Reizen met rugzak of fiets? Doe je alles-in-een reiszeep in een zeepzakje!

Als je gaat kamperen of reizen met een tent, rugzak of fiets, dan wil je natuurlijk zo compact mogelijk inpakken en tegelijkertijd zo min mogelijk concessies doen aan de essentiële benodigdheden. Een item dat hierbij kan helpen is reiszeep, een compacte en veelzijdige oplossing voor persoonlijke hygiëne onderweg. Er is nu ook een ideale manier om het mee te nemen: een ademend zeepzakje.

Zeep wordt vaak verkocht in vloeibare vorm in plastic flessen. Dat is helemaal niet handig voor back- en bikepackers want water maakt het product onnodig zwaar en het kan gaan lekken. Vloeibare zeep bestaat voor 80 procent uit water. Mocht je van winterkamperen houden: vloeibare zeep bevriest. Vloeibare zeep zit verder in plastic flessen en de nadelen voor het milieu daarvan zijn bekend.

Happy Soap shampoo bar en Matador Flatpak zeepzakje

Een ultralichtgewicht oplossing is om géén zeep mee te nemen maar deze oplossing gaat voorbij aan het feit dat zeep belangrijk is om infecties en ziektes van het lijf te houden. Gelukkig is er ook een lichtgewicht oplossing: een ouderwets stuk zeep. Of ‘soap bar’ in modern Nederlands. Gelukkig is er steeds vaker weer vaste zeep te koop, dat een stuk compacter is.

Om te voorkomen dat je als buitensporter allerlei verschillende stukken zeep moet meenemen bestaan er handige alles-in-een zeeptabletten waarmee je zowel je lichaam als haar kunt wassen en jezelf mee kunt scheren. Het is dus niet nodig aparte shampoobars, vaste scheerzeep of hand- en lichaamszeeptabletten mee te nemen.

Reiszeep
Een bekend merk voor alles-in-een reiszeep is Dr. Bronner’s. Backpackers kiezen vaak de pepermunt-versie omdat ze die smaak prettig vinden om er ook hun tanden mee te poetsen. Dr. Bronner heeft een uitgebreid cheat sheet gepubliceerd over waar je hun Pure-Castile Soap Bar’s allemaal voor kunt gebruiken. Handig voor kampeerders: je kan er ook de afwas mee doen en je kleding wassen. Hoewel je voor het laatste beter apart wasstrips (Brauzz, TruEarth…) kunt meenemen want Dr. Bronners adviseert om voor het wassen van kleding aan hun zeep tevens baking soda (zuiveringszout) toe te voegen.

Zeep van Friendlÿ en Dr. Bronners

Enkele andere reiszepen zijn:

  • Friendlÿ maakt een reiszeep met deodoriserende en insectwerende eigenschappen. Geschikt voor huid, haar en handwasjes.
  • HappySoaps maakt 3-in-1 Travel Wash Bars in verschillende geuren, zoals ‘beach breeze’ en ‘sweet relaxation’. Shampoo, body wash en scheerzeep in één.
  • Holland&Barrett verkoopt All-In-1 Pour Homme van Balade. Geschikt voor gezicht, lichaam, haar en scheren.

Alles-in-een zeep voor heren

Ook compact zijn zeepblaadjes, bijvoorbeeld de Pocket Soap van Sea To Summit. Voor de afwas werkt dit goed. Echter is het onmogelijk om onder de douche een zeepblaadje met natte handen uit de verpakking te krijgen. Bovendien wordt het verkocht in een plastic houder.

Matador Flatpak zeepzakje liggend

Een zeepdoos is meestal nogal groot. Voor een vakantie van een paar weken hoef je niet een heel stuk zeep mee te nemen. Je kan de zeeptablet in stukken snijden en alleen de helft of nog minder meenemen. Jarenlang stopte ik mijn zeep in een klein doosje waar watjes met nagellakreiniger in hadden gezeten. Het nadeel daarvan was dat de zeep er niet in kon opdrogen.

Zeepzakje
Wij nemen sinds dit jaar onze zeep mee in een zeepzakje van Matador. Het zakje sluit met een rolsluiting. Normaal kan een rolsluiting behoorlijk wat ruimte innemen maar door het flexibele materiaal van dit zeepzakje blijft het compact. Het zeepzakje is gemaakt van mooi dun materiaal dat thermisch aan elkaar gelast is. Voordeel van een rolzakje is dat je het steeds kleiner kunt oprollen naarmate de zeep opraakt.

Verpakking van Matador Flatpak

Tweede voordeel van deze ‘Flatpak Soap Bar Case’ van Matador is dat je zeep kan drogen in het lekvrije zakje. Het zakje ademt namelijk. Geen vieze slijmerige zeep meer! De buitenkant van het zakje blijft droog.

Verkrijgbaarheid
Je kan het zeepzakje in twee kleuren online bestellen bij onder andere Jaeger Outdoor. Wij kochten het zeepzakje in de vakantiefietswinkel Saint Christopher. Volgens eigenaar Michiel is het ’t meest verkochte artikel in zijn winkel. Het gewicht van het zeepzakje is op onze keukenweegschaal slechts 10 gram.

Zeepzakje los en in verpakking

Onder de campingdouche is het iets meer gepriegel als er geen rekje is. Je kan de zeep tussendoor wel even op het zakje leggen en dan de buitenkant van het zakje als laatste onder de douche even afspoelen. Het zeepje terugstoppen gaat makkelijk maar niet zo makkelijk als in een zeepdoos. De compactheid van het zeepzakje is echter geweldig en de zeep droogt er beter in op dan in een zeepdoos.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s