Aankomende fietsbeursen en cursussen om niet te missen

Het is me wat, dat corona heeft veel impact gehad. Zo is in 2020 de laatste Fiets- & Wandelbeurs gehouden, nog in combinatie met BikeMotion. Ook fietsreparatiecursussen waren even on hold. Maar nu is het 2023 en we gaan weer los.

Beurzen

Fiets en Wandelbeurs
De voorverkoop van tickets voor de Fiets- en Wandelbeurs in Utrecht is inmiddels begonnen. Dit jaar is het themaland Duitsland. De beurs wordt gecombineerd met de E-bike Xperience. Grote afwezige is de derde beurs: BikeMotion, die gaat apart verder. Het is nog onduidelijk of deze dit najaar gehouden wordt. Wij vinden dit erg jammer want BikeMotion trok een jonger publiek en we vonden het beter passen bij de beurs voor actieve wandel- en fietsvakanties.

Pelgrims helpen pelgrims op weg op de Fiets- en Wandelbeurs

De Fiets en Wandelbeurs in het Flanders Expo Gent vindt plaats in het weekend van 18 en 19 februari. Een kaartje geeft ook toegang tot de e-Bike Challenge, het e-bike testevent van België. Een weekend later kan je terecht op dezelfde beurs maar nu in de Jaarbeurs van Utrecht, van vrijdag 24 tot en met zondag 26 februari. Wie even ver woont van Utrecht als van Gent: de entreeprijzen in België zijn een stuk vriendelijker voor je geldbeurs.

Zie onze verslagen van eerdere Fiets- en Wandelbeurzen voor wat je er kan verwachten.

Wereldfietsbeurs
Helaas (voorlopig) gesneuveld: de Wereldfietsbeurs van vereniging De Wereldfietser. Het huidige bestuur van De Wereldfietser heeft de locatie in Ede afgekeurd in verband met botsende commerciële belangen van locatie en sommige standhouders. Bovendien ziet het bestuur er geloof ik ook niet meer zo het nut van in. Zie de discussie op het forum van de Wereldfietser.

Bezoekers van de Wereldfietsbeurs 2020

Erg jammer want op deze beurs kon je fietsreizigers spreken over hun gemaakte reizen en zo ideeën opdoen of om tips vragen. Daarnaast waren er lezingen en workshops over diverse onderwerpen. Het was er ook altijd weer een gezellig weerzien met andere fietsers, vooral als er nog een kampeerweekend aan vast zat.

Lees onze verslagen van de Wereldfietsbeurs van 2015 tot en met 2020. De vereniging is wel aanwezig met een stand en kampeerveldje op de Fiets en Wandelbeurs.

Cursussen

Fietsreparatiecursus
Een must voor fietsreizigers is een fietsreparatiecursus bij Marten van M-gineering in Kiel-Windeweer, Groningen. Leer problemen met je ketting, remmen en derailleur op te lossen en noodreparaties onderweg uit te voeren.

Dit jaar worden de basiscursussen fietsreparatie gegeven in het weekend van 25/26 maart en 1/2 april. Je kunt gratis kamperen in de boomgaard naast het cursuslokaal.

De kosten zijn 100 euro inclusief kamperen en avondmaaltijd. Het is niet meer verplicht om lid te worden van vereniging De Wereldfietser, zoals vroeger, omdat Marten de fietsreparatiecursussen nu buiten de vereniging om aanbiedt.

Fietsbouwer Marten Gerritsen is een zeer gedreven docent die precies weet waar je op moet letten. Je kan sleutelen aan je eigen fiets en het maakt niet uit of dat een dure of goedkope fiets is. Behalve dat je er wat van leert, ontmoet je ook andere fietsreizigers. Zie ons verslag uit 2015. Sinds we deze vervolgcursus hebben gevolgd worden we niet meer warm of koud van een gebroken spaak of ketting.

Cursisten kijken toe tijdens demonstratie fietsreparatiecursus

Ook Beagle Bikes biedt fietsreparatiecursussen. Deze duren een dag en worden gehouden in de werkplaats van Santos Bikes in Nieuw-Vennep. De kosten zijn 150 euro en je moet je eigen lunchpakket meenemen. Ook hier kun je je eigen fiets meenemen en dat hoeft geen Santos te zijn. De eerste data zijn 3, 17 en 31 maart. Er zijn ook mogelijkheden in april en mei.

De Vakantiefietser in Amsterdam heeft het tegenwoordig te druk voor lezingen en cursussen en bieden daarom deze gratis online cursus aan.

GPS-cursus
Wil je beter leren werken met je gps? GPS Wijzer geeft regelmatig cursussen, ook voor het programma BaseCamp. De eerstvolgende cursus die nog niet vol zit op moment van dit schrijven, is op zondag 5 februari. De cursus wordt gehouden dichtbij station Driebergen-Zeist.

Bushcraft en survival
Lijkt je een cursus of workshop Bushcraft, Wilderness EHBO of survival je iets? Op 28 januari kan je je oriënteren tijdens de Informatiedag van Siegurd.

Lezingen

Behalve de lezingen en workshops op de Fiets- en Wandelbeurs, worden er ook regelmatig lezingen gegeven in de winkel Beagle Bikes te Utrecht.

Lezing bij Beagle Bikes

Weet jij nog meer leuke lezingen of cursussen? Laat het weten via het reactieformulier hier onder.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s