Kasteelruïne en hagelbuien

Niet ver van station Santpoort-Zuid ligt de Ruïne van Brederode, het eerste rijksmonument in Nederland. Voor slechts 3 euro kan je het bezichtigen. Binnen brandt de open haard en is onder andere een maquette te zien van hoe Kasteel Brederode er ooit bij stond. Vanaf het dak heb je een mooi uitzicht over de omgeving. De ruïne ligt aan de rand van de Kennemerduinen.

Terwijl we van het treinstation naar de ruïne lopen begint het keihard te hagelen. Als we arriveren trekt de lucht weer open. We bekijken de ruïne en beginnen dan aan onze wandeling door de Kennemerduinen naar station Zandvoort. De route die ik gemaakt heb en op de GPS gezet voert ons langs de Oosterplas, Vogelmeer en Spartelmeer. Bij de Oosterplas is het zonnig, het is dat het te koud is maar het water nodigt uit voor een duik.

IMG_4801

Oosterplas Kennemerduinen

Als we een stuk verder zijn, komen we een hardloper tegen die “de Noordpool is die kant op” tegen me roept, mij in verwarring achterlatend. Bedoelt hij mijn regenjas, GPS of spiegelende zonnebril dat deze reactie uitlokt? Meteen nadat de hardloper is gepasseerd trekt de wind aan en voelen we het kouder worden. Dave checkt de app Buienalarm op de telefoon. Een hele hoge blauwe piek geeft aan dat er over vijf minuten een hoosbui wordt verwacht. Snel trekken we onze regenbroeken aan. De ritsen zitten nog niet dicht of het begint keihard te hagelen. We lopen verder, kijkend naar de grond, want de vallende hagelstenen doen pijn op onze neuzen. Spectaculair hoe het weer nog eens is omgeslagen. We denken nog even aan de hardloper in zijn hardloopkledij. Ik zou willen zeggen: de Noordpool is hierheen gekomen.

De Noordpool is gearriveerd in de Kennemerduinen

De Noordpool is gearriveerd in de Kennemerduinen

Het is nog helemaal grijs en nat als we bij het Vogelmeer aankomen. Op takken die uit het water steken zitten aalscholvers. Bij het Spartelmeer volgen we een ruiterpad maar dat is slecht begaanbaar voor voetgangers en ook verboden. Mijn route wil in de Kennemerduinen blijven, wandelpaden lopen hier allemaal naar de zee. Aangekomen bij de Zeeweg die naar Bloemendaal aan Zee loopt gaat het helemaal fout: we stuiten op een gesloten hek. Ruiters mogen hier wel langs, dus we volgen weer het ruiterpad. Naast de weg staat een zendmast vermomd als denneboom. Als we de heuvel met de ‘telefoonboom‘ weer afdalen komen we langs een bord ‘verboden toegang’. Oeps. De lucht is inmiddels weer strakblauw. Zelden maak je zulk extreem wisselvallig weer mee.

Telefoonboom

Telefoonboom

Verderop komen we weer op een wandelroute: de gele route. Als we door een hek komen en achterom kijken zien we dat het pad alleen toegankelijk is van 1 juli t/m 1 maart. Gek dat dit bord er niet staat als je vanaf de andere kant via het fietspad komt. Bij het circuit van Zandvoort volgen we de Boulevard Barnaart langs het strand. De zee staat heel hoog, het is twee dagen na volle maan en dus springtij. De hoge grijze golven rollen griezelig dichtbij richting de strandhuisjes. Wij blijven hier maar op het voetpad. Een eenzame kitesurfer waagt zich op het woeste water. Langs de boulevard staan leden van de Nederlandse babyboomgeneratie rijendik opgesteld met hun grote campers. De meesten aanschouwen vanaf de voorstoelen de zee, beschut tegen de wind.

Ruiterpad

Ruiterpad

Wij eten een pizza van toeristische kwaliteit en begeven ons dan weer richting het station op weg naar huis.

2 Reacties op “Kasteelruïne en hagelbuien

  1. Leuk verslag, die kasteelruïne vind ik erg mooi, ik kende hem nog niet. Ga ik zeker bezoeken als ik daar in de buurt kom.

    Zijn jullie nog aan het ligfietsen? Leuk dat jullie divers zijn met het varen, wandelen en fietsen.

    • Dank je. Die ruïne is zeker een bezoek waard. Op dit moment zijn we aan het trainen voor een wandelvakantie in Schotland en ligt de nadruk op wandelen. In juni moeten we weer trainen voor het fietsen. Rütenbrock zit in de planning en ook Cycle Vision/WK. Het lag in de bedoeling de Spezi in Germersheim te bezoeken maar dat kon in verband met werk helaas niet doorgaan.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s