ISPO 2023: Nieuwste outdoor gear

Op de vakbeurs OutDoor By ISPO kregen we een preview van de kampeeruitrusting die volgend voorjaar in de schappen zal liggen bij buitensportzaken. Wij gingen de beurs op en vroegen aan bijna ieder bekend outdoormerk “hi, we would like to know for our readers: what’s new for 2024”.

Uw razende reporters in München

Hier de antwoorden van de fabrikanten, distribiteurs, ontwerpers en vertegenwoordigers van de diverse outdoormerken en de interessante dingen die we zelf voor het eerst zagen:

Acepac

Acepac was het enige bikepacking merk dat aanwezig was op Outdoor By ISPO. Ondanks pogingen uit het verleden om het fietskamperen meer naar de beurs te halen, is dat niet gelukt. De organisatie ziet fietskamperen als een trend die terugkomt. Wij vermoeden dat dit ontbreken van fietsgerelateerde zaken te maken heeft met de beurs Eurobike in Frankfurt, dat gehouden wordt van 21 tot en met 24 juni dit jaar.

Vervangbare gesp bij Acepac

Bij Acepack zagen we ook weer gespen die vervangen kunnen worden. Hierdoor hoeft een tas niet een ingewikkelde reparatie te ondergaan als een gesp breekt.

Aclima

Bij Aclima zagen we nieuwe lijnen voor de WoolNet-shirts, waar de naden lopen tussen de dichte stof en het gaasgedeelte. Dit ondershirt voor dames is er enorm door opgeknapt. Voorheen zag het bustestuk er uit als een hemdje, deze kledingcoupe volgt veel meer de vorm van het lichaam en dit zal de bewegingsruimte ten goede komen.

Aclima WoolNet

Adventure Food

De kant-en-klare maaltijden van Adventure Food zijn al jarenlang onze favoriet. Ergens vorig jaar heeft het bedrijf de verpakking vernieuwd met meer kleur om de verschillende maaltijden sneller te herkennen en zijn er nieuwe smaken uitgekomen. De druksluiting werkt nu veel beter en staat er een maatstreepje aan de binnenkant. Voor volgend jaar staan er geen verdere vernieuwingen op stapel.

Op de vraag of 600 kilocalorieën niet wat weinig is per maaltijd voor iemand die actief buitensport was het antwoord dat je dan niet vaak genoeg eet. Per keer eten is 600 kcal meer dan genoeg. Het is dan ook niet de bedoeling dat je maar drie maaltijden per dag eet.

Adventure Food maaltijden

Adventure Food maakt veel veganistische en vegetarische maaltijden en ook de vleesmaaltijden bevatten niet veel vlees. Dit alles met het oog op duurzaamheid. Omdat ze het percentage vlees niet wilden verhogen, zijn ze hun deal met het Estlandse leger kwijtgeraakt. Die namen voorheen 8 miljoen zakken af. Voor Adventure Food is het een principekwestie. Wie veel vlees wil, kan beter een maaltijd van Real Turmat kopen.

De vertegenwoordiger had nog wat andere leuke cijfers. Maar lieft 36,1 procent van de klanten die bij Bever Adventure Food-maaltijden koopt, schaft een vega maaltijd aan, terwijl maar 16 procent van de mensen vegetarisch is. In Estland en Roemenië wordt minder dan 1 procent aan vegetarische maaltijden verkocht. Is de Nederlandse buitensporter bewuster of ligt het aan de Hollandse zuinigheid? De vegetarische maaltijden zijn namelijk goedkoper.

Berghaus

Berghaus brengt een serie zeer interessante rugzakken uit in de maten 24, 30 en 30+ liter. Deze hebben een nieuw rugpand dat goed ventileert maar niet het nadeel heeft van een holle achterkant, waardoor de rugzak moeilijk in te pakken is en het gewicht verder van je rug staat. Het frame zit nu tussen de ripstop stof tegen je rug en de rugzak zelf in. De techniek heet ‘Freeflow technologie’.

Berghaus Freeflow Technology

De 30+5 liter heeft een 3D geprint lendekussen. De +5 liter ontstaat als je ritsen opent waardoor de rugzak een iets groter voorvak krijgt. Deze rugzakken komen in de zomer van 2024 op de markt.

Alite by Grand Trunk

Grote verassing was dat de stoeltjes van Alite weer gemaakt worden! Alite is overgenomen door Grand Trunk. De Mayfly is wat ons betreft het meest comfortabele lichtgewicht kampeerstoeltje.

Alite stoeltjes zijn weer opnieuw uitgebracht

Big Agnes

De slaapmat Rapide SL Insulated van Big Agnes krijgt een hogere R-waarde van 4.8 (dit was 4.2), het gewicht is 539 gram in de standaardmaat van 51 bij 183 cm. De Zoom UL insulated krijgt een R-waarde van 4.3 bij een gewicht van 425 gram.

Big Agnes Rapide SL Insulated slaapmat

Verder was is nieuw in de collectie een tent van volledig gerecyclede matrialen, de Fast Fly. Deze komt in twee- en driepersoons uitvoering. We kregen de brochure voor 2024 mee, maar gek genoeg komt deze tent daar nog niet in voor, waardoor we geen verdere gegevens hebben.

Tenttas voor gravelbikes met ‘short stik’ stokdelen van Big Agnes

Big Agness is gestopt met het maken van een buitentent van dyneema vanwege de kleine afname. Hun buitentent was erg dun en wit doorzichtig, wat weinig privacy gaf op een camping en ook niet stealth genoeg was voor wildkamperen. Voor de rest zagen we ook nergens anders dyneema. Wat een verschil met de cottage factories die echt lichte kampeerspullen maken.

CarePlus

CarePlus heeft weinig veranderd aan de collectie. Het enige dat wordt toegevoegd zijn blarenpleisters. Twee doosjes met verschillende maten.

CarePlus brengt blarenpleisters in het assortiment

Gevraagd waarom hun insectwerende zonnebrandmiddel niet meer op de markt is, kwam het antwoord dat DEET de werking van zonnemelk aantast. Als je beide producten gebruikt, kan je het beste eerst smeren met een hele hoge factor (50) en dan pas een halfuur later inspuiten met DEET.

Cnoc

Waar de meeste stands worden bemand door distribiteurs van outdoormerken, viel één stand op: het was de stand van de staat Oregan, USA. Zij promootten locale bedrijven, waaronder Six Moon Designs (tenten, rugzakken, warmtewerende paraplu’s) en Cnoc, dat onder andere waterzakken maakt.

Cnoc VectoX is de opvolger van de Vecto

We zagen bij Cnoc nieuwe kleuren, zoals paars en grasgroen. Verschillende kleuren zijn handig om bijvoorbeeld de vuilwaterzak te kunnen onderscheiden van de drinkwaterzak. De opvolger van de Vecto wordt de VectoX, verkrijgbaar in twee en drie liter. De VectoX is eXtra sterk en kan tegen gekookt water. De Cnoc Vecto past goed op een waterfilters met 28mm schroefdraad, zoals Sawyer en Hydroblu. De zacht opvouwbare Vecto-waterzakken worden vaak als vervanging gebruikt voor de originele waterzakken van Sawyer, die maar een kleine opening hebben.

Cocoon

Van Cocoon waren we onder de indruk van de Carry-On Liquids Bag. 1 Liter en 27 gram. Mooi hoe hier ook weer hele lichte materialen met elkaar verlast zijn in plaats van gestikt.

Cocoon Carry-On Liquids Bag

Darn Tough

Darn Tough is bekend van hun wandelsokken met leuke patronen. We hebben alleen een foto van hun grappige stand genomen.

Stand van Darn Tough op ISPO 2023

Deuter

Deuter viert dit jaar zijn 125-jarige bestaan. Het bedrijf begon in 1898 met het maken van tenten voor het Oktoberfest. In 1984 ontwierp en patenteerde dit bedrijf het eerste ademende mesh rugpand voor rugzakken.

Het Traick 5 SL trailrunningvest is nieuw voor 2024. De stof is heel soepel, hiermee vervaagt de grens tussen rugzak en kledingstuk. Je kunt in het vest een drinkzak in meenemen en wat spullen.

Deuter Traick trailrunningvest

Op gebied van duurzaamheid maakt Deuter van ingeleverde rugzakken de Infinity schoudertas.

Exped

Exped richt zich tegenwoordig meer op duurzaamheid dan op lichtgewicht. Bijvoorbeeld door dikkere tijken die minder snel lek raken. Op alle slaapmatten krijg je tegenwoordig vijf jaar garantie, of het nu de dikke ‘Megamat Auto’ is, die speciaal voor de slaapfuntie van Tesla is ontworpen (maar ook goed past achterin busjes, dankzij de uitsparingen voor de wielen) of een mat uit de Ultra-serie (ultralight). Andere series zijn Dura (durability), geschikt voor expedities in bijvoorbeeld het hooggebergte en Versa, de budgetserie.

De stand van Exped op de ISPO 2023 beurs

De tijken van de matten zijn tegenwoordig gemaakt van volledig gerecycled materiaal. Exped erkent dat het niet als enige dikke (‘megamat’) slaapmatten produceert maar dat hun matten het makkelijkste oprollen dankzij de horizontale luchtkanalen en het gebruik van soepeler schuim.

De kofferbakmatras ‘Megamat Auto’ op de website is nog rood, wij zagen op de beurs een donkergroene kleur.

Exped Megamat Auto

Toen we begonnen over delaminatie van de naden (omdat lekraken niet het probleem is bij deze matten) leek even het gesprek vrij snel afgelopen ;-). Volgens de vertegenwoordiger is het loslaten van de naden inherent aan het verval van het materiaal en zullen alle slaapmatten hiermee kampen. Jammer, we hoopten eigenlijk dat het antwoord zou zijn dat er een verbeterde techniek is maar nu hebben ze het opgelost door gegarandeerd vijf jaar garantie te geven.

Exped Polaris expeditietent in ‘dark lava’

Bij de Exped-stand in het buitengedeelte van de beurs stonden de tenten. Hier viel ons de kleur dark lava op, deze kleur ligt al in de winkels. Geen nieuwe modellen voor volgend jaar. Opgesteld stonden onder andere expeditietent Polaris en de Venus Extreme, een tent die stokken heeft die uit verschillende diktes bestaan. Ze maken nog geen modellen voor bikepacking, zoals MSR, Big Agnes en Nemo.

Expio

Een nieuw kledingmerk Expio waarvan de lancering voor september dit jaar gepland staat, gaat de Stealth-lastechniek gebruiken (zie verderop). Het resultaat is dat hun jassen de hoogste clo (isolatiewaarde voor kleding) heeft, aldus oprichter Ben Mears. De kleding ziet er smart uit. Volgens Mears vervaagt de scheidslijn tussen outdoor en lifestyle steeds meer.

Fjällräven

We hebben niemand gesproken bij de Fjällräven-stand, het was hier continu bizar druk. We zagen in de stand een fiets staan met bikepackingtassen, een product van de al langer bestaande samenwerking van Fjällräven met Specialized, waar net nog in mei een nieuwe collectie van is gelanceerd.

De samenwerking tussen fietsmerk Specialized en outdoormerk Fjällräven

In de stand stond verder een nieuwe lichtgewicht tent in de kleur blauw, de Abisko Friluft 2, geoptimaliseerd voor warm weer. De binnentent is apart op te zetten en zelfdragend, dus op te zetten zonder haringen.

Fjällräven Abisko Friluft 2 tent op ISPO 2023

Verder worden alle G-1000 stoffen nu volledig geproduceerd met recycled polyester en biologische katoen.

Fozzils

Een product waarvan het nog niet bekend is of het op de Europese markt komt, zijn de Snapfold opvouwbare bakjes en borden van Fozzils. Deze hebben een leuke tekening met hoogtelijnen. De bakjes zijn plat makkelijk af te wassen en thuis mogen ze ook in de vaatwasser. Het product was op de beurs om te peilen of er belangstelling voor was. Je kunt het kopen op hun Amerikaanse site en op Amazon.com.

Fozzils Snapfold Bowl

Grüezi

Een grappige perspresentatie kregen we bij Grüezi. De enthousiaste oprichter van het bedrijf meldde dat het bedrijf volgende week met 33 procent groeide, aangezien dan de vierde werknemer in dienst komt.

Grüezi DownWool vullingen voor kleding en slaapzakken

Grüezi gaat niet voor de lichtste slaapzak maar voor het beste klimaat in de slaapzak. Die hebben daarom een vulling van een combinatie van wol en dons. De gedachte achter deze DownWool slaapzakken is dat wol vocht absorbeert uit het dons. Hierdoor zijn er geen chemicaliën nodig om het dons waterafstotend te maken.

De eigenaar van het kleine bedrijf, dat al in veertien landen actief is, demonstreerde op een grappige manier hoe mensen níet slapen. Namelijk niet als een mummy of met twee benen tegelijk opgetrokken. Omdat mensen vaak met één been opgetrokken slapen, snijdt Grüezi de slaapzakken rond de knieën ruimer.

Diverse slaapzakken leken wel bedacht door een gekke uitvinder: de een had een muskietennet, de andere een ingebouwde hoes voor een kussen. Allemaal goede, aparte ideeën.

Grüezi slaapzakken met verschillende klamboes

De downwool vulling werd ook gebruikt voor gewatteerde kleding en het bedrijf verkoopt ook T-shirts gemaakt van een combinatie van houtpulp (lyocel) en wol.

Shirts van Grüezi

Een slaapmat met een elastische tijk moest voorkomen dat je ervan afglijdt. De boven- en onderkant konden apart van elkaar opgeblazen worden (dit hebben we eerder gezin bij Sea To Summit). De mat is gevoerd met wol en aan beide zijden kan er een andere mat aan vastgeritst worden. Het zag er allemaal innovatief, weldoordacht en comfortabel uit maar het zullen niet de lichtste opties zijn vanwege de materiaalkeuzes.

GSI

GSI is het enige outdoorbedrijf dat teflon van DuPont mag verwerken in lichtgewicht kampeerpannen maar stopt daarmee. Omdat de consument zich zorgen blijft maken over gezondheidsschade door teflon, ook al is dit inmiddels al jaren PFAS-vrij, stopt GSI met de Pinnacle-serie. Dat is de serie die een anti-aanbaklaag heeft. De hard-anodized Hallulite-serie blijft gehandhaafd. Een zwaardere pannenlijn van het bedrijf krijgt een keramische coating.

Nieuw in de collectie van GSI is een opvouwbare lepel en vork. Met de gematteerde afwerking lijken deze gemaakt van titanium maar het is rvs. Titanium zou nauwelijks gewichtsbesparing opleveren terwijl de productie veel meer energie kost. Eerder kwam al de opvouwbare spork uit.

Opvouwbaar bestek van GSI

Verder nieuw in de collectie is de Glacier Personal Javapress, een cafetière van rvs. Afmeting 104 mm doorsnede en 141 mm hoog. Deze koffiemaker weegt 298 gram en heeft een inhoud van 711 ml.

GSI koffiemaker

GSI had ook een interessante thermosfles met een omklapbare drinktuit, vergelijkbaar met de Laken drinkfles. De dubbele wand is dunner dan de wand van een Nalgene-fles. Het gaat om de Microlite 710 met straw top, die al op de markt is.

GSI Microlite 710 met rietje

Hanwag

Schoenenfabrikant Hanwag bestaat sinds 1921. De perspresentatie ging vooral over het feit dat het bedrijf al meer dan honderd jaar ervaring heeft in het maken van schoenen voor bergwandelen en outdoor. Het bedrijf is duurzaam omdat alles in Europa wordt geproduceerd waardoor de transportroutes kleiner zijn. Hanwag maakt schoenen voor verschillende voetvormen. De Ferrata Tour GTX is de nieuwste schoen.

De nieuwste schoen van Hanwag: de Ferrata Tour GTX

Bijna alle schoenen van Hanwag zijn van leer gemaakt op een na, de Coasttech. Dat is de enige Hanwag zonder leer.

Hydrapak

Ook bij Hydrapak weinig nieuws onder de zon. Ja, grotere waterzakken en wat nieuwe kleurtjes maar niets spectaculairs. Ze hebben al een filter (Filter Cap) dat lijkt op het Katadyn Befree filter voor gebruik in flessen, het type waarbij water ook via de zijkanten in het filter met holle vezel kan stromen. Daarnaast hebben ze een hollevezelfilter (Filter Kit) dat geschikt is om tussen een drinkslang te zetten. Met extra hulpstukjes kan je het spoelen met schoon water en op een fles schroeven.

Flexibele waterfles en waterfilters van Hydrapak

Het mooie van een Hydrapak-filter is dat de behuizing ervan kleurloos transparant is. Volgens de vertegenwoordiger kan je niet exact zeggen hoeveel water je met het filter kunt filteren. Dat heeft alles te maken met hoe schoon het water is dat je filtert. Je kan het filter spoelen maar je krijgt het nooit meer honderd procent schoon. Dankzij de transparante behuizing zou je een geel-bruine verkleuring kunnen zien optrekken, die een indicatie geeft van de levensduur van je filter, samen met de mate van doorstroom.

Icebug

Het Zweedse Icebug staat bekend om hun schoenen met zolen met goede tractie waarvoor de inspiratie ooit kwam van tractorwielen. Ze maken schoenen van nylon omdat je van polyester nog flessen kunt maken maar nylon alleen hergebruikt kan worden als stof.

Tractiezool van Icebug

Het rubber is voor 15 tot 20 procent gerecycled. Dat is het maximum percentage in verband met de slijtvastheid.

Klymit

Het bestaansrecht van de slaapmatten van Klymit vinden we onduidelijk. De mat met de hoogste R-waarde meet 2.4. Dat vinden we veel te weinig om praktisch te zijn. We begrijpen er niets van dat het bedrijf heel veel verschillende matten maakt met allemaal R-waarden van tussen de 1.3 en 1.9. Dat is zo laag, dat het alleen geschikt is voor zomerse omstandigheden.

Low Alpine

De Yavuri van Lowe Alpine wordt een rugzak met AirZone van slechts 720 gram.

Matador

Matador, producent van het ademende zeepzakje waar we onlangs over schreven heeft twee nieuwe extra kleuren uit voor hun badkamerlijn. Die bestaat uit twee zakjes groot genoeg als toilettas, waarvan een met rolsluiting en de andere een ritssluiting. Verder twee zeepzakjes, één voor vloeibare zeep en een voor vaste zeep. Alle tinten bij Matador zijn gedekt. Naast zwart en staalblauw komt volgend jaar ook een rietgroenige kleur en bordeauxrood uit.

Nieuwe kleuren voor Matador badkamerspullen

Enthousiaster waren ze zelf –terecht – over de Betalok, een flinke karabijnsluiting met een TSA-gecertificeerd slot. Hiermee kan je bijvoorbeeld je helm vastleggen aan je fiets. Het eenvoudige sleuteltje is voor alle exemplaren gelijk maar zal de gelegenheidsdief effectief tegenhouden. Wordt gelanceerd in augustus ’23.

Matador Betalok

MSR

Heb je een gravelbike en denk je aan een nieuwe tent voor bikepacking? Wacht dan wellicht een jaartje. Volgend jaar brengt MSR namelijk bikepackingversies uit van de Hubba Hubba 1- en 2-persoons tenten. Deze versies krijgen dus kortere stokdelen zodat de tenttas op drop bars past.

MSR Hubba Hubba Bikepack 2

De tweepersoons weegt 1,71 kg en de breedte van de binnentent is 1,27 m. Daar passen dus net twee brede slaapmatten in. De tentzak kan direct aan het stuur bevestigd worden. Er zijn twee afstandshouders en de tas sluit van boven met een rolsluiting, wat makkelijker in- en uitpakken is. Het gewicht van de 1-persoons Hubba Hubba Bikepack 1 wordt 1.27 kg (pakgewicht).

Tenttas van de MSR Hubba Hubba Bikepack

Naast opbergvakken tegen het plafond krijgen deze tenten ook ritsen in twee delen. Dit zien we op dit moment ook bij veel meer tentmerken, onder andere Big Agnes en Nemo.

Binnen in een van de hallen liet MSR behalve diverse gasbranders zoals de Windburner Stove en de LowDown Remote Stove Adapter twee nieuwe maten ‘kettles’ zien. Dit zijn titanium pannetjes met een deksel en een schenktuit. De nieuwe maten zijn 900 en 1400 ml.

Nemo

Goed nieuws, Nemo rust vanaf volgend jaar alle tenten uit met het nieuwe OSMO tentdoek, een ripstop nylon stof waarbij de versterkende draden van polyester zijn, zodat het doek minder doorzakt in natte omstandigheden.

De Mayfly OSMO is een nieuwe tent in een tweepersoons (1.37 kg) en driepersoons (1,63 kg) versie. De tent is uitgevoerd in een lekkere frisse kleur geel (officieel wordt het ‘cyber lime’ genoemd). Nieuw is ook een driepersoons versie van de Hornet, die 1,28 kg gaat wegen.

Nemo Mayfly OSMO tent op ISPO 2023

Nemo’s stoelencollectie wordt volgend jaar uitgebreid met een mooi exemplaar van 526 gram. Deze Moonlite Elite lichtgewicht stoel zit in een verpakking die ook gebruikt wordt als grondzeil voor het stoeltje, tegen het wegzakken van de pootjes in mul zand. Handig!

Nemo stoeltjes, de Moonlite Elite rechts

Bij Nemo waren ze erg enthousiast over hun nieuwe roltas met draagbanden. De Double Haul komt in verschillende maten, waaronder 55 liter. Het Nemo-logo is bescheiden gehouden en de tas heeft een strak ontwerp, zonder allerlei toeters en bellen. Deze duffle bag is ontwikkeld is voor de fietsforens. Duurzaam aan deze tas is dat alle gespen  makkelijk vervangen kunnen worden. De hele tas kan gerecycled worden met uitzondering van de ritsen.

Ook de gespen bij Nemo zijn makkelijk te vervangen

Twee nieuwe slaapzakken met de naam Coda komen op 1,19 kg voor de versie met een comforttemperatuur van min 7 graden. De slaapzak heeft zowel een waterafstotend voeteneinde als capuchon. Dat is handig met condens in de tent. Er zit een rits in het voeteneinde om de voeten er uit te kunnen steken. Dezelfde slaapzak in een wat lichtere uitvoering voor een comforttemperatuur van 3 graden weegt 700 gram. Deze slaapzakken zijn gevuld met een combinatie van eenden- en ganzendons met een vulkracht van 800 cuin.

De hele slaapmattenlijn van Nemo wordt vernieuwd. Nemo’s Tensor-matten staan bekend om hun comfort en komen straks in drie vernieuwde  varianten:

Naam R-waarde Gewicht*
Tensor  Trail 2,8 355
All-season 5,4 400
Extreme conditions 8,5 445

*) Gewicht in grammen voor de standaard mummy in maat 183 x 51 x 9 cm.

Als deze matten de dominerende gele matten niet van de markt blazen, dan weten we het niet meer! Comfort, stilte, betere R-waarde, plat dubbel ventiel en concurrerend gewicht. Ja, de Tensor All-Season is 30 gram zwaarder dan de NXT maar daarvoor krijg je ook een 0,6 hogere isolatiewaarde voor. De XTherm kan hiermee ook naar de uitverkoop.

De nieuwe Nemo Tensor slaapmatten

Niet nieuw is de comfortabele slaapmat Quasar. Wat we er briljant aan vonden is dat hij dikker is bij het hoofdeinde en dan richting voeteneinde steeds dunner wordt. Zo hoef je niet eens meer te kijken hoe je de tent opzet, je hoofd ligt altijd hoger. Het isolatiemateriaal is PrimaLoft maar de mat is wat zwaar voor de rondtrekkende reiziger, zeker voor de beperkte R-waarde.

Origin Outdoors

Origin Outdoors is een merk voor veel spulletjes. Bijvoorbeeld dit mooie compacte ‘Mini’ keramische pompwaterfiltertje. Echter vinden we tegenwoordig een minuut pompen voor 300 milliliter gefiltert water iets dat beter kan, sinds de opkomst van de holle fiber waterfilters.

Keramisch mini waterfiltertje van Origin Outdoors

Verder hebben ze een multifuel brander van titanium die geschikt is voor hout, Esbit-blokjes en spiritus of brandpasta. Deze Titan Kocher weegt 106 gram.

Multifuel brander van Origin Outdoors

Het Titan campingpannetje links op bovenstaande foto is 750 ml, 130 gram en meet 11 centimeter hoog bij een doorsnede van 9,5 centimeter. Een mooi lang handvat klapt over de deksel om deze compact op te bergen. In het pannetje past een gasblikje van 100 gram.

Ze maken verder een ‘Triple Power’ gasbrander met drie koppen. Geschikt voor situaties waarin je 5800 Watt nodig hebt. Die lijkt nieuw voor volgend jaar want nog niet te vinden op de site van Relags.

Triple Power gasbrander van Origin Outdoors

Ortlieb

Ortlieb gaat hun bikepackingtassen herzien. Ten eerste een prachtige vergrijsde zandkleur genaamd ‘dark sand’. Dat ik eerst verstond als ‘dark scent’, het valt soms niet mee, Engels praten met Duitstaligen. Maar al te graag scheepten ze ons af richting een Vlaamse of Nederlandse vertegenwoordiger als ze die tot hun beschikking hadden. Nou beheers ik het Duits wel (examenvak) maar Dave niet zo, die had vroeger al moeite genoeg met Nederlands leren na zijn emigratie.

Ortlieb bikepackingtassen

Vooral de Gravel-Pack achtertassen wijzigen van vorm. Behalve lichter en met het nieuwste lichtere bevestigingssysteem, QL3.1, is de tas hoger gemaakt en minder diep. Wat een slanker silhouet geeft, praktisch voor op single track paden.

Nieuw model Gravel-Pack van Ortlieb

Dat nieuwe QL3.1 ophangsysteem, daar zijn we echter minder gecharmeerd van. Prachtig lichtgewicht en klein is de bevestiging op de tas. Maar de bevestigingsnokjes moeten door de bagaedrager geschroefd worden, waardoor de buizen verzwakken. Hetzelfde geldt voor het systeem van ISPO Award winnaar MIK SIDE (zie artikel over ISPO Awards). Volgens de vertegenwoordiger van Ortlieb komen de Gravel-Pack achtertassen ook met een QL2.1 ophangsysteem op de markt, gelukkig.

Nieuwe Gravel-Pack van Ortlieb in de kleur desert sand met Quick-Lock3.1

Verder zagen we een afneembaar Fuel-Pack bovenbuistasje. Handig om bijvoorbeeld je portemonnaie en sleutels makkelijk mee te nemen.

Ortlieb Fuel-Pack met rails

Verder lieten ze ons de Vario PS zien, een fietstas voor de fietsforens in ‘messenger’ stijl. Deze heeft een systeem waarbij het ophangsysteem achter een flap wordt weggewerkt. Hierdoor komen juist de draagbanden tevoorschijn.

P.A.C.

P.A.C. gebruikt net als Pinewood IR3535 om sokken, sjaals en de zweetband in petten insectwerend te maken. Volgens P.A.C. blijft de kleding volledig insectwerend tot honderd wasbeurten, daarna neemt de bescherming af. Ze maken ook fietssokken maar die waren er niet in een insectwerende variant.

Stand van P.A.C. op ISPO 2023 in de MOC te München

We kregen van een jonge vertegenwoordigster de aanbieding om de sokken te testen voor ons blog. We konden aan haar ogen zien dat ze zeer geïnteresseerd was in ons verhaal waarom we het aanbod afsloegen (we accepteren geen sponsoring).

Pinewood

Pinewood is van oorsprong een merk voor de jacht. Het staat bekend om hun kleding van polyester-katoen, net als Fjällräven. Het merk is populair onder bushcrafters en die zullen wellicht even schrikken als ze de nieuwe kleuren zien. We zagen onder andere blauw, geel, oranje en roze. Weer eens wat anders dan het traditionele olijf en khaki.

De nieuwe Pinewood-collectie

Van de polyamide broek Abisko is het onderste gedeelte van de broekspijpen en het zitvlak 3-laags gelamineerd. Het dragen van gamaschen is met deze broek hierdoor niet nodig. De waterdichtheid ligt rond de 15.000 waterkolom. De Abisko Light heeft stretch en is niet gelamineerd.

Pinewood brengt insectwerende sokken op de markt die net als hun kleding met InsectSafe oftewel IR3535 (merknaam voor EBAAP oftewel ethylbutylacetylaminopropionaat) is behandeld, een biocide. Dit middel is veilig bevonden voor kinderen en zwangere vrouwen. De werking is tot zestig  wasbeurten gegarandeerd.

Pinewood hoge sokken

Vertegenwoordiger John de Vriezz (Vriezz Trading is de dealer voor de Benelux) is minder gecharmeerd van het insectwerende middel permetrine, hij wees ons erop dat het gebruikt wordt als landbouwgif en dat de langetermijneffecten ervan nog niet zijn onderzocht.

John vertelde ons dat het toelaten van IR3535 in Zweden nog wat voeten in aarde heeft gehad. IR3535 was al toegelaten in de EU maar in Zweden moest eerst hun wetgeving aangepast worden. Anders mocht kleding met het middel niet eens opgeslagen worden in de eigen magazijnen.

Pinewood sokken met Insectsafe (IR3535)

IR3535 is minder effectief tegen tropische muggensoorten en het biedt daarom alleen bescherming tegen muggen in Noordwest-Europa. De sokken zijn in verschillende kwaliteiten te koop: katoen, Coolmax en bamboe.

De vertegenwoordiger van Pinewood had geen goed woord over voor RR Revolution Race, waar volgens hem sweatshopkopieën van hun kleding worden gemaakt. Hij ging ervan uit dat we het merk zouden kennen omdat er veel reclame voor gemaakt wordt.

Verder in de collectie: Abisko T-shirts gemaakt van een merino-polyester mix van 50/50 procent. Deze T-shirts worden nog gekeurd voor de UV-beschermfactor.

Platypus

Platypus breidt volgend jaar hun waterfiltercollectie van de QuickDraw-serie uit met een twee-literzak voor vuil water en een drie-literzak gravity systeem, waarbij je de zwaartekracht het filterwerk laat doen. Het QuickDraw-waterfilter is volgend jaar naast het standaard-blauw ook te koop in olijfgroen, oranje en hardroze, zodat je eventueel in een groep niet in de war raakt over van wie welk filter is.

Op de plank demo’s van de nieuwe kleuren voor het Platypus QuickDraw Microfilter

Om de concurrentie van onder andere het populaire Katadyn BeFree waterfilter bij te benen brengen ze ook de Platypus DayCap In-Bottle filter uit, een dop met filter die past op flessen met een wijde hals zoals bijvoorbeeld Nalgene, HydroFlask en Yeti Yonder.

Rab

Rab is zich vorig jaar gaan toeleggen op het maken van fietskleding, dat nu net in de winkels hangt. Zoek op ‘Cinder’ op de site van Rab. Product director Tim Fish: “voor off-road fietsavonturen heb je veelzijdige kleding nodig. Het ene moment heb je het te warm, een volgend moment te koud, je moet rekening houden met wind en altijd vocht reguleren. Wij hebben de kennis en ervaring in huis om oplossingen te bedenken voor dit soort situaties, aangezien we al jaren ervaring hebben met het ontwerpen voor kleding voor bergsporten, hardlopen en skiën.” Rab heeft hun kennis verwerkt in kleding met een geschikte pasvorm voor fietsen. “We weten namelijk dat fietsers Rab dragen en dat bergsporters fietsen. Onze Cinder collectie voor fietsers is het logische vervolg.”

Stof van het Rab Cinder Phantom jack

Bij Rab zagen we zeer lichtgewicht jasjes van 7 denier stretchend Pertex Shield, 2,5-laags met een waterkolom van 20.000 en een zelfde getal voor MVTR. Dit Cinder Phantom Waterproof Jacket is dus goed waterdicht en zeer ademend. Weegt voor vrouwen in maat 10 (S) slechts 83 gram. Waarschijnlijk niet geschikt om (vaak) te dragen met rugzak maar lekker licht en compact. De stof heeft een wat ruw oppervlak en is bijna zo dun als een boterhamzakje. In 2022 wonnen ze met het Rab Cinder Phantom Jacket een ISPO Award.

We zagen voor het nieuwe seizoen het Cinder Boron Jacket in licht khaki. Gemaakt van het water- en winddichte Proflex. Dat is zo flexibel als softshell materiaal maar is licht waterdicht. Ook duidelijk ontworpen voor fietsers met een  langere achterkant en een zak op de rug.

De kleuren voor het nieuwe seizoen bij Rab

De nieuwe kleuren voor het komende seizoen bij Rab zijn: firecracker (helderrood), green slate, sahara (geel), licht zink en denim (blauw).

SeaToSummit

Heb je een SeaToSummit X-servies en wil je die nog complementeren met bijvoorbeeld een X-plate, X-mug of -bowl? Doe dit dan nog dit jaar want het merk gaat volgend jaar zijn collectie grondig herzien. De hele huidige X-lijn komt te vervallen, inclusief de naam, omdat ze deze niet meer onderscheidend genoeg vinden. 

Er komen drie servies productlijnen voor verschillende reisstijlen, genaamd: Detour, Frontier en Passage. Detour is een prachtige opvouwbare keukenuitrusting met RVS. Meer voor wie met een kampeerbusje onderweg is, een compacte keukenuitrusting wil met opvouwbare pannen die niet rammelen.

Sea To Summit Detour opvouwbaar servies

Frontier is de meest interessante lijn voor vakantiefietsers en backpackers. De serie Passage zou meer tussen deze twee lijnen inzitten maar wij denken dat dit meer de budgetlijn wordt. Dit servies is niet opvouwbaar en van plastic in plaats van siliconen, zoals de Frontier-producten.

Sea To Summit Passage servies

Het Frontier-servies is ontworpen met de avonturier in gedachte. Nog steeds is het servies opvouwbaar. Een opvallende verandering is een tweede verstevigende zwarte rand halverwege het silicone materiaal. Vermoedelijk om het opvouwen te vergemakkelijken. De drinkrand is dunner dan voorheen en flexibeler. Hierdoor lijkt deze wat beter bestand tegen breuk, waar het oude model nog wel eens last van kon hebben. 

Sea To Summit Frontier opvouwbare kopjes

Het herbruikbare koffiefilter van SeaToSummit heeft eveneens een compleet redesign ondergaan. Het vouwt op in de hoes die ook als houder op het kopje dient en lijkt niet meer op de rest van de collectie die zigzag opvouwt.

Deze vernieuwde kampeerserviezen liggen voorjaar 2024 in de winkel.

Verder nieuw waren twee lakenzakken. Naast de al langer bestaande Reactor-serie gemaakt van Thermolite komen er nu ook twee lakenzakken gemaakt van 30 procent Tencel lyocell. Lyocell is op een milieuvriendelijkere manier dan viscose gemaakt van houtpulp. De Breeze bestaat verder uit 70 procent Coolmax. Geschikt voor warm weer. De lakenzak ‘Comfort Blend’ bestaat voor het overige gedeelte uit polyester. Alle lakenzakken zijn tegen geuren behandeld met HeiQ Fresh.

Lakenzakken van Sea To Summit

Six Moon Designs

Six Moons Designs had een tent in de stand: Haven. Deze nylon tent die je opzet met wandelstokken lijkt de zoveelste kopie van de Zpacks Duplex maar met een verbetering. Het dak is steiler bij het hoofdeinde, waardoor je daar meer ruimte hebt. De tent is al op de markt, in lichtgrijs en groen, gewicht is 960 gram en de waterkolom is 3000 voor de buitentent en 4000 voor het kuipzeil. De buitentent en binnentent kunnen apart van elkaar opgezet worden.

Six Moon Designs Haven tent

Soto

Bij het Japanse SOTO stonden titanium pannetjes die aanvoelden alsof ze gemaakt zijn van papier, zo licht. De wanddikte is slechts 0,3 mm. Een wat breder pannetje met een inhoud van 1,1 liter woog slechts 63 gram, exclusief deksel. Ook het deksel was van hetzelfde materiaal. Nieuw was de Titanium pot Soto 750 met artikelcode SOD 530. Dit was een wat hogere pan, van dezelfde dikte.

SOTO Stormbreaker multifuel brander

Wat verder opviel is dat de pomp van de multifuel benzine-/gasbrander StormBreaker nog helemaal van metaal is gemaakt, terwijl de pompjes van legendarische benzinebranders van MSR al jaren van plastic worden gemaakt. Het zag er allemaal zeer solide uit.

Brandstofpomp SOTO

Er was verder een super lichtgewicht soort mini campingkeukentje dat helemaal opvouwbaar is dat werkt op gasflessen in plaats van campinggasblikjes. Het is helemaal opvouwbaar en het ziet er allemaal zeer goed uit. Mooi spul.

SOTO campingkeukentje

Stealth

Stealth is een fabrikant die gelaste naden maakt die geschikt zijn voor dunne stoffen. Ze hebben de techniek onder andere verkocht aan Exped, die het verwerkt in hun waterproof Waterbloc slaapzakken. De gelaste naden zijn volgens de ontwikkelaar de helft sterker dan genaaide naden. Doordat de naden wind- en waterdicht zijn, wordt 90 procent warmte behouden. De fabrikant belooft dat de naden niet delamineren. Er wordt bij de techniek geen lijm gebruikt. De naden zijn de helft zo dik als naden die genaaid en getaped worden.

Doorsnede van slaapzak met donskamers die gelast zijn met de Stealth-techniek

Trangia

Trangia brengt deze zomer een nieuw ontwerp uit voor een bekerpan van een halve liter, de Mug. Die straks ook te koop is als een set met de naam ‘Trangia Micro’.  Aankomende winter komt er ook een nieuwe gasbrander.

Trangia Mug

Vaude

Bij Vaude zien we nooit mensen op de stand. In plaats daarvan hebben ze visnetten. Zie die mooie stretchende zoom onderaan bij het damesjack.

Vaude stand op ISPO 2023

Wechsel

Bij het tentmerk Wechsel zagen we een driepersoons versie van de Exogen. De Exogen 3 weegt 2,3 kilo. Buitentent is van 20 denier ripstop nylon dat aan beide kanten gecoat is met siliconen. Heeft een waterkolom van 3000 mm. Het kuipzeil is PU-gecoat en heeft een 5000 mm. waterkolom. Afmeting van de vloer van de binnentent is 1,80 bij 2,30 meter.

Wechsel Exogen driepersoons tent

Xtorm

Het Nederlandse merk Xtorm, bekend van de outdoor powerbanken, brengt een nieuwe solar powerbank uit, de Super Solar Charger XR203. Deze powerbank van 10.000 mAh heeft een driedelig uitklapbaar zonnepaneel met 5,1 watt opbrengst en is spatwaterdicht, zoals alle modellen van hun outdoorlijn.

Xtorm solar powerbank XR203

Het apparaat heeft twee USB-C uitgangen en één USB-A. Het oude model XR105 had een zonnepaneel van 4,5 watt. Zie voor meer informatie ons artikel over solar powerbanks (TLDR; te weinig opbrengst).

OutDoor-letters in het buitengedeelte van de expositie

Start-ups

Er was in het buitengedeelte van de beurs ook een tent met stands van start-up die uitgekozen waren door ISPO. Hier stonden onder andere:

Finmark Wool: alpaca in plaats van merino

Volgens de vertegenwoordiger van Finmark Wool wordt alle merinowol behandeld zodat het zachter aanvoelt. Wol van alpaca’s zou zachter zijn. Wij voelden aan de truitjes in de stand en waren niet overtuigd. De ‘jeukfactor’ van wol heeft te maken met de vezeldikte. Hoe dunner de vezel, hoe zachter de wol aanvoelt. Wol wordt als kriebelend ervaren vanaf ongeveer 28 micrometer, afhankelijk van de gevoeligheid van een persoon. De dikte van merinowol ligt tussen de 18 en 24 micron en alpacawol tussen de 16 en 27 micron. Dus alpacawol kan zowel zachter als stugger aanvoelen dan merinowol.

Alpacawol is wel een oplossing voor mensen die alergisch zijn voor lanoline, schapenwolvet. Alpaca bevat namelijk geen lanoline.

Head

Het merk Head kende Dave nog van tennisrackets. Voor ons daarom onduidelijk waarom het bij de geselecteerde start-ups stond. Ze komen volgend jaar op de markt met colsjaals, vaak buffs genoemd, naar het merk dat er bekend mee is geworden en andere ‘headwear’ accesoires.

HEAD headwear

Klean Freak

Erg enthousiast werden we van de natte doekjes van Klean Freak. Als wij ’s ochtends de tent uitkruipen hebben we een ‘Franse douche’ genomen met een body wipe, dat is een vochtig doekje met een groter formaat. Wij douchen op fietsvakanties ’s avonds, om alle plakkerige zonnebrand en zweet van ons af te spoelen.

Onze body wipes ruiken een beetje naar citrus. Klean Freak hoefde weinig te vertellen maar gaf geïnteresseerden gewoon een wipe om aan te ruiken. En wat roken die heerlijk! Je kunt kiezen tussen geuren als ‘tea tree’, kokos, pepermunt, lavendel, citrus en niet onbelangrijk: ook parfumvrij. De doekjes zijn gemaakt van houtpulp en volledig afbreekbaar. Ze hebben een houdbaarheid van drie jaar. Het enige jammere: een muntje voor de campingdouche is goedkoper.

Extreme Nomad Face

De Bunker+Capsule van Extreme Nomad Face is een zonnebrandstick met factor 50 die je aan je rugzak kunt vastklikken, om deze bij de hand te houden.

Nomad Face zonnebrandmiddel

De houder is van een technische kunststof (POM) dat tegen temperaturen kan van -40 tot 60 graden Celsius. Het gewicht van de houder is 31 gram. Met één hand kan de stick uit de houder met ingebouwde karabijnsluiting gehaald worden.

Award winnaars

Belle bij bord ISPO Outdoor Award

Dat waren de updates van alle outdoormerken. In ons vorige artikel over de ISPO Award-winaars kwamen al merken aan bod als Primus, Nomad (nieuw merk) en Nordisk.

Nomad 4-in-1 cape: hangmat, tarp, poncho, grondzeil

Verkrijgbaarheid

Niet alles komt (meteen) uit op de Europese markt. Sommige artikelen zijn wel al verkrijgbaar via de Amerikaanse site of Amazon.com zoals Alite by Grand Trunk, Klean Freak en Fozzils Snapfold.

Er zijn veel van dit soort lange gangen met inkoopshowrooms op de eerste etage van de MOC

Persrondleidingen

We bezochten een persconferentie op de eerste dag en liepen mee met twee persrondleidingen. Het is altijd een beetje vaag waarom precies die exposanten worden bezocht tijdens een persconferentie. Dit jaar vroeg ik hier expliciet om. Het antwoord van de medewerkster van ISPO die de rondleidingen had georganiseerd was dat ze dacht dat dit de merken waren met het meest interessante verhaal. Aan het eind van de rondleiding was van het groepje pers nog geen kwart over.

Alle journalisten bij de persrondleiding ISPO 2023

Veel van de aanwezige journalisten werken voor vakbladen, bijvoorbeeld over textiel. Opvallend was dat ze weinig vragen stelden. Een man werkte voor Outdoor Industrie Compass, een ander voor het Britse tijdschrift Lakeland Walker.

Wat opviel was dat er veel minder pers aanwezig was op deze beurs dan toen we deze vijf jaar geleden bezochten. OutDoor werd toen nog in Friedrichshaven gehouden (zie verslag van vijf jaar geleden). Er waren zelfs cameraploegen, die hebben we dit keer niet gezien. De eerste persconferentie van de European Outdoor Group (EOG) was in een zaal die nog niet voor een kwart gevuld was.

Persgekte bij Technica op OutDoor in 2018

Wellicht heeft het ermee te maken dat in Friedrichshaven nog door de pers en content creators gratis gekampeerd kon worden op een steenworp van de ingang. Met maar liefst 75 tentjes en een enkele camper was dat reuze gezellig. Nu waren er alleen plekken voor campers beschikbaar op een afgelegen ongezellige halfverharde parkeerplaats (Stellplatz) en kostte kamperen 38 euro per nacht. Je kon ook een ingerichte tent huren.

Vijf jaar geleden was er ook elke dag gratis ontbijt en op een van de dagen een perslunch, dit jaar was er niets, zelfs geen perskamer waar je om informatie kon vragen en waar je even kon zitten met je laptop om aan je artikel of video te werken.

Nordisk had prachtig ingerichte tenten staan op de buitenexpo van ISPO

Het lijkt wellicht wat op verwend gezeur, maar het maakt dat je los van je reis extra kosten maakt om een artikel te kunnen schrijven. Gelukkig is de bio-CNG in Duitsland erg goedkoop en heeft het ook nog een flinke hogere calorische waarde. Normaal kunnen we maximaal 630 km rijden met volle tanks, in Duitsland loopt dat op naar 880.

De persconferentie van de EOG leek meer op de markt gericht dan op de pers. Vooral allerlei beweegredenen van consumenten werden genoemd. Veel mensen kopen volgens hun marktonderzoek sportartikelen voor hun vakantie. Daarom raadde de EOG aan dat bedrijven voor sportartikelen en toerisme meer gaan samenwerken.

Perspresentatie door European Outdoor Group

Klimaatvriendelijkheid is de voornaamste reden voor klanten om van merk te veranderen. Vandaar dat de EOG is begonnen met een project voor CO2-reductie. Ze gaan hiermee 50 tot 60 procent uitstoot proberen te besparen bij de eerste twintig deelnemende fabrikanten. Deze bedrijven stoten samen 500 miljoen kilo CO2 uit per jaar.

Omzet outdoorindustrie 2022 afgezet tegen 2021 per regio

De cijfers van de outdoorindustrie zijn sowieso duizelingwekkend. Zo was de omzet in Europa van vorig jaar van 5,4 miljard euro ‘slechts’ gestegen naar 6,1 miljard. Dit kwam mede door het verlies van de gehele interne markt van Rusland. In Europa wordt op jaarbasis 279 miljoen uitgegeven aan tenten, 464 miljoen aan rugzakken en 1,6 miljard aan schoenen. Buitensportkleding is de grootste markt met 2,8 miljard omzet. Er had toch wel een gratis kampeerveldje vanaf gekund, zou je denken.

Onzet outdoorindustrie in 2022

We vonden het verder bijzonder dat je op een beurs, waar iedereen de mond vol had van duurzaamheid, gebotteld water moest kopen. Dat kostte ook nog eens vier euro voor een halve liter. Gelukkig vonden we in de gangen boven, waar de showrooms zitten van bijna alle buitensportmerken, een pantry waar we onze waterflessen konden bijvullen.

Lange, lange gangen met eindeloos veel showrooms op bovenetage MOC

Naast de vier hallen was er voor de deur van de MOC ook nog een veld met de buitenexpositie. Hier was onder andere een tent met een tentoonstelling van de artikelen die dit jaar een ISPO Award hebben gewonnen. Daarnaast was er een tent met start-up bedrijven.

Buitenexpositie van OutDoor By ISPO 2023

Trends

De trends die we zagen zaten met name in de toegenomen duurzaamheid en de kleuren. We zagen met name tertiaire kleuren, die een beetje afgewaterd worden halverwege richting pasteltinten. Wat we vaker zagen is dat waterdichte jacks van stretchende stof wordt gemaakt.

Op de bovenetage was een tentoonstelling van textieltrends. Je kon daar voor 130 euro een boek aanschaffen met de textieltrends tot 2026, inclusief kleurenschema’s. Online zijn er echter ook andere ‘trend reports’ te vinden, zoals deze voor Outdoor & Leisure derde kwartaal 2024.

Caravan van Primus op buitenexpositie

Voor de rest vonden we het eigenlijk allemaal best conservatief, gericht als we zelf zijn op cottage factory merken als Enlightment Equipment en Zpacks. We zagen geen quilts, geen dyneema tenten. Wel is titanium definitief overal doorgebroken als hét materiaal voor pannen, hoewel GSI daar weer een andere koers in vaart met hard anodized aluminium en rvs. Titanium is hip maar omdat het veel slechter warmte geleidt dan aluminium, eigenlijk niet geschikt voor pannen. Het grappige is dat aluminium ook nog een lager soortelijk gewicht heeft dan titanium.

Patagonia was alleen aanwezig voor de ingang met deze pipowagen, waar je je kleding kon laten repareren

Patagonia was alleen aanwezig voor de ingang met een pipowagen waar je kleding kon laten repareren maar showde geen nieuwe collectie. Enkele merken ontbraken geheel op de beurs, zoals bijvoorbeeld The North Face en Norrøna.

2024

OutDoor By ISPO werd dit jaar gehouden in de MOC te München en besloeg 35.000 vierkante meter. Hier toonden 661 exposanten hun nieuwe collecties outdoor gear.

Beurscomplex MOC in München

Volgend jaar wordt OutDoor By ISPO gehouden van 3 tot en met 5 juni 2024 op een nieuwe locatie, waar 70.000 vierkante meter beschikbaar is. De locatie is Messe München-Riem, adres Am Messesee, 81829 München, Duitsland.

2 Reacties op “ISPO 2023: Nieuwste outdoor gear

  1. Er staat ergens dat Zweden geen EU lidstaat is, dat is het wel! Misschien in de war met noorwegen ?

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter: