Wereldfietser Alee Denham gaat naar Afrika

De Australische wereldfietser Alee Denham is al elf jaar onderweg. Zijn huis zit in zijn fietstassen. Hij gaf in juni een presentatie bij De Vakantiefietser in Amsterdam voor een uitverkochte zaal.

In de winkel werden de circa dertig gelukigen met een kaartje (meer mensen passen er niet op een klapstoeltje in deze Amsterdamse pijpenlade) welkom geheten door de niet-meer-zo-nieuwe bedrijfsleider Michiel van Walsem. Eigenaar Eric Schuyt is namelijk fietsen. Letterlijk. In Thailand.

Nieuwe Amerikaanse vriendin
De presentatie werd door Alee (34) samen met zijn nieuwe Amerikaanse vriendin Laura (32) gegeven en begon met informatie over wie ze zijn, wat hun drijfveren zijn, etc. Op een onderbreking tijdens corona na, is Alee al elf jaar non-stop onderweg op de fiets, reed hij door meer dan honderd landen en legde hij ongeveer 150.000 kilometer af door vijf continenten.

Fietsreizigers Laura en Alee Denham

Alee spreekt net zo lijzig als in zijn video’s in het echt! Hij vertraagt zijn stem dus niet om zijn video’s rustig in te spreken. Laura kende hem niet omdat ze geen YouTube kijkt. Maar na een tijdje begon het haar op te vallen dat zoveel fietsers Alee leken te kennen. Alee had haar alleen verteld dat hij iets deed met ‘arts & crafts’.

Wereldfietsers
Als wereldfietser kom je ook andere wereldfietsers tegen. Alee was zichtbaar geroerd toen het even over Iohan Gueorguiev ging, de inspirerende Bulgaarse wereldfietser die de wereld wilde zien maar helaas een einde aan zijn leven heeft gemaakt.

De spreker zijn drijfveren zijn avontuur, vrijheid, onvoorspelbaarheid, kwetsbaarheid en ervaringen. Alee houdt behalve van fietsen ook van video’s maken, onderwijzen en schrijven. Het resultaat is een succesvol YouTube-kanaal met ruim 200.000 abonnees en een zeer informatieve website (CyclingAbout) waarop hij ook zijn boeken verkoopt.

Alee’s drijfveren als wereldfietser

Alee houdt ervan dat je zelfstandig bent met een fiets en dat je geen rekening hoeft te houden met dienstregelingen. Ook vindt hij het fantastisch dat zijn transportmiddel meegenomen kan worden in een vliegtuig.

Jordan Bike Trail
Na de introductie, waar ook nog wat luxe items in werden genoemd die ze meenemen, zoals een elektrische tandenborstel voor Laura, speakers en een espressoapparaat, volgde een prachtige film van Alee over de Jordan Bike Trail. Deze fietsroute is 730 kilometer lang en loopt van noord naar zuid in Jordanië.

Er zat maar liefst honderd uur montagewerk in de film. Laura vertelde dat Alee voor het monteren van zijn video’s regelmatig zich ergens een week in een hostel verschanst, geen daglicht ziet en dan weer verschijnt met een baard als de video af is. Het meeste filmt hij met zijn iPhone 13 Pro en DJI Maverick drone. Maar hij heeft ook een professionele camera met telelens, die hij gebruikt, afhankelijk van het landschap. Een tweede iPhone gebruikt hij voor navigatie. Hij gebruikt hiervoor de app MapOut en hij was enthousiast over het kunnen selecteren van een deel van de route om het hoogteprofiel te kunnen bekijken.

Star Wars
Jordanië schitterde onder andere als decor voor Star Wars films. Veel gravelwegen, alles is stenig en rotsig. Alee waarschuwde dat het er erg bergachtig is. Dat ze na drie dagen fietsen terug konden kijken naar de plek aan de andere kant van het dal, waarvan ze drie dagen geleden vertrokken.

De beste tijd om in Jordanië te fietsen is volgens Denham in het vroege voorjaar of late najaar. Zeker twee keer per dag kom je langs een plek met water. Deze zijn makkelijk te vinden dankzij de website van de Jordan Bike Trail.

Het stel fietst afstanden variërend van 30 tot 140 kilometer per dag. Grote afstanden doen ze alleen op glad asfalt en met de wind in de rug. Ze rijden zo’n zeven à acht uur per dag. Hoe ver ze komen, ligt aan de hoeveelheid daglicht en het terrein.

Tripod
Alee en Laura hebben elkaar ontmoet in Mexico. Laura, die uit de staat Georgia komt, was daar tijdens de corona-epidemie neergestreken omdat het goedkoper wonen was en ze toch vanuit huis werkte. Ze is milieuwetenschapper met een passie voor afval. Sinds Alee haar kent moeten hij regelmatig langs afvalbergen fietsen. Met een big smile: “ze wordt dan helemaal enthousiast”. Laura moet op haar beurt het geduld opbrengen voor het neerzetten, langsfietsen en weer ophalen van de tripod, wat Alee zo’n twintig tot dertig keer per dag doet.

Alee slaapt ongeveer de helft van zijn nachten in een tent. De tent vindt hij minder geschikt voor landen waar het heet en vochtig is, zoals Indonesië en Maleisië. Ze maken veel gebruik van Warm Showers.

Alee Denham in de winkel De Vakantiefietser in Amsterdam

Volgens Alee is de wereld een veilige plek. Hij is nog nooit beroofd, hij dankt het aan zijn ‘street awareness’. De enige gevaarlijke dingen die hij heeft meegemaakt is  een Grizzly-beer in Japan, die naar hem dook en waar hij ternauwernood aan kon ontsnappen door hard de berg af te fietsen. Hij had toen een aanhangwagentje en de krassen van de klauwen van die beer zitten er nog in.

Verder heeft hij in Peru eens een aardverschuiving meegemaakt waardoor de weg waarop hij reed weggleed en hij een verticale val van dertig meter heeft gemaakt waarbij zijn fiets helemaal kapot is gegaan en hij tien ribben had gebroken. Inmiddels heeft hij de beschikking over satellietcommunicatie om hulpdiensten in te kunnen schakelen. Laura heeft een Garmin Inreach mini gekocht. Al vond Alee de landverschuiving nog niet iets om Search & Rescue voor op te roepen.

Laura is vegetarisch, Alee is veganistisch. Hij gebruikt getextureerd plantaardig eiwitten (zoals sojabrokken) en verschillende zaden zoals chia, lijnzaad en sesamzaad om in zijn eiwitbehoefte te voorzien. Het stel verdeelt het voedsel zo dat Laura alles bij zich heeft voor lunch en de tussendoortjes en Alee heeft het ontbijt en avondeten in zijn tassen.

Atlas Obscura
Ze gebruiken de Atlas Obscura om bijzondere plekken te vinden in landen. Om straks offroad te kunnen rijden in Afrika gebruikte hij een South African Offroad Biking website, die makkelijk te Googlen zou zijn, maar we hebben deze niet kunnen vinden.

In de keuze voor uitrusting gaat Alee voor betrouwbaar. Hij reist niet met een bikepacking set-up omdat hij soms voor meerdere dagen water en eten moet kunnen meenemen als hij door verlaten gebied rijdt. Zijn tassen zitten normaal niet zo vol. Zo zit in zijn rechter achtertas alleen zijn laptop, gewikkeld in zijn slaapzak. Maar zo is er nog ruimte voor extra voedsel mocht dat nodig zijn.

Bagage
Het gewicht van Alee’s bagage varieert van 22 tot 25 kilo, exclusief voedsel, water en brandstof. Soms heeft hij wel tien kilo voedsel bij zich en tien liter water. Het basisgewicht van 25 kilo hoort bij de winter.

Bloggers Alee Denham en Kampeerwijzer’s Belle

Alee fietst met een riemaandrijving van Koga en een 14-speed Rohloff-naaf die al 150.000 kilometer meegaat en waar hij nauwelijks problemen mee heeft ondervonden en die hij ongelooflijk betrouwbaar noemt. Beiden fietsen op zadels van Selle Italia (Man en Ldy). Laura had dit zadel al en Alee is het ook gaan gebruiken.

Sponsor
Laura had zelf een Priority-fiets toen ze elkaar ontmoetten, net als die andere YouTuber, Ryan van Duzer. Maar inmiddels rijdt ze ook op een fiets van hun sponsor Koga. Het Koga Denham-stuur is ontworpen door Alee. Met dit stuur fietsen wij al een paar jaar. Hij had zelf de nieuwere 31.8 doorsnede op zijn fiets zitten.

Allee verdient het meeste met zijn technische films. Die trekken de meeste kijkers en dus zijn daarvan de YouTube-advertentieinkomsten hoger. Een kleine extra inkomsten heeft hij via Patreon, een platform waar je contentmakers kunt ondersteunen. Wie naar de kijkcijfers kijkt, ziet inderdaad dat de video’s over fietstechniek miljoenen keren worden bekeken, terwijl zo’n video over de Jordan Bike Trail ‘slechts’ 53 duizend keer wordt gezien. Je zag dat Alee dat jammer vond.

Afrika
De Australische wereldfietser ging na Amsterdam naar de beurs Eurobike in Frankfurt. Daarna begint hij met Laura aan het laatste continent waar hij nog niet heeft gefietst: Afrika. Ze starten in Namibië.

Voor meer foto’s van de lezing zie het verslag op de site van De Vakantiefietser.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter: