Vier reisboeken en wat virusinfecties

Al sinds oktober worden we geteisterd door het ene na het andere virus. Het lijkt wel alsof we een inhaalslag maken na een lang lockdown. Helaas vielen hierdoor wat leuke fietsplannetjes van ons in het water.

Tussen het snotteren, rochelen en overgeven door had ik wel af en toe puf en tijd om weer wat mooie reisboeken te lezen, mijn favoriete genre. Even lekker meedromen alsof je zelf op reis bent. Het mooie van reisverhalen is dat het een breed genre is. Ze kunnen geschreven zijn als logboek, instructie of als roman en alles daartussen in.

Moods Of Future Joys *****

Genoten heb ik van Alastair Humphreys. In zijn reisverhaal, Moods Of Future Joys, fietst hij van Engeland naar Kaapstad. Het is een van de mooiste reisverhalen dat ik ooit heb gelezen. Zonder zweverig te worden beschrijft hij heel goed wat het met je doet als je ergens in een uitgestrekte woestijn fietst en je het enige levende wezen bent van hier tot aan de horizon. Ook mist hij enorm zijn verloofde, die niet mee wilde fietsen. Hierdoor een erg interessant boek voor iemand die zich wil voorbereiden op de mentale aspecten van een wereldreis. Ik ben het niet eerder zo tegengekomen in een reisverhaal. 

My life on the road had all that I had yearned for back home: risk, adventure, uncertainty, challenge and variety. But in return for devil-may-care freedom I had bartered security, friendship, human contact, familiarity, and love.”

ISBN: 9781903070857
Uitgever: Eye Books

Op De Fiets Naar Kaapstad ***

Min of meer dezelfde fietsreis maakten twee net afgestudeerde jonge vrouwen, Joyce en Luca. Zij fietsen van Leiden tot Milaan, stappen daar op het vliegtuig naar Caïro en zetten vanuit Egypte hun fietsreis voort richting Kaapstad. De reis begint de dag nadat Luca haar scriptie heeft ingediend voor haar master ‘culturele antropologie en ontwikkelingsstudies’. Joyce heeft haar bachelor ‘internationale betrekkingen en internationale organisatie’ op zak. Samen hebben ze dus een vrij breed beeld van de politiek, geschiedenis, culturen, ontwikkelingswerk, kolonisatie en het leven op verschillende plekken. Maar dit is kennis vanuit de collegebanken en daarom willen ze het ook in het echt gaan bekijken.

Er is veel aandacht voor de positie van vrouwen en hoe de fiets kan bijdragen aan emancipatie. Goede omschrijvingen ook van de verschillende landen waar ze doorheen reisden. Af en toe is het in eigen beheer uitgegeven boek wat melig en je weet na afloop niet wat voor tent of kooktoestel ze mee hadden. Wel veel informatie over de situatie in landen, het landschap, de mensen en de wegen, het regelen van visa en hoe de grensovergangen verliepen.

Het boek Op De Fiets Naar Kaapstad is rijk geïllustreerd met tekeningen en kleurenfoto’s en is te bestellen op hun blog Fietsverhaaltjes. Door de meligheid, waardoor het als buitenstaander niet altijd is te volgen, een sterretje minder maar zeker de moeite waard voor mensen die zelf willen fietsen in Afrika.

ISBN: 9789090358901
Uitgever: Fietsverhaaltjes

The Salt Path *****

The Salt Path, een autobiografisch verhaal van Raynor Winn, daar kreeg ik echt een brok van in mijn keel. Het boek stond 85 weken op de bestseller lijst van de Sunday Times. Twee vijftigers die al dertig jaar elkaar innig liefhebben, doen een verkeerde investering. Of beter gezegd: ze vertrouwen een jeugdvriend terwijl ze dat niet hadden moeten doen. Het eigen huis waar ze hun kinderen hebben zien opgroeien en dat tevens hun inkomen is als B&B, raken ze hierdoor kwijt. Alsof dat nog niet genoeg ellende is, blijkt in dezelfde week dat de man van de schrijfster ongeneeslijk ziek is. Hartverscheurend geschreven.

Maar het is niet allemaal kommer en kwel, in tegendeel. Hilarisch begint het boek met dat ze onder de trap van hun huis schuilen terwijl de deurwaarders op de stoep staan. Maar er is geen ontkomen aan. Ze hijsen hun rugzakken op en gaan als daklozen de South West Coast Path lopen, de meeste nachten wildkamperend. Ze leren al snel dat ze beter kunnen zeggen dat ze hun huis hebben verkocht, dan dat ze het hebben verloren, als mensen vragen hoe ze de tijd hebben om dit lange pad te wandelen. Na het lezen van dit boek kijk je anders naar daklozen.

Voor wie het niet wil lezen in het Engels, de titel van de vertaling is Het Zoutpad.

ISBN: 9781785418099
Uitgever: Ulverscroft Ltd

Drie Kameleons ****

Van Frank van Rijn las ik Drie Kameleons, over een fietsreis van vijf maanden en 7000 kilometer door Namibië . Frank van Rijn is een bekende fietsreiziger die de wereld altijd met een gezonde dosis ironie beziet. Wat ik leuk vond aan dit boek is dat hij in dit boek samen reist met politieagent Andries, die hij op een eerdere fietsreis in Vietnam heeft ontmoet. Dat geeft een andere dynamiek aan het boek dan de verhalen over zijn soloreizen. Ik denk dat dit een van de meest persoonlijke boeken van Van Rijn is. Het boek is opgedragen aan zijn overleden broer Egmond, die altijd zijn manuscripten doornam en van commentaar voorzag en die hem na elke lange reis op Schiphol verwelkomde.

‘Volgens mij moeten we deze straat in om bij de grote supermarkt van Windhoek te komen,’ onderbrak Andries mijn betoog, dat juist een beetje leuk van de grond begon te komen.”

ISBN: 9789038926223
Uitgever: Elmar B.V.

En niet vergeten: je hoeft geen koorts te hebben om te kunnen lezen! Heb je zelf een mooi reisverhaal gelezen? Laat het weten in de comments.

* Slecht, niet uitgelezen
** Matig, wel uitgelezen maar niet van genoten
*** Goed, van genoten
**** Heel goed, een aanrader!
***** Wauw! Wat een boek! Deze gaat bij mijn favorieten!

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s