Professionele reisfoto’s maken… met je iPhone

Kan je professionele foto’s maken met een iPhone? Ja, als je stopt het te zien als een tweederangs fototoestel dat je toevallig bij je hebt. De iPhone van tegenwoordig heeft meer megapixels en kwaliteit dan de professionele fotocamera’s van topfotografen van tien jaar geleden. Als professionele fotografen de iPhone gebruiken voor coverfoto’s en ander professioneel werk, dan hij is zeker geschikt voor het maken van vakantiefoto’s.

Eigenlijk gaat dit blog over professionele foto’s maken met je iPhone*, want wat is een reisfoto? Dat kan een portret zijn, een foto van architectuur, een landschap of zelfs een actiefoto. Nu denk je misschien: gaat de redactie van Kampeerwijzer me nu vertellen hoe ik moet fotograferen? Tenslotte zie je op deze site vooral veel in de haast gemaakt kiekjes, vaak genomen in ongunstig licht, slecht uitgelicht en gehaast nabewerkt.

Deze foto van de gebrandschilderde ruiten van het Rathaus in Wenen moest flink bijgesneden worden om de ladder op het balkon uit beeld te krijgen

Dat zit zo. Wij willen vooral fietsen maar ook plaatjes voor bij de verhaaltjes. Iedere keer stoppen voor een foto, dat houdt nogal op. Dus rijden we vaak door bij een plek waar we een mooie foto hadden kunnen maken. En als we een foto schieten, dan doen we dat meestal te snel, vaak nog met de fiets tussen de benen. Daarbij zien we door zonlicht meestal niet zo goed wat we aan het doen zijn op het scherm van de iPhone, omdat we dus vaak niet eens de moeite nemen om af te stappen en iets anders te gaan staan. Dus de kans is beperkt dat we op dat moment nog iets zinnigs kunnen doen met het instellen van belichting en focus.

Bewerken in de Fotoapp van de iPhone
Vervolgens bewerk ik de foto’s achter de computer in Pixelmator, omdat het gratis op mijn Mac zit. In een uitzonderlijk geval van een zeer beroerd uitgevallen belichting gebruikt ik soms Snapseed op de iPad. Het zal duidelijk zijn: de focus lag tot nu toe meer op het schrijven en minder op de fotografie. Maar dat gaat veranderen. Ik ben tot inkeer gekomen dat ik beter het editprogramma van Apple’s Fotoprogramma zelf kan gebruiken voor nabewerking. Daarbij ben ik aan het experimenteren geslagen met Lightroom van Adobe. Dave en ik hebben afproken om meer tijd in te ruimen voor fotografie. Dus vaker stoppen als we een mooie fotogelegenheid spotten en ook net even een paar minuten meer tijd nemen voor compositie en belichting.

Zelfde foto, links origineel, rechts nabewerkt (schuif de slider)


Het enthousiasme voor fotografie is al eens eerder aangewakkerd door de gratis fotoworkshops van Today at Apple. Deze kan je volgen in meerdere grote steden in Nederland. Onlangs heb ik een heel overzichtelijk en inspirerend fotoboek gelezen van Scott Kelby. Hij is de schrijver van heel veel fotoboeken. Eén van die boeken is The iPhone Photography Book. Dat boek telt 424 pagina’s. Na het eerste hoofdstuk, dat je laat kennismaken met mogelijkheden waarvan je waarschijnlijk niet wist dat je iPhone ze had, kan je het boek gebruiken als naslagwerk. Alles is overzichtelijk ingedeeld in hoofdstukken met onderwerpen als portretfotografie, landschapfotografie, nabewerken, etc. Elke tip beslaat ongeveer één bladzijde in het boek en er staat altijd een foto bij, hierdoor is het boek heel toegankelijk. De humor van de schrijver houdt alles lekker luchtig.

Compositie
Wil je betere composities maken als een professional? We zijn geneigd om de camera altijd op dezelfde hoogte te houden, op onze ooghoogte. Zoek eens een ander standpunt op. Zonder al te technisch te worden geeft Kelby in overzichtelijke pagina’s zijn tips. Om bijvoorbeeld de ultra groothoeklens met zoom 0,5 vooral laag bij de grond of hoog te gebruiken. Hoe je lagen krijgt in een landschap. Welke accessoires je het beste kan aanschaffen om het licht goed te krijgen en andere handige spullen. Hoe je iemand gunstig portretteert, wat de trends zijn op Instagram. Uiteraard komt ook de regel van derden langs in het hoofdstuk compositie.

Dave wijzigt het perspectief door zijn armen op te tillen

Wellicht weet je al hoe je de focus en belichting goed instelt op je iPhone. Tap op het scherm bijvoorbeeld op een object of iemands gezicht om het goed in te stellen. Er ontstaat een geel kadertje met een zonnetje ernaast. Door ernaast (ik geef alle aanwijzigen weer alsof je het toestel in liggend vast hebt met de lenzen bovenaan) te vegen naar boven of beneden kan je de belichting donkerder of lichter maken. Je kan verder swipen dan je denkt, bij de rand van het scherm aangekomen til je je vinger op en zet deze even terug neer om nog verder te kunnen swipen.

Focus en belichting vastzetten
Als je na het instellen van de focus en belichting de compositie nog iets aanpast, heb je grote kans dat het toestel weer voor jou gaat nadenken en dan ben je je instellingen kwijt. Als je dat niet wilt, hou dan het focuskader even twee seconden vast. Autofocus en belichting worden voor deze foto vastgezet en je kan vervolgens rustig de compositie bepalen zonder bang te zijn dat alles weer terugspringt door automatische aanpassing.

Auto Focus en Auto Exposure vergrendeld, portretmode met studiolichtinstelling

Met nieuwere iPhones kan je ook in donkere omstandigheden goede foto’s maken. Je kan handmatig de belichtingstijd van de nachtmodus instellen van 3 tot 10 seconden. Voor dit soort foto’s kan je het beste je bovenarmen tegen je bovenlichaam houden, dat zorgt voor een stabieler shot. Of ergens tegenaan leunen. Het meest ideaal is een kleine tripod met van die buigbare poten die je ook ergens omheen kunt klemmen.

Instellingen
Het instellen van de nachtmodus vind je op dezelfde plek als instellingen als de zelfontspanner of de filters: klik aan de linkerkant op het pijltje naar links wijzende pijltje in het midden van het scherm. Aan de rechterkant, links van de sluiterknop, komt dan een scrollbaar vertikaal menu tevoorschijn waar je onder andere de knop voor het handmatig instellen van de belichting vindt. Te herkennen aan het plusminus ± symbool.

Even een snel voorbeeld dat je met een iPhone ook ’s nachts kunt fotograferen. Het regende en we namen vanaf het dak van een parkeergarage even heel snel één foto. De truc is om in nachtmodus te focussen op het lichtste punt in het uitzicht. En de camera stil te houden want de belichtingstijd kan oplopen tot 10 seconden.

Wil je de achtergrond bij je onderwerp niet scherp in beeld? Gebruik portretmodus. Dat is dus niet alleen geschikt voor het fotograferen van mensen. Let op dat deze modus een 1x en 2x zoom hebt en dat je verschillende soorten belichting kunt kiezen, zoals bijvoorbeeld studiolicht. Heb je net te korte armen voor een ‘selfie’ met je vrienden? Zie de ronde knop in het scherm met de twee pijltjes die uit elkaar wijzen. Een keer tikken en ze wijzen naar elkaar en je krijgt meer in beeld. Bovendien levert het een betere kwaliteit foto op met meer megapixels.

Nabewerking
Voor elk type foto is in het boek een ‘recept’ te vinden dat alles precies beschrijft. Van de beste camerastand en belichting tot de nabewerking. Maar ook bijvoorbeeld het tijdstip voor het nemen van landschapsfoto’s. Dat je meestal alleen vlak water hebt kort voor zonsopgang. Dat het beste licht rond zonsondergang en -opgang is voor landschapsfotografie, het befaamde gouden uur.

Nabewerking maakt van een grijze lucht een dramatische lucht


Ook praktische zaken komen aan bod. Zoals dat je een fotofixer kunt inhuren op exotische bestemmingen. Die wijzen je de mooiste locaties en brengen je in contact met interessante mensen. Dat je in steden maar het beste op de eerste dag in zo’n city tourbus kunt stappen en dan kiekjes maakt vanachter het raam waar je later foto’s wilt gaan maken. Aan de hand van de gps-data op de foto’s kan je deze locaties later makkelijk terugvinden. Als je geen drone hebt, zoek dan naar ‘rooftop bar’ om een foto van een uitzicht over de stad te kunnen maken.

Als je op het scherm in het fotoalbum een knijpende beweging met je vingers maakt, worden de previews kleiner. Hierdoor kan je sneller door je foto’s bladeren. Groter maken kan ook.

Bredere foto’s maak je in videomodus. Begin te filmen en er komt een extra witte ronde knop waar je foto’s mee kunt maken. Maar wat ook kan, is het menu openen en de standaardverhouding 4:3 wijzigen in 16:9, dat scheelt video’s weggooien. Je vindt daar ook de instelling voor vierkante foto’s, die is daarheen verhuisd (als je eerst een oudere iPhone had, kan je deze instelling kwijt zijn geraakt). Video’s in 4:3 maak je door in de fotostand de sluiterknop in te drukken en naar boven te schuiven naar de cirkel met het slotje.

Burst-modus
Ik was zelf al een tijdje de burst-modus kwijt. In de burst-mode maak je heel snel veel foto’s. Dit is zeer geschikt voor bewegende objecten zoals dieren of voor sportfotografie. Eén van die foto’s in je burst heeft dan nét die fantastische compositie, waarvoor je anders zelf net steeds te laat voor zou afdrukken. Bij oudere iPhones was dat een kwestie van de afdrukknop ingedrukt houden. Bij de nieuwere modellen moet je de knop vasthouden en naar beneden trekken.

Door mij in het uitzicht op te nemen is een anders eentonig uitzicht opeens een stuk interessanter dan de de foto die ik daar maakte

Als je een iPhone 12 of hoger hebt, dan kan je in plaats van in jpeg foto’s schieten in RAW-formaat. Dat levert 25 keer grotere bestanden op maar het voordeel is dat de iPhone niet zelf AI loslaat op je foto om deze te verbeteren. RAW-bestanden zijn vooral geschikt voor creatieve fotografen die zelf alles willen kunnen bepalen in de nabewerking.

Macro-opnamen
De auteur van het boek is erg onder de indruk van hoe ver je kan inzoomen met de 1x lens maar beschrijft in hetzelfde hoofdstuk niet dat je met de 2x ultra groothoeklens veel dichterbij kunt komen voor macro-opnamen. Die 2x lens zit alleen op de Pro-modellen van iPhone. Uiteraard geeft Kelby de tip om nooit digital zoom te gebruiken. Dat geeft een lelijk pixelig resultaat. Mocht je niet tevreden zijn met de standaard camera-app van de iPhone, kan je ook een andere camera-app installeren, die nog meer mogelijkheden bieden. Het gerucht gaat dat de iPhone 15 straks een 5x telelens heeft, die als een periscoop opgevouwen ligt in het toestel.

Met de 2x ultrawide lens kan je goed macro-opnamen maken

Ben je vaak net te laat met het nemen van een foto bij een speciaal moment? Je kan heel snel je camera-app openen door de iPhone op te pakken en op het toegangscherm naar links te vegen. Het is dus niet nodig om de telefoon eerst te ontgrendelen of zelfs het camera-ikoontje op je toegangscherm te gebruiken.

Beter poseren
In het hoofdstuk portretfotografie leer je ook zelf beter poseren. Door iets schuin te gaan staan ten opzichte van de fotograaf. Je moet uitproberen wat voor jouw gezicht het meest gunstig is: de schaduwkant van je gezicht naar de fotograaf of juist de belichte kant. De schaduwkant naar voren is voor ronde gezichten, de belichte kant voor lange gezichten. Heb je niet zo’n gedefinieerde kaaklijn? Steek je hoofd dan naar voren, als een kip en kijk daarna ietsje naar beneden. Voelt gek, maar probeer het maar eens uit.


Het boek van Scott Kelby is oorspronkelijk geschreven in het Engels en is in het Nederlands vertaald. We kochten het in iBooks voor op de iPad. Hier is alleen de Engelstalige versie te koop. Het boek krijgt van ons vijf sterren en we raden het iedereen aan die meer uit zijn of haar iPhone wil halen.

Fotograferen Met De iPhone van Scott Kelby is geschikt voor beginnende fotografen en gevorderde fotografen die beter willen leren fotograferen met de beste camera die je hebt. Dat is namelijk de camera die je altijd bij je hebt.

Belle maakt groepsfoto bij het Juttersmuseum op Texel, foto: Erwin de Vries

*) De mogelijkheden van de iPhone en een Samsung/Android telefoon tijdens het maken van foto’s en voor bijvoorbeeld het aanpassen van de belichtingsopties ontlopen elkaar niet veel. Het ziet er een beetje anders uit maar deze gids is dus ook bruikbaar voor fotografie met een Android toestel. De Google Pixel wordt zelfs geroemd om zijn camera.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s