TNNZ 5: In de wolken

Holsloot (Boheems Paradijs) → Lemelerveld (Wijnstaete)

Vandaag waren we in de wolken. Letterlijk. Grijs, mist en tot ver in de middag lichte regen. Maar niet koud, dus behalve regenjack geen regenbroek of overschoenen gebruikt. De schoenen zijn toch nog nat van de sloot van gisteren.

Grijs en lichte regen

Nadeel van dit weer is dat de tent ook van binnen nog nat is. Er hoeft maar vijf minuten zon op om dat te verhelpen maar dat zit er deze morgen niet in.

Waterkoker
In het Boheems Paradijs is een overkapping met tafeltjes waar we lekker kunnen ontbijten. De waterkoker in het keukentje kookt het water voor onze oploskoffie en instant expedition breakfast.

Ontbijttafeltje Boheems paradijs

Eenmaal op pad komen we langs veel mooie MTB-paden, zandwegen en weggetjes in ‘the midde of knowhere’. Ook doen we een stukje Pieterpad. De route is zeer afwisselend en mooi.

Stukje Pieterpad

In Coevorden gaan we even van de route om langs een outdoorwinkel te gaan, Petstra, omdat een hielband is gescheurd van Dave z’n Crocs Swiftwater. Toen we er aankwamen waren we bang dat je er alleen campers kon kopen maar aan de andere kant was er gelukkig toch nog een winkel met wat outdoorspullen, hoewel grotendeels gericht op de camperkampeerder.

Selfie bij Petstra in Coevorden als Dave zoekt tussen de slippers en sandalen

Dave vond er wat hij nodig had: slippers. Dave kocht ook nog een merinowollen T-shirt met korte mouwen want die had had hij niet van huis meegenomen.

Gescheurde hielband Crocs Swiftwater_Geplaats

Nu we toch in een plaatsje zijn, strijken we neer op een terras voor een uitsmijter want dat geeft meer fietsenergie hebben we gemerkt. Als we weer op pad gaan zien we vanaf het industrieterrein buiten Coevorden opeens Duitse windmolens, te herkennen aan de twee oranjerode strepen op de punten van elke wiek. We zien ook een bijzondere spoorbaan, die door het midden van een kanaal loopt. Er is ook een spoordraaibrug die schuin over het halve kanaal kan draaien en kennelijk standaard openstaat voor de vaart.

Regen en warm
We hebben weer een beetje regen. Met regen en warm weer moeten we vaak denken aan een stel Duitsers die we heel lang geleden ooit zijn tegengekomen en die regenjassen hadden met korte mouwen. Dat lijkt ons nu wel wat. Iedere keer als we warm nat weer treffen hebben we het weer over dat Duitse stel.

Slagboom langs Coevorden-Vechtkanaal

We fietsen een stuk langs een kanaal. Er is vanalles te zien, van kunstwerken tot historische gebouwen. Aan de overkant van het kanaal zie ik op een gegeven moment een haventje wat me bekend voorkwam en verdomd, dat was het haventje vlak voor de Duitse grens waar ik vijf jaar geleden gekampeerd heb op weg naar het Liegeradtreffen in Oldenburg. Dave had toen een e-trike geregeld en kwam hier ’s avonds naartoe om de volgende dag de rest naar Oldenburg mee te fietsen.

*****

We koesteren ondertussen wat fantasieën over naar huis te gaan om wat spullen om te ruilen en op te halen. Zo heb ik met dit weer echt niet mijn gewatteerde Patagonia Micro Puff jasje nodig. Met mijn Polartec Alpha trui en windstopper blijf ik warm genoeg. Verder zweet ik zowat de tent uit onder m’n quilt van Enlightened Equipment. De nachttemperatuur komt niet onder de 10 graden. Ik vraag me ook af waarom ik de NeoAir Xlite slaapmat heb meegenomen. Het is zomer, ik kan lekker op mijn stabiele Sea To Summit-mat slapen.

Plakband
Verder hangt de tent nu letterlijk van plakband aan elkaar en hebben we zin om onze ‘luxe’ tent op te halen, een Sierra Designs Flash 3. Omdat die boogstokken heeft, heb je wat mee leefruimte binnen en dat is met nat weer wel fijn. We kunnen dan droog onder het luiveltje naast elkaar zitten in de deuropening. Bovendien blijkt de route niet zo zwaar dat we een tent van 800 gram nodig hebben. Volgens Dave kan hij die 1,3 kilo extra aan tent er prima bij hebben.

Een andere motivatie om de Zpacks tent mee te nemen was de kleur: camo groen. We waren bang dat we door vakanties in eigen land soms niet op campings terecht zouden kunnen. Maar dat blijkt tot nu toe geen enkel probleem. Als fietser met een trekkerstentje word je sowieso niet snel weggestuurd. Zelf vinden we het prima om op campings te staan. Het is wat rumoerig maar je krijgt er een douche voor terug en je ontmoet soms ook nog leuke en interessante mensen (soms te herkennen aan hun uitrusting).

Waterkraan onderweg in Hardenberg

Een ander overbodig ding is de food jar, bedoelt om pasta of rijst in te laten nagaren. Dave heeft echter een nieuw trucje: je maakt eerst de saus en daarin kook je de pasta. Plus je kan tegenwoordig zelfs kant-en-klare couscous krijgen dat je alleen maar even hoeft op te warmen.

Natte sokken
Ik was verder vergeten dat ik eigenlijk niet zo lekker kan lopen op mijn Adidas Terrex mountainbikeschoenen. De buitenrand van mijn voet staat aardig in de fik en dat is jammer want zo heb ik ’s avonds geen zin meer in een wandelingetje. Ik krijg er inmiddels zelfs last van op de pedalen. Bovendien zijn de schoenen nog steeds nat. In dit vochtige broeierige weer droogt niets dus vandaag fietsen we weer met natte sokken. Verder stinkt het slootwater verschrikkelijk dus de schoenen en sokken nu ook.

Verder zijn er nog kleine dingen die weg kunnen zoals een bluetooth toetsenbordje (ik tik het verslag gewoon op mijn telefoon in Polarsteps en leg het lange verhaal vast in een notitieboekje). Wel heb ik de verkeerde pennen bij me, bij de juiste vullingen. Daar kwam ik achter toen ik de eerste pen had leeggeschreven. Dit is uiteraard een calamiteit van wereldorde.

Lange lijst
De lijst is best lang geworden want ik glij uit op mijn oude Crocs Mary Jane die geen profiel meer hebben, terwijl ik thuis nog een nieuwer paar heb. Ook blijkt het wollen T-shirt maat S na het coronajaar wat aan de… eh… korte kant.

*****

We hebben een heerlijke fietstocht vandaag waarbij we steeds de TNNZ-route volgen. Soms gaat deze even over asfalt maar dat zijn smalle straatjes in het midden van nergens. Onderweg komen we een bord tegen met ‘Province Overijssel’ op een brug, dus we zijn de anti-velomobielprovincie Drenthe alweer uit. Was best te doen dit keer op 650B-plusbanden. Aanrader.

Singletrack door het bos

Bij elkaar met de omweg in Coevorden leggen we vandaag zo’n 60 à 65 kilometer af. Precies weten we het nooit, omdat we geen odometer op de fiets hebben. We fietsen vandaag van 10.30 tot 17.30 uur. Een uurtje langere dan normaal.

Code oranje in Limburg
In het nieuws lezen we dat in Limburg nu code oranje is en er snelwegen onder water staan. Dan valt het hier nog mee met de regen maar het komt onze kant op. Vanwege de verwachting van onweer en heel veel regen morgen hebben we een rustdag ingepland in een B&B. Het rechtstreeks reserveren bij de Wijnstaete is twintig euro goedkoper dan via Booking.com maar het geeft wel veel gedoe met heen en weer mailen tot er duidelijkheid is dat we er terecht kunnen en een reservering hebben. De eigenaar blijkt zelf op vakantie in Italië en familieleden nemen waar.

Wijnstaete entree

Het is een hele leuke B&B. Een letterlijk wijnen-wijnen ervaring bij de Wijnstaete met wijn waarvan de druiven hier verbouwd worden. Bij aankomst krijgen we een heerlijk glas witte wijn en een kaasplankje. In het dorp Lemelerveld schijnt niet veel te beleven op culinair gebied, dus we bestellen een pizza via Thuisbezorgd.nl.

Modder
Buiten is er gelukkig een tuinslang. Die kunnen we goed gebruiken om de modder van onze fietsen te spoelen.

Nat weer + onverhard = modder

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s