Wereldfietsbeurs 2018 op nieuwe locatie in Ede

De Wereldfietsbeurs 2018 werd dit jaar op een nieuwe locatie georganiseerd, in testcentrum De Fietser te Ede. Ik bezocht er vijf lezingen.

Het lezingenprogramma van de Wereldfietsbeurs 2018

Een blik op het programma leerde mij dat ik vandaag vooral in het Batavusforum in de grote hal en de Bovenzaal zou vertoeven, waar tijdens de beurs allerlei praktisch gerichte lezingen werden gehouden over zaken als je fiets meenemen in het vliegtuig, een gevordencursus GPS, een lezing over bijzondere spullen op de paklijst en een pleidooi om alle apparaten thuis te laten op een stevige smartphone na. In een zaal met de naam Theater waren alle lezingen over reizen. Deze heb ik niet bezocht. Wel mooi om te zien dat de bestemmingen van deze lezingen vijf van de zeven continenten besloegen.

Rijen voor de kassa om een polsbandje te bemachtigen

Bij binnenkomst op de Wereldfietsbeurs is het altijd stressen. Om tien uur gaan de deuren open, er staat dan een enorme rij die naar binnen wil en om kwart over tien beginnen al de eerste lezingen. De aanmelding liep niet helemaal lekker, na het betalen kreeg ik niet meteen een bandje.

Ik was met roeifietser Ingmar naar de beurs gefietst, een stukje van nog geen zeven kilometer vanaf natuurkampeerterrein Landgoed Quadenoord, waar het bijbehorende kampeerweekend van de Wereldfietser werd gehouden. De fietsen met kampeerbagage konden mooi overdekt staan.

Bij de ingang kwam ik Magda tegen. Zij en haar man Jos zijn net in januari terug gekomen van een nieuw mountainbikeavontuur, dit keer de Baja Divide, een 2692 kilometer fietsroute door Baja California in Mexico. Hun reisverhaal is inclusief jaloersmakende foto’s online terug te lezen.

Drie ligfietsbloggers op een rijtje: Wilco (Strada), Belle (trike), Cor (roeifiets)

Na de eerste lezing hebben Magda en ik koffie gedronken en bijgekletst. Binnenkort gaan we weer eens een weekend samen kamperen op Drie. Dan vergelijken we onze nieuwste innovaties op gebied van kampeermateriaal. Op de beurs kwam ik mensen tegen die ik ken van de ligfietsvereniging, zoals Bert, Wilco en Cor en natuurlijk diverse leden van de Wereldfietser, waar ik net het afgelopen weekend mee gekampeerd en gefietst had. De hele dag door zat ik verder in de zaaltjes voor de lezingen, waarbij het enige minpunt was dat het licht in het Batavusforum niet zo geschikt was voor een presentatie met beamer. Ook is dit een halfopen ruimte in de grote zaal, wat nooit zo gunstig is voor het geluid.

Batavusforum, één van de drie locaties voor de lezingen

Inmiddels heb ik geleerd dat het ook interessant is om naar lezingen te gaan waarvan je denkt dat je over het onderwerp al best wat vanaf weet. Andersom geldt ook: hou je van fietsen en zou je een keer op fietsvakantie willen, dan is dit de beurs om je op weg te helpen. Er zijn diverse lezingen voor beginners. Ik vond het opvallend dat veel van de sprekers al wat ouder waren.

Dit waren de lezingen die ik gevolgd heb en mijn notities:

Fiets mee in het vliegtuig, hoe doe je dat (John Tellerman)

John laat een horrorfoto zien van wat er met je fiets kan gebeuren als je die meeneemt in het vliegtuig. Die fiets moet over het asfalt gesleept zijn achter een bagagewagentje of iets dergelijks want vork en stuurstang zijn bijna half doorgesleten. Die fiets was dus total loss. Hij laat zien hoe hij zijn eigen fiets verpakt met leidingisolatiemateriaal en een aluminium buisje voor tussen zijn voorvork, zodat deze niet platgedrukt kan worden als er allerlei bagage bovenop je fiets gestapeld wordt. De fietstassen gaan in wastassen om te voorkomen dat de haken van het ophangsysteem ergens achter blijven hangen op een transportband. Hoe het verpakken van de fiets voor transport in zijn werk gaat, daarvan heeft John een video gemaakt:

John kiest ervoor om de fiets thuis in te pakken en in een hotel uit te pakken, dat voorkomt een hoop stress met inpakken en uitpakken op vliegvelden, een deadline en het moeten beantwoorden van vragen over je fiets aan voorbijgangers. Hij gaat dus met ingepakte fietsen in een taxi naar en van het vliegveld. De spullen voor transport, zoals de doos, blijven achter in het hotel. Volgens John werken hier de meeste hoteleigenaren aan mee, omdat ze allang blij zijn met dat je straks weer bij ze overnacht op de terugweg.

Bagageafmetingen
Op dit moment neemt alleen Transavia elektrische fietsen mee maar de voorwaarde is dat de accu niet meer dan 300 wattuur is. Veel pedelecs zitten daar boven. John zijn oplossing? Een labelprinter. Verschillende regels met betrekking tot bagageafmetingen zijn te vinden op Skyscanner. Check deze, want ze verschillen van maatschappij tot maatschappij.

GPS voor gevorderden (Bert Bohlander van Europafietsers)

Bert had zichzelf volgehangen met verschillende GPS’en

Interessante lezing van Bert Bohlander van de Europafietsers. Donateurs van de Europafietsers kregen extra korting op de toegang tot de beurs. Hoewel de GPS voor mij geen geheimen meer kent, leerde ik toch een paar interessante dingen. Over dat je het beste maar één kaart op een SD-kaartje kunt zetten. Omdat je toestel anders de tegels van de verschillende kaarten door elkaar kan halen waardoor bijvoorbeeld Amsterdam opeens naast Parijs kan komen te liggen.

Bert vind de GPS een hulpmiddel en geen vervanging van een papieren kaart en ging niet in op navigeren op een smartphone. Veel informatie is terug te vinden op de site van de Europafietsers op de pagina Fietsen met GPS. Er staat overigens wel een fout op die pagina: voor het navigeren met een smartphone is geen dataverkeer nodig. Je vindt op die pagina ook de link naar de presentatie

Hoe schrijf ik een fietsverhaal? (Jan Postema)

Jan, redacteur bij het tijdschrift De Wereldfietser en van zijn eigen blog Fietsen met Jan, nam waar voor Monique van Klaveren, die vorig jaar een workshop schrijven gaf. Jan was na een halfuur al door zijn presentatie heen.

Als Neerlandicus ging hij in op equivalentie. Ook op de School voor de Journalistiek leer je te vermijden dat je steeds hetzelfde woord achter elkaar gebruikt in meerdere zinnen achter elkaar. Ik gaf als tip dat ik daar wel eens synoniemen.net voor gebruik, voor als ik niet op een ander woord kan komen. Dat botste wat met de literaire aspiraties van deze Neerlandicus. Maar journalisten zien het gewoon als gereedschap, net als het Groene Boekje voor de correcte spelling en de Schrijfwijzer van Renkema om te leren geen taalfouten meer te maken (en later als naslagwerk om bijvoorbeeld op te zoeken hoe het ook alweer zat met het verschil tussen ‘wat’ en ‘dat’).

Spel- en taalfouten
Spelfouten en taalfouten zijn twee heel verschillende dingen. Het eerste gaat over de d’s en t’s en de juiste spelling van woorden en vaste combinaties als ‘sperzieboon’, ‘te allen tijde’ en ‘per se’. Het tweede gaat over Tante Betjes, tangconstructies, de lijdende vorm en interpunctie. Jan ging in op het belang van correct Nederlands taalgebruik, dat veel lezers daar aan hechten en gaf een aantal voorbeelden waarbij de mensen in de zaal de juiste spelling moesten raden (de meesten hadden het fout). Als je alleen Nederlands hebt gehad op de middelbare school, dan kan je er wel van uitgaan dat je het Nederlands matig beheerst, tenzij je nog een klassieke leraar Nederlands hebt gehad van voor de Mammoetwet. Jan vergat te melden hoe je je taalniveau kan verbeteren, ik raad Renkema aan.

Verder ging de presentatie in op beeldend schrijven, plastisch taalgebruik en clichés. Met een mooi voorbeeld van Wolkers over het optillen van een steen in de tuin waar pissebedden en wormen onder zitten:

Als je een steen optilt waar er veel onder zitten is het net of het dak van een bordeel wordt opgelicht, zoals die naakte roze lijven zich wegreppen.”

Een belangrijke vraag was: voor wie schrijf je? Is het om voor jezelf dingen vast te leggen, is het alleen voor familie en vrienden of is je doelgroep groter. Hier moet je rekening mee houden. Buitenstaanders zijn meestal niet zo geïnteresseerd in wat ‘Marieke’ ergens van vond want “who the hell is Marieke?”. Verder kon je beter de dagboekstijl vermijden volgens Jan, omdat het belang van toen niet gelijk is aan het belang van nu. Dus vermijd informatie over afgelegde kilometers, hoe lang je erover gedaan hebt en wat je die dag gegeten hebt. Voor anderen is dat meestal niet zulke interessante informatie.

Mijn paklijst, bijzondere spullen (Jill Soeurt)

Jill was juist gestopt met bloggen op hun Facebook-account Jill en Aart Jan op reis. Ze voelde het als een verplichting die in haar nek ademde. Als ze een tijdje niet schreef, dan gingen mensen vragen of het wel goed met hun ging.

Haar lezing ging in op de extra dingen die ze bewust op hun paklijst hadden staan, zoals een grotere tent (een Vaude Chapel). De overweging was hierbij dat het voor drie jaar hun huisje was en dat je dan wat extra comfort wil. Daarom had ze ook een waterzak mee die als douche gebruikt kon worden en grotere zitstoelen van Helinox. Verder was er een dagtoerrugzak mee om wandelingen te kunnen maken onderweg en een fietshelm. De fietshelm was vooral handig geweest als bescherming tegen de zon.

Jill met kampeerstoel en waterzak

Een enorme hoeveelheid praktische zaken en tips passeerden in deze lezing de revue zoals: dat het voordeliger is om ingeschreven te blijven in Nederland in verband met je verzekeringen, zoals tegen ziektenkosten. Dat eigenlijk overal op hun reis richting China er wel steriele spuiten waren geweest. De enige spuit die ze zelf bij zich hadden was een grote is om hun waterfilter mee door te spoelen. Ze het idee had dat Maps.me niet zo nauwkeurig was, zo stonden hotels vaak niet op de juiste plek aangegeven.

Visa
Visa regelden het stel meestal in het tweede land voor het land zelf. Het van tevoren in Nederland aanvragen zorgt er namelijk voor dat je in een strak tijdschema terecht komt. Voor Turkmenistan krijg je bijvoorbeeld maar een visum voor vijf dagen. Hou er rekening mee dat visa erg duur kunnen zijn, soms heb je ook nog een ‘letter of approval’ nodig. In Oezbekistan kwam dit voor twee personen op 320 euro. Je kunt meemaken dat een visum wordt geweigerd. Een visum aanvragen doe je bij de ambassade van het land wat je wilt bezoeken. Het kan handig zijn om pasfoto’s mee te nemen. Verder is het belangrijk dat je paspoort genoeg lege pagina’s heeft. Check de geldigheid van je creditcard, bankpas en paspoort. Voor China kan je het beste een visum aanvragen in Iran. In Turkije kan je ook visa aanvragen via internet.

Haar ervaring was dat wifi buiten West-Europa beter was. Skype vond ze handig om te kunnen bellen naar het vaste telefoonnummer van haar ouders.

Leuk idee: fotoboeken
Eén van de dingen die ze onderweg deed was het maken van fotoboeken. Die werden naar Nederland gestuurd en lagen dus voor hen klaar toen ze terugkwamen van hun reis. Een leuk idee vond ik.

Paklijst
Ze ging voor het samenstellen voor de paklijst ook in op budget, dat dat eigenlijk heel bepalend is voor je keuzes. Koop je een Nigor-tent van 900 euro of niet? Tijdens de hele reis hebben ze vijftig euro per dag besteed. Ze hadden verder visitekaartjes en weggevertjes bij zich om mensen te kunnen bedanken.

De rugged smartphone (Fred den Hartog)

Het pleidooi van Fred den Hartog was dat je alle apparaten thuis kunt laten, van mp3-speler en camera tot GPS, op één apparaat na, dat alle functionaliteit van de overige apparaten in zich heeft: een smartphone. En dan liefst een ‘rugged’ versie: waterdicht en bestand tegen een stootje. Wat precies zijn argument was tegen de nieuwste generatie waterdichte telefoons in een pantserhoes werd me niet duidelijk. Ik vond het jammer dat veel tijd in de lezing werd besteed aan het wantrouwen van Fred tegen hackers, een spionerende overheid en ook Apple, de cloud en Instagram. Zijn oplossing hiervoor was het gebruik van een VPN-verbinding op een Android-telefoon (van Google) van Chinese (!) makelij. Een apart verhaal dus.

Waterdicht
Hij vergeleek in zijn presentatie twee ‘Chinese’ telefoons, goedkoop in aanschaf, rugged en waterdicht. Ze deden mij wat denken aan mijn oude CAT-phone. Wie op zoek is naar een waterdichte smartphone tegen een zacht prijsje, kan deze telefoons eens serieus bekijken.

Merk Oukitel Dogee
Model K10000 S60
Prijs EUR 206 EUR 259
Accu 10000 mAh 5580 mAh
Laden flash charge 9V/2A quick charge 12V/2A
Resolutie 1920 x 1080 1920 x 1080
SIM Dual Nano SIM Dual Micro SIM
Besturingssysteem Android 7.0 Android 7.0
RAM 3 GB 6 GB
ROM 32 GB 64 GB
Camera 13.0 Megapixel 21.0 Megapixel
Waterdichtheid IP 68 IP 68

De Dogee heeft een betere GPS-ontvangst en de Oukitel een betere accu.

Ik vond het vooral leuk om te zien welke apps Fred op zijn telefoon gebruikte. Een programma om de prestaties van de camera op zijn telefoon te verbeteren was HD Camera Pro. Hij had verder Knots 3D om knopen op te zoeken. Een survival- en vertaalgids, Simple Radio. De reisgids Polarsteps die als voordeel had dat die gebruik maakt van A-GPS. Hij bleek ook diverse applicaties van treinvervoerders op zijn telefoon te hebben staan, want als Fred onderweg een berg tegenkomt, dan neemt hij de trein (SNCF, SBB Mobile, DB Navigator). De instellingen voor de telefoon slaat hij op met Nova Launcher Prime.

Keuzes
Door het moeten maken van een keuze tussen drie lezingen kon ik niet de lezing Fotografie op een fietsreis door Kees Swart bijwonen, dat was jammer want Kees is een professionele reisfotograaf die ook werkte voor Op Pad. Hopelijk is hij er volgend jaar weer bij.

Beursstands

Stands langs de muur waren goed te vinden

Na vijf lezingen van een uur hield ik het voor gezien en kon ik eindelijk de stands bekijken. Dat viel eigenlijk nog niet mee. Ik heb bijvoorbeeld niet de kraam gezien met Cor en Ingmar over roeifietsen. Een deel van de beursstands stond goed herkenbaar langs een muur maar sommigen stonden verdekt opgesteld tussen de permanente tentoonstelling van de locatie in. Zelfs de grote stand van Tatteljee, met allemaal matjes en slaapzakken op de grond, viel een beetje weg in het grote geheel.

Stand van Tatteljee

Toen ik later de online gezette foto’s van het wereldfietsbeurs(kampeerweekend) zag van een Wereldfietser-forumlid, bleek dat ik een aantal stands helemaal niet gezien heb, zoals de beursstand van de Europafietsers en van de Wereldfietser zelf. Goed om te weten als de beurs volgende keer hier weer gehouden wordt: de Wereldfietsbeurs zit verweven door de permanente tentoonstelling van testcentrum De Fietser, waarschijnlijk door de hele zaal. In totaal waren er negentien stands.

Tim met een eigen stand voor de Wereldfietser offroad-tochten

De offroad-tak van de Wereldfietser had een aparte stand met allemaal opgetuigde bikepackingfietsen erin. Er was een stand van Just Pedal, een speciaalzaak voor bikepacking-fietsen, met onder andere fietsen van Salsa en Surly. Ik heb een rondje gereden over de indoor testbaan met een Salsa Fargo. Eigenaar Jelle luistert goed naar wat je zoekt en nodig hebt. Het was voor hem geen moeite om even een paar pedalen te zetten op de Fargo. Omdat er een Salsa Woodchipper-stuur op zat, kon ik de fiets eigenlijk niet goed testen, daarvoor kan ik beter een keer langskomen in Amersfoort.

Just Pedal

Er was ook een stand van SillyScreens met “organic T-shirts for bycicle lovers”. Eén van de afdrukken is die van een  vakantiefiets. Een bikepackingfiets zit nog niet in het assortiment. Op het foldertje dat je bij de ingang kreeg, zag ik dat er behalve heel veel stands over fietsbestemmingen ook een kraam heeft gestaan met informatie over gastvrijheidsnetwerken zoals Couchsurfing, Warm Showers en Dachgeber (de Duitse variant van Vrienden op de Fiets). Dit lijkt me ook een interessant onderwerp voor een lezing.

T-shirt met opdruk vakantiefiets

Voor ik het wist ging de beurs sluiten om 17.00 uur. Ik zag de roeifiets van Ingmar nog in het fietsenhok staan maar ik ben hem die dag verder niet meer tegengekomen. Het zou eigenlijk leuk zijn als er minstens een kwartier tussen de lezingen zat, zodat je nog even kan kletsen met bekenden die je tegen komt, op weg naar de volgende lezing. Wie echter wil praten met andere wereldfietsers kan het beste al op vrijdag afreizen naar het Wereldfietserkampeerweekend. Maar ja, dan moeten jullie wel allemaal komen hè?!

Het fietsenhok met fietsen met bagage van deelnemers kampeerweekend

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s