Kennismaken met de Rugzaklopers

Afgelopen weekend waren we op pad met de Rugzaklopers tijdens een kennismakingsweekend van deze vereniging. Met een groep van vijftien rugzaklopers liepen we een prachtige route van 18 kilometer langs het Renkumse beekdal en de Rijn.

De Rugzaklopers gaan op pad vanaf natuurkampeerterrein Quadenoord

De Rugzaklopers gaan op pad vanaf natuurkampeerterrein Quadenoord

Op vrijdagavond begon het weekend met verzamelen op natuurkampeerterrein Quadenoord bij Renkum. Een groep van vijftien (aspirant-)leden liep zaterdag samen met de kampeeruitrusting in de rugzak naar camping De Oosterbeekse Rijnoever in Oosterbeek. De paden waren erg modderig waardoor we vaak om drassige plekken moesten manoeuvreren. We raakten onderweg maar één iemand kwijt, die het niet meer kon bijbenen. Gek genoeg niet eens een van de tien aspirant-leden. Wel de enige nicotineverslaafde in het gezelschap. Onderweg hielden we twee koffiepauzes: in Renkum en in kasteel Doorwerth, waar we lunchten. We kamen langs voormalig sanitorium Oranje Nassau’s Oord en in Oosterbeek bekeken we de kogelinslagen uit de Tweede Wereldoorlog in een Middeleeuws kerkje. Onder begeleiding van Richard, die navigeerde op kaart, bereikten we de tweede camping.

Make Your Own Gear
Er was voor het weekend veel regen voorspeld. Maar dat viel vooral ’s nachts. De tweede nacht was helder en was er net als in vorig weekend vorst aan de grond (-1,9ºC). De meeste regen viel op vrijdag maar op Quadenoord staat een picknictafel onder een afdakje en het lukte om daar met een man of twintig droog te kokerellen, kletsen en eten. Konden we meteen branders en titanium bestekjes vergelijken en lichtgewicht MYOG (Make Your Own Gear)-zaken bewonderen zoals een lichtgewicht etensbak gemaakt van een afgeknipte Platypus waterzak (kan tegen kokend water).

IMG_4718

Rugzakken uit de 20e en 21e eeuw

Het was leuk om de verschillende kampeerstijlen te zien van de (aspirant)-leden. Van het nieuwste ultra-lichtgewicht spul tot klassieke spullen, van budget-tentjes en tarptenten tot hangmatten, zelfgemaakte spullen, etc. Vanwege de kou hadden we onze vierseizoenentent meegenomen. Geen overbodige luxe want het was bij de Rijn vochtig en er stond een koude wind. Gelukkig was het kampvuur lekker warm en het gezelschap gezellig en interessant. Wat zat daar veel reiservaring bij elkaar! De één had vijf jaar gereisd en gekampeerd en vertelde hoe het weer wennen was geweest om in een huis te wonen, de ander had met een motor door Afrika gereisd. Reisplannen variëerden van zeekajakken in Zweden tot Santiago di Compostella. Het werd pas laat rustig toen al het hout, bier en de wijn op was.

Los georganiseerd
De Rugzaklopers is een los georganiseerd club van mensen die houden van wandelen en kamperen. Ze verzamelen op vrijdagavond op een camping en lopen dan de volgende dag naar de tweede camping. Dat doen ze in groepjes of individueel. ’s Ochtends en ’s avonds komt iedereen bij elkaar voor het ontbijt of diner, dat op eigen brandertjes wordt bereid. Een enkeling zoekt de rust op en kookt bij eigen tent of hangmat. Omdat leden zich niet hoeven aan te melden voor een weekend is het van tevoren niet bekend hoeveel er komen. Meestal bestaat het gezelschap uit tussen de tien en twintig personen. Iedereen brengt zijn eigen kampeerspullen en eten mee. Je wordt geacht zelf te kunnen navigeren naar de volgende camping en je rekent zelf de camping af.

3 Reacties op “Kennismaken met de Rugzaklopers

  1. Leuk stukje Belle. Bedankt voor jullie gezelschap. Was een fijn en gezellig weekeinde.
    Groeten, Richard.

    • Voordeel van wandelen is inderdaad dat je verder uit de buurt van auto’s kan blijven dan met de fiets.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s