Tupperware-party in het bos

Hou je van fietsen en wil je ontdekken of een fietsvakantie iets voor jou is? Ben je benieuwd hoe een model fiets van Santos rijdt of een elektrische fiets je zou bevallen? Wil je testen hoe een hangmat slaapt? Je kunt fietsen en kampeerspullen testen tijdens een Christoffelkamp.

Je kunt natuurlijk in elke buitensportwinkel even proefliggen op een slaapmat. Maar hoe is het om er echt een hele nacht op te slapen? Word je claustrofobisch in een eenpersoonstentje of vind je het juist gezellig? Michiel van den Brink, eigenaar van Nederlands nieuwste vakantiefietswinkel Saint Christopher organiseert meerdere keren per jaar een Christoffelkamp. “Eigenlijk zijn het een soort Tupperware party’s in het bos,” zegt Michiel. “Maar dan met kampeerspullen.”

Michiel van den Brink, eigenaar van Saint Christopher (L)

Met een groepje van zo’n tien deelnemers verzamelden we in de winkel in Gorssel. We werden welkom geheten met een kopje koffie, maakten kennis met elkaar en bewonderden de zeer fraai aangeklede winkel. Je kunt zien dat de eigenaar een achtergrond heeft in industrieel ontwerpen en oog voor detail heeft. 

Na het gereedmaken van de uitgeleende fietsen en het inpakken van de spullen fietsten we in groepjes naar een stuk bos in Spankeren. Dit is geen camping maar een stuk privégrond waar je rustig in de natuur enigszins primitief kunt kamperen. “Ik gooi ze meteen in het diepe,” aldus Michiel, die zelf graag in de natuur wildkampeert. Dat ‘diepe’ viel uiteindelijk wel mee: er was een toilet, douche en op loopafstand een biologische boerderijwinkel. Verder had Michiel anti-muggenspul meegenomen, dat was niet overbodig. (Tip: ideaal om je tropenkleding te testen).

Michiel maakt samen met medewerker Geert een fiets gereed

Na aankomst werd door Michiel en Patrick gedemonstreerd hoe je hangmatten ophangt en welke typen hangmatten er zijn. Geïnteresseerden konden een zogeheten ‘gathered end’ met underquilt uittesten. Hier moet je diagonaal in liggen. Verder was er een hangmat van het type ‘bridge hammock’ met stokjes, die ook als bivakzak is te gebruiken. Dit type is geschikter voor buikslapers. Geïnteresseerde deelnemers konden elke nacht in een ander type hangmat slapen om het verschil te ervaren. 

In voorbereiding op de volgende dag werd bij het avondeten bijna echt een Tupperware-party. Iedereen kreeg namelijk een plastic kampeer-serviesset cadeau van het merk Wildo. Volgens Michiel scheelde deze Camp-A-Box basic afwassen voor de organisatie, die naast Michiel bestond uit winkelhulpen Patrick en Geert.

Geen Tupperware maar Wildo Camp-A-Box cadeau

Op zaterdag begon de dag met een cursus fietsonderhoud voor beginners. Een band plakken, remblokjes vervangen en het correct terugplaatsen van een achterwiel met tandriem en Rohloff-naaf. Michiel legde het uit en daarna gingen de deelnemers zelf aan de slag.

Cursus fietsonderhoud

Op zaterdagmiddag kregen we een cursus eten uit de natuur. We leerden onder andere weegbree en hondsdraf te herkennen. Het gekneusde blad van deze planten kan je gebruiken om de jeuk van brandnetels en muggenbulten te verlichten. Verder kauwden we op de blaadjes van onder andere kleine veldkers en melde om de smaak te proeven en vervolgens gingen we op weg om daadwerkelijk wilde planten te gaan plukken, onder de gedreven leiding van natuurkok Mirjam.

‘s Avonds werden de geplukte planten en bloemen verwerkt in gerechten die we met de groep gingen maken. Ondertussen vertelde Mirjam ons handige dingen zoals dat er linzen te koop zijn die maar twee minuten hoeven te koken. In tweetallen werd er een pastagerecht bereid, wilde groentensoep, burgers en pannenkoekjes. Het was lekker en leuk om samen met een groep te koken en eten.

Michiel houdt van de vrijheid en het uitzicht van een hangmat en van het buitengevoel van een tarp. Omdat onze Zpacks Triplex-tent heel basic is, nadert deze volgens ons goed het buitengevoel van een tarp. Het doek is transparant en je slaapt in principe met de flappen open, tenzij het regent of heel koud is. We stelden voor dat Michiel in ruil voor een nachtje in een hangmat, onze tent en onze meegebrachte slaapmat van Sea To Summit zou uittesten. Dan kon een later gearriveerd stel weer in zijn tent slapen.

Onze tent op het terrein in Spankeren

Verschillende fietsen van de deelnemers

Net zoals je de eerste nacht in een tent moet wennen en nog wat dingen moet aanpassen, waren we de volgende ochtend nog niet meteen verkocht. Dave’s underquilt was te kort gebleken dus hij kon kiezen tussen koude voeten of schouder (uiteraard te verhelpen met langere underquilt). Ik sliep in een model waar je een slaapmat in kunt doen. Waarschijnlijk omdat mijn mat vrij licht is, draaide deze steeds onder me weg, waardoor halverwege de nacht zowel mijn voeten als schouder niet meer geïsoleerd waren en ik de mat weer onder me moest zien te worstelen. Afgezien van dit beginnersprobleem sliep het beter dan ik had verwacht. Een hangmat is een heel interessant concept voor bijvoorbeeld in berggebied, waar geen vlakke stukken grond zijn maar wel bomen.

Gezellig in groep eten en kletsen

Kampvuur

Dat fietsen verbroedert – of kwam het door het gezellige kampvuur? – merkten we toen het zondag tijd was om afscheid te nemen van elkaar, na een gezamelijke fietstocht naar de winkel. Twee deelneemsters ontdekten dat ze op fietsafstand van elkaar woonden en vonden zo een fiets- en mogelijk ook kampeermaatje voor de toekomst. Eigenlijk was het gek dat we deze gezellige groep, vrienden voor een weekend, weer moeten missen. We hopen ze natuurlijk nog eens tegen te komen tijdens een weekend van De Wereldfietser of op een trekkersveldje van een natuurkamping. We wensen Jurjen veel succes op zijn fietsreis naar Marocco.

Inpakken van de geleende tent

Hoewel de Christoffelkampen in eerste instantie gericht zijn op beginnende vakantiefietsers is het ook voor meer ervaren fietsreizigers een uitgelezen moment om nieuwe materialen te testen. Ook wij leerden nieuwe dingen. Van Evert een mooie 3D knopen-app en een betere manier om een lijn op te schieten (achtjes om duim en pink). Van Mirjam hoe je met een firesteel nu eindelijk van smeulend materiaal tot echte vlammen komt – en natuurlijk eetbare planten herkennen. Hoe comfortabel warm een soort underquilt voor een kampeerstoeltje is. Van paardenliefhebber Michelle dat je je hond niet moet laten liggen als er een ruiter langskomt, omdat dit gezien wordt als aanvalshouding door het paard. Iedereen in zo’n groep heeft eigen interessante ervaringen en oplossingen waardoor je altijd rijker terugkomt.

Vuur maken met vuurstaal (auermetaal)

Zelf meemaken? Er zijn dit jaar nog twee Christoffelkampen. Ben je geen kamperende fietser maar wandelaar? Kijk dan eens bij Bas Buitensport naar het Think Outside The Tent-evenement om kennis te maken met hangmat, bivakzak of tarp. Tijdens dit weekend leer je tevens een houten lepel snijden.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s