Een kleinere veldkeuken

Omdat we vaker met de rugzak op pad willen, hebben we gekeken waar onze uitrusting nog lichter en compacter kan zonder op het gewenste comfort in te leveren. Het streven was dat de kampeeruitrusting past in twee rugzakken van 50 liter. Dit keer nemen we onze kookspullen onder de loep om te kijken of we tot een kleinere en lichtere veldkeuken kunnen komen.

Vorig jaar hebben we onze twintig jaar oude benzinebrander Whisperlite International 600 vervangen door een Trangia spiritusbrander. Die set, bestaande uit twee pannen, een waterketel, een windscherm en brander weegt 1280 gram volgens onze weegschaal en dan hebben we nog losse bordjes, kopjes en bestek in een apart foudraal dat ook nog eens 900 gram blijkt te wegen tot onze verbazing. Met name het volume van de Trangia-set is een probleem in een rugzak van 50 liter. We komen tot de conclusie dat we hier het meest op kunnen en willen besparen. We hebben immers al een tweepersoons lichte tent van 1,79 kilo en slaapmatten (475 gram) en slaapzakken (535 gram) dus hierop valt niet veel meer in te leveren zonder dat we voor ons gevoel teveel inleveren op comfort.

Handige grote bakjes om uit te eten

Handige grote bakjes om uit te eten

Vervanging brander en pannen
De grootste pan van de Trangia-set heeft een inhoud van 1,75 liter en dat vinden we een minimale maat om voor twee personen te kunnen koken. Voorts willen we graag een anti-aanbaklaag in de pan want dat scheelt afbikken met koud water. Verder willen we blijven koken op spiritus omdat ons dat heel goed bevallen is. Geen losse onderdelen, dingen die verstopt kunnen raken of stuk kunnen gaan. Lekker low-tech en stil. Op zoek dus naar vervanging van de brander(houder) en pannenset en eventueel ook het servies, dat nu bestaat uit X-cups en -mugs en twee borden type Delta van Sea To Summit. Die borden vinden we heel prettig, met een wafelstructuur aan de onderzijde en een duimgreep. De X-cups zijn echter niet makkelijk schoon te maken en binnen een jaar brak ook al eens de rand van een van de kopjes.

pinnacle-dualist

GSI Pinnacle Dualist in en uit elkaar

Pannensets
Zowel GSI als MSR maken pannensets waar bakjes en kopjes ín de pan opgeborgen kunnen worden. Het mooie van de Pinnacle Dualist (de set waar onze uiteindelijke keuze op gevallen is) is dat het kopje naadloos past in het bakje waardoor extra ruimte overblijft om je brander ook in de pan op te bergen. Een klein gastankje past samen met de brander ín de pannenset (zie afbeelding rechts). De set is verpakt in een afwasteil (beschemt meteen je overige bagage tegen roet) en er zitten twee kunstof inschuifbare sporks van dubieuze kwaliteit bij. De koffiekopjes (koffiebakjes?) hebben een hoesje van neopreen, zodat je je vingers niet brandt en er zitten drinkdeksels bij om de inhoud te beschermen tegen morsen en afkoelen. Het pannendeksel heeft afgietgaatjes. De hele set weegt 612 gram (opgegeven).

GSI maakt ook een set Hallulite Microdualist met een pan van 1,4 liter maar zonder anti-aanbaklaag. Gewicht 510 gram.

msr-trail-lite-duo-system

MSR Trail Lite duo system

MSR maakt een vergelijkbare set, de Trail lite duo system, ook met anti-aanbaklaag en een paninhoud van 2 liter in plaats van 1,8 van de Pinnacle Dualist-set. Echter is er in deze set geen extra ruimte voor een brander door het ontwerp van de diepere koffiekopjes, die niet naadloos nestelen in de bakjes en ons moeilijker lijken om te reinigen. Het gewicht is 613 gram maar er zit geen hoes/afwasteil bij. Een hoes is handig tegen rammelen in een velomobiel of tegen bescherming van het afgeven van roet.

Wil je liever twee pannen dan is er het iets zwaardere MSR Quick 2 system: 795 gram, 2 pannen van 1,5 en 2,5 liter. Of het MSR Exo 2 system met een grotere pan (2,4 liter zonder anti-aanbaklaag), gewicht set 615 gram. Er zijn ook sets verkrijgbaar voor solo-reizigers.

pinnacle-dualist-foto

GSI Pinnacle Dualist

Brander
Voor vervanging van de brander hebben we gekeken naar:

 • Trangia Triangel (RVS, 120 gram)
 • Vargo Hexagon wood stove (titanium, 155 gram inclusief hoesje)
 • Evernew Ti DX (titanium, 52 gram)

De Evernew Ti DX wordt ook verkocht met pan en heet dan Appalachian set. Deze viel af omdat we de bijbehorende pan te klein vonden (900 ml). De brander wordt echter ook apart verkocht en je kan het brandpotje van de Trangia er inzetten. Een ander alternatief is de Trangia Triangel. Deze lijkt ons lastiger in elkaar te zetten en het soldeerwerk van de inzetring ziet er fragiel uit. Dit is echter een goedkopere (EUR 27,50) branderhouder dan de Vargo Hexagon (EUR 65,-). Echter kan de Hexagon ook als houtbrander gebruikt worden, voor als je zonder brandstof komt te zitten. Dat is een hele interessante optie voor wie reist door afgelegen gebieden. Voor wie minder geld wil uitgeven is er ook een RVS-versie van de Hexagon, die ongeveer 100 gram meer weegt.

Praktijk
De wood stove creëert een mooi schoorsteeneffect, waardoor het Trangia-branderpotje feller lijkt te branden dan met het originele windscherm. De pan staat er mooi stabiel bovenop. Het is ook mogelijk de sudderring op het brandpotje te plaatsen binnen de wood stove tijdens het koken. Het deurtje van de wood stove kan namelijk geopend worden terwijl er een pan op staat. Het is niet mogelijk de brander te ontsteken met een firesteel, dus lucifers zijn nodig. De GSI Pinnacle Dualist blijkt een uitgekookt setje, erg handig in de praktijk. De bakjes zijn groot genoeg voor een maaltijd. In plaats van bijgeleverde uitschuifbare plastic sporks blijven we echter onze eigen titanium sporks gebruiken.

IMG_1198 (1)

GSI Pinnacle Dualist pan op de Vargo wood stove

De oude kampeerkeuken (pannen, brander, bestek en servies) woog 2180 gram, in de nieuwe situatie hebben we ruim een kilo gewicht uitgespaard en komt het geheel uit op 1005 gram.

7 Reacties op “Een kleinere veldkeuken

 1. Leuk verslag. 1000 gram scheelt aardig, misschien nog meer als je het zelf moet dragen?

  Je schrijft dat het mooi stabiel is, toch oogt het op de foto naar mijn idee minder stabiel dan de Trangia waar de pan lager en verzonken in het windscherm staat. Maar ik begrijp dat de stabiliteit ok is? Stel je tiktde pan per ongeluk aan, dan valt hij niet makkelijk van de brander?

  Ik vind de optie om met hout te kunnen branden wel aardig.

  • Dank je. Niets staat natuurlijk zo stabiel als ín het Trangia-windscherm/basis. De stabiliteit van de Vargo Woodstove is vergelijkbaar met een pan op een benzinebrander of flinke gasbrander. De pan staat er mooi stevig op, zal niet kantelen of snel schuiven.

 2. Dag Belle,
  Dit ziet er weer goed uit. De Hexagon is een mooi ding, geeft hij een beter rendement met de trangiabrander? Die vind ik vrij traag, mijn zelfgemaakte penny- en andere spiritusbrandertjes gaan een stuk vlotter (maar die hebben weer hun eigen nadelen).

  • Eerste indruk is dat het sneller brandt, door schoorsteeneffect MAAR we hebben dit niet getimed. We gebruiken in NL overigens altijd Bever Spirit, dat feller brandt dan gewone spiritus.

 3. Hallo Belle,
  Ik heb nog nooit gekookt met alcohol fuel branders. Wat gebruik je, hoeveel gebruik je per keer en hoe lang doe je met een fles?
  Groeten Danielle

  • Wij gebruiken de Vargo hex met een brandertje van Trangia. Hoe lang je doet met een fles is afhankelijk van hoe lang je kookt en welke brander je gebruikt. Maak je ’s ochtends bijvoorbeeld koffie en ook warme havermout of eet je koude cereal? Warm je iets kant-en-klaar op of ga je uitgebreid koken met meerdere pannen? Fijne van spiritus is dat je het bij elke supermarkt kunt halen. Zie voor meer informatie de pagina Brander: https://kampeerwijzer.com/uitrusting/koken/brander/

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s