Brede weerbestendige zadels

De afgelopen tijd testten we twee zadels, een Brooks Cambium C67 van rubber en een gelzadel van Selle Royal, de Respiro Moderate. Beide zijn het interessante zadels voor sportieve fietsers met brede zitbotten.

We waren twee jaar geleden erg blij met de vondst van twee Brooks B68 zadels, omdat het uit productie is. Dit zadel heeft dezelfde maten als de B67, maar het heeft geen veren. We verkiezen de B68 boven de B67 omdat veren vervelend kunnen gaan meedeinen met je trapbeweging. De vering werkt dan tegen je. Bovendien maakt de vering het zadel erg zwaar, ruim 300 gram meer.

In dit verhaal vergelijken we de B68 (links) met de Respiro Moderate (midden) en C67

Toch keken we af en toe naar zadels, omdat we de dag vreesden waarop de B68’s versleten zouden zijn. Daarbij was ik (Belle) op de South Downs Way ook een beetje klaar met het Brooks-zadel. Ik blijf last houden van zadelpijn en ik vermoed dat het komt door de rondlopende bovenkant van de neus van het zadel. Dat geeft druk op weke delen.

De Respiro Moderate en C67 zijn door ons beiden getest. We hebben namelijk toevallig allebei brede zitbotten, Belle 14 centimeter en Dave 15 centimeter. Gezien het aanbod van fietszadels hebben we het idee dat dit redelijk uitzonderlijk is.

Van de drie zadels vindt Dave zijn leren Brooks B68-zadel nog steeds het prettigste rijden. Maar Belle heeft een nieuwe favoriet.

Regen
Een andere aanleiding om verder te kijken naar zadels was de vakantie in Engeland, waar het elke dag lang regende en dan is een leren zadel niet handig. Het risico is dat je zadel lang nat blijft en een nat zadel kan uit model raken. Je moet er altijd aan denken dat je een zadelhoes om het zadel doet wanneer je de fiets parkeert. In de regen fietsten we ook op deze zadeldekjes, om het zadel zo droog mogelijk te houden.

Onderweg in Engeland, grijs en nat (zie regenjack en rain cover rugzak)

Voor ons is het belangrijk dat een zadel breed genoeg is voor onze zitbotten. Hierdoor vallen alle sportieve zadels automatisch voor ons af. De zadels waar wij op moeten terugvallen worden hoofdzakelijk geproduceerd voor stadsfietsen, waar je rechtop zit. Want als je rechtop zit, zit je op een breder deel van je zitbotten. Wij hebben zo’n breed zadel nodig om sportief te kunnen fietsen in een houding van 60 of 45 graden voorover.

Selle Royal: Respiro Moderate

In ons vorige artikel over zadels werd al het gelzadel van Selle Royal genoemd, omdat het populair is bij een aantal vakantiefietsers. Dit is de Respiro Moderate maar wordt hier thuis Paul’s zadel genoemd. Dit omdat vakantiefietser Paul van Roekel ons eens per mail tipte dat hij dit een fijn zadel vond. Het zadel heeft een open middendeel waardoor druk in het ‘perianale’ gebied vermindert en het zadel minder zweterig zit. Paul vertelde dat het zadel iets koeler was, wat fijn is als je in erg warme klimaten fietst. Het zadel was hem goed bevallen tijdens zijn tocht van 3000 kilometer door Argentinië. Al bleef het comfort volgens Paul “natuurlijk minder dan op een ligfiets”.

Zijaanzicht Respiro Moderate

Na de fietsvakantie in Engeland in 2019 hebben we het Respiro Moderate zadel aangeschaft. Het is inderdaad een van de meest comfortabele zadels die ik uitgeprobeerd heb. Het is breed genoeg en je zult geen druk ervaren in het midden van je kruis. Selle Royal belooft dat het geen normaal gelzadel is dankzij “zijn unieke, driedimensionale gelstructuur”, genaamd Royalgel™, ontworpen voor langere fietstochten. Het zou de drukpieken tot maar liefst 40 procent moeten verlagen. Het zadel is echter vrij zacht, je kan er met je duim makkelijk een kuil in drukken. Gelzadels worden over het algemeen niet aangeraden voor lange fietstochten. Omdat je erin wegzakt, ontstaat er meer druk op een groter deel dat weker is dan waar je zit op je zitbotjes. Maar precies daar waar de gel omhoog zou kunnen komen, zit een uitsparing in het zadel, waardoor het voor sommige vakantiefietsers wel werkt.

De vering is gemaakt van elastomeren. Voor de rest geeft Selle Royal geen informatie over de gebruikte materialen. Er blijft een magneet plakken aan de rails en schroeven in dit zadel. Alleen het gaas van het ventilatiekanaal is van een niet-magnetisch materiaal.

Het zadel is door Selle Royal ontworpen voor een zitpositie van 60 graden. Dat komt overeen met de houding op een mountainbike met een plat stuur. Met onze Denham-sturen zijn meerdere zitposities mogelijk. Pakken we dit stuur vast aan de voorste grepen, dan is dit vergelijkbaar met de remgrepen op een racefietsstuur. We komen dan dieper te zitten, in een hoek van 45 graden. Op zich geen probleem, omdat je in die houding de druk op de zitbotten verplaatst naar een plek waar de botten minder ver uit elkaar staan.

Zitbotjes
Hoe dat werkt: de zitbotjes staan in een omgekeerde V. Je kan zien hoe het werkt als je je vingertoppen tegen elkaar plaatst en met je handen de letter A vormt. Zet vervolgens de buitenkant van je iets gebogen polsen op de tafel voor je. Kantel nu je vingers naar voren. Je ziet dat het contactpunt met de tafel smaller wordt.

Onderkanten Respiro Moderate, B68 en C67

Schaamboog
Het nadeel van dieper zitten is dat de voorkant van je zitbotten erg gevoeliger zijn omdat daar meer bloedvaten en zenuwen lopen in de schaamboog (voorkant ringvormige zitbotjes). Vrouwen hebben daar eerder last van dan mannen, omdat hun zitbotten in een grotere hoek staan.

Dit kan je ook weer controleren met je handen, als je de basis van de A breder maakt. Een oplossing voor vrouwen is het zadel iets meer naar voren te kantelen, maar dat zorgt er tevens voor dat er meer druk op de handen en schouders komt. De wielerbond UCI heeft recent – met vrouwelijke wielrenners in gedachten – geregeld dat wedstrijdrijders hun zadel meer graden mogen kantelen dan voorheen.

Ventilatiekanaal
Selle Royal heeft de Respiro Moderate een toplaag gegeven dat volgens de fabrikant tot 25 graden koeler blijft in zonlicht. Het vermeldt niet waarmee vergeleken maar we gaan ervan uit dat dit kunststof zadels betreft. Verder heeft het zadel een ventilatiekanaal. Er is een luchtinlaat aan de voorkant van onderen, die lucht transporteert naar de gleuf in het midden. De in- en uitgang is afgedekt met gaasmateriaal, dus je hoeft niet bang te zijn voor een wespensteek in je kruis.

Ronde luchtinlaat onderkant Respiro Moderate

De Respiro Moderate heeft een kliksysteem waardoor je er mooie waterdichte zadeltasjes aan kunt hangen. Het zadel van Selle Royal wordt verder verkocht met een comfortgarantie van dertig dagen. Bevalt het niet, dan kan je het zadel retourneren en krijg je het aankoopbedrag terug.

Zadeltas voor Selle Royal-zadels met kliksysteem

Met onze ongeveerde mountainbikes gaan we nog wel eens over hobbelige paden en dan dempt de Respiro Moderate geweldig, alsof ik een verende zadelpen heb. Dave heeft het idee dat het meeveren energie kost. De vraag is of dit ten koste gaat van de snelheid. Volgens Bike4Travel is dat niet zo bij verende zadelpennen. Ik denk dat het voor een rug wel prettig is om niet zo gefixeerd te zitten op een stijf zadel. Bikefitter Jurrian van der Pijl wijst er echter op dat stabiliteit een belangrijke voorwaarde is tegen zadelklachten als schuren. Hij vindt de breedte van zitbotten niet zo belangrijk maar als je zitbotten 15 centimeter uit elkaar staan, verdwijnen de meeste zadels als een wig tussen je zitbotten, bedekt een standaard zeem in een broek nooit je zitbotjes en hebben fietsbroeken met een versterkt kruis, de naden meestal precies op de verkeerde plek.

Zitpositie
Na flink wat fietstochten bevalt ook de Respiro Moderate niet honderd procent en dat komt denken we toch doordat het een gelzadel is. De druk in het gebied rondom de zitbotten wordt te groot, omdat je in de gel wegzakt. Dit ervaren we vooral in een zitpositie van 45 graden, waar, laten we eerlijk zijn, het zadel niet voor is ontworpen. Wellicht zit je dan met de schaamboog op een verkeerde plek op het zadel, tegen de rand van de gleuf.

Achterkant Respiro Moderate vergeleken met C67 bovenop

Ik merkte steeds dat ik het na zo’n veertig kilometer graag voor gezien hield, vanwege de zadelpijn, die al vanaf twintig kilometer resulteert in af en toe opstaan van het zadel of schuiven op het zadel om de druk te verplaatsen. Dit speelt vooral tijdens de ultieme test: de betonnen fietspaden in de Flevopolder, harde paden die vele kilometers recht zijn. Rij je in een bos, of maak je meer bochtjes, dan zit het zadel veel fijner. Maar we wonen nu eenmaal in de Flevopolder, dit is waar wij het meeste trainen.

Brooks: Cambium C67

Toevallig viel ons oog op een nieuw rubber Cambium zadel van Brooks, de C67. Ontworpen voor stadsfietsen, e-bikes en wereldfietsers. Het is ontworpen voor een rechtop zithouding (90 graden positie) maar Brooks zegt dat het ook geschikt is voor touring & trekking (wat volgens Brooks in een zitpositie van 60 graden wordt gedaan). Brooks heeft een video waarin de zithoeken uitgelegd worden en welke categorie zadels daarbij horen.

 

Anders dan de eerdere Cambium modellen, C15 tot C19, loopt dit zadel in de breedte aan de bovenkant vlak. De ronde Cambium-zadels bleken voor ons beiden niet geschikt (understatement voor Het Meest Pijnlijke Zadel Ooit). Waarschijnlijk omdat ze te smal waren. Je zit dan niet bovenop de ronding, maar zakt ernaast. En die ronding zit dan op een plek waar je ‘m niet wilt hebben.

Zijaanzicht Brooks C67

De Cambium-zadels van Brooks zijn gemaakt van gevulkaniseerd natuurlijk rubber, dus kunnen uitstekend tegen de regen. Er is geen onderhoud nodig in de vorm van opspannen of insmeren, zoals bij een leren zadel. Dankzij een toplaag van waterproof nylon is het volgens Brooks tevens UV-bestendig en is het C67-zadel bestand tegen wrijving.

Materialen C67
De nagels in het zadel zijn van aluminium. Deze moeten wel van tijd tot tijd gecontroleerd worden of ze nog goed vast zitten. De rails is gemaakt van stalen buizen. Er blijft een magneet aan plakken dus geen rvs, aluminium of titanium. Aan de onderkant is een greep gemaakt van met fiberglas versterkt nylon, hierdoor kan je de fiets veilig optillen aan de achterkant van het zadel, zonder het zadeldek te beschadigen. Ook de neus is van versterkt nylon.

Onderkanten B68 (links) en C67

Dankzij de platte vorm zit het zadel ons heel goed. Geen zadel tússen onze zitbotjes, maar eronder. Verder valt op dat het meteen aanvoelt als een ingereden zadel. Het zit hard, maar lekker want het veert wel wat mee. Leggen we de C67 omgekeerd op de B68/B67, dan zie je dat je bij de C67 eerder op de klinknagels zit. Dus deze leren zadels hebben een nog iets bredere zitruimte. Volgens Brooks is het verschil 5 millimeter.

Neus C67 rechts is breder dan dat van de B68

Wat opvalt aan de C67 is dat de neus breed is. Dit is extra vervelend omdat het materiaal van het zadel stroef is. Brooks waarschuwt dat broeken sneller kunnen slijten op Cambium-zadels. Plooien in een broek of de naad in het kruis (van bijvoorbeeld een diamantvormige inzet) blijven regelmatig hangen aan de onderrand bij het omhoog komen van het bovenbeen. Ik switchte al snel naar mijn meest gladde broek die zo strak mogelijk zit rond de bovenbenen. Voordeel van de stroevere toplaag is dat je niet glijdt op het zadel, wat bij een leren zadel wel het geval kan zijn.

Stroefheid
Mannen die geen wielrenbroek of ballenknijper dragen, moeten door deze stroefheid oppassen met hun zaakje, als stof blijft steken, bijvoorbeeld bij achterom kijken.

Verder valt op dat de Cambium erg koud is in de winter en in de regen met een regenbroek wordt nog het materiaal nog plakkeriger en geeft fietsen een piepend schuurgeluid. We hopen dat op termijn deze onderrand gladder slijt. Liefst voordat de Gore-Tex regenbroek is doorgesleten.

Conclusie

Dave vindt het zadel een goed alternatief voor als zijn Brooks B68 ooit de geest geeft maar geeft de voorkeur aan zijn leren zadel. Belle vindt de C67 beter zitten dan de B68 omdat de bovenkant van de neus platter is. Omdat je er niet in wegzakt, zit het voor haar ook beter dan de Respiro Moderate van Selle Royal. Eindelijk is er goede hoop om de fietskilometers op te kunnen voeren (op een mountainbike), omdat het zadel niet langer een belemmerende factor is. Op dit zadel zijn er zowaar fietstochten gemaakt waarbij er niet meer gefantaseerd werd over een volgende ligfiets!

Potloodtest, breedtes vergeleken

Breedtes en gewicht

Breedte Gewicht
Brooks C67 200 485
Selle Royal – Respiro Moderate vrouw 199 565
Selle Royal – Respiro Moderate man 182 535
Brooks B68 205 530
Brooks B67 205 850

Fietszadels zijn erg persoonsgebonden vanwege de anatomische verschillen tussen mensen. Als je weet dat je van platte zadels houdt en brede zitbotten hebt, dan is de Cambium C67 wellicht ook interessant voor jou. Als je een fijn fietszadel hebt gevonden, vergeet er dan niet meteen een voorraad van in te slaan. Want tegen de tijd dat je zadel versleten is, kan het model uit de handel zijn.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s