Op een mooie pinksterdag naar fort Uitermeer

Het was een mooie eerste pinksterdag. De zon scheen, iedereen was vrij. Het meest verstandige wat je dan kunt doen is inloggen in World of Warcraft en de rest van de dag doorbrengen in de virtuele werelden van Azeroth. Maar wij besloten te gaan fietsen, met onze velomobielen.

Ach, ik zie het maar als een stresstest. Straks op vakantie moeten we met de velomobielen door Hamburg en Bremen (ssst, Dave weet het nog niet). Om het leed compleet te maken had ik de route een beetje te slordig gepland en moesten we door slalomhekjes, over smalle schelpenpaden (mét slingerende tegenliggers) en zelfs een stuk over totaal onverhard pad met mul zand en diepe kuilen (wat nog boven verwachting goed gaat met de Shredda’s/Almotion). Ik was nog hogelijk verbaasd dat we een gemiddelde snelheid van 23,9 bleken te hebben gehaald bij thuiskomst.

Stresstest
Hier en daar flink rubber achtergelaten op het wegdek wegens vol in de remmen/klaar om de berm in te duiken wegens wangedrag medeweggebruikers. Bij Almere Haven aangekomen was de weg versperd en stond er op de versperring dat we de letter ‘O’ moesten gaan volgen maar die was nergens te bekennen. Dan maar door de versperring gereden en stapvoets tussen de feestende mensen door op het festival Harbour Jazz Almere Haven. Goede stresstest.

Doel van de rit was fort Uitermeer. Daar heb je een leuk terras aan het water (dat barstensvol zat) en een mooi fort. Uit de foto’s die we daar maakten kan je goed het verschil zien tussen de camera’s van een iPhone 6 en een CAT S50 (beide 8 megapixels). Het geel omkaderde gedeelte in de foto is 620×463 pixels en wordt onder de foto op ware grootte getoond. Alle foto’s zijn jpeg, kwaliteit 100%. De totaalbeeldfoto’s kan je vergroten door er op te klikken.

cats50totaal

Foto gemaakt met CAT S50

 

cats50detail

Detail van foto gemaakt met CAT S50

iphone6totaal

Foto gemaakt met iPhone 6

iphone6detail

Detail foto gemaakt met iPhone 6

De scherpte van de foto’s van de CATphone is zoveel slechter dan dat van een iPhone dat ik nog een halfuurtje bezig ben geweest om het beschermfolie te vinden en los te peuteren dat wellicht nog over de cameralens geplakt zat, maar helaas. Dit is het.

18 Reacties op “Op een mooie pinksterdag naar fort Uitermeer

 1. Ik heb een idee dat de iPhone een beetje overdreven verscherping toepast (wel erg harde overgangen tussen schaduw en licht), maar geeft veeeeel beter foto’s dan de CAT.
  Tja, ik gebruik mijn smartphone, voor foto’s, alleen als ik mijn camera niet bij me heb (zelden dus).

   • Ik ken dit gevoel wel: toen we jaren geleden voor het eerst overgingen van film naar digitaal. Maar als je er eenmaal aan gewend bent kijk je terug naar die fuzzy analoge foto’s en vraag je je af waarom we daar vroeger akkoord mee gingen.

    • Hoi, als ik mijn analoge foto’s bekijk heb ik juist het omgekeerde idee: Ik mis het grotere dynamische bereik bij mijn digitale foto’s. (maar ik gebruik ook “slechts” een compactcamera)

    • Zucht. Analog is niet wazig, analoog is zeer scherp. GOEDKOOP analoog is wazig als goedkoop is digitaal. En stop met de megapixel mythe, je 1.15MP foto’s die nog steeds onder de 2MP van een standaard afdruk geplaatst wat betekent dat je niet eens gebruiken 8MP.

     Er is een grote hoeveelheid mogelijke hiervoor lensvervormingen gecorrigeerd aan boord software. Arme autofocus software, langzame sluitertijd als gevolg van de goedkope plastic lenzen.

     En aan boord van software, vooral in die het type camera, doet heel wat om de foto verstoren en maken het “lijkt” beter dan het eigenlijk is. Bij ruis, is een egalisatie algoritme veel toegepast, vernietigt delen van de afbeelding te compenseren. Over de belichting kan gemakkelijker worden gecompenseerd voor het schrijven van de laatste jpeg dan na.

     Zelfs zaken als ois hebben grote effecten op de beelden, veel meer dan rumoerige megapixels doen.

  • Het is Dave zijn telefoon dus hij gaat wel mee. Misschien wisselen we tijdens de vakantie wel van toestel omdat we het er over eens zijn dat ik een beter oog voor compositie heb (kuch!).

 2. In je vorige bericht schreef je als reactie dat je de smartphone als eerste gaat gebruiken om foto’s te maken. Ik begrijp niet helemaal waarom je dan voor dit toestel hebt gekozen. Wat was eigenlijk je belangrijkste argument voor deze beslissing?

  • Hoi Wim, je ziet pas wat de kwaliteit is als je een toestel zelf gebruikt. Op papier heeft deze een 8 megapixel camera, mijn oude telefoon, een iPhone 4 had 5 megapixels. Dus dan verwacht je dat het in elk geval beter is dan je oude telefoon. Waterdichtheid, robuustheid en draadloos opladen waren redenen om voor dit toestel te gaan. Ik vind Apple niet snel genoeg meegaat met de ontwikkelingen van Android. Ik ga er nog wel melding van maken bij de verkoper want ik denk dat er gewoon iets mis is met dit toestel.

   • Het aantal megapixels zegt niets over de fotokwaliteit. De fotoresultaten van de CAT S50 zijn (bekend) gewoon slecht. Op http://blog.clove.co.uk/2014/09/18/cat-s50-review/ wordt de camera als het meest teleurstellende onderdeel beoordeeld.
    De verkoper zal hier niks aan kunnen verbeteren.
    Dat ‘Apple niet snel genoeg meegaat met de ontwikkelingen van Android’ is kennelijk een grapje. Apple gaat zijn eigen weg en die is primair gebaseerd op gebruiksgemak en kwaliteit. Uiteraard wel tegen een fikse prijs.
    Je kunt de CAT in elk geval wel gebruiken om te Belle :)

     • Het is voor veel mensen een hobby om Apple te bashen. Maar niemand kan er omheen dat de 8 megapixel Apple camera in de iPhone 6 simpelweg de beste smartphone camera ter wereld is. Zelfs de 13 MP camera’s in andere merken halen die kwaliteit niet.
      En let maar op, Apple zal deze leidende rol waar het gaat om beeldkwaliteit altijd blijven winnen. Andere facetten zoals draadloos laden zijn in mijn optiek niet zinvol. Je moet de telefoon dan op een matje leggen dat ook weer ergens op is aangesloten. Een simpel USB kabeltje doet het gewoon prima.
      Jij en Dave kunnen maar beter ruilen van smartphone :)

 3. Dag Belle,
  Door Bremen kan meevallen. Wij volgden de Hanzeroute en na een rit door veel parken stonden we opeens in het centrum vlakbij de Markt. De stad uit ging weer “gewoon” tussen het verkeer maar de eerste helft is het waard even uit te zoeken. Wij reden met een tandem + bob en konden overal door.

 4. Beeldkwaliteit is wel duidelijk verschillend, zeg. De reden kan van alles zijn en dat begint bij de lens. Maar ook de software kan verschil maken, bijvoorbeeld. Ik gebruik de smartphone ook wel voor foto’s (Sony Xperia ZR), maar geef nog altijd de voorkeur aan een “echt” fototoestel, zij het digitaal. Wat gebruikt wordt, hangt af van de soort rit en van hoe belangrijk het is om goede beelden te schieten.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s