Staande gehouden door politie

Het is 1 januari geweest en we hebben gele kentekenplaten op onze speed pedelecs. Dat betekent dat we niet meer mogen rijden op de meeste fietspaden binnen de bebouwde kom en dat we voortaan gebruik moeten maken van de rijbaan. We hebben de moed bij elkaar geraapt om in Almere ‘legaal’ van Buiten naar Stad te fietsen. En wat denk je? Worden we staande gehouden en van de weg gehaald door de politie, die denkt dat we fietsers zijn, ondanks dat er gele kentekenplaten op de speed pedelec trikes zitten.

politie-aangehouden

Staande gehouden op de Cinemadreef

De agent geeft als reden aan dat we zijn staande gehouden om ons erop te wijzen dat we van het fietspad gebruik moeten maken. “Maar daar mogen we niet meer fietsen meneer!” Als Dave de agent wijst op de gele kentekenplaten is zijn reactie “maar waar is dan de motor?”. Ook blijkt dat hij en zijn collega niet op de hoogte zijn van de nieuwe regels (een wijziging in het RVV dat de speed pedelec voortaan indeelt bij brommers). Sterker nog, ze kennen het hele fenomeen ‘speed pedelec’ niet. “Hebben jullie over de Veluwedreef gereden?” vraagt de agent ongelovig. Ja dat hebben we gedaan. De Veluwedreef is een vierbaansweg maar daar mag je rijden met een brommer. Het was wel lastig linksaf afslaan naar de Cinemadreef, want dan moet je om uit te voegen de snelle baan oversteken. Er is nogal een snelheidsverschil tussen het autoverkeer en de speed pedelec, waarmee we ongeveer 32 kilometer per uur rijden.

Verkeersbord G12aClaxonnerende automobilisten
De agenten vinden het maar niks en zouden liever zien dat we onze weg zouden vervolgen via het fietspad. Dat zijn wij het met hen eens – en waarschijnlijk ook de diverse automobilisten die ons onderweg waarschuwden door te claxonneren. Nu minister Schultz nog. Of de gemeente Almere, door zo snel mogelijk overal verkeersbord G12a te plaatsen op alle fietspaden.

Om te laten zien hoe het is om met een speed pedelec te fietsen tussen de auto’s in het Almeerse verkeer hebben we een video gemaakt. Met beelden van de staandehouding door de politie:

46 Reacties op “Staande gehouden door politie

 1. Geweldig filmpje. Erg sympathieke agenten.

  Maar mag je nou wel/niet op het fietspad? Van deze agent wel, maar hoe gaat dat dan de volgende keer met een andere agent?

  Dan word je waarschijnlijk aangehouden, omdat je met een ‘brommer’ op het fietspad rijdt ;-)

  • Je moet aanwijzingen van agenten opvolgen maar van de wet mogen wij alleen op het fietspad als er een bord G12a staat. Dat staat er bijna nooit in Almere. Omdat er geen routeplanners zijn voor brommers, is het ook moeilijk om een legale route te maken en die ‘G12a-paden’ te vinden. Je ontkomt sowieso niet aan het rijden over deze dreven om van het ene stadsdeel in het andere te komen. Maar als agenten zelfs met geel kenteken nog steeds een fiets zien, zal het wel loslopen met bekeuringen op het fietspad, hopen we.

 2. Met snelheden van 32 km p/u kun je je op het fietspad prima verplaatsen. Inderdaad beter om daar te blijven rijden.

   • Maar in de praktijk moeten jullie je voor die 45 km/h helemaal het schompes trappen, en daar geeft de wetgever niet in voorzien. Wat dat betreft is de speed pedelec heel anders dan een brommer.

    Groet

    Erwin en Tante Lies

 3. Als je op het fietspad rijdt ben je dus wettelijk in overtreding. Stel dat je betrokken raakt bij een ongeluk, ook al is het het je schuld niet, dan kan je wel raden welk standpunt de verzekeringsmaatschappij gaat innemen. Misschien kun je het filmpje doorsturen naar mw. Schulz?

 4. Heerlijk filmpje, je hebt inderdaad de tags “high”en “speed” nodig om dit een beetje te begrijpen allemaal geloof ik. Ondanks dat reageer je uiterst onderkoeld op een wat mij betreft onmogelijke situatie, alleen al om de uitlaatgassen én enthousiaste automobilisten zou ik dit echt niet willen (ik zou ook direct stoppen met de velomobiel als dit ooit de situatie gaat worden)

  Hier gaat geen wetgever fatsoenlijk uitkomen voorlopig, kan me toch niet voorstellen dat het bij deze situatie blijft.

 5. Lekker filmpje, ging snel vooruit en dan heb ik het niet over de snelheid op de weg.
  Maar verder zijn we er natuurlijk, de wetten zijn gemaakt en deze die het zouden moeten weten horen het in Keulen donderen en de autobestuurders gaan moeten wennen (of ze willen of niet) aan het feit dat ze de weg gaan moeten beginnen delen met anderen. Ze zijn het “alleenrecht” kwijt.

 6. Wat een drama dit. Levensgevaarlijk en goed dat jullie dit gedaan hebben. Maar wat moeten we nou? Regelmatig komen fopfietsers mij op hoge snelheid voorbij zoeven. Moeten we misschien toch naar een maximum snelheid van bijv 30 km p/u op fietspaden binnen de bobouwde kom? Maar ja, wie gaat zich daar aan houden (behalve Peter Coppens misschien)?

  • Dan zou elke fiets verplicht een geijkte snelheidsmeter moeten hebben, ook als ze geen trapondersteuning hebben. Ik weet in het donker ook vaak niet hoe hard ik precies rijd omdat ik dan mijn kilometertellertje niet kan zien.

 7. Oei, dat ziet er eng uit. Hou het vooral eenmalig! En probeer met deze beelden zo veel mogelijk beleidsmakers en beleidsinvloeders (lokaal en landelijk) wakker te schudden… Succes er mee.

  & nog een goed en gezond 2017 gewenst!

 8. Hi Belle,
  Je hebt het steeds over ‘aangehouden’ worden. Dit is onjuist, je bent ‘staande’ gehouden. Aangehouden worden betekent mee naar de cel.
  Wim – oud politieman – Schermer

  • Dank je, ik heb het aangepast. Is de term ‘agent’ wel juist? Ik kon op beeld niet een rangteken ontdekken.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s