Fietsen in Friesland tijdens hittegolf

Dit keer een tweedaagse route door Friesland met één overnachting. We fietsten deze route tijdens een hittegolf. Het vele water dat je onderweg tegenkomt is dan héél aanlokkelijk maar ook op andere momenten prachtig.

Op deze route, die te downloaden is van Wikiloc, kwamen we onder andere langs grote wateren als de Grote Brekken, Idskenhuistermeer en Koevordermeer. We fietsten op een dijk tussen de Langweerderwielen en Put van Nederhorst en reden langs de waterkant van de Goëngarijpsterpoelen. We namen het pontje over het Terhornstermeer, een leuke langere vaart. In Friesland draait alles om water.

We willen nog eens een keer fietsen in Thailand, een land waar het altijd zo heet is of nog heter, als tijdens een van de vele hittegolven die we afgelopen zomer in Nederland meemaakten. Daarom leek het ons een goed idee om onze hittebestendigheid eens te testen tijdens een Nederlandse hittegolf. In het weekend van 12 en 13 augustus was het zover. Waar beter konden we tijdens de hitte fietsen dan op een plek met veel water? De zwembroek ging mee in de fietstas.

Gefietste route in Friesland

We parkeerden op een groot parkeerterrein bij jachthaven Lemmer Binnen. Van daar stapten we op de fiets naar Jirnsum. Het was Friesland op zijn Frieslands: overal water, voetveren en soms de vreemde waarneming van een mast en een zeil dat je door een weiland ziet glijden. Als fietser zie je het water soms niet liggen waarin de boot vaart.

Overblijfsel kerk Idskenhuizen, afgebroken in 1936

Direct na een klein voetveer maande Dave me tot stoppen. Dave’s bagagedrager was los komen te zitten bij de as, de bout verrot. We rommelden ieder in onze potjes met mogelijke reserveonderdelen en vonden een nieuwe kandidaat om de oude bout te vervangen en konden verder. Maar stilstaan in de hitte zonder rijwind was erg warm.

Een mooie route volgde. Leuke kleine voetveren, uitzicht over de Grote Brekken. Na de laatste voetveer waren we opeens op een plek waar we afgelopen winter ook al eens waren. Toen was het eetcafé bij de jachthaven dicht. Nu was er weer leven in de brouwerij. Bij de jachthaven maar even mijn waterflessen bijgevuld en mijn Buff weer natgemaakt. Dat mocht niet maar nood breekt wet.

Eén van de 11 steden: IJlst

Het was heet en al dat water in Friesland lonkte maar echt goede plekken om te water te gaan waren schaars. Om een uur of half 4 begon Dave de eerste symptomen te vertonen van oververhitting. Dus gingen we naast het schelpenpad in de smalle strook schaduw zitten. Je kan nog zoveel drinken en zweten maar als je je inspant bij dertig graden is het moeilijk het hoofd koel te houden, vooral bij tegenwind. Alleen rusten in de schaduw en blijven drinken helpen dan.

Sorbetijsjes waren ook zeer nodig

We fietsen in Royal Robbins Travel shirts, die zijn dit jaar al vaker onmisbaar gebleken tijdens warme dagen. Ze zijn zo koel als een blouse en beschermen tegen UV en muggen. We komen er dit weekend achter dat een Buff van Coolnet UV langer nat blijft dan een classic Buff. Het blijft lekker lang verdampen en koelen op een geschikte plek: de hals. Niet zo lang als een Cobber maar die heeft veel water nodig en een bakje om ‘m in nat te maken, niet zo praktisch onderweg. Slootwater kan natuurlijk ook maar dat stinkt om je nek.

In een café even de Buff weer opnieuw drijfnat maken, lekker verkoelend

In Jirnsum logeerden we op natuurkampeerterrein In De Boomgaard. Een heerlijke plek om te vertoeven bij heet weer want je staat lekker onder de bomen in de schaduw. De eigenaresse is een schat en het ontbreekt je er aan niets. Er is zelfs een koelkast met fris, bier en kleine flesjes wijn. Afrekenen gaat op vertrouwen. Hier wordt nog goed vastgehouden aan de waarden van een natuurkampeerterrein. Je vind er rust en natuur. Zalig.

Een dag later fietsten we ruim vijftig kilometer terug naar de auto, dit keer via een andere route, langs het Snekermeer, Heegermeer en Slotermeer. Hadden we op de heenweg drie voetveren, op de terugweg fietsten we onder twee aquaducten door.

Skûtsjes op het Snekermeer

Tegen de tijd dat we bij de auto aankomen ben ik misselijk, ook weer een teken van een beginnende zonnesteek. Dave neemt het stuur en Thailand gaat van de bucketlist.

Praktische info

Parkeren op parkeerterrein bij jachthaven Lemmer Binnen, Plattedijk 10 te Lemmer. Hier start de route, die je op Wikiloc kunt downloaden.

Afstand: heenweg 47,1 km, terugweg 57,3 km – totaal 104,4 kilometer.

Tussen Sneek en IJlst

Overnachten op natuurkampeerplaats In de Boomgaard te Jirnsum.

Op de heenweg zijn er op de route een aantal pontjes, check van tevoren of ze varen. Dit zijn de voetveren:

  1. Spannenburg Brekkenpolder – Lemmer over de Riensleat;

  2. Boornzwaag-Woudfennen over de Skarster Rien;
  3. Terherne-Tersoalsterzijl over het Ternhornstermeer.

De route bestaat voornamelijk uit fietspaden van asfalt en smallere schelpenpaden, hierdoor is deze minder geschikt voor fietsen op meer dan twee wielen.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s