verhaal eindelijk compleet, logisch en begrijpelijk. Zoals de voorzitter treffend samenvatte: “er zit meer wetenschap achter een fiets dan je denkt”.

Locatie
Alles was goed verzorgd met koffie, broodjes en cake. Helaas had de zaal een hele slechte akoestiek, waardoor de sprekers slecht te verstaan waren. Mensen met een gehoorapparaat konden de vergadering niet volgen. Ik weet niet wat de reden is dat we niet meer vergaderen in bij de scouting in Hoevelaken of waarom het overnachten is afgeschaft. Zou de vergadering op zaterdag om 16.00 uur zijn begonnen met daarna een gezamelijk diner en een avondprogramma met lezingen en logeermogelijkheid, dan zouden Dave en ik met de fiets op en neer zijn gekomen. Nu begon de vergadering op zondag om 12.00 uur. Om dan met de fiets te kunnen komen had ik om 9.00 op zondagochtend al op mijn fiets moeten zitten. Desondanks waren er genoeg mensen met de velomobiel of open ligfiets gekomen. Na de tweede lezing was wel iedereen opeens weg, om op tijd thuis te zijn.

15 Reacties op “NVHPV ALV 2018: niets te beslissen

 1. Jammer dat elektrisch ondersteunde vierwielige velomobielen niet als pedelec (tot 45 km) worden aangeboden. Mijn ervaring is dat een velomobiel in de stad vreselijk onhandig is door de lage zit, breedte en draaicirkel. Op de langere afstanden is ondersteuning tot ca. 25 km per uur erg beperkt en op die manier voor de meeste mensen geen alternatief voor de auto. En met weinig inspanning boven de 25 km per uur fietsen zonder ondersteuning zal met de getoonde initiatieven van vierwielers niet meevallen. De Quattrovelo scoort dan het beste, maar met weinig inspanning 30+ rijden is voor een behoorlijk aantal mensen met deze fiets nog steeds niet mogelijk.

  • Je bedoelt speed pedelec, maar ik snap je punt. Een pedelec is wat we in NL aanduiden als e-bike (wat niet juist is want het is niet alleen ‘e’ maar ook pedal). Wat de makers volgens mij tegenhoudt is dat het omslachtig/duur is om een typegoedkeuring te krijgen.

  • Voor de meeste mensen toch wel. Ik heb geen denderende conditie en dat lukt makkelijk. Ook met lege accu merk je nagenoeg niks. Voor mijn gevoel merk ik er niets van. Elektrische ondersteuning tot 25km/u is al super. Als een raket rij je weg en lange stijle dijken lach je om. Ook mooi om in je ritte met de elektrische ondersteuning een relaxe warm in up en cooling down te doen. Bovendien heb je met een velomobiel tot 25km/u juist een super range. En dus ben je klaar met een kleinere. lichtere en goedkopere accu.

 2. Een speed-pedelec kan een velomobiel niet worden, tenzij die op 2 wielen gaat rijden. De speed-pedelec is namelijk gelimiteerd tot tweewielers.

  Een typegoedkeuring kunnen de meest velomobielen ook niet krijgen doordat ze een te laag R-punt hebben, namelijk < 400 mm. Europese verordening 168/2013 verbied het toekennen van een typegoedkeuring aan voertuigen met zo'n laag r-punt, zodat er geen go-karts met een kenteken de weg op kunnen. Er is onlangs een poging bij het RdW geweest om een velomobiel te laten goedkeuren, en die wordt direct en resoluut afgekeurd om deze reden.

  • Kan je een bron geven waarop je deze informatie baseert? Ik ben namelijk erg benieuwd, aangezien de makers van deze site beiden op een RDW-goedgekeurde speed pedelec trike op geel kenteken door Nederland en Europa fietsen. Zie de pagina https://kampeerwijzer.com/vervoermiddelen/speed-pedelec-trike/ en vele blogposts over dit onderwerp, zoals https://kampeerwijzer.com/2016/10/29/trike-naar-keuringsstation-rdw/ en https://kampeerwijzer.com/2017/01/07/aangehouden-door-politie/

  • Oh nee? Hoe zit dat dan met al die Alleweders en Sunriders die in Duitsland omgebouwd worden tot 45 km/h met 600W motor en Duitse kentekenplaat en goedkeuring van de TüV?

  • Bij HP Velotechnik, de producent van de Scorpion FS Speed Pedelec, wordt gewerkt met de gegevens van 2018. Zie dit stukje tekst uit een informatiebrief voor de dealers:

   Wichtige Neuigkeiten zum Scorpion fs 26 S-Pedelec
   Mit der neuen, aktuell noch nicht verabschiedeten StVZO werden unter anderem die Anforderungen an mehrspurige S-Pedelecs neu geregelt bzw. erweitert.
   Entgegen bisheriger Aussagen des für die Einzelabnahme zuständigen TÜV, müssen unsere Fahrzeuge ab 01.01.2018 den Anforderungen der neuen StVZO entsprechen – auch wenn diese noch nicht in Kraft getreten ist.
   Aus diesem Grund sind verschiedene technische Anpassungen und Prüfungen nötig, die eine Auslieferung voraussichtlich ab Ende April 2018 ermöglichen.
   WICHTIG: Die nachfolgenden Informationen gelten ausschließlich für neu bestellte Scorpion fs 26 S-Pedelecs und haben keinen Einfluss auf bereits abgenommene Fahrzeuge. Eine Nachrüstung dieser Fahrzeuge ist nicht vorgeschrieben.

   Met vriendelijke groet,

   Mark Burgers, ACE Ligfietsen

 3. 2013/168: onderwerp: “goedkeuring van en het markttoezicht op twee- of driewielige voertuigen en vierwielers”, artikel 2, paragraaf 2 (deze verordening is niet van toepassing op), sectie k: voertuigen uitgerust met een bestuurderszitplaats waarvan de hoogte van een R-punt ≤ 540 mm voor de categorieën L1e, L3e en L4e of ≤ 400 mm voor de categorieën L2e, L5e, L6e en L7e.

  Dus hoe Dave’s trike (HP Scorpion fs-26) aan een typegoedkeuring komt, zal mij benieuwen.

 4. De HP trike kan volgens mij geen typegoedkeuring hebben gekregen op één van de europese categorieën L2e (3-wielige bromfiets) of L5e (3-wielig motorrijtuig). Ik vermoed iets van een nationale kleine-serie goedkeuring.

   • Staat er toevallig ook nog bij op basis van welke richtlijn er gekeurd is? Zoiets als 2002/24/EG of 168/2013. Het lijkt er op dat de Duitse StVZO achterloopt bij Europese regelgeving, en door dit hiaat de HP Velotrike een typegoedkeuring heeft kunnen krijgen. In StVZO “Anlage XXIX (zu § 20 Absatz 3a Satz 4) EG-Fahrzeugklassen”, “Abschnitt 2”, wordt in de uitzonderingenlijst (“Diese Einteilung gilt nicht für die nachstehend genannten Fahrzeuge:”), bij punt 8: “Fahrräder mit Trethilfe,” namelijk wel uitgezonderd, maar de voertuigen met laag R-punt niet (zoals dat in EU 2013/168 wel gebeurd).

    Ik ben benieuwd hoe Duitsland in de toekomst met voertuigen omgaat die ingedeeld zijn in een voertuigcatogerie die niet meer mogelijk is. Overgangsrecht?

    • Hoewel we 8 pagina’s van de TüV hebben, kon ik er niet iets in vinden over de gehanteerde richtlijn. Ik neem aan dat de in 2016 geldende richtlijn is gehanteerd. Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat men in Duitsland drie jaar achterloopt met Europese wetgeving. In de papieren staat niets bijzonders over een uitzondering of iets dergelijks. Komt er op neer dat we niets mogen wijzigen aan het voertuig zonder het door te geven en dergelijke. Er is een Technische Überwachung met Bau- und Betriebsvorschriften. In de kolom ‘Bewertung’ staat afwisselend ofwel ‘Vorschriftmässig’ of ‘N/A’ (Bauschrift nicht anwendbar).

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s