Scouting kooksetje en lange lepels

Ideaal voor weekenden, voor als je kant-en-klare gevriesdroogde instant maaltijden kunt meenemen: een kampeerkeuken bestaande uit een lichtgewicht brandertje met waterketel en twee lange lepels om rechtstreeks uit de verpakkingen te kunnen eten.

alu-ketel

Brander en houder berg je op in de ketel

Hiervoor gebruiken we het Balthasar keteltje (1,4 liter) en brander (350 gram) van geanodiseerd aluminium, verkrijgbaar bij de ScoutShop voor 20 euro, twee lange lepels van Sea To Summit (Alpha Light), 12 gram per stuk en twee plastic koffiekopjes (GSI Cascadian Cups, 55 gram). De hele keuken weegt inclusief twee koffiekopjes 484 gram, exclusief de brandstoffles. Dat is ruim de helft lichter dan onze kampeerkeuken van 1005 gram tijdens vakanties, wanneer we er niet van kunnen uitgaan dat we elke dag gevriesdroogde maaltijden kunnen vinden en we dus niet genoeg hebben aan het alleen kunnen koken van water.

Het Balthasar brandertje heeft een spirituscup dat exact lijkt op dat van Trangia. Deze spiritushouder roet veel meer dan een van Trangia. Gelukkig zijn Trangia-branders los te koop als je er niet nog een hebt liggen. Op het oog is er lijkt er geen verschil tussen de spiritusbakjes of het moet de letter ‘T’ in de bodem zijn.

Keteltje en spiritusbrander

Keteltje en spiritusbrander

Gevriesdroogde maaltijden
Het duurde even voordat we de gevriesdroogde maaltijden herontdekten. Vroeger waren ze meestal niet zo lekker. Tegenwoordig kopen we meestal bij Bever maaltijden van Adventure Food. Als je de eenpersoonsverpakkingen koopt, hoeven er geen bakjes of bordjes mee. Met de lange lepels eet je zo uit de verpakking. Het Expedition Breakfast is favoriet: warme havermout met rozijnen, hazelnoten en appel. Er zijn – van horen zeggen – nog lekkerder merken. REAL Turmat is favoriet onder diverse leden van de Rugzaklopers, onder andere te koop bij Zwerfkei. De webshop Buitensportvoeding heeft ze ook maar we vinden de maaltijden duur, vergeleken met Adventure Food.

Hetzelfde keteltje en brander worden ook verkocht onder het merk Alocs.

Bovenaangezicht

Brandstofverbruik
Het grote voordeel van dit setje is niet alleen de aanschafprijs maar ook het brandstofverbruik. In de winter moesten we met onze pannenset en Vargo woodstove de spirituscup een keer bijvullen om genoeg water te koken voor koffie, ontbijt en lunch (lunch gaat mee in thermospotten op de fiets). Met het keteltje hadden we nog brandstof over toen we genoeg water aan de kook hadden.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s