Fietstocht in Stijl

Dit weekend fietsten we een route langs belangrijkste plekken uit het leven en werk van meubelmaker en architect Gerrit Rietveld. De route van 56 kilometer voer door Utrecht en naar Amersfoort en weer terug. Omdat we zo vaak moesten stoppen voor foto’s deden we er de hele middag over.

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de kunstbeweging De Stijl werd opgericht. In Utrecht, waar meubelmaker en architect Gerrit Rietveld vandaan komt, kan je hier niet omheen. In de stad staan reusachtige exemplaren van zijn rood-blauwe stoel, het provinciehuis van Utrecht ziet eruit als een schilderij van Mondriaan en vele etalages in de binnenstad zijn voorzien van De Stijl-elementen. Ter ere van het jubileum is het jaar 2017 uitgeroepen tot themajaar Mondriaan to Dutch Design.

Belle zit in de rood-blauwe stoel in het Design Museum te Londen, 1991

Ik maakte een eigen gps-route (gpx-bestand) op basis van twee Rietveld-routes van de ANWB (ook op Naviki, zonder waypoints en met waypoints op Ride With GPS). De ANWB had alleen een routebeschrijving gemaakt maar ik had geen zin om bij elke kruising het foldertje te moeten naslaan. Ik schrapte verder de dingen die in de route zaten die niets met Rietveld of De Stijl te maken hebben zoals het Domplein en de Stadsbuitengracht in Utrecht. Ook schrapte ik objecten die alleen van binnen interessant waren zoals Slot Zuylen, waarvoor Rietveld meubels heeft ontworpen voor het poortgebouw, en het Mondriaanhuis te Amersfoort. Ik had al voorzien dat we geen tijd zouden hebben voor bezichtigingen. Verder schrapte ik zaken in de binnenstad van Utrecht die onhandig zijn om met de fiets te bezoeken zoals door Rietveld ontworpen etalages, onder andere dat van Mado op de Oudegracht (tegenwoordig G-Star), en Bioscoop Vreeburg (tegenwoordig Esprit). De nummers voor de waypoints verwijzen naar de beschrijvingen in de folders van de ANWB.

Route
Naast het Rietveld-oeuvre komt de route onder andere ook langs Fort Rhijnauwen en Slot Zeist en loopt de route over de voormalige Vliegbasis Soesterberg. Zowel op de heen- als terugweg zitten er in de route tussen Utrecht en Amersfoort stukken waar je even kunt knallen – lekker doorfietsen dus. Alleen de weg westwaarts van Amersfoort langs de Korte en Lange Duinen kan een uitdaging vormen voor wie de tocht met een velomobiel wil fietsen: het parcours begint halfverhard maar het pad gaat al snel over in beton. Het pad is wel wat smal en het lijkt net een kermisattractie: veel bochtjes en continu omhoog en omlaag, leuk om met een (geëlektificeerde) trike te doen. Op een mooie zondag kan het hier ook druk zijn met langzame fietsers en dan is het lastig inhalen. Het is wel een erg mooi deel van de route, net als het stuk door het bos langs de spoorbaan tussen Bilthoven en Amersfoort. Ook in Utrecht zit één lastige afslag voor een velomobiel, voor de rest zal het je misschien verbazen hoe goed het fietsen is in (dit deel van) Utrecht.

Het Rietveld-Schröderhuis

Treinstations en parkeerplaatsen
Voor wie zijn fiets in de trein kan meenemen: de route begint in Amersfoort en komt ook langs station Den Dolder. Omdat de route een rondje is, kan je op elk gewenst punt beginnen. Wij zetten ons busje neer op een parkeerplaats bij de kerk in Bunnik (Langstraat 15) maar een andere goede plek om te parkeren is bij Zwembad De Krommerijn (Weg naar Rhijnauwen 3) te Utrecht.

Tentoonstelling
Wij fietsten de route op Open Monumentendag, dat is een leuke dag voor de route omdat bijvoorbeeld Rietvelds modelwoning aan de Erasmuslaan dan geopend kan zijn, zoals dit jaar. Een andere leuke aanleiding om de route te fietsen is de tentoonstelling De Stijl voorbij – Rietveld in de jaren vijftig in het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof te Amersfoort. Deze tentoonstelling opent volgend weekend en duurt van 16 september 2017 tot en met 8 januari 2018.

Waypoints langs de route

De nummers voor de waypoints staan in de volgorde van de route als je die volgt vanaf station Amersfoort met de klok mee. Nummers zonder haakjes verwijzen naar de fietsroute ‘Door de stad Utrecht‘ (pdf) en tussen haakjes naar de fietsroute ‘Van Utrecht naar Amersfoort en terug‘ (pdf) van de ANWB.

Bosch En Duin

(12). Villa Henny en Villa Løvdalla, Amersfoortseweg 11a en 13. Architect: Robert van ’t Hoff. Deze architect sloot zich kort aan bij De Stijl. Villa Henny wordt door groen grotendeels onttrokken aan het zicht.

Zeist

(11). Muziekschool en twee appartementen, architect Rietveld, Henriëtte van Lijndenlaan 6.

Muziekschool te Zeist

Utrecht

16/(10). Appartementenblok Erasmuslaan met modelwoning op nummer 9. Rietveld ontwierp deze huizenblokken volgens de ideeën van het Nieuwe Bouwen.

15/(09). Onder het viaduct naast het Rietveld-Schröderhuis is het kunstwerk ‘Sitting in blue‘ te zien, bestaande uit blauwe tegels met afbeeldingen van de stoelen van Rietveld.

14/(08). Het wereldberoemde Rietveld-Schröderhuis, Prins Hendriklaan 50.

08/(07). Huis Van der Vuurst de Vries, Julianalaan 10, Rietveld verbouwde dit huis, dat oorspronkelijk het klassieke uiterlijk had van de woningen die er links van liggen.

09/(06). Chauffeurswoning achter Julianalaan 10 op de Waldeck Pyrmontkade 20. Deze woning dateert van 1928. Rietveld gebruikte geprefabriceerde elementen voor deze woning.

Chauffeurswoning te Utrecht

Tussen de Chaufferswoning en de meubelwerkplaats kom je langs één van de reuzen rood-blauwe stoelen die her en der in Utrecht zijn te vinden.

Rood-blauwe stoel

13/(05). De voormalige meubelwerkplaats van Rietveld aan de Adriaen van Ostadelaan 93. De beroemde foto werd om de hoek gemaakt op de Ferdinand Bolstraat. Er is een gedenkplaat en gevelsteen geplaatst (zie roodomrande kader op foto hieronder).

Voormalige meubelwerkplaats van Rietveld

11/(04). Breitnerlaan 10: Huis Theissing (1958). De namen van de woningen van Rietveld verwijzen naar de opdrachtgevers. Woning van B2-betonblokken.

Huis Theissing links, rechts Huis Muus

10/(04). Breitnerlaan 9: Huis Muus. Idem. Dit is een bakstenen huis van Rietveld.

12/(04). Bank ontworpen door Rietveld voor de tuin van de Calvé-fabriek.

Rietveldbank met op de achtergrond Huis Theissing

(03). Begraafplaats Soestbergen, waar Rietveld ligt begraven in vak 9 (vanuit de ingang links langs het hek). In vak 12 staat een door Rietveld ontworpen grafmonument voor Evert Nijland.

Rietveld ligt begraven op nummer 42

06. Burgemeester Reigerstraat 80-84, architect P.J.C. Klaarhamer, Rietveld’s leermeester.

05. De architect van de eclectische herenhuizen aan de Ramstraat 2-16 is P.J. Houtzagers, een van de docenten van Rietveld.

03. Het piepkleine geboortehuis Rietveld in de wijk Witte Vrouwen. Op de gevel zit een gedenkplaat.

Amersfoort

(14) Rietveldpaviljoen De Zonnehof, Zonnehof 8. Hopelijk heb je de route snel genoeg afgelegd zodat je de tentoonstelling nog kunt bezoeken.

Het Rietveldpaviljoen te Amersfoort

(15) Mondriaanhuis (niet opgenomen in de fietsroute, wel een waypoint).

3 Reacties op “Fietstocht in Stijl

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s