Een outdoor smartphone: CAT S50

Het was tijd voor een nieuwe smartphone. Mijn oude, een iPhone 4, was al bijna 5 jaar oud. En dat begon je te merken: traag, niet meer goed reageren op de home-knop, hakerig gedrag, geen 4G. Ik was een beetje teleurgesteld in de nieuwe iPhone 6: nog altijd maakt Apple geen waterdichte toestellen, zoals Samsung al enige tijd doet.

De iPhone 6 heeft ook geen Qi en kan dus ook niet draadloos opladen. Dat terwijl je al bij IKEA diverse nachtkastjes, bureaulampen met een draadloze oplader kunt krijgen. Verder gekeken en uitgekomen op de CAT S50 Catphone. CAT is vooral bekend van het maken van Caterpillar graafmachines en dergelijke. Zij hebben een toestel gemaakt dat geschikt is voor de omstandigheden op de bouw. Een zogeheten rugged of ruggedized toestel. Robuust, in goed Nederlands. De S50 is de opvolger van de B15Q en komt uit de doos met de voorlaatste Android-versie 4.4.2. CAT phones hebben geen eigen schil om Android en daar ben ik blij mee. Het toestel is stof- en waterdicht: het heeft een IP67-aanduiding en een militaire keuring: MIL-STD-810. Het toestel kan tegen -25 ºC en +55 ºC. Het kan met een nat scherm of natte vingers bediend worden en het kan tegen een stootje: een val van 1,8 meter zou het moeten overleven.

image

Veel mensen denken dat er een hoes om het toestel zit maar zo ziet het toestel er uit.

Er is een geweldig filmpje op YouTube te vinden met een test van de CAT B15Q.


Hoewel de camera van de CAT S50 net als de iPhone 6 dezelfde hoeveelheid van 8 megapixels heeft, is de kwaliteit een stuk minder. Dat wordt duidelijk als Dave ’s avonds bij ons thuis met beide toestellen wat foto’s maakt. De foto’s op de CAT S50 zijn meer onderbelicht en bewogen. Megapixels zeggen niet zoveel over de kwaliteit. We maken meerdere foto’s, ook nog met een Samsung Galaxy S5 Plus, die een 16 megapixel camera heeft, en concluderen na vergelijking van de resultaten dat de Galaxy S5 de slechtste foto’s maakt en de iPhone 6 de beste. Wat wel een voordeel is, is dat de lens bij de CAT en de Samsung in het midden van het toestel zit en niet zoals bij de iPhone in de hoek langs de rand, waardoor je veel meer kans hebt dat er een vinger voor de lens zit. De rand is immers ook de plek waar je het toestel vasthoudt.

Scherm
In de zon buiten kan ik niet zo goed op het scherm kijken als ik gewend ben met de iPhone 4. Gek genoeg geldt dat ook voor mijn iPad mini (eerste generatie), die nieuwer is dan mijn iPhone. Ik kan de CAT s50 snel ontgrendelen met gezichtsherkenning maar met tegenlicht lukt dat buiten niet, je gezicht is dan te donker om te herkennen. De gezichtsherkenning werkt dus niet op zonnige dagen op tochten in noordelijke richting. Als het toestel je gezicht niet herkent dan moet je alsnog een pincode invoeren.

Batterij
Over het batterijleven kan ik op dit moment niet zoveel zeggen. De Li-ion batterij heeft 2630 mAh (iPhone 6: 1810 mAh). Die houdt het makkelijk een dag vol, maar op dit moment wordt het toestel extreem veel gebuikt om alles nog over te zetten en opnieuw in te stellen. De Catphone gaat voortdurend van hand tot hand bij collega’s en vrienden. Tjitske, een collega van mij, storingsmonteur bij NS NedTrain en enthousiast motorrijdster, is direct enthousiast en bestelt de telefoon ook via GSMweb.nl. Daar kun je alles online regelen en heb je twee dagen later de telefoon in huis. Tjitske: “Dit is ideaal, ik hoef me geen zorgen meer te maken om mijn telefoon als ik buk en deze uit mijn borstzak in het ballastbed (van het spoor) valt.”

Als je overstapt van iPhone naar Android ben je wel even bezig. De apps staan er in no time op maar het overzetten van je contacten, agenda-afspraken, muziek, foto’s beheren en dergelijke kost even tijd. Gelukkig zijn er diverse gidsen op het www te vinden om je te helpen met het switchen van iPhone naar Android.

image

5 Reacties op “Een outdoor smartphone: CAT S50

 1. Wat een bijzondere keus Belle. De iPhone 6 is de eerste smartphone die een – goede – camera kan vervangen. Mijn fotoserie van de Spezi toont dat aan. Geen enkel ander toestel, ook de 13 megapixel camera’s in andere smartphones komen kwalitatief zelfs maar in de buurt. Mijn iPhone 5S is diverse keren over de straat gerold. Het hoesje heeft echte schade, deukjes liep ie wel op, voorkomen.
  Voor echt natte condities, tot zelfs een meter onder water, gebruik ik een waterdicht hoesje.
  Ik reken er vanaf nu wel op dat je naast je nieuwe smartphone ook een goed fototoestel meeneemt :).
  Groeten,
  Wim.

  • Die andere smartphones kunnen wel in hogere resolutie dan 1080P schieten Wim….specifiek UHD of 4K

   Maar je blijkt wel gelijk te hebben volgens willekeurig gevonden tests, specifiek als er weinig licht is. En dat is in prakijk heel vaak.

 2. Hoi Belle,
  Dit toestel zou waarschijnlijk ook mijn keuze zijn als ik een Smartphone zou aanschaffen. Het heeft uiteraard een gegronde reden dat ik nu met het eenvoudiger broertje van jouw model rondloop, de CAT B 25. Bevalt mij prima, en dat de foto’s wat minder zijn? Nou en? Ik gebruik een mobiel om te bellen en te SMS’en, verder nergens voor, en dat gaat prima met mijn bakje!
  Veel geluk ermee, het is in elk geval een “kloek” toestel dat een stootje kan hebben!

  Groeten, Adri.

  • Hoi Adri, mijn mobiel gebruik in eerste instantie om mee te fotograferen, dan om te chatten, de mail, ligfietsblogs en Twitter te lezen, kijken of Dave al onderweg is naar huis, Waze om de files te vermijden, agenda-afspraken maken, webshop aankopen doen en betalen en ik gebruik ‘m eigenlijk nooit om te bellen. Ik wil er op vakantie mee fotograferen (sorry Wim) en bloggen en ‘m als vertaler, wisselkoersen omrekenen en reisgids gebruiken. Mijn abonnement heeft dus zo min mogelijk belminuten en veel gb data. Heel andere gebruikersbehoefte dan jij dus, vandaar dat we ieder de juiste keuze hebben gemaakt! ;-)

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s