Fietser met speed pedelec illegaliteit ingeduwd

In Almere liggen de wegen voor auto’s volledig gescheiden van de rijbaan. Op de dreven, die soms vierbaans zijn, mag 50 gereden worden maar het ontwerp nodigt uit tot harder rijden. Zo zei een collega van mij die ook in Almere woont “Mag je daar fietsen? Ik rij daar altijd tachtig, zoals bijna iedereen volgens mij.”

Om van A naar B te komen in Almere moeten we sinds 1 januari in Almere over deze dreven fietsen met onze speed pedelecs. De gemeente stelt dat dit niet zo is maar vind die sluipwegen dan maar eens (ze zijn er niet, zoek maar een route van Buiten naar Stad). Als je je aan de nieuwe regels houdt, die sinds 1 juli dit jaar voor alle speed pedelecs gelden, dan woon je opeens 24 kilometer van de Hollandse brug in plaats van 15 kilometer met de fiets, volgens routeplanners die routes voor ‘brommers’ maken zoals Naviki en Brouter. De kortste weg naar de Hollandse brug is 20 kilometer maar dan heb je werkelijk álle dreven van Almere befietst. Met een speed pedelec mag je niet eens op de fietssnelweg tussen Almere en Amsterdam fietsen.

SWOV-rapport
Van de situatie voor fietsers op een speed pedelec in Almere maakten we in januari al eens een video om te laten zien hoe dat eruit ziet en hoe automobilisten daarop reageren (toeteren, grootlicht) en ook de politie (die ons van de weg wilde halen en naar het fietspad sturen, waar we niet meer mogen fietsen). Het genereerde ook de nodige media-aandacht bij Omroep Flevoland en NOS. Je ziet in de video dat we om linkaf te slaan vanaf de Veluwedreef moeten uitsorteren over de snelle baan heen.

Inmiddens is er een rapport van de SWOV verschenen over de speed pedelec. Eén van de conclusies uit het rapport is dat een fietser op een speed pedelec gemiddeld elke twee kilometer wordt geconfronteerd met “een situatie die op doorstromingsproblemen duidde”. Dat komt aardig overeen met onze bevindingen in januari. Er werd ingehaald over de doorgetrokken streep, geclaxonneerd, etc. Toch blijft de Fietsersbond stug volhouden dat de situatie veiliger is geworden. Voor fietsers op het fietspad ja, niet voor verbannen fietsers op de rijbaan.

Vergadering over speed pedelec op stadhuis in Almere

De meeste bezitters van een speed pedelec hebben even geprobeerd de nieuwe regels voor de speed pedelec te volgen maar kwamen al snel tot de conclusie dat ze niet levensmoe waren. De gevolgen van een aanrijding tussen een speed pedelec en auto zijn vele malen ernstiger (dodelijker) dan een aanrijding tussen een fietser en speed pedelec. Snorfietsen mogen nog even op het fietspad rijden maar dat zijn veel zwaardere en bredere voertuigen dan een speed pedelec dus een aanrijding daarmee is voor een fietser gevaarlijker. Daarnaast word je op de rijbaan uitgescholden en afgesneden door automobilisten. Of gaan expres keihard in de remmen voor je, dat soort ‘grappen’. We zouden ook niet de eerste op een speed pedelec zijn die van achteren wordt aangereden omdat we niet snel genoeg optrekken bij het stoplicht.

Directeur Saskia Kluit van de Fietsersbond ventileert naar de pers echter allerlei fantastische waanideeën, bijvoorbeeld over dat speed pedelecs sneller optrekken dan een brommer. En dus zijn deze brave burgers – en wij ook – verbaasd over onszelf, dat we voor de illegaliteit kiezen vanwege een praktisch onuitvoerbare wet. Dat begon al met dat we per 1 januari een speciale NTA-gekeurde helm moesten gaan dragen die pas maanden later beschikbaar kwam in de verkoop. Verder willen we niet kilometers omfietsen, ons in gevaarlijke omstandigheden manoeuvreren of helemaal niet meer snappen hoe we van A naar B kunnen komen met onze snelle e-bike. En dus gaat de kentekenplaat van de fiets af of rijden we met kentekenplaat op veel plaatsen wel op het fietspad. Een beetje half-half illegaal dus. Wie het nummerbord wel op zijn fiets laat zitten kan een bon in de bus verwachten als hij of zij geflitst wordt, bijvoorbeeld bij het Rijksmuseum in Amsterdam.

Belachelijke ‘oplossingen’
De Fietsersbond bedenkt belachelijke ‘oplossingen’ die niet toegepast kunnen worden in Almere. Zo moet iemand die op een speed pedelec naar het werk fietst maar eerst zijn kind begeleidt naar school, op de rijbaan rijden naast zijn kind die op het fietspad fietst. Alleen ligt in Almere die rijbaan meestal niet naast het fietspad. Een ander voorstel van de Fietsersbond is om de maximum snelheid op de rijbaan te verlagen naar 30 kilometer per uur. Van bijvoorbeeld stadsdeel Buiten naar het ziekenhuis in het centrum kan zo nog een langdurige rit worden: een afstand van 10 kilometer met 30 kilometer per uur.

Helmplicht halveert gebruik
Zo is de speed pedelec een proeftuintje voor de Fietsersbond geworden in een of ander krankzinnig masterplan om de rijbaan te veroveren op de auto. Een strategie die in de Verenigde Staten ertoe geleid heeft dat niemand daar fietst, op een enkele fanatieke milieuactivist na (lees Bikenomics). En dat terwijl er in Almere prachtige brede kaarsrechte fietspaden liggen die prima geschikt zijn om er een gecombineerd (brom)fietspad van te maken. Maar de Fietsersbond wil gewoon van de speed pedelec af. Ze weten bij de Fietsersbond dondersgoed dat een helmplicht ervoor zorgt dat het gebruik halveert. Dat is met de brommer gebeurd in Nederland en met de fiets in Australië. Iedereen stapt maar weer in de auto naar zijn werk, ook al omdat dat mooie pad door de natuur opeens verboden gebied is. En dat allemaal zodat de mondige babyboomer zich veilig kan voelen op het fietspad. Maar hoe groot is dat speed pedelec “probleem” eigenlijk met slechts 10 duizend gebruikers in Nederland? Dit is slechts een kleine groep ten opzichte van de 300 duizend e-bikes die die alleen al in 2016 verkocht werden.

België
D66 heeft vanwege de unieke situatie in Almere een motie ingediend om een oplossing te bedenken. Bijvoorbeeld door van meer fietspaden (brom)fietspaden te maken of fietsers met speed pedelec te gedogen op fietspaden. In België heeft de speed pedelec namelijk wel een aparte status gekregen zodat brommers met een verbrandingsmotor verplicht kunnen worden om op de rijbaan te rijden maar een speed pedelec, die gemiddeld 30 kilometer per uur fietst, gewoon nog steeds op het fietspad mag. De motie van D66 werd afgelopen donderdag 21 september behandeld tijdens de politieke markt op het stadhuis in Almere. De politieke markt is in Almere de gemeenteraadsvergadering in een hip jasje. Lijsttrekker Martine van Bemmel van D66 Almere vroeg om duidelijkheid voor speed pedelecs in het verkeer.

Facebook-groep
De fietsers met speed pedelecs zitten niet stil. Er is inmiddels een Facebook-groep Speed Pedelec Groep der Lage Landen met meer dan duizend leden. Hierdoor vindt de Fietsersbond mensen met een speed pedelec “mondig” in tegenstelling tot die “zielige bange ouderen” op het fietspad. Want die hebben geen eigen tv-omroep (Max), politieke partij (50PLUS), beurs (50PlusBeurs). Heck, ze hebben zelfs een eigen Facebook-groep met meer leden dan de Speed Pedelec Groep der Lagen Landen! Inmiddels is duidelijk geworden dat de gemiddelde fietser op een (dure) speed pedelec ook niet meer een van de jongsten is, zoals de mensen die deze groep demoniseert graag willen doen geloven. De Speed Pedelec Groep wil graag de keuze hebben om binnen de bebouwde kom op de fietspaden te mogen rijden met een aangepaste snelheid van maximaal 30 kilometer per uur. Is het fietspad druk, smal en ligt het naast een rijbaan? Dan wil de fietser met speed pedelec eventueel ook op de rijbaan mogen rijden, zoals dat nu ook bijvoorbeeld ook voor bakfietsen geldt (breder dan 75 centimeter). Het is allemaal na te lezen in de discussienota De speed pedelec verdient een kans.

Politieke markt
De vergadering over de motie duurde ruim een uur en dit heb ik integraal opgenomen voor de geïnteresseerden. De video begint net na het begin van de vergadering (sorry daarvoor). De uitslag van het debat is op dit moment nog niet bekend maar het ziet ernaar uit dat de Almeerse politiek de landelijke politiek wil volgen. Uitspraak wordt verwacht op 5 oktober. Als Amere niets doet, dan volgt de stad niet het voorbeeld van de provincie Gelderland.

Helaas was er verder niemand aanwezig bij deze belangrijke vergadering van de Facebook-groep. In totaal waren er vier bezitters van een speed pedelec aanwezig, waaronder echtgenoot van – en ondergetekende. Dat is erg weinig gezien de 91 (geregistreerde) speed pedelecs in Almere. Zelf waren we ook niet op tijd op de hoogte dat je spreektijd van tevoren moet aanvragen en dat de interuptiemicrofoon een historisch ding is.

Video
Bijna alle raadsleden konden het woord ‘speed pedelec’ nog niet eens goed uitspreken of probeerden het te vermijden. Dus het was ‘speed pedélec’ voor en ‘speed pedellac’ na tijdens deze vergadering. Fijn dat dit soort ‘specialisten’ dus over ons leven beslissen. De video begint met inspreekster Wilma Tichelaar die dagelijks op een speed pedelec van Almere Buiten naar Amsterdam fietst voor haar werk en aangaf dat ze nu gevaarlijk en ver om moest rijden. Zij benadrukte de gezondheidswinst maar pleitte vooral voor aanpassing van haar eigen route zodat er weer een duidelijke route naar Amsterdam kwam. Zij las ook een ingezonden brief voor van ene heer Blom die door beperkingen maar 22 kilometer per uur met een speed pedelec gaat en voor wie een e-bike geen alternatief is omdat hij daarvoor niet meer genoeg kracht heeft.

De officiële opname van de vergadering over de motie van D66 is terug te zien op YouTube. Deze duurt echter bijna twintig minuten korter dan mijn opname, die hieronder staat.

Quizvraag: wat is het standpunt van de PvdA?

26 Reacties op “Fietser met speed pedelec illegaliteit ingeduwd

  1. Goed verhaal !
    Op de route Almere – Amsterdam rijden veel snorscooters, ook door de stad, ze gaan bijna allemaal 40 tot 45 kpu, al jaren. Dan zou een speed-fiets gevaarlijk zijn? Echte onzin dus, bedacht door mensen die nauwelijks fietsen.

  2. Wat mij verbaasd in deze discussie is dat ogenschijnlijk iedereen accepteert dat de automobilist (soms levensgevaarlijke) overtredingen maakt tegen mede weggebruikers. Dat is volgens mij de belangrijkste bijdrage aan de gevaarlijke situaties.
    Voorlichting richting automobilisten, en handhaving zouden niet verkeerd zijn.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s