Winterhack: met handschoenen vingerafdruklezer bedienen

Wie op zijn telefoon een vingerafdruklezer heeft, weet dat touchscreen handschoenen daar geen oplossing voor bieden. Pas als je telefoon ontgrendeld is, kan je aan de slag met de handschoenen aan.

Je kan de vingerafdruklezer speciaal voor buiten tijdens de winter wel uitzetten, maar voor de rest van de tijd is die juist zo handig. Zal je net zien dat je voordat je gaat fietsen weer vergeten bent de vingerafdruklezer uit te zetten. Net zoals je altijd vergeet Strava aan te zetten. En waar zat het ook alweer in al die menu’s van de telefooninstellingen? Als de vingerafdruklezer nog steeds aanstaat, dan zit er niks anders op dan dat je steeds voor het ontgrendelen van je telefoon je fietshandschoenen uit moet trekken. En dat is vervelend, speciaal in de winter.

Ontgrendelen
Op internet circuleren diverse oplossingen, zoals de afdruk van je handschoen laten inlezen als vingerafdruk. Ik heb dat geprobeerd, maar helaas lukte het niet om mijn telefoon op deze manier te foppen. Wat nu? Steeds weer de handschoen uittrekken als je een foto wil maken en weer wilt terug switchen naar de navigatie is ook niks, want het is koud en het is gedoe.

Mijn fietshandschoenen van Spezialized hebben aan de binnenkant een niet-geweven materiaal, dat op suède lijkt. Net onder de top van mijn rechter wijsvinger heb ik aan de onderkant een spleet geknipt met een nagelschaartje. De knip loopt daardoor iets rond. Dankzij dit spleetje, kan ik de top van de handschoen even eraf wippen om mijn telefoon te bedienen. Dit blijkt in de praktijd super handig. Tijdens het fietsen merk ik nauwelijks iets van het spleetje, behalve soms tijdens het remmen als een heel klein stukje huid in contact komt met de metalen remgreep.

Het blote topje van je vinger is ook bijzonder handig bij het aanraken van de icoontjes op een Apple Watch.

Polswarmers
Een ander probleem in de winter is dat fietshandschoenen erg kort zijn en dat er dus een heel stuk pols bloot ligt tussen handschoen en mouw. Hiervoor gebruik ik in de winter polswarmers. Dit zijn vingerloze handschoenen. Ik kreeg ze ooit gratis bij een bestelling van Woolpower. Deze vinden we erg fijn. Je kan je duim er doorheen steken door een apart gat, maar dat hoeft niet, net wat je prettig vindt. Ook voor winterkamperen zijn ze super handig, vooral als je bezig bent met de maaltijd. Dan zijn handschoenen niet handig en deze polswarmers houden de hand lekker warm. Niet alleen Woolpower maakt polswarmers, ze zijn er in vele soorten en maten. Je kunt ze ook zelf breien met deze breipatronen.

Beurzen
Andere wintertips, maar dan van een andere orde: aanstaand weekend is op zondag 26 januari de Wereldfietsbeurs in Ede voor fietspret binnen. Dit jaar betaal je geen entree, maar je moet je wel van tevoren opgeven voor het bijwonen van de lezingen. De locatie is een voormalige ENKA-fabriek, het bezoeken waard. Deze beurs wordt jaarlijks georganiseerd door vereniging De Wereldfietser. Update: beurs is geweest, zie verslag.

Op 28 februari t/m 1 maart is de Fiets- en Wandelbeurs in de Jaarbeurs Utrecht. Dit is op loopafstand van Utrecht Centraal. Een ticket geeft tegelijkertijd toegang tot Bike Motion Benelux en e-Bike Xperience.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s