Staande gehouden door politie

Het is 1 januari geweest en we hebben gele kentekenplaten op onze speed pedelecs. Dat betekent dat we niet meer mogen rijden op de meeste fietspaden binnen de bebouwde kom en dat we voortaan gebruik moeten maken van de rijbaan. We hebben de moed bij elkaar geraapt om in Almere ‘legaal’ van Buiten naar Stad te fietsen. En wat denk je? Worden we staande gehouden en van de weg gehaald door de politie, die denkt dat we fietsers zijn, ondanks dat er gele kentekenplaten op de speed pedelec trikes zitten.

politie-aangehouden

Staande gehouden op de Cinemadreef

De agent geeft als reden aan dat we zijn staande gehouden om ons erop te wijzen dat we van het fietspad gebruik moeten maken. “Maar daar mogen we niet meer fietsen meneer!” Als Dave de agent wijst op de gele kentekenplaten is zijn reactie “maar waar is dan de motor?”. Ook blijkt dat hij en zijn collega niet op de hoogte zijn van de nieuwe regels (een wijziging in het RVV dat de speed pedelec voortaan indeelt bij brommers). Sterker nog, ze kennen het hele fenomeen ‘speed pedelec’ niet. “Hebben jullie over de Veluwedreef gereden?” vraagt de agent ongelovig. Ja dat hebben we gedaan. De Veluwedreef is een vierbaansweg maar daar mag je rijden met een brommer. Het was wel lastig linksaf afslaan naar de Cinemadreef, want dan moet je om uit te voegen de snelle baan oversteken. Er is nogal een snelheidsverschil tussen het autoverkeer en de speed pedelec, waarmee we ongeveer 32 kilometer per uur rijden.

Verkeersbord G12aClaxonnerende automobilisten
De agenten vinden het maar niks en zouden liever zien dat we onze weg zouden vervolgen via het fietspad. Dat zijn wij het met hen eens – en waarschijnlijk ook de diverse automobilisten die ons onderweg waarschuwden door te claxonneren. Nu minister Schultz nog. Of de gemeente Almere, door zo snel mogelijk overal verkeersbord G12a te plaatsen op alle fietspaden.

Om te laten zien hoe het is om met een speed pedelec te fietsen tussen de auto’s in het Almeerse verkeer hebben we een video gemaakt. Met beelden van de staandehouding door de politie:

46 Reacties op “Staande gehouden door politie

 1. Leuke film, De Agent(en) vind ik normaal reageren en schatten de gevaren voor deze vorm van “fietsen” goed in en geven advies. Beter dan onze “veldwachters” hier in Hollands Kroon, zijn aardig autoritair en wijzen bij voorbaat al naar het fietspad .. ook al kan daar amper worden gereden.. … Anticiperen op andere verkeer deelnemer(s) en situatie(s) is voor ons normaal.. zodat we veilig kunnen “fietsen”.. En hopen dat Oom Agent dan ook mee denkt.. Groet Cees (die deze agenten graag wil ruilen met onze “veldwachters” )

  • Ze wisten wel dat ze gefilmd werden he?! Nee zonder gekke, allemaal aardige mensen hier in Almere. Is heel relaxte stad. Hier stoppen mensen nog voor voetgangers, ook als er géén zebrapad is. Iedereen zag onze trikes op tijd en er ontstonden geen gevaarlijke situaties.

  • Voor speed pedelecs is een andere norm voor helmen ontwikkeld, omdat een bromfietshelm te warm is in combinatie met de inspanning die je moet leveren. Op een trike hoef je sowieso geen helm te dragen. Wij dragen deze alleen om niet steeds staande gehouden te worden door dienders die het RVV niet hoed kennen.

 2. De agenten doen precies waar ze voor zijn : beschermen van de burger…..veel regels en wetten moet je helemaal niet uitvoeren. Omdat ze zijn opgesteld door mensen die zo ver van de realiteit staan dat de regel of wet allerlei consequenties heeft waar nooit over is nagedacht. En vaak onbedoeld ook (levens)gevaarlijk zijn.

  Fietsen – ook DF’s en gemotoriseerde trikes – moeten niet tussen zware motorvoertuigen (willen) rijden. Omdat je anders vroeg of laat bij een zwaar verkeersongeval betrokken zult zijn waar iemand je over het hoofd zag en er trauma helicopters aan te pas zullen komen. Of grijze stationcars.

  Je weet toch dat 1/3 van ale nieuwe verkochte auto’s SUV zijn ? Die hebben een dergelijke bodemvrijheid dat ze niet tegen je aan botsen maar over je heen rijden met je trike of velomobiel. Geld ook voor de vele haastige bestelbussen ( online winkel/post bezorging ) passagiersbussen en vrachtwagens. En je als een insect vermorzelen. Niemand kan je helpen als je onder zo’n voortuig gaat. De pijn en ontreddering als je beseft dat je lichaam onherstelbaar wordt beschadigd zal afschuwelijk zijn.

  Daarom moet je op het fietspad blijven…..daar is de kans te worden geraakt door iets van duizenden kilo’s zwaarder is dan jij veel kleiner ( maar zelfs dan nog niet 0 % )

 3. In jullie geval zou ik ook niet op de rijbaan gaan fietsen. Zelf doe ik het wel eens als het fietspad te gevaarlijk is. Maar dan rij ik wel minimaal 45-50 km/u zodat automobilsten (en politie) in ieder geval geen argument hebben dat ik het verkeer ophoud. Maar met mijn DF mag het eigenlijk niet…
  Ik zou zeggen: gezond verstand breekt wet.

  • Ik vind op de autorijbaan fietsen helemaal geen gezond verstand….ik zou als autobestuurder ook verontwaardigd zijn mensen hun leven te zien wagen tussen zware motorvoertuigren die niet eens met het hoofd boven mijn bumper, laat staan motorkap uitkomen.

   En als ik ze over het hoofd zie – kan altijd gebeuren met een vieze ruit en/of lage zon e.d. – is er geen blikschade maar meteen doden of afgrijselijk gewonden. En daar wordt je wel zwaarder voor gestraft ook door een rechter dan dat het af zou lopen in wat blikschade.

   Dus ja ik begrijp wel dat automobilisten boos zijn op mensen die op de autorijbaan fietsen. Het is niet alleen dat ze hun eigen leven niets waard schijnen te vinden, maar het jouwe ook niet want als je iemand doodrijdt – die je niet zag omdat ze met hun bips op het wegdek zitten op een plek die je niet verwacht, een autorijbaan !!! – heb je toch heel wat narigheid aan je broek.

   • Autobestuurders die boos zijn op fietsers op de weg zijn dat niet vanwege de veiligheid maar omdat ze vinden/denken dat ze gehinderd worden door deze fietsers en hun vrijheid en snelheid ontnomen wordt. Meer moet er meestal niet achter gezocht worden.

    • Ik ben een autobestuurder en ik wordt echt boos om de roekeloosheid van fietsers op de autorijbaan en ik weet zeker dat dat in ieder geval een factor is bij alle motorvoertuigbestuurders. En dat hinderen in snelheid, ja natuurlijk want iedereen heeft altijd haast in deze maatschappij. En dat draagt ook weer bij tot extra gevaarzetting mocht je je met een fiets tussen de auto’s wagen….haastige bestuurders maken meer fouten !

     Maar iets van de laatste tijd dat ECHT een groot gevaar is, is gebruik van mobiel internet door autobestuurders. Het aantal verkeersdoden stijgt weer en niemand twijfelt eraan hoe dat komt. Een collega een paar dagen geleden nog….kleine kop staart botsing, wat blikschade. Maar na enig doorvragen was ze wel degelijk met haar mobiel bezig en zag niet dat degene voor haar toch stopte voor een kruispunt. Je zult daar maar stoppen met een trike of velomobiel, heb je 900 kg in je nek !!! Geen blikschade maar een gebroken rug of nek !

     • Ik wordt echt boos van mensen die het normaal vinden om een ton staal (of meer) bij iemand in de nek te slingeren. Ongeacht of dit is omdat ze haast hebben, met de telefoon spelen, hun ramen niet gewassen hebben, te hard rijden waar de omstandigheden (laaghangende zon) dit niet toelaten of gewoon omdat ze denken dat ze er recht op hebben. Daar wordt ik boos op. Oh en ik twijfel wel aan waarom het aantal verkeersdoden weer toeneemt, dus alsjeblieft laat dat soort “niemand twijfelt” retoriek achterwege!

      Het is niet zo dat ik er voor ben om overal over de weg te rijden, al mag ik dat vaak wel. Ik doe het over het algemeen alleen waar het alternatief te zot voor woorden is en dat komt helaas nog veel te vaak voor in het door autobestuurders bestuurde Nederland. En dat is uiteindelijk ook de reden dat de elektrische fietsen van het fietspad verbannen worden.

      De automobilist denkt namelijk nog steeds dat de fiets een nul volume inneemt. De automobilist denkt dat we 0 centimeter breed zijn, omdat we op smalle enkele wielen rijden, en dat 1 meter voor een tweerichtingsfietspad dus heel ruimhartig is. Maar wanneer het fietspad smal is, de fiets plotseling toch ongeveer een halve meter breed is, ter hoogte van het stuur, en er snelheidsverschillen bestaan tussen fietsers, dan is die breedte te weinig. Het fietspad is over het algemeen te smal, te bochtig, slecht onderhouden, onoverzichtelijk en overwoekerd. De oplossing is de fietspaden verbeteren, niet steeds meer fietspadgebruikers de weg op dwingen.

      Ik vind het leuk dat Belle en Dave naar aanleiding van de regelwijzigingen eens geprobeerd hebben hoe het is om buiten de fietspaden te gaan. Ik rij ook wel eens stukje over de weg om mijn veiligheid te vergroten en ik herken de reacties van de automobilisten wel. En daarom snap ik ook wel dat zij op de terugweg toch gekozen hebben voor het fietspad. Maar heerlijk om het eens geprobeerd te hebben.

    • Zelf wil de speed pedelec toch ook snelheid najagen, anders zou hij geen hulpmotertje nodig hebben. Assist op fietsen van minder mobiele of oudere mensen is een goede zaak. Speed pedelecs op het fietspad brengt de langzame fietsers mogelijk in gevaar. En zo is er aan alles wel een voor- en een nadeel te vinden . . .

   • Maar Quezzzt, op het fietspad, tussen de geparkeerde auto’s en inritten door waar allemaal volk en openslaande deuren binnen je remweg opduiken, vindt je dat dan beter?

 4. Mooi filmpje Belle, vooral met die aanhouding. Gevaarlijk hoor, om early adopter te zijn. Kun je geen ontheffing regelen bij de gemeente?

 5. Mooie illustratie van de absurditeit van de wet. In België zit die anders in elkaar, zoals je wellicht weet, maar niet beter… Wat je hier toont, is een mooie illustratie van het onzinnige van de situatie. Inderdaad: het gevoel zegt dat je er wijs aan zou doen om toch maar het fietspad te gebruiken, maar de wet zegt dan weer dat het niet mag. Wat Quezzzt zegt, is dan het verstandigste op het vlak van veiligheid, maar als je staande gehouden wordt, heb je toch maar de wet overtreden. En let wel: dit is de implementatie van Europese wetgeving waar jaren over gepalaverd is… De agenten gaven wel blijk van gezond verstand. Zo zouden er meer mogen zijn.

 6. o myn dear god ahahaha ( ofzo iets )

  ik moet er niet aan denken om daar zo te rijden, ongelovelijk

  oke, jullie rijden dan zo’n 37 int uur… auto’s als ze aan de limit houden 50…. best een hoog verschil, en niet echt veilig in het verkeer. leuk bedacht door schultz maar zoals vaak wat in den haag bedacht woord,, kansloos. je kan wachten op de eerst ongelukken ( hopelijk blijven jullie op het fietspad)

 7. Het is ook een waanzinnige regel die de onveiligheid alleen maar vergroot.
  Schreeuwt om terugdraaien.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s