Staande gehouden door politie

Het is 1 januari geweest en we hebben gele kentekenplaten op onze speed pedelecs. Dat betekent dat we niet meer mogen rijden op de meeste fietspaden binnen de bebouwde kom en dat we voortaan gebruik moeten maken van de rijbaan. We hebben de moed bij elkaar geraapt om in Almere ‘legaal’ van Buiten naar Stad te fietsen. En wat denk je? Worden we staande gehouden en van de weg gehaald door de politie, die denkt dat we fietsers zijn, ondanks dat er gele kentekenplaten op de speed pedelec trikes zitten.

politie-aangehouden

Staande gehouden op de Cinemadreef

De agent geeft als reden aan dat we zijn staande gehouden om ons erop te wijzen dat we van het fietspad gebruik moeten maken. “Maar daar mogen we niet meer fietsen meneer!” Als Dave de agent wijst op de gele kentekenplaten is zijn reactie “maar waar is dan de motor?”. Ook blijkt dat hij en zijn collega niet op de hoogte zijn van de nieuwe regels (een wijziging in het RVV dat de speed pedelec voortaan indeelt bij brommers). Sterker nog, ze kennen het hele fenomeen ‘speed pedelec’ niet. “Hebben jullie over de Veluwedreef gereden?” vraagt de agent ongelovig. Ja dat hebben we gedaan. De Veluwedreef is een vierbaansweg maar daar mag je rijden met een brommer. Het was wel lastig linksaf afslaan naar de Cinemadreef, want dan moet je om uit te voegen de snelle baan oversteken. Er is nogal een snelheidsverschil tussen het autoverkeer en de speed pedelec, waarmee we ongeveer 32 kilometer per uur rijden.

Verkeersbord G12aClaxonnerende automobilisten
De agenten vinden het maar niks en zouden liever zien dat we onze weg zouden vervolgen via het fietspad. Dat zijn wij het met hen eens – en waarschijnlijk ook de diverse automobilisten die ons onderweg waarschuwden door te claxonneren. Nu minister Schultz nog. Of de gemeente Almere, door zo snel mogelijk overal verkeersbord G12a te plaatsen op alle fietspaden.

Om te laten zien hoe het is om met een speed pedelec te fietsen tussen de auto’s in het Almeerse verkeer hebben we een video gemaakt. Met beelden van de staandehouding door de politie:

46 Reacties op “Staande gehouden door politie

 1. Als ‘velomobilist’ rijd ik (oud Almeers politieman) al jaren (legaal) over de dreven in Lelystad en soms op die van Almere. Moet ook vaak getoeter aanhoren van automobilisten met het ‘Duitse kuilen syndroom’ of omdat men denkt dat het fietsen op een dreef gevaarlijk is. Jammer dat politiemensen daar blijkbaar ook zo over denken. Overigens zijn politiemensen niet bevoegd je, zonder ontheffing, naar het fietspad te sturen. Die ‘ontheffingsbevoegdheid’ ligt bij de wegbeheerder en dat is hier de gemeente Almere.

  • Jij verwijst naar RVV artikel 5, lid 4. Als je met een velomobiel fietst op de dreven van Almere of Lelystad ben je volgens mij in overtreding. Overal staat namelijk bord C14: verboden voor fietsen. Met een velomobiel ben je niet verplicht om te fietsen op het ‘verplichte fietspad’. Maar voor zover ik weet kan dat alleen als de rijbaan niet verboden is voor fietsers.

   • Dag Belle, wij hebben met Allert ook veel over de dreef in Lelystad gefietst, omdat niet overal staat verboden voor fietsers bord. En als je een keer op de dreef bent, zie je die bord niet meer. Ze zijn namelijk net voor meeste kruisingen (op zijwegen) geplaatst. Dus geldig tot en met kruising… ;)

    • Ik had ooit van Theo begrepen dat Lelystad een eind had gemaakt aan deze mogelijkheid. In Almere Buiten staan de borden na voorlaatste kruising en gelden ze dus voor de dreven.

 2. Of het nu wel mag of moet (je met een speed pedelec tussen gemotoriseerd geweld begeven) het is een absurde situatie. Straks zijn wij/jullie als snelle fietsers verplicht een gevarendriehoek, alarmlichten en een airbag mee te zeulen. Want dat er ongelukken gaan gebeuren, staat voor mij als een paal boven water.
  Hoe meer regels, hoe belangrijker gezond verstand.

  • Wat wij in deze video hebben laten zien is wat niet alleen MAG maar vooral ook MOET als je van ons huis naar de Praxis in Almere Stad wilt rijden. Pas na de aftiteling overtreden we de wet, als we via het fietspad weer terug naar huis rijden.

 3. Sorry I don’t speak Dutch so I’m writing in English. I often ride velomobiles in Flevoland (as well as the rest of Western Europe and the UK) Although most velomobiles don’t have motors (some do) we reach similar speeds because of the much better aerodynamics. There is a Dutch rule that may apply to your e-trikes as well that permits use of the road if the width of your machine is greater than 750mm. I’ve also been stopped by Dutch cops who didn’t know about this rule. Often riding on the roads is much safer than on the cyclepaths with private hidden driveways and slower bicycles. In the UK ,although we don’t have a cycle-path network like yours, things are actually simpler and not really more dangerous. I ride often on dual carriageways with cars passing me at over 100km/h and this is quite legal. Only M-roads and a few A-roads are banned to cycles and mopeds (and thus speed-trikes)

  • That’s not the issue here. Speed pedelecs don’t get that choice anymore, they always have to ride on the car lane when in an urban area. Even if there is a sign ‘forbidden for bicycles’. Speed pedelecs are no longer allowed to use the cycle paths.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s