Achteruitkijkspiegel op de ligfiets

Op de Nazca Fuego en Challenge Fujin hebben we op onze fietssturen een rond achteruitkijkspiegeltje gemonteerd aan de linkerkant. Met name op de Nazca ondervindt Dave problemen met het zicht naar achteren. Dat komt door de toptas. Deze hebben we op al onze fietstochten mee, want hier zit spullen in als (regen)kleding in, bidons, gereedschap, pomp, en reepjes voor onderweg. Een andere toertas zou een oplossing kunnen zijn maar sowieso hebben deze tas nodig als we kampeertochten maken. Door mijn GPS heb ik geen ruimte op mijn stuur aan de rechterkant voor een extra spiegel.

achteruitkijkspiegel2

Polsband met achteruitkijkspiegel voor op de ligfiets

Een oplossing voor dit probleem zou spiegels op het uiteinde van je stuur kunnen zijn. Helaas is het stuur op mijn Fujin, dat sterk gebogen is, niet geschikt voor montage van een Zéfal Cyclop-spiegel, dat aan het eind van het stuur gemonteerd kan worden.

Tijdens het Herfsttreffen 2013 zagen we bij ligfietser Hans van Dijk een hele handige oplossing: hij had een spiegeltje op de bovenkant van zijn rechter handschoen gemaakt.

Omdat ik zelf niet van handschoenen hou, heb ik op basis van Hans zijn idee polsbandjes gemaakt met een achteruitkijkspiegel.

Benodigdheden:

  • Twee stukjes zwart klittenband van 3 cm breed, lengte ca. 5 cm (haak en lus) te koop bij fourniturenzaak of stoffenwinkel. Kies niet voor de plakvariant;
  • Dodehoekspiegeltje (Halfords);
  • Naald, draad, vingerhoed (klittenband is nogal stug);
  • Zwarte polsbandjes (tennisafdeling sportzaak).

Klittenband komt doorgaans in wit (besmettelijke kleur) en zwart, daarom hebben we gekozen voor zwarte polsbandjes.

achteruitkijkspiegel1

Linksboven: klittenband, linksonder: polsband met opgenaaid klittenband, rechts midden: achterkant van dodehoekspiegel met witte plakker.

In elkaar zetten:

Naai het stukje klittenband met de lusjes (!) met een stiksteek op de polsband (wij deden dit over het logo van het sportmerk heen).

stiksteek

Stiksteek

Haal de ronde witte plakker van het spiegeltje, gebruik deze als mal om een rondje uit het lusbandje te knippen. Plak daarna het klittenband op het spiegeltje. Het spiegeltje kan nu op de polsband bevestigd worden en is afneembaar, zodat de polsband gewassen kan worden.

Met deze dodehoekspiegel heb je een ruim zicht op de hele weg achter je. Wel geldt “objects in the mirror are closer than they appear”.

Als je de polsband niet gebruikt, draai dan de polsband binnenstebuiten, op die manier bescherm je het spiegeltje tegen krassen in je tas.

Update: je kan ze ook kopen als je niet van knutselen houdt bij Hafa (helaas inmiddels gesloten).

Update 2: bij een dodehoekspiegel verdwijnt een achteropkomer al heel snel in het brandpunt van de spiegel.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s