Accu van velomobiel laden met zonne-energie

Theo van Velomobiel.nl heeft mijn velomobielaccu aangepast zodat ik deze kan laden met het zonnepaneel. Dit maakt ons op vakantie minder afhankelijk van een stopcontact. Natuurlijk kan je elke dag ergens gaan lunchen in de buurt van een wandcontactdoos (20 vakantiedagen x 20 euro lunch, reken dat eens uit) en je avond doorbrengen bij het scheerstopcontact in het toilethuis van een camping… maar het hoeft niet!

Wat is aangepast zodat mijn zonnepaneel de accu kan laden: de accu-indicator is van de accu gehaald en geplaatst op het dashbord. Dit heeft tevens als voordeel dat ik eventueel ook een tweede accu zou kunnen nemen. Mijn 12 watt zonnepaneel heeft twee USB-uitgangen, die geven ieder 5 volt. Echter vraagt de accu van de velomobiel 12,6 volt. “Toevallig” heeft Theo een step-up converter liggen, die van 5 volt 12,6 volt kan maken. Deze converters heeft Velomobiel.nl op voorraad liggen voor mensen die hun fiets willen ombouwen van 6 naar 12 volt.

IMG_1608

Zonnepaneel, onder de accu met twee in-/uitgangen, links in een krimpkous de converter

Aan de blauwe li-ion accu is een tweede stekker gesoldeerd. Eén voor naar de fiets om de claxon/verlichting te voeden en één om aan het zonnepaneel te koppelen om te laden. Voor 25 euro materiaalkosten maakt Theo een custom made lader met USB-snoer en stekker.

Stopcontactvrij vakantievieren
Mocht mijn zonnepaneel echt 12 watt leveren dan zou de accu in 2,5 uur geladen moeten worden. Theo verwacht dat als ik tijdens een fietsvakantie de hele dag het paneel aan mijn accu heb hangen dat hij dan wel vol blijft. Is het slechter weer, dan wordt de accu in elk geval bijgeladen en hoef ik minder vaak een stopcontact op te zoeken. Handig, want veel Deense ‘overnatning i det fri’-adresjes hebben niet eens een toilet, laat staan elektriciteit. Het is meer wildkamperen. Op deze manier zijn we niet verplicht een camping of restaurant te bezoeken omdat de accu of telefoon/camera leeg dreigt te raken.

Afgelopen weekend na het rondje om het Markermeer ontdekte ik, na twee lange fietsdagen achter elkaar, dat de accu van de velomobiel daarna wel zo’n beetje leeg is. Misschien zou ik er net drie dagen mee kunnen doen. Dave heeft dat probleem niet, die heeft op zijn iets oudere Quest (bouwjaar 2013) nog dagrijverlichting met leds. Dat verbruikt een stuk minder dan één koplamp op halve sterkte. Ik wilde ook niet dat ik omwille van energiebesparen domme beslissingen zou gaan nemen zoals het niet rijden met verlichting.

Stormstrip
Zaterdag ging de rit dus naar Dronten. Het waaide lekker (windkracht 7, dus die stormstrip laten we lekker zitten) en vanwege het mooie weer (zie foto onder) hadden we het fietspad voor onszelf, dat rijdt tenminste lekker door. We reden een alternatieve route via de Wisentweg omdat het fietspad langs de Dronterweg tot 15 mei is opgebroken. Op de terugweg hadden we wat pittige buitjes maar dan trek ik mijn regenjas aan als cape, zodat ik de capuchon met klep kan gebruiken, schuimkap op en lekker trappen. Ging toch nog met 27 km/u tegen de stormachtige wind in. Onderweg zagen we dat veel tulpenvelden alweer waren verdwenen.

IMG_9511

Mooi fietsweer (in elk geval niet saai)

De custom made lader was niet het enige doel van de reis. Mijn remmen zijn opnieuw afgesteld (één wiel bleek bijna niet meer te remmen, het andere wel), Dave heeft nu ook een hoekprofiel zodat hij zijn benen kan gebruiken voor het uitstappen en zich niet volledig hoeft op te drukken. Ik heb nu ook mijn stuur aan een remkabel hangen, zodat je het niet de hele tijd zelf hoeft op te tillen om problemen met schouders op lange reizen te voorkomen. Gekeken naar een rechter velomobieltas met bidonhouder maar zoals ik vermoedde past die niet (de bidonhouder op de tas zit in de weg van de elleboogsteun). Verder vond Dave dat zijn fiets de laatste tijd wat zwaar trapte terwijl deze in vrijloop wel goed liep. Oorzaak waren wat grintsteentjes in de goot onder het stoeltje, bij de kettingrol, die al helemaal waren ingevet met kettingolie.

IMG_1601

Doel van de reis

Velomobiel-nieuwtjes
We kwamen rond lunchtijd aan, dus eerst een boterhammetje gegeten en wat bijgepraat. Er staan 42 velomobielen op de orderlijst, waarvan 23 Quattrovelo’s. Steeds meer fietsen gaan naar het buitenland. Dinsdag vertrekt Allert voor twee weken naar Roemenië om de Quattrovelo rijdend te maken zodat deze hopelijk klaar is voor Cycle Vision. Velomobiel.nl heeft enkele ovale 62-tands kettingbladen laten maken voor wedstrijdrijders. Volgens Theo accelereert de fiets daardoor beter. Hij rijdt er zelf sinds een paar maanden mee.

Op de wensenlijst staat nog een flexibel zonnepaneel dat ik op het dek van de fiets kan plakken maar die leveren nog niet zoveel watt of ze zijn erg groot/zwaar.

2 Reacties op “Accu van velomobiel laden met zonne-energie

  1. Ha, je gaat ‘overnatning i det fri’ kamperen. Da’s heel leuk herinner ik me van twee korte fietsvakanties in Denemarken. Niet altijd even eenvoudig te vinden trouwens.

    • Tegenwoordig staan er GPS-coördinaten in het gidsje. Dus ik hoop dat het goed gaat. Maar sommige beschrijvingen zijn inderdaad… apart.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s